Ο τέταρτος μάγος - Κωνσταντίνος Δημητρόγλου (Λογοτεχνικό Δωδεκαήμερο Χριστουγέννων 2020) - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Ο τέταρτος μάγος - Κωνσταντίνος Δημητρόγλου (Λογοτεχνικό Δωδεκαήμερο Χριστουγέννων 2020)





 Ο τέταρτος μάγος


(βασισμένο στην ιστορία του Henry Van Dyke)


Διασκευή για θεατρικό

Δημητρόγλου Κωνσταντίνος


Σχολικό έτος 2013 – 2014

Σχολείο της Φύσης


Πρόσωπα

παππούς

παιδί

4ος μάγος

1ος καλεσμένος

2ος καλεσμένος

3ος καλεσμένος

1ος γέρος καλεσμένος

2ος γέρος καλεσμένος

άρρωστος

γυναίκα με μωρό

στρατιώτης Α’

στρατιώτης Β’

λοχαγός στρατιωτών

άντρας

κοπέλα


Παιδί: Καλησπέρα παιδιά (προς το κοινό)! Τι κάνετε; Ξέρετε πλησιάζουν τα Χριστούγεννα.. Ξέρετε τι μου αρέσει στα Χριστούγεννα; Εκτός βέβαια από τα δώρα και τα γλυκά! Οι ιστορίες που μου λέει ο παππούς δίπλα στο τζάκι! (ακούγονται βήματα) Μα να έρχεται κιόλας! (μπαίνει ο παππούς στη σκηνή)

Παππούς: Καλησπέρα καλό μου παιδί! Μα τι βλέπω; Δίπλα στην πολυθρόνα μου (τα λέει αυτά ενώ κάθεται) υπάρχει ένα φλιτζάνι ζεστό κακάο! (παίρνει το φλιτζάνι και πίνει μια γουλιά) Μάλλον κάποιος θέλει να ακούσει μια ιστορία.

Παιδί: Ναι παππού! Θέλω πολύ να μου πεις μια ιστορία!

Παππούς: Εντάξει τότε! Μιας και πλησιάζουν Χριστούγεννα θα σου πω μία Χριστουγεννιάτικη ιστορία. Σίγουρα έχεις ακούσει πως όταν γεννήθηκε ο Χριστούλης εμφανίστηκε ένα μεγάλο αστέρι στον ουρανό.

Παιδί: Ναι! Και το αστέρι αυτό το ακολούθησαν οι τρεις μάγοι και πήγαν να προσφέρουν τα δώρα τους στον μικρό Χριστούλη!

Παππούς: Τρεις μάγοι είπες; Κι αν σου πω πως οι μάγοι ήταν τέσσερεις και όχι τρεις;

Παιδί: Αποκλείεται! Σήμερα μας είπαν στο σχολείο την ιστορία! Τρεις ήταν οι μάγοι που προσκύνησαν το Χριστό, αποκλείεται να έκανε λάθος η κυρία Βέτα!

Παππούς: Τρεις μάγοι προσκύνησαν τον νεογέννητο Χριστό, όμως τέσσερεις ήταν οι μάγοι που ξεκίνησαν!

Παιδί: Και τι έγινε ο τέταρτος μάγος παππού;

Παππούς: Αυτό είναι μια πολύ ωραία ιστορία! Είσαι έτοιμος να ξεκινήσουμε;

Παιδί: Ναι! Πες μου παππού!

Παππούς: Ωραία! Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή, από την μέρα που γεννήθηκε ο Χριστός! Ας πάμε στο σπίτι του τέταρτου μάγου. (ανοίγει η σκηνή˙ γύρω από ένα τραπέζι κάθονται 5 – 6 άντρες, 2 γέροι και 3 – 4 νεότεροι)

4ος μάγος: Φίλοι μου, σας φώναξα σπίτι μου απόψε για να σας ανακοινώσω κάτι πολύ σημαντικό! Για χρόνια μελετάμε τα άστρα, μα σήμερα επιτέλους εμφανίστηκε το άστρο αυτό που οι προφητείες λένε πως θα μας φανερώσει το Μεσσία! Ήδη οι τρεις μάγοι  σύντροφοί μου , αγρυπνούν και ετοιμάζονται για το ταξίδι. Εγώ ετοιμάστηκα! Πούλησα το σπίτι μου και ότι είχα και αγόρασα αυτές τις τρεις πολύτιμες πέτρες (δείχνει τις πέτρες σε όλους) για να τις προσφέρω δώρο στον Βασιλιά. Και σας καλώ να έρθετε μαζί μου στο προσκύνημα αυτό για να χαρούμε όλοι μαζί όταν βρούμε του Κύριο! (κοιτάζονται μεταξύ τους)

1ος καλεσμένος: Θα ήθελα πολύ να έρθω, μα η δουλειά μου με αναγκάζει να μείνω εδώ..

2ος καλεσμένος: Είμαι άρρωστος και δεν μπορώ να ταξιδέψω..

3ος καλεσμένος: Μόλις παντρεύτηκα και δεν γίνεται ούτε να αφήσω εδώ την γυναίκα μου, ούτε και να την πάρω μαζί μου..

1ος γέρος καλεσμένος: Αυτό είναι ένα ψεύτικο όνειρο! Καλά θα κάνουμε να κοιτάμε την δουλειά μας και όχι να περιμένουμε κάποιον να γίνει βασιλιάς μας. Χαίρετε! (φεύγει και τον ακολουθούν και οι 3 νεαροί καλεσμένοι)

2ος γέρος καλεσμένος: Παιδί μου, είναι προτιμότερο να παλέψεις για το όνειρό σου, παρά να περιμένεις να έρθει μόνο του, με κίνδυνο να μην έρθει ποτέ! Είμαι πολύ μεγάλος γι’ αυτό το ταξίδι, αλλά η καρδιά μου θα είναι μαζί σου! Πήγαινε! Μην αφήσεις τους φίλους σου να περιμένουν! (ο 4ος μάγος παίρνει τις πολύτιμες πέτρες από το τραπέζι και φεύγει˙ κλείνει η σκηνή)

Παιδί: Και τι έγινε μετά παππού; Γιατί ο 4ος μάγος δεν έφτασε στην φάτνη; Αφού ξεκίνησε μαζί τους..

Παππούς: Μη βιάζεσαι! Ο 4ος μάγος ξεκίνησε να πάει να βρει τους άλλους τρεις στην πόλη που είχαν πει να βρεθούν.

Παιδί: Και; Χάθηκε ή ξεχάστηκε κάπου αλλού;

Παππούς: Κάνε λίγη υπομονή και θα ακούσεις την συνέχεις. Πού είχαμε μείνει; Α, ναι! Ο 4ος μάγος έφυγε για να πάει να συναντήσει τους άλλους τρεις μάγους. Πήρε λοιπόν το άλογό του και έφυγε για το ταξίδι του. Κάλπαζε ώρες πολλές μέσα στη νύχτα, ώσπου το άλογό του σταμάτησε απότομα μπροστά σε μια σκιά! (ανοίγει η σκηνή˙ ο 4ος μάγος καλπάζει και ξαφνικά σταματά μπροστά σε μια σκιά)

4ος μάγος: Θεέ μου! Άνθρωπος είναι αυτός; (σκύβει προς τον πεσμένο άνθρωπο και τον εξετάζει˙ σηκώνει το χέρι του και ανθρώπου και αυτό πέφτει άψυχο στο έδαφος) Μπα, πεθαμένος είναι! Ας φύγω μην αργήσω! (γυρίζει να φύγει μα το χέρι του ανθρώπου πιάνει το φόρεμα του μάγου) είναι ζωντανός! Τι να κάνω τώρα; Αν φύγω ο άνθρωπος θα πεθάνει σίγουρα.. Αν μείνω για να βοηθήσω έναν μελλοθάνατο, θα φτάσω με δυσκολία στο μέρος που θα με περιμένουν οι σύντροφοί μου.. Τι να κάνω; (πηγαινοέρχεται σκεπτικός˙ σκύβει και φροντίζει τον άρρωστο, δίνοντάς του νερό και φάρμακα˙ ο άρρωστος συνέρχεται μετά από λίγο)

