Πρόσκληση στην Εκδήλωση «Κοσμάς Πολίτης (1888-1974)» - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Πρόσκληση στην Εκδήλωση «Κοσμάς Πολίτης (1888-1974)»



Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σας προσκαλεί στην εκδήλωση «Κοσμάς Πολίτης (1888-1974)» η οποία εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων «Λόγος 10» που επιμελείται ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, κ. Σταύρος Ζουµπουλάκης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, 19:00 έως 21:00, στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό µε σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση.
Έχουμε πολλούς λόγους να επανερχόμαστε αναγνωστικά στον Κοσμά Πολίτη, έναν από τους κορυφαίους μυθιστοριογράφους της γλώσσας μας τον εικοστό αιώνα. Η Eroica, με θέμα τις πρώτες εφηβικές εμπειρίες έρωτα και θανάτου, είναι μάλλον το μυθιστόρημά του που αγαπήθηκε περισσότερο και θα διαβάζεται πάντα, καθώς όλοι μας έχουν τη ροπή να επιστρέφουμε στα εφηβικά χρόνια. Φέτος ωστόσο, που κλείνουν 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, έχουμε έναν πρόσθετο λόγο να επισκεφτούμε τον Πολίτη, ο οποίος έζησε τα δικά του παιδικά και εφηβικά χρόνια στη Σμύρνη, όπου η οικογένειά του εγκαταστάθηκε το 1890, και έφυγε από εκεί το 1922. Το μυθιστόρημά του Στου Χατζηφράγκου, από το όνομα μιας λαϊκής συνοικίας της Σμύρνης, δημοσιευμένο στην επέτειο των  40 χρόνων της Καταστροφής (1962-1963), αποτυπώνει τη ζωή των καθημερινών ανθρώπων στον ακατανόητο ορίζοντα της Ιστορίας.  

Ομιλητές 
Ελισάβετ Κoτζιά, Κριτικός Λογοτεχνίας 
Αγγέλα Καστρινάκη, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, πεζογράφος Γιώργος Καλλίνης, Δρ. Φιλολογίας, ΕΔΙΠ στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ 

Πληροφορίες
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ
Τετάρτη 18 Μαΐου, 19:00-21:00
Είσοδος ελεύθερη
Η χωρητικότητα της αίθουσας είναι 150 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλο το διάστημα παραμονής στους χώρους της ΕΒΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!