Το μέλωμα του Χριστού: έθιμο Αρναίας Χαλκιδικής - Θωμαή Τσιμερίκα | Λογοτεχνικό Δωδεκαήμερο Χριστουγέννων 2023 - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Το μέλωμα του Χριστού: έθιμο Αρναίας Χαλκιδικής - Θωμαή Τσιμερίκα | Λογοτεχνικό Δωδεκαήμερο Χριστουγέννων 2023



ΕΘΙΜΟ ΑΡΝΑΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: ΤΟ ΜΕΛΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ 

Κάθε πρωί, στην Αρναία Χαλκιδικής, την παραμονή Χριστουγέννων, οι επαγγελματίες της περιοχής, ζυμώνουν και ψήνουν το Χριστόψωμο, σε ειδικό φούρνο, μεγάλων διαστάσεων. Τα συστατικά του αλεύρι, νερό, καρύδια, μέλι,  χαμόγελα,  καλή διάθεση και γιορτινή ατμόσφαιρα.   Ζυγίζει 400 κιλά και έχει διαστάσεις 2 επί 2 μέτρα. Πριν το βάλουν για ψήσιμο, σε ειδική λαμαρίνα,  στολίζουν την επιφάνεια του, με διάφορα σχέδια. Στη συνέχεια μικροί και μεγάλοι βυθίζουν μέσα στο ζυμάρι του αφράτου Χριστόψωμου ψίχες  καρυδιών. Το μέλι και τα καρύδια ανήκουν στην ομάδα των τροφών που δίνουν ενέργεια. Έχουν συμβολικό χαρακτήρα. Το αρωματικό μέλι, από το νέκταρ φυτών δίνει μια γλυκιά γεύση στο ψημένο  Χριστόψωμο. Η μυρωδιά του σε ταξιδεύει. Σου γαργαλάει τα ρουθούνια. Το βλέμμα σου αγγίζει την τελειότητα της στιγμής. 

Τα καρύδια περιέχουν βιταμίνες απαραίτητες για τον οργανισμό. Είναι ένα δώρο των πιστών στον νεογέννητο Χριστό. Για να κάνει τα πρώτα του βήματα στη γη.

Το γιγάντιο Χριστόψωμο, γίνεται με ευλάβεια και πίστη στην ψυχή.

Όταν ψηθεί με μεταφέρεται στο κέντρο της πλατείας,  της γραφικής  Αρναίας. Κόβετε σε 1.000 κομμάτια, το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων. Μοιράζεται στους κατοίκους και στους επισκέπτες, αφού πρώτα ευλογηθεί, μαζί με μέλι και κόκκινο κρασί ζεστό. Συμμετέχουν η φιλαρμονική , η χορωδία της Αρναίας και πλήθος κόσμου. Η χορωδία ξεπροβάλλει από τα γραφικά σοκάκια ψάλλοντας κάλαντα, και την Αγία νύχτα…. Όλοι κρατούν στα χέρια τους, αναμμένα φαναράκια. Η εικόνα μαγευτική, σε ταξιδεύει, στην αγάπη, στην προσμονή. Ένα έθιμο που έχει τα χνάρια του πολύ παλιά. Ένα έθιμο «το μέλωμα του Χριστού». Το προσμένεις με νοσταλγία να το δεις, να νιώσεις την κατάνυξη μέσα σου. Να ακούσεις τις ευχές των παρευρισκόμενων….για μια όμορφη χρονιά γεμάτη όνειρα και ειρήνη στον κόσμο.


Θωμαή Τσιμερικά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!