Άρρωστος: Σε ευχαριστώ πολύ για την φροντίδα σου! Μου έσωσες τη ζωή! Μα πώς με βρήκες εδώ;

4ος μάγος: Κράτα τις δυνάμεις σου. Τυχαία σε βρήκα πηγαίνοντας για το ταξίδι μου. Δεν τολμώ να αργοπορήσω άλλο, αλλά σου αφήνω ότι έχω από φαγητό και νερό. Και εδώ έχω μερικά θεραπευτικά βότανα. (του δίνει ένα μικτό πακέτο) όταν βρεις όλες σου τις δυνάμεις, προς τα εκεί είναι η πόλη. (δείχνει προς μια κατεύθυνση, δίνουν τα χέρια, ο 4ος μάγος ανεβαίνει στο άλογο και φεύγει˙ κλείνει η σκηνή)

Παιδί: Και δεν τους πρόλαβε παππού;

Παππούς: Δυστυχώς όταν έφτασε στο μέρος που θα συναντούσε τους συντρόφους του, αυτοί είχαν φύγει πιστεύοντας ότι άλλαξε γνώμη για το ταξίδι τους και δεν υπήρχε κανένα ίχνος τους. Ευτυχώς το αστέρι έλαμπε ακόμη και του έδειχνε τον δρόμο που έπρεπε να ακολουθήσει. Ο δρόμος ήταν μέσα από την έρημο και ο φίλος μας, ο 4ος μάγος, δεν είχε ούτε νερό, ούτε φαγητό για να καταφέρει να την διασχίσει, αφού τα είχε αφήσει όλα στον άρρωστο. Έτσι την επόμενη μέρα, πριν συνεχίσει για το ταξίδι του, έδωσε μία από τις πέτρες που είχε στην ζώνη του για τρόφιμα.

Παιδί: Εεε.. εντάξει! Είχε ακόμα άλλες δύο!

Παππούς: Προς το παρόν!

Παιδί: Προς το παρόν; Τι εννοείς παππού; Θα δώσει και τις άλλες; Μα αν τις δώσει όλες, τι θα δώσει στον Χριστούλη παππού;

Παππούς: Περίμενε! Δεν τελείωσε η ιστορία μας ακόμη! Θες να μάθεις τι έγινε αφού έφτασε στην Βηθλεέμ ο 4ος μάγος;

Παιδί: Φυσικά και θέλω! Πες μου παππού!

Παππούς: Ωραία! Ας συνεχίσουμε, λοιπόν! (ανοίγει η σκηνή˙ μπαίνει ο 4ος μάγος)

4ος μάγος: Έφτασα επιτέλους! Εδώ είναι το μέρος που μου έδειξε το αστέρι! Αλλά ας ρωτήσω κάποιον μήπως είδε τους συντρόφους μου. Σε ποιο σπίτι τους οδήγησε το αστέρι και σε ποιον πρόσφεραν τα δώρα τους άραγε; Ας ρωτήσω σε αυτό το σπίτι. (χτυπάει και την πόρτα ανοίγει μια γυναίκα με ένα μωρό στην αγκαλιά)

Γυναίκα: Καλημέρα! Θέλετε κάτι; Φαίνεστε κουρασμένος! Περάστε να ξεκουραστείτε λίγο.

4ος μάγος: Θα ήθελα να μάθω αν πέρασαν από δω οι τρεις σύντροφοί μου.

Γυναίκα: (αφού του δώσει ένα ποτήρι νερό) Πράγματι! Πριν μέρες εμφανίστηκαν στο χωριό μας τρεις ξένοι ντυμένοι σαν κι εσάς. Μα έφυγαν όσο ξαφνικά εμφανίστηκαν. Όπως και αυτοί τους οποίους επισκεφθήκαν. Ψιθυρίστηκε πως πάνε μακριά στην Αίγυπτο. (λέγοντας αυτά αφήνει το μωρό στο κρεβάτι του και δίνει φαγητό στον 4ο μάγο˙ τρώει και ακούγονται φωνές – βήματα – σάλπιγγες – σπαθιά και μια απελπισμένη φωνή)

Φωνή: Οι στρατιώτες! Οι στρατιώτες του Ηρώδη! Σκοτώνουν τα παιδιά μας.. (η γυναίκα με τρόμο παίρνει το παιδί και κρύβεται στο πιο σκοτεινό μέρος του σπιτιού˙ ο 4ος μάγος βγαίνει από το σπίτι και στέκεται μπροστά στην εξώπορτα˙ μπαίνουν στην σκηνή οι στρατιώτες)

Στρατιώτης Α’: Ας ψάξουμε και σε εκείνο το σπίτι! (πάνε μπροστά στον 4ο μάγο)

Στρατιώτης Β’: Κάνε στην άκρη!

4ος μάγος: (χωρίς να κουνηθεί, βγάζει από την ζώνη του μία από τις πέτρες) Είμαι μόνος εδώ μέσα και περιμένω τον λοχαγός σας να του δώσω αυτή την πολύτιμη πέτρα για να με αφήσει στην ησυχία μου!

Λοχαγός: (αρπάζει την πέτρα με γουρλωμένα μάτια) Εμπρός! Δεν υπάρχει παιδί σε αυτό το σπίτι! (οι στρατιώτες φεύγουν και ο 4ος μάγος μπαίνει πάλι στο σπίτι)

4ος μάγος: (κάθεται και κρατάει το κεφάλι του ανάμεσα στα χέρια του απελπισμένος) Θεέ μου, συγχώρεσε την αμαρτία μου! Είπα ψέματα, μα ήταν για να σώσω η ζωή ενός παιδιού!  Έδωσα ήδη τα δύο από τα τρία δώρα που προόριζα για Εσένα. (κλείνει η σκηνή)

Παιδί: Είπε ψέματα, μα έσωσε το μωράκι εκείνο παππού!

Παππούς: Ε, τότε σίγουρα αυτή την φορά δεν πείραξε και τόσο!

Παιδί: Και τι έγινε μετά παππού; Πήγε στην Αίγυπτο ο 4ο μάγος να βρει τον Χριστούλη ή γύρισε πίσω; Γιατί αν ήμουν εγώ, μάλλον θα γυρνούσα πίσω..

Παππούς: Γιατί θα γυρνούσες πίσω;

Παιδί: Γιατί θα κουραζόμουνα.. Όλο ψάχνει τον Χριστούλη και δεν τον βρίσκει..

Παππούς: Όταν θέλεις κάτι πολύ, όσο κι αν κουραστείς, συνεχίζεις μέχρι να το πετύχεις! Αυτό έκανε κι ο 4ος μάγος! Χρόνια πολλά πέρασαν, μα αυτός συνέχισε να ψάχνει να βρει τον Χριστό! Τον έψαξε σε πολλά μέρη. Είχε γεράσει πολύ, μα δεν σταμάτησε να ψάχνει! Και τώρα, θέλεις να μάθεις το τέλος της ιστορίας;

Παιδί: Φυσικά και θέλω παππού! Τι έγινε; Τα κατάφερε τελικά ο 4ος μάγος; Πρέπει να τα κατάφερε! Αφού προσπάθησε τόσο πολύ! Έτσι δεν είναι παππού;

Παππούς: Ας συνεχίσουμε την ιστορία για να μάθουμε! Ανάμεσα στα μέρη που έψαξε ο 4ος μάγος για το Χριστό, ήταν και τα Ιεροσόλυμα. Είχε ψάξει κι άλλες φορές σε αυτή την πόλη, μα τώρα μέσα του κάτι του έλεγε να ψάξει ξανά! (ανοίγει η σκηνή˙ στη σκηνή βρίσκεται ο 4ος μάγος και μία ομάδα ανδρών πολύ βιαστική, η οποία πέφτει πάνω στον 4ο μάγο)

Άνδρας: Με συγχωρείτε πολύ, αλλά βιαζόμαστε και δεν σας είδαμε!

4ος μάγος: Και γιατί βιάζεστε, παρακαλώ; Τι γίνεται προς τα εκεί (δείχνει) και πηγαίνουν όλοι;

Άντρας: Πηγαίνουμε σε ένα μέρος που λέγεται Γολγοθάς! Δεν άκουσες τι έγινε; Θα σταυρωθούν δύο ληστές και μαζί τους και άλλος ένας. Οι ιερείς αποφάσισαν ότι πρέπει να πεθάνει γιατί λέει πως είναι ο Υιός του Θεού. Από την άλλη ο Πιλάτος συμφώνησε να σταυρωθεί, λέγοντας πως είναι ο Βασιλιάς των Ιουδαίων. Σε αφήνω τώρα γιατί βιάζομαι. Γεια σου! (φεύγουν από την σκηνή)

4ος μάγος: Άρα η προφητεία βγήκε αληθινή˙ ο Βασιλιάς φανερώθηκε! Να είναι άραγε ο ίδιος που αναζητώ τόσα χρόνια; Ας πάω κι εγώ προς τα εκεί να τον δω και να του προσφέρω την Τρίτη και τελευταία μου πέτρα. (περπατάει προς τα εκεί που πήγε και το πλήθος˙ μπαίνουν στην σκηνή 2 στρατιώτες κρατώντας από τα χέρια μία κοπέλα˙ η κοπέλα ξεφεύγει και πέφτει στα πόδια του 4ου μάγου)

Κοπέλα: Λυπήσου με και σώσε με σε παρακαλώ! Θα με πουλήσουν σκλάβα γιατί χρωστάω λεφτά.

4ος μάγος: (προς το πλήθος) Δύο φορές το δώρο που προόριζα για τον Θεό έφυγε από τα χέρια μου για να βοηθήσω ανθρώπους. Τι να κάνω τώρα; Δεν θα έχω τίποτα να προσφέρω στον Βασιλιά! Μα και δεν μπορώ να αφήσω αβοήθητη αυτή την κοπέλα. (προς την κοπέλα, βγάζοντας την πέτρα από την ζώνη του) Αυτή η πέτρα, νομίζω πως φτάνει για να πληρώσεις το χρέος σου. Είσαι ελεύθερη! (δίνει την πέτρα στους στρατιώτες˙ την παίρνουν και φεύγουν˙ η κοπέλα βοηθάει τον 4ο μάγο και περπατώντας αργά κατεβαίνουν κι αυτοί από την σκηνή˙ κλείνει η σκηνή)

Παιδί: Δεν έδωσε τελικά τίποτα στον Χριστούλη παππού;

Παππούς: Έτσι νομίζεις;

Παιδί: Ναι! Αφού έδωσε και την τελευταία του πέτρα για να σώσει εκείνη την κοπέλα.

Παππούς: Ο 4ος μάγος έδωσε και τις τρεις πολύτιμες πέτρες του για να βοηθήσει ανθρώπους που είχαν ανάγκη! Έκανε τρεις καλές πράξεις! Πιστεύω πως όλα τα καλά που κάνουμε στους άλλους ανθρώπους είναι σαν να τα κάνουμε στον ίδιο τον Θεό!

Παιδί: Άρα δίνοντας τα δώρα του ο 4ος μάγος στους  ανθρώπους που είχαν ανάγκη, τα έδωσε κατευθείαν και στον Χριστούλη!

Παππούς: Ακριβώς!





ΤΕΛΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!