Μαγικά Χριστούγεννα - Καποδίστρια Μαρία-Ειρήνη | Λογοτεχνικό Δωδεκαήμερο Χριστουγέννων 2023 - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Μαγικά Χριστούγεννα - Καποδίστρια Μαρία-Ειρήνη | Λογοτεχνικό Δωδεκαήμερο Χριστουγέννων 2023




Μια φορά και έναν καιρό, ένα κρύο απόγευμα του χειμώνα σε ένα μικρό  χωριουδάκι τα παιδιά αγόρασαν χριστουγεννιάτικα στολίδια, για να στολίσουν το  χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία του χωριού. Πολύχρωμα λαμπιόνια, διάφορα  στολίδια, πολύχρωμες γιρλάντες και ένα χρυσαφένιο αστέρι στην κορυφή κοσμούσαν  το έλατο. Όταν ξεκίνησαν να το στολίζουν τα παιδιά, άρχισαν να βάζουν κάτω κάτω  τις μεγάλες μπάλες και διάφορα στολίδια, όπως κουκλάκια, μανιτάρια, διάφορα  ζαχαρωτά και πάνω έβαλαν τις μικρότερες μπάλες. Κάποια παιδιά, όμως αντέδρασαν  και είπαν: “Παιδιά, εμείς θέλουμε να βάλουμε κάτω κάτω τις μικρές μπάλες και πάνω  πάνω τις μεγαλύτερες μπάλες, για να φαίνονται καλύτερα. Και ένα παιδί είπε:  - “Παιδιά, είδα ένα έλατο στον υπολογιστή, στην πόλη απ’ όπου κατάγεται ο Άη  Βασίλης και άνω πάνω ήταν τοποθετημένα τα ζαχαρωτά, τα κουκλάκια, τα μανιτάρια  κ.λπ. και κάτω κάτω οι μεγαλύτερες μπάλες.” Και μετά συμφώνησαν όλα τα παιδιά  να στολίσουν έτσι το έλατο.  

 Το επόμενο πρωϊνό δύο από τις μαμάδες των παιδιών πήγαν στο φούρνο απ’όπου  έρχονταν ανάμεικτα αρώματα από διάφορα γλυκίσματα, για να ψωνίσουν και  πέρασαν από την πλατεία του χωριού, όπου παρατήρησαν ότι έλειπαν όλα τα  στολίδια από το χριστουγεννιάτικο δέντρο! Τα είχαν πάρει οι καλικάντζαροι, για να  παίξουν. Και αμέσως, οι δύο μητέρες το είπαν στα παιδιά τους και λίγο αργότερα τα  δύο παιδιά ανέφεραν στα υπόλοιπα ότι έλειπαν όλα τα στολίδια του έλατου. Όταν  συναντήθηκαν όλα τα παιδιά στην πλατεία, ένα παιδί είπε:  

- “Λοιπόν, παιδιά τι σκέφτεστε να κάνουμε; Λείπουν όλα τα στολίδια! Κάτι πρέπει να  κάνουμε.” Και ένα άλλο παιδί είπε:  

- “Θα πάρουμε καινούρια στολίδια και θα είμαστε περισσότερο προσεχτικοί από εδώ  και πέρα!” Τότε συμφώνησαν όλα τα παιδιά και ξαφνικά είδαν να έρχεται μία  νεράϊδα και είπε:  

- “Γεια σας, παιδιά! Με λένε Φιλία. Έμαθα για αυτό που έγινε και θα σας βοηθήσω!  Δε χρειάζεται να πάρετε κάτι!” Και μέσα σε λίγα λεπτά με το μαγικό της ραβδί το  χριστουγεννιάτικο δέντρο γέμισε με αμέτρητα στολίδια!  

- “Σε ευχαριστούμε πολύ, Φιλία για τα υπέροχα στολίδια!”, είπαν όλα τα παιδιά και η  Φιλία εξαφανίστηκε.  

Την ίδια μέρα τα παιδιά αποφάσισαν να φτιάξουν μία χριστουγεννιάτικη κάρτα και  να τη διακοσμήσουν με πούλιες και χρυσόσκονη και να τη στείλουν στη Φιλία και  την έστειλαν.  

Την επόμενη μέρα ένας χωρικός είδε δύο καλικάντζαρους να προσπαθούν να  βγάλουν τα λαμπιόνια από το έλατο και τους είπε:  

- “Επ, τι κάνετε εκεί; Φύγετε μακριά, γιατί, θα φωνάξω τον παπά!” Και τότε οι  καλικάντζαροι έφυγαν και δεν ήρθαν ξανά στο χωριό.  

 Το επόμενο βράδυ το έλατο ήταν φωτισμένο με τα λαμπιόνια και τα παιδιά έψαλλαν  τα κάλαντα στις γειτονιές του χωριού. “Τρίγωνα, Κάλαντα!” Οι γείτονες τους  φύλεψαν γλυκά που είχαν φτιάξει και αγοράσει, χρήματα, δώρα και όλοι ήταν  χαρούμενοι στο χωριό για την έλευση των Χριστουγέννων! 


Καποδίστρια Μαρία-Ειρήνη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!