Συνέντευξη με την έφηβη λογοτέχνιδα Αθηνά Λυμπεροπούλου - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Συνέντευξη με την έφηβη λογοτέχνιδα Αθηνά Λυμπεροπούλου - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ

 


Ο «ΚΕΦΑΛΟΣ - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς» έχει ξεκινήσει μία νέα δράση με τίτλο: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ» (ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 5ο ΤΟΜΟ γίνονται δεκτές έως τις 31/12/2021 - ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: ΕΔΩ) και προσκαλεί όλους τους Λογοτέχνες, Ποιητές και Συγγραφείς να συμμετάσχουν σ' αυτήν. Σκοπός της εν λόγω δράσης είναι η προβολή μέσω αφιερωμάτων και συνεντεύξεων των σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών, Ποιητών και Συγγραφέων, είτε έχουν εκδώσει κάποιο βιβλίο είτε όχι και η δημιουργία του τέταρτου τόμου της «Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών», η οποία έχει συσταθεί σε μία ανεξάρτητη ιστοσελίδα με τη μορφή ηλεκτρονικών τόμων και την έκδοση δωρεάν e-book.

Στη σημερινή μας παρουσίαση στα πλαίσια της δράσης: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ», θα σας παρουσιάσουμε την έφηβη λογοτέχνιδα, Αθηνά Λυμπεροπούλου, η οποία συμμετέχει στην «Εγκυκλοπαίδεια Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών» και απάντησε στις ερωτήσεις του Δημοσιογράφου, Λογοτέχνη και Εκδότη του Περιοδικού Κέφαλος, κ. Πλούταρχου Πάστρα, για το λογοτεχνικό της έργο, τα βιβλία και τη λογοτεχνία. 


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ


1. Αν έπρεπε να δώσετε έναν ορισμό για τη λογοτεχνία, ποιος θα ήταν αυτός;

Ίσως επειδή είμαι 14 ετών δεν έχω μεγάλη εμπειρία αλλά θα έλεγα… Φαντασία που δεν στερεύει και δεν θα στερεύσει ποτέ.

2. Τι μπορεί να προσφέρει η λογοτεχνία στο σύγχρονο άνθρωπο;

Κατά τη δική μου άποψη, ο άνθρωπος μπορεί να επωφεληθεί από τη λογοτεχνία. Ακολούθως ,του προσφέρει ελευθερία έκφρασης και ψυχής…του δίνει την ευκαιρία μια λέξη ,μια ιδέα να την κάνει ένα ολόκληρο μυθιστόρημα.

3. Και τώρα μία δύσκολη ερώτηση. Τι σημαίνει για σας ποίηση;

Να δίνεις την ψυχή σου…Να προσπαθείς να εκφράσεις κάτι δίνοντας του ζωή!

4. Πότε ξεκινήσατε ν’ ασχολείστε με την τέχνη του λόγου και ποιος ήταν ο λόγος που σας παρότρυνε;

Η αλήθεια είναι πως έγραφα από  πολύ πολύ μικρή…Άρχισα με μικρά ποιηματάκια και σιγά σιγά το εξέλιξα..Ήθελα να γράφω για να αφήνω τη σκέψη μου ελεύθερη.Θεωρώ πως σε αυτόν τον κόσμο δεν μπορούμε να έχουμε φωνη .Γι αυτό έψαξα έναν πιο δημιουργικό τρόπο ,ώστε να μπορώ να αποτυπώσω αυτά που σκέφτομαι χωρίς να με κρίνει κανείς….Ούτως η άλλως ένα χαρτί δεν μπορεί να  κρίνει τι γράφεις.

5. Γιατί γράφετε;

Για να ξεχαστώ… να δείξω στους ανθρώπους την δική μου πραγματικότητα..

6. Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας; 

Τα πάντα… όλη η ζωή… ο κόσμος… οι άνθρωποι…

7. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο με τίτλο: «Όταν είμαστε …Ομάδα...» 

Βασικά το βιβλίο «Όταν είμαστε..ομαδα…» είναι το πρώτο μου βιβλίο…Είναι περίπου 16 σελίδες και είναι παιδικό παραμυθάκι  για 2 + ετών με έμμετρο στίχο…Το έγραψα με πολύ αγάπη και χαρά..Ήθελα να μεταδώσω το μήνυμα της συνεργασίας και του σεβασμού στο διαφορετικό που έχει ίσως ξεχαστεί σε αυτόν το κόσμο…Την υπέροχη εικονογράφηση την έκανε ο πολύ ταλαντούχος εικονογράφος Armadillo Creco ..Ειναι πολύ καλός και από αποψη δουλειάς και συνεργασίας…Είναι καταπληκτικός στη δουλειά και αυτοδίδακτος..Δεν τον επιλέξαμε τυχαία!Τα χρώματά του γέμισε και εμπλούτισσε τις σελίδες του βιλίου με πλούσια εικονογράφηση και είμαι πολύ χαρούμενη… Επίσης ,ήθελα να δειξω πως τα όνειρα δεν έχουν ηλικία γράφοντας σαν 14χρονο κορίτσι ένα παραμυθάκι!
Μπορείτε να με ακολουθήσετε στο συγγραφικό μου ταξίδι που δεν ξεκινάει τωρα…όμως έχει ξεκινήσει στην ψυχή μου πολύ πριν…Μπορείτε να δείτε μια παρουσίαση εδώ… 
https://youtu.be/0vorDh6RTZI

8. Ποια είναι η αγαπημένη σας ώρα μέσα στην ημέρα που κάθεστε και γράφετε;

Όταν μου έρθει έμπνευση ,δεν έχω κάποια συγκεκριμένη ώρα…Απλώς πρέπει να μου έχει έρθει μια ιδέα..Επίσης ,όταν κλαίω κάποιες φορές μου έρχεται μία τάση, την θλίψη να την αποδώσω σε κείμενο ή ποίημα και μετά νιώθω μια γλυκιά ανακούφιση να απαλύνει το μυαλό και την καρδιά μου.

9.  Πως είναι η ζωή ενός λογοτέχνη στα χρόνια της κρίσης;

Κρίσιμη θα έλεγα…

10. Ποιο θεωρείτε πως είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός Best Seller;

Κάθε βιβλίο είναι seller για τον κάθε συγγραφέα...Η μόνη διαφορά είναι πως κάποια παίρνουν αυτή την ονομασία…Απλώς πρέπει να υπάρχει αγάπη και πάθος για την γραφή..Να μην αναζητάς το κέρδος αλλά την ψυχική δύναμη.

11. Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιο θα επιλέγατε; 

Σίγουρα χωρίς δεύτερη σκέψη το έντυπο βιβλίο..Είναι πιστεύω αλλιώς να πιάνεις ένα βιβλίο από το να το βλέπεις σε μια ψυχρή οθόνη.

12.  Ποια συμβουλή θα δίνατε σ’ ένα νέο λογοτέχνη;

Μην σταματήσει να γράφει…. Να γράφει ό,τι τον κάνει να ξεχιέται.Μην σταματήσει ακόμη και κάποιος εκδοτικός του είπε όχι.Πρέπει να βλέπει το κάθε που γράφει ως «το ξεχωριστό»... ως κάτι μοναδικό για εκείνον.

13. Τώρα ας περάσουμε στην πλευρά του αναγνώστη. Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε;

«Ο δρόμος για τον παράδεισο  είναι μακρύς»,της Μαρούλα Κλιάφα 

14. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Όλοι οι συγγραφείς είναι εξαιρετικοί,καθώς έχουν να μεταδώσουν κάτι κατι καινούριο..Δεν σημαινει πως επειδή δεν είναι γνωστός κάποιος δεν είναι καλός συγγραφέας..Κάποιοι από τους αγαπημένους μου είναι:Αλκη Ζέη, Ζωρζ Σαρρή, Μαρία Α. Μακρή,Πηνελόπη Δέλτα,Μαρούλα Κλιάφα…

15. Ποια είναι τ’ αγαπημένα σας βιβλία;

«Ο θησαυρός της Βαγίας», «Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς», «Η επιστροφή του νεαρού πρίγκιπα», «Τρελαντώνης», «Μάγκας» και «Απίθανες μέλισσες».

16. Τελευταία ερώτηση. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στο χώρο της λογοτεχνίας;

Ίσως, να γράψω περισσότερα βιβλία… να αποτυπώσω τις σκέψεις μου σε περισσότερα χαρτιά... όχι μόνο τώρα στα 14 αλλά και για πάντα!



*     *     *


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΘΗΝΑΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η Αθηνά Λυμπεροπούλου είναι 14 χρόνων. Ζει με την οικογένειά της στην Αθήνα, όπου φοιτά στην Γ’ Τάξη Γυμνασίου.
Στον ελεύθερο χρόνο της τής αρέσει να διαβάζει βιβλία ή ακόμα και να γράφει βιβλία και ποιήματα. Παίζει πιάνο και της αρέσει να τραγουδάει και να βγάζει φωτογραφίες… Λατρεύει τους ανθρώπους και ειδικά τα μικρά παιδιά και πιστεύει πως ο καθένας μας είναι ξεχωριστός και μοναδικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!