Countdown περιμένοντας τα Χριστούγεννα - Βασιλική Γκουντσίδου (Λογοτεχνικό Δωδεκαήμερο Χριστουγέννων 2020) - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Countdown περιμένοντας τα Χριστούγεννα - Βασιλική Γκουντσίδου (Λογοτεχνικό Δωδεκαήμερο Χριστουγέννων 2020)



Οι ξενόγλωσσες εκφράσεις είναι πλέον στη μόδα, τη φετεινή αλλόκοτη χρονιά. Ο μήνας των Χριστουγέννων είναι γεμάτος γιορτές, αλλά και ενημερώσεις για τη νέα κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε. 
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ. Ελπίζω να μην κάθεστε με τα χέρια σταυρωμένα και να μετράτε τις μέρες, που παρεπιπτόντως είναι 24, ως τα πιο διαφορετικά Χριστούγεννα της ζωής μας. Ο Άγιος Βασίλης θα βρει τρόπο να κατέβει κάτω στα σπίτια μας και να ξεκλειδώσει τα όνειρά μας. Γι αυτόν δεν θέλουμε να ισχύσει το lockdown. Και παρακαλώ ντροπή, δεν θέλω σχόλια ότι είναι γεματούλης, ή κάποιας ηλικίας, ή επειδή συγχρωτίζεται με πολλούς ανθρώπους υπάρχει πιθανότητα να είναι υπερμεταδότης, η ότι δεν πρέπει να αγκαλιάζει τα παιδιά, λόγω του social distancing. 
ΚΑΛΗΜΕΡΑ, 23 μέρες ακόμη. Στις ειδήσεις χωρίς να κομπιάζουν, ανακοίνωσαν ότι θα δοθεί παράταση για το lockdown. Τα νεύρα μας κόμπος, μετά την ακριβή καταμέτρηση του ΕΟΔΥ. Τα αγαπημένα μου μπισκότα   θα συνοδεύσουν τον απογευματινό μου καφέ με τον κ. Χαρδαλιά. Άλλο επίπεδο, στην Ελλάδα 6 o'clock coffee time με τον Νίκο που πάει παντού, στο Λονδίνο 5 o'clock tea με τη βασίλισσα Ελισάβετ, συγγνώμη με το crown. Σήμερα στις ειδήσεις ακούσαμε για το τραγικό περιστατικό στη γερμανική πόλη Trier. Βρίσκεται κοντά στο Λουξεμβούργο, είναι η γενέθλια πόλη του Marx. Στη ρωμαϊκή περίοδο ιδρύθηκε εκεί νομισματοκοπείο. Ο Μέγας Κωνσταντίνος είχε χτίσει ένα μεγαλοπρεπέστατο ναό, σε ρυθμό βασιλικής καθώς και ανάκτορο. Σε ειδικά φυλασσόμενο παρεκκλήσι, μέσα στο μεγαλοπρεπή ναό της πόλης, βρίσκεται ο Χιτώνας του Ιησού Χριστού. 
ΠΟΥ πάμε;
Η απάντηση θα μπορούσε να είναι, ΠΟΥθενά χωρίς το κατάλληλο S.M.S.. Ας το διατυπώσουμε ποιο επίσημα, με την κλασική λατινική ερωτηματική φράση Κβο βάντις; (Quō vādis?).
Χθες το απόγευμα, στην επίσημη ενημέρωση από την Ε.Ρ.Τ., απηύθυνε χαιρετισμό σε όλους τους Έλληνες, ο επίσημος εκπρόσωπος του Παγκόσμιου οργανισμού υγείας, Π.Ο.Υ.. Στην αρχή δεν καταλαβαίναμε τι μας έλεγε, όχι επειδή δεν είμαστε γιατροί, αλλά λόγω εκτάκτου τεχνικού προβλήματος. Αν κι αυτός μιλούσε Αγγλικά, ακούστηκαν καναδυό Γαλλικά, και διεκόπη η μετάδοση για να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Εμφανίστηκε μετά ο κ. Κικίλιας και με αμηχανία έφτιαχνε τα μανίκια του σακακιού του, ίσως ήθελε να μας δείξει με τη γλώσσα του σώματος, ότι η όλη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι “μανίκι”, όπως λέει η λαϊκή έκφραση. Πρόσεξα ότι φορούσε κόκκινη γραβάτα, γιατί πιθανόν ως γιατρός θέλει να τονίσει το σπουδαίο ρόλο που παίζει η θερμομέτρηση. Χθες πέθανε πλήρης ημερών ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζισκάρ ντ 'Εστέν. Οι αναμνήσεις μου έτρεξαν πολλά χρόνια πίσω, όταν είχε επισκεφτεί την Ελλάδα για την περίφημη υπογραφή ένταξης της χώρας μας με την Ε.Ε. και φορούσε ένα άσπρο κουστούμι με κόκκινη γραβάτα. Ο συγκάτοικός του τώρα στη γειτονιά των αγγέλων και εξπέρ στη stand up comedy, που μας έκανε να μην μπορούμε να stand από τα γέλια, Χάρυ Κλυν, τον είχε περιγράψει με το γνωστό του χιούμορ, ως ένα όρθιο θερμόμετρο.
Με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση, εμφανίστηκε τελικά ο εκπρόσωπος με πράσινη γραβάτα, στο χρώμα της ελπίδας και ακούσαμε τον χαιρετισμό και τις οδηγίες από τον Π.Ο.Υ.. Χρειάζεται πολύς δρόμος ακόμη για να δούμε φως στην άκρη του τούνελ, όχι βέβαια αυτό της κ. Νικολούλη. Τόνισε ότι για να see καλύτερες μέρες, θα πρέπει να προσέχουμε τα 3C, έτσι ώστε να μην στέλνουμε μόνο γραπτά μηνύματα, αλλά να αποκτήσει οντότητα το see u later. Αναλυτικότερα αυτά είναι:
crowd, πλήθος
close contact, στενές επαφές
confined places, κλειστοί χώρους με κακό εξαερισμό
Περίμενα να δώσει έμφαση στην ομιλία και σ' ένα τέταρτο C, cover, κάλυψη του προσώπου με μάσκα.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ λοιπόν και σήμερα. 3 του μηνός και μην ξεχνάμε ότι έχει καθιερωθεί, ως η παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία. Αν διαμαρτυρόμαστε εμείς για το lockdown, ας αναλογιστούμε σε τι κατάσταση βρίσκονται συνάνθρωποί μας, που μια ζωή είναι locked, και down σε μία αναπηρική καρέκλα. Οι οικογένειες αυτών των ατόμων χρειάζονται τη στήριξη όλων μας.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ, 21 μέρες ακόμη μέχρι τα Χριστούγεννα. 4 Δεκέμβρη σήμερα και γιορτάζουμε τη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας, από τη Νικομήδεια της Μ. Ασίας. Ήταν ένα πανέμορφο κορίτσι, που ο πατέρας της, ο φανατικός πολέμιος των Χριστιανών ειδωλολάτρης Διόσκορος, την είχε κλεισμένη σε έναν πύργο, προκειμένου να τη διαφυλάξει από τους επίδοξους μνηστήρες. Έδωσε μάλιστα εντολή για να χτιστεί ειδικά για αυτήν ένα λουτρό, με δύο παράθυρα, για να μην χρειάζεται να χρησιμοποιεί τα δημόσια λουτρά. Η πιστή Βαρβάρα εγκατέστησε άλλο ένα, για να τιμήσει την Αγία Τριάδα και γι αυτό το λόγο θεωρείται και προστάτιδα Αγία των αρχιτεκτόνων. Σύμφωνα με την παράδοση, ο ειδωλολάτρης Διόσκουρος, σκοπεύοντας να εξοντώσει τους Χριστιανούς της περιοχής του, έδωσε εντολή να βάλουν δηλητήριο στο ψωμί και στα τρόφιμα που θα τους πωλούσαν. Αμέσως η Βαρβάρα τους ειδοποίησε να μην αγοράσουν ψωμί και τρόφιμα και να πορευτούν με τα υπολείμματα που είχαν στα σπίτια τους. Τα τρόφιμα όμως που τους είχαν απομείνει ήταν πολύ λίγα και κάθε είδος από μόνο του δεν έφτανε για μια σωστή μαγειριά. Για το λόγο αυτό έβαλαν στην κατσαρόλα λίγο από όλα, σιτάρι, φασόλια, καρύδια, σταφίδες και ότι άλλο σχετικό είχαν, κι όλα μαζί τα μαγείρεψαν. Ο πατέρας της έγινε έξαλλος και την παρέδωσε στον Ρωμαίο Έπαρχο, που διέταξε τον αποκεφαλισμό της. Την ώρα που ο ίδιος ο πατέρας της τη σκότωνε, έπεσε νεκρός, χτυπημένος από κεραυνό και γι αυτό είναι η προστάτιδα Αγία και του πυροβολικού.
