Συνέντευξη με τη λογοτέχνιδα Έλενα Τζαβάρα - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Συνέντευξη με τη λογοτέχνιδα Έλενα Τζαβάρα - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ



Ο «ΚΕΦΑΛΟΣ - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς» έχει ξεκινήσει μία νέα δράση με τίτλο: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ» (ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 4ο ΤΟΜΟ γίνονται δεκτές έως τις 31/12/2020 - ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: ΕΔΩ) και προσκαλεί όλους τους Λογοτέχνες, Ποιητές και Συγγραφείς να συμμετάσχουν σ' αυτήν. Σκοπός της εν λόγω δράσης είναι η προβολή μέσω αφιερωμάτων και συνεντεύξεων των σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών, Ποιητών και Συγγραφέων, είτε έχουν εκδώσει κάποιο βιβλίο είτε όχι και η δημιουργία του τέταρτου τόμου της «Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών», η οποία έχει συσταθεί σε μία ανεξάρτητη ιστοσελίδα με τη μορφή ηλεκτρονικών τόμων και την έκδοση δωρεάν e-book.
Στη σημερινή μας παρουσίαση στα πλαίσια της δράσης: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ», θα σας παρουσιάσουμε τη λογοτέχνιδα, Έλενα Τζαβάρα, η οποία συμμετέχει στην «Εγκυκλοπαίδεια Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών» και απάντησε στις ερωτήσεις του Δημοσιογράφου, Λογοτέχνη και Εκδότη του Περιοδικού Κέφαλος, κ. Πλούταρχου Πάστρα, για το λογοτεχνικό της έργο, τα βιβλία και τη λογοτεχνία. 


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ


1. Αν έπρεπε να δώσετε έναν ορισμό για τη λογοτεχνία, ποιος θα ήταν αυτός;

Αχ, αυτή, η υπέροχη ελληνική μας γλώσσα, κάθε μία λέξη ξεχωριστά έχει τη σημασία της! Είναι το συνεχές παιχνίδισμα του συγγραφέα με τις λέξεις, το οποίο εκφράζεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου.

2. Τι μπορεί να προσφέρει η λογοτεχνία στο σύγχρονο άνθρωπο;

Πνευματική καλλιέργεια και ψυχική ανάταση. Δίδεται η δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο, μέσα από τα λογοτεχνικά μυθιστορήματα να ταξιδέψει σε άγνωστους τόπους, να περπατήσει στα δύσβατα μονοπάτια της ζωής, και να βρεθεί σε κόσμους ονειρεμένους, που δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα μπορούσε να φθάσει με κανένα άλλο μέσο μεταφοράς, πλην του μυαλού και της φαντασίας του. 

3. Η ποίηση στις ημέρες μας δεν έχει τη θέση που κατείχε παλαιότερα. Για ποιο λόγο πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό και πως θεωρείτε ότι θα είναι το μέλλον της;

Παλαιότερα οι άνθρωποι εξέπεμπαν έναν ρομαντισμό και μια φιλοσοφία, όπως οι ποιητές αυτού του είδους, Οδυσσέας Ελύτης, Κώστας Βάρναλης, Κική Δημουλά, που μας άφησαν την εξαίρετη παρακαταθήκη τους. Σήμερα επικρατεί ο ρεαλισμός, ενώ ο χρόνος πιέζει πολύ, και όλα γίνονται μηχανικά. Ωστόσο, πιστεύω ακράδαντα πως δεν ρέει εύκολα η ποίηση στην Ελλάδα. Δεν δίδονται με ευκολία οι ευκαιρίες στους ποιητές. Ανασταλτικό ρόλο, ασφαλώς, έχει παίξει και η οικονομική κρίση που επικρατεί στη χώρα μας. Επειