Λογοτεχνική Γωνία: Νέος χώρος πολιτισμού στη Λάρισα - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Λογοτεχνική Γωνία: Νέος χώρος πολιτισμού στη Λάρισα




Ένας νέος χώρος πολιτισμού με επίκεντρο τη λογοτεχνία εγκαινιάστηκε πρόσφατα στη Λάρισα από τον Δήμο Λαρισαίων. Τα εγκαίνια της "Λογοτεχνικής Γωνίας" πραγματοποιήθηκαν στις 21 Μαϊου 2022 από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κι Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων κ. Πάνο Σάπκα. Επίσης μίλησε ο κ. Θάνος Γώγος, εκδότης της "Θράκας", μέλος του PEN Greece, καθώς την καλλιτεχνική επιμέλεια των εκδηλώσεων θα έχει η "Θράκα".
Στην εκδήλωση εγκαινίων της Λογοτεχνικής Γωνίας το PEN Greece εκπροσώπησε ο ποιητής και γιατρός κ. Δημήτρης Π. Κρανιώτης, αντιπρόσωπος του PEN Greece στη Λάρισα και Επικεφαλής της Επιτροπής Συγγραφέων για την Ειρήνη του PEN Greece, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δ.Σ. του PEN Greece. 
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε λογοτεχνική εκδήλωση με ανάγνωση ποιημάτων και διηγημάτων από τους συμμετέχοντες ποιητές και πεζογράφους: Marija Dejanovic (Κροατία), Δημήτρης Αθανασέλος, Λάμπρος Αναγνωστόπουλος, Θάνος Γώγος, Παύλος Καστανάρας, Έλσα Κορνέτη, Ηλίας Κουρκούτας, Δημήτρης Π. Κρανιώτης, Θανάσης Κριτσινιώτης, Κώστας Λάνταβος, Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου, Σωτήρης Παστάκας, Δημήτρης Στατήρης, Λίνα Φυτιλή, Αντώνης Ψάλτης και Θωμάς Ψύρρας. Επίσης, έλαβε χώρα η εικαστική έκθεση “Poetic Ambience” με συμμετοχή Λαρισαίων καλλιτεχνών.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Δ.Σ. του PEN Greece: 

Αξιότιμες κυρίες και Αξιότιμοι κύριοι,
 
Χαιρετίζουμε ως PEN Greece, Πανελλήνιο Σωματείο Λογοτεχνών και Φίλων της Λογοτεχνίας, την εξαίρετη πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων να εγκαινιάσει έναν νέο χώρο πολιτισμού  τη «Λογοτεχνική Γωνία».
 To PEN Greece είναι το επίσημο παράρτημα στην Ελλάδα του PEN International, ενός από τους μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς στον χώρο της προώθησης της λογοτεχνίας και της προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης και δημιουργήθηκε για να γίνει ο απαραίτητος αρωγός για την προώθηση της λογοτεχνίας και έχει θέσει, εξ’ εξαρχής, ως στόχο του να τιμήσει το παρελθόν της νεοελληνικής λογοτεχνίας  και να συνεισφέρει ενεργά στο μέλλον της.
 Από την εποχή του Ομήρου, της Σαπφούς και του Αρχίλοχου ο ελληνικός λαός επιμένει να προσδιορίζεται μέσα από την ποίηση και αργότερα την πεζογραφία, καταθέτοντας σε μια αδιάσπαστη συνέχεια αιώνων κείμενα εξαιρετικής σημασίας, στην ίδια πάντοτε γλώσσα και αν κάτι ορίζει την κεφαλαιώδη σημασία της ελληνικής λογοτεχνίας είναι ακριβώς αυτή η αράγιστη στους αιώνες χρήση της ελληνικής γλώσσας με τους πολύτροπους συντακτικούς μηχανισμούς και την πολυμερή ιδεολογική προσέγγιση του κόσμου.
Η «Λογοτεχνική Γωνία» έρχεται να συνδράμει στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μαζί με τους άλλους δραστήριους φορείς πολιτισμού. Με την εγκαινίαση της «Λογοτεχνικής Γωνίας» ευχόμαστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις οι οποίες θα φέρουν το Λαρισαϊκό αναγνωστικό κοινό σε άμεση επαφή με τους Έλληνες λογοτέχνες και είμαστε αισιόδοξοι ότι ο νέος αυτός χώρος πολιτισμού θα εδραιώσει το σημείο εκκίνησης της προώθησης της φιλαναγνωσίας στην πόλη που είναι ήδη ισχυρό το πολιτιστικό της πρόσημο. 
Στο πλαίσιο αυτό, δηλώνουμε τη στήριξή μας σ’ αυτήν τη δράση του Δήμου Λαρισαίων για τη λειτουργία ενός νέου πολιτιστικού χώρου, αφιερωμένου στη λογοτεχνία, συγχαίρουμε θερμά τον Δήμο Λαρισαίων γι’ αυτή την πρωτοβουλία και ως Σωματείο δηλώνουμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε διοργανώσεις αξιόλογων πολιτιστικών εκδηλώσεων.    
 
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του Αντιδημάρχου κ. Σάπκα (εφημερίδα onlarissa.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!