Κάθε χρόνο η γιαγιά μου και στη συνέχεια η μητέρα μου έφτιαχναν την παραδοσιακή μικρασιάτικη βαρβάρα, τη θυμιάτιζαν και στη συνέχεια την έβαζαν σε ειδικά για την περίσταση μπολάκια. Εμείς τα παιδιά αναλαμβάναμε να τη μοιράσουμε στις γειτόνισσες, πολλές εκ των οποίων μας έδιναν δείγμα από τη δική τους. Η μέρα περνούσε με γευστικές δοκιμές και μέχρι το βράδυ είχε ανακηρυχθεί η Masterchef της γειτονιάς. Σας αποκαλύπτω μερικά μυστικά, tips στην καθομιλουμένη. Βάζουμε στην άκρη λίγη ποσότητα με μπόλικο ζουμί, το γνωστό κολυβόζουμο. Καβουρδίζουμε πολύ καλά το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε. Για την παρασκευή της βαρβάρας χρησιμοποιούμε 9 υλικά. Το ένατο είναι ένα κουκί και σε όποιου το μπολάκι βρεθεί, αυτός είναι ο τυχερός της ημέρας. Φανερά πράγματα, που μπορείς να τα εκμεταλλευτείς με τον κατάλληλο χειρισμό. Βέβαια έτσι χάνεται το σασπένς, που έχουμε με το φλουρί της βασιλόπιτας. Πάντως όταν ήμουν μικρή, είχα σιγουρευτεί ότι η Αγία όχι μόνον προστάτευε τα μικρά παιδιά από τις ασθένειες, αλλά και μας αγαπούσε πολύ και φρόντιζε το κουκί να πέσει σε μένα, που ήμουν τότε η ποιο μικρή. Όταν μεγαλώνεις όμως, αλλάζουν τα δεδομένα. 
5 Δεκέμβρη , 5 βδομάδες καραντίνας στη Θεσσαλονίκη. Προσοχή γενικότερα, γιατί “κάλλιο πέντε και στο χέρι...”. Μας απομένουν ...μέρες, τέλος πάντων ένα πολλαπλάσιο του 5, μέχρι τα Χριστούγεννα. Ας μην αναφέρουμε αυτόν τον αριθμό, που η φετινή χρονιά τον έχει μάλιστα διπλό, το άριστα στα Γυμνασιακά μας χρόνια. Τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για αριστεία και καινοτομία. Το καινοτόμο φέτος είναι, ότι δυστυχώς ταλανίζει όλη την ανθρωπότητα η κατ' ευφημισμό αριστούχα αυτή χρονιά. Σήμερα γιορτάζουμε τη μνήμη του Αγίου Σάββα και σύμφωνα με τη λαϊκή ρήση: “Η αγιά Βαρβάρα γέννησε το χιόνι, ο άι Σάββας το δέχτηκε κι ο άι Νικόλας έδραμε να πα να το βαφτίσει.” Στα δελτία ειδήσεων ακούσαμε για την επικείμενη προσομοίωση που ετοιμάζει η COVID επιτροπή, που δουλεύει συστηματικά. Σύστημα στα Μαθηματικά, είναι μία συλλογή οντοτήτων, στην περίπτωσή μας των ανθρώπων, που ενεργούν και αλληλεπιδρούν, με στόχο κάποιο λογικό τερματισμό. Πριν τον εμβολιασμό, θα γίνει προσομοίωση, δηλαδή, εκτέλεση αριθμητικών πειραμάτων στο μοντέλο για τις εισόδους (δεδομένα) που τους ενδιαφέρουν, με σκοπό να δουν πως αυτά επηρεάζουν τις εξόδους (μέτρα απόδοσης) του συστήματος.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ, 19 μέρες ακόμη μέχρι τα Χριστούγεννα. 6 Δεκέμβρη σήμερα και γιορτάζουμε τη μνήμη του Αγίου Νικολάου, επισκόπου Μύρων, που ήταν γνωστός για τις καλές του πράξεις. Ο θρύλος λέει ότι ο Νικόλαος βοήθησε τρία παιδιά, όταν πήγε ένας χασάπης να τα σκοτώσει, για να τα πουλήσει για κρέας. Οι προσευχές του Αγίου Νικολάου ανέστησαν τα παιδιά, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί αργότερα ο προστάτης των παιδιών. Όλοι όμως τον γνωρίζουμε ως προστάτη των ναυτικών. Σήμερα είναι ποιο επίκαιρος από ποτέ, γιατί βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά, όπως συνηθίζει να λέει ο εορτάζων κ. Χαρδαλιάς και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, μην τα κάνουμε θάλασσα.
-Άγιε Νικόλαε κάνε το θαύμα σου, παρακαλούσαν οι πιστοί κατά την παράδοση.
-Κούνα και συ το χέρι σου, απαντούσε ο Άγιος.
Κι αυτό πρέπει να κάνουμε για να τελειώνει κάποτε το μαρτυρικό lockdown. Ιδιαίτερα εμείς οι ευφυείς Έλληνες, που μέχρι και θεά της σοφίας είχαμε και λέγαμε από αρχαιοτάτων χρόνων “Συν Αθηνά και χείρα κίνει”.
Ο Σάντα Κλάους, χαμογελαστός στα κόκκινα και γεματούλης, καμιά σχέση δεν έχει με τον ορθόδοξο Άγιο Βασίλη από την Καισάρεια, που ήταν το σύμβολο της λιτότητας, ασκητής, ψιλόλιγνος, πεζοπόρος χωρίς ιδιαίτερες προσωπικές ανάγκες και γύριζε σε όλο τον κόσμο, μοιράζοντας ευχές. Θα μου επιτρέψετε να πω όμως, πως αν συνεχιστεί για μήνες ο αποκλεισμός, σε πολλούς θα θυμίζουν τον μετά και προ της καραντίνας σωματότυπό μας.
Στη Δύση η εικόνα του Άη Βασίλη είναι ο συνασπισμός μύθων και παραδόσεων ολόκληρης της Ευρώπης, όπως ο Weihnachtsmann, δηλαδή ο άνθρωπος των Χριστουγέννων της Βόρειας και Κεντρικής Γερμανίας, ο Οντιν των Γερμανών, ο Sinter Klaas των Ολλανδών, ο Nisse των Σουηδών, ο father Christmas των Άγγλων, ο Pere Noel των Γάλλων, ακόμη και ο καλός γερο-πατέρας των Κινέζων.


ΚΑΛΗΜΕΡΑ, 15 μέρες ακόμη μέχρι τα Χριστούγεννα. 10 Δεκέμβρη σήμερα, που έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια μέρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μερικά τα θεωρούμε πλέον αυτονόητα. Ας σκεφτούμε όμως και τα μικρά παιδιά, σε όλες τις χώρες του κόσμου και τα δικαιώματά τους. Πέρασαν αρκετά χρόνια, από τότε που η κόρη μου έφερε στο σπίτι ένα χαρτόνι, όπου είχαν γράψει, με τη βοήθεια του δασκάλου, τα δικαιώματα που έχουν. Ακολούθησε μια από τις ποιο ενδιαφέρουσες κουβεντούλες και με τα δυο μου παιδιά, η οποία έκλεισε όμως και με τις υποχρεώσεις που θα πρέπει να έχει κάποιος.
Λόγω της καραντίνας βέβαια ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, όπου όλα εξαρτώνται από τους ειδικούς λοιμωξιολόγους και από τα μαθηματικά μοντέλλα, καθώς πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή για την υγεία και την οικονομία. Η νέα τεχνολογία βοηθάει σε όλους τους τομείς σήμερα.  Πρέπει όμως να τονιστεί ξεκάθαρα και με απόλυτη σαφήνεια, ότι όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα που αφορούν τον πραγματικό κόσμο, ισχύουν στο ακέραιο και πρέπει να προστατεύονται εξίσου και στον ψηφιακό κόσμο. Ψηφιακά δικαιώματα, είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα που επιτρέπουν στα άτομα να έχουν πρόσβαση, να χρησιμοποιούν, να δημιουργούν και να δημοσιεύουν σε ψηφιακά μέσα. Το ψήφισμα του ΟΗΕ συμπληρώνει και αποσαφηνίζει το γενικότερο πλαίσιο της Χάρτας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όσον αφορά  την ελευθερία έκφρασης, την ελευθερία πρόσβασης στην πληροφορία, το δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση, το δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικότητας,  το δικαίωμα της συνάθροισης και της συνεργασίας μέσω του διαδικτύου,  καθώς και το δικαίωμα πρόσβασης στις νέες τεχνολογίες ως μέσο κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας. 
ΚΑΛΗΜΕΡΑ, 14 μέρες ακόμη μέχρι τα Χριστούγεννα. 11 Δεκέμβρη σήμερα, που έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια μέρα του βουνού. Δεν ξέρω την προέλευση της παροιμίας, η τρέλλα δεν πάει στα βουνά, αλλά όποιος την ξεστόμιζε πρώτος, μήπως είχε βιώσει πολύμηνη καραντίνα, στο σπίτι του; Τα χιόνια πάντως, που άρχισαν σαν κορώνες να στολίζουν τις κορυφές των βουνών μας, καμία σχέση δεν έχουν με τον κορωνοϊό. Αν και δεν είμαστε στα χάϊ μας, ας αφήσουμε τη φαντασία μας να ταξιδέψει στα Χάϊλαντς της Σκωτίας. Ατέλειωτο πράσινο επικρατεί, παντού σε αντίθεση με τον αττικό ουρανό, που χθες είχε ένα απόκοσμο πορτοκαλί χρώμα. Σύμπτωμα ουράνιο του κορωνοϊού, ή άλλαξε χρώμα με αυτά που βλέπει, έτσι που μας κοιτά από ψηλά; 
ΚΑΛΗΜΕΡΑ, 13 μέρες ακόμη μέχρι τα Χριστούγεννα. 12 Δεκέμβρη σήμερα και γιορτάζουμε τη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνα. Γεννήθηκε στην Κύπρο, αλλά όλοι τον γνωρίζουμε ως τον Πολιούχο της μαγευτικής Κέρκυρας. Είχε όλες τις αρετές ως άνθρωπος και ως ιερωμένος, ακριβώς όπως τις περιγράφει ο Απόστολος Παύλος στην Α' προς Τιμόθεο, «ανεπίληπτος, νηφάλιος, σώφρων, κόσμιος, φιλόξενος, διδακτικός, τέκνα έχων ἐν ὑποταγῇ μετὰ πάσης σεμνότητας». Από τους ποιο επιφανείς συμμετέχοντες στην Α Οικουμενική Σύνοδο, όπου έκανε το «Θαύμα της Κεράμου» για να αποδείξει ότι ο Θεός είναι ένας κατά την ουσία και τη φύση, όπως το κεραμίδι, αλλά κατά τα πρόσωπα είναι τριαδικός, και στο συγκεκριμένο παράδειγμα για να κατασκευαστεί χρειαζόμαστε χώμα, νερό και φωτιά.
Ως κέραμος έχει πέσει και όχι κορώνα, όπως είναι το ονοματάκι του, στο κεφάλι μας ο νέος ιός. Και τα μικρά παιδιά που συμβιβάστηκαν να μην πουν τα κάλαντα, αλλά για τον Αη Βασίλη θέλουν να καταργηθεί το lockdown. Κι αυτό το γρίφο θα πρέπει να το λύσει η βασική τριάδα του σπιτιού. ΠΩΣ; Το παιδί θα δει το site και η μαμά θα εντοπίσει ποιο παιχνίδι του έκανε click. Ο πατέρας κατόπιν ραντεβού θα πάει away στο κατάστημα και θα πληρώσει με το POS.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ. Παγκόσμια ημέρα της αγάπης σήμερα και απομένουν11 μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα, την κατεξοχήν γιορτή της αγάπης. Χθες Κυριακή είχαμε πρώτη φορά τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Πιστεύω ότι τα νευράκια όλων είναι λίγο πειραγμένα από την καραντίνα. Και για να μην πιαστούμε μαλλί με μαλλί, από σήμερα ανοίγουν τα κομμωτήρια. Αν και δεν είμαι καλή πελάτισσα, συμφωνώ με τις φίλες που έχουν ενθουσιαστεί, που κατάφεραν να μπουν στη λίστα, όχι σε αυτή του Forbes, αλλά στου κομμωτή της γειτονιάς. Βιζαβί κι απεναντίας, θα βλέπουν πάντως τον εαυτό τους χτενισμένο πρωί πρωί στον καθρέφτη, καραντίνας μεσούσης. Εδώ κι ο Τρύφωνας, που δηλώνει κομμωτής-βιζαβίστ, λάλησε και πήγε στο just the 2 of us, με φωνή σε τόνο ρίο μάρε. Στο κομμωτήριο δεν θα υπάρχει αναμονή, οπότε τέρμα η ενημέρωση από τα lifestyle έντυπα. Με την ευκαιρία που ανοίγουν και τα βιβλιοπωλεία, είναι καιρός να αλλάξουμε style στη life μας και να αρχίσουμε να διαβάζουμε βιβλία, τώρα μάλιστα που έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας.
Οι νεώτεροι, που αποτελούν το δυναμικό κοινό, χρησιμοποιούσαν τα τελευταία χρόνια το online shopping. Εξακολουθεί να ισχύει το click away στις αγορές, ενώ απαγορεύεται το window shopping. Αν και πιστεύω στην ισότητα των φύλων, αισθάνομαι την ανάγκη, να διαμαρτυρηθώ έντονα. Οι άντρες κατεβαίνουν στην αγορά αποφασισμένοι για να αγοράσουν κάτι συγκεκριμένο και το πρώτο που τους κάνει click, το αγοράζουν και φεύγουν away. Ενώ εμείς, χωρίς βόλτα, χωρίς χάζεμα στις βιτρίνες, χωρίς να δοκιμάσουμε τουλάχιστον 9 φορέματα πριν φύγουμε από το ένα μαγαζί για να πάμε στο επόμενο, για άλλες 9 δοκιμές, χωρίς να μας έχει πάρει ο σύζυγος 9 φορές τηλέφωνο να τελειώνουμε, γιατί είναι διπλοπαρκαρισμένος και θα πάρει cli(ck)ση, πως θα ευχαριστηθούμε τις Χριστουγεννιάτικες αγορές; Το 9 τυχαίο, δεν νομίζω. Μόνο 9 άτομα ουρά επιτρέπονται έξω από κάθε κατάστημα, μέχρι 9 άτομα στο σπίτι για το ρεβεγιόν. Το θετικό είναι ότι είναι πολλαπλάσιο του τρεις κι ο κούκος.
Ισχύει και το σύστημα με τα SMS στην επικοινωνία με το κατάστημα. Το γνωστό δηλαδή, σι στέλνου την παραγγελία, μι στέλνις την ώρα του ραντιβού και σι ξαναστέλνου το ΟΚ.
ΠΩΣ θα πληρώνουμε; Φυσικά με το POS, που πλέον όλοι θα πρέπει να έχουν στα καταστήματά τους, χωρίς να υπάρχει “κάποιο θεματάκι”, με τη λειτουργία και τη χρήση του.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ, 10 μέρες ακόμη μέχρι τα Χριστούγεννα. 15 Δεκέμβρη σήμερα και είναι η γιορτή του Αγίου Ελευθερίου και της μητέρας του της Ανθίας. Μακάρι να ανθίσει ξανά η καθημερινότητά μας  και να ελευθερωθούμε από τα δεσμά της καραντίνας
ΚΑΛΗΜΕΡΑ, 8 μέρες ακόμη μέχρι τα Χριστούγεννα. 17 Δεκέμβρη σήμερα και είδα στο ημερολόγιο, ότι γιορτάζουν ο Ίακχος και ο Διονύσιος. Αρχαιοελληνικά ονόματα και μάλιστα το Ίακχος, ήταν ένα από τα επίθετα του Θεού Διόνυσου. Μητέρα είχε τη Δήμητρα, ή κατ' άλλους την Περσεφόνη και πατέρα το Δία, ή τον Κελεό ή το Διόνυσο. Μυστήριο λοιπόν η καταγωγή του, ίσως γι αυτό αποτελούσε την θεότητα που οδηγούσε την πορεία των μυημένων προς τα Ελευσίνια Μυστήρια. Φέτος γιορτάζουμε τη λαμπρή επέτειο από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, κατά την ημέρα της ναυμαχίας ο εξόριστος βασιλεύς της Σπάρτης Δημάρατος και ο Αθηναίος Δίκαιος, ο Θεοκύδους, ενώ βρισκόταν στο Θριάσειο πεδίο, είδαν προς τη μεριά της Ελευσίνας κάποια οπτασία, μάλλον με τη μορφή του Ίακχου, που προανήγγειλε την νίκη των Αθηναίων.
Στη χθεσινή απογευματινή ενημέρωση ακούσαμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ελαττώνεται, αλλά και ότι είμαστε εν αναμονή των εμβολίων από την Ε.Ε.. Ήρεμα και υπομονετικά θα πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός χωρίς ιαχές.
Προσοχή η online εκπαίδευση αφορά και εμάς τους ενήλικες:
1.Μάθημα Αγγλικών: social distancing, take away, click away
2.Μαθηματικά: μοντέλα, θεωρία καμπυλών, λόγος R, πρόβλημα πολλών σωμάτων, πως να είμαι εντάξει με τις οικονομικές μου υποχρεώσεις χωρίς να έχω έσοδα. Μια χριστουγεννιάτικη μπάλα-κουμπαράς σαν αυτή της φωτογραφίας, ίσως αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμη.
3.Νέες τεχνολογίες: face time, SMS, tablet, facebook, viber, fake news
4.Θεωρία ποδοσφαίρου: Ο ιός έχει σχήμα σφαιρικό σαν τη μπάλα με εξογκωματάκια, όπως τα αθλητικά παπούτσια. Καλό και το offside για να είσαι μακριά και να μην κολλήσεις τον ιό. Συνεργασία μέσα στην ομάδα, για να αντιμετωπίσουμε τον ιό, με τελικό γκολ την εξουδετέρωσή του. Είναι για πρώτη φορά αποδεκτές οι αγκωνιές, αν θελήσεις να...χαιρετήσεις κάποιον. Με αναστάτωσε πολύ όμως η ανακοίνωση, ότι μαζί με την πρώτη δόση του εμβολίου θα πάρει ο ενδιαφερόμενος και την πρώτη κίτρινη κάρτα. Δηλαδή με την επόμενη δόση θα πάρει και τη δεύτερη;
Τελικά θα μας πάρει η μπάλα όλους; Όχι να μην κάνουμε αρνητικές σκέψεις, γιατί μπάλα είναι και γυρίζει.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ, 6 μέρες ακόμη μέχρι τα Χριστούγεννα, 19 Δεκέμβρη σήμερα. Στη χθεσινή ενημέρωση, περιμέναμε με ανυπομονησία να ακούσουμε τη φωνή του κ. Χαρδαλιά, η οποία έχει κάποιες διακυμάνσεις, παρακλητική, έντονη, βραχνή, κανονική. Για πρώτη φορά αναφέρθηκε στο seven days moving average. Αμάν τι είναι πάλι και τούτο!
Ας το εξετάσουμε καταρχήν όπως μερικοί  δημοσιογράφοι, όχι συνολικά, αλλά απομονώνοντας   λέξεις .
Seven, καλά τα νέα, μαγικός αριθμός ή ήθελε να τονίσει ότι απομένουν 7 μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα;
seven days, θα δίνουν μαζί με το εμβόλιο και το γνωστό κρουασάν για να μας γλυκάνουν;
moving, θα ακολουθήσει κάτι συγκινητικό;
average, για ποιον μέσο όρο ηλικίας χτυπά η κουδούνα του κορωνοϊού;
move, θα επιτραπούν οι μετακινήσεις παντού;
seven days moving, θα μετακινούμαστε και τις 7 μέρες της βδομάδας;
Ας το δούμε όμως συνολικά, όπως πρέπει να γίνεται πάντα, αν θέλουμε να σχολιάσουμε κάτι σωστά.  Seven days moving average (SMA για n=7), ή «κινητός μέσος όρος 7 ημερών».  Είναι ένας δείκτης που ομαλοποιεί ένα γράφημα, καθιστώντας το ευκολότερο στο διάβασμα και βοηθά στην  πρόβλεψη μελλοντικών τιμών. Χρησιμοποιείται στο Χρηματιστήριο για τις τιμές των μετοχών και  που θα «κλειδώσει» η τιμή τους. Στις μέρες του lockdown ήρθε στο προσκήνιο, μια που υπάρχουν επιπτώσεις  στην υγεία και την οικονομία λόγω της πανδημίας. Μερικές φορές στα COVID διαγράμματα, ακόμα κι αν οι γραμμές ανεβαίνουν, μπορεί να παρατηρηθεί μια μεγάλη κορυφή, αμέσως μετά από μια μεγάλη πτώση. Αυτό συμβαίνει επειδή σε ορισμένες ημέρες, τα εργαστήρια μπορεί να μην είναι ανοιχτά για να αναφέρουν τις περιπτώσεις τους, εάν  ο στατιστικολόγος  ήταν άρρωστος ή έξω, η εάν κάτι πήγε στραβά με τους υπολογιστές  Άρα θα ήταν  βολικό να έχουμε μια μέση γραμμή με την πάροδο του χρόνου, που θα καταργεί αυτές τις μεγάλες κορυφές και κοιλάδες στο μέσο όρο και για  χρονική περίοδο μιας εβδομάδας.
Με αυτά και κείνα νύχτωσε και βγήκα στο μπαλκόνι κοιτάζοντας τα άστρα. Ο Κρόνος όλο και ελαττώνει το distancing με τον Δία, για μια πραγματική σύνοδο κορυφής, η οποία ελπίζουμε να μην έχει, όπως και είναι σύνηθες τελευταία, κυρώσεις, η επιπτώσεις. Πλησιάζει και το χειμερινό ηλιοστάσιο. Θυμήθηκα, το ένα παιδί μετράει τα άστρα και μια που μόνο παιδάκι δεν είμαι, μπήκα πάλι μέσα στο σπίτι. Άρχισα το στολισμό για τα Χριστούγεννα, νοιώθοντας ξαφνικά πάλι μικρή, Ξεκίνησα με το άστρο που μπαίνει παραδοσιακά στην κορυφή του δέντρου. Δεν θέλω να σκέφτομαι τώρα, αν υπάρχει κορύφωση της πανδημίας και περιμένω την κορυφαία των εορτών, που πάντα δίνει χαρά σε όλα τα παιδιά, ασχέτου ηλικίας. Μου φαίνεται ότι πολλές αυξομοιώσεις κάνω στην καμπύλη της ηλικίας μου. 
ΚΑΛΗΜΕΡΑ, 5 μέρες ακόμη μέχρι τα Χριστούγεννα, κάλλιο πέντε και στο χέρι. 20 Δεκέμβρη σήμερα, παγκόσμια ημέρα διεθνούς αλληλεγγύης. Οι ευχές όλων είναι να έρθουν για τα παιδιά μας καλύτερες μέρες. Να ζήσουν με αγάπη, αλλά και ενσυναίσθηση, τόσο στον πραγματικό, όσο και στον ψηφιακό κόσμο. 

Βασιλική Γκουντσίδου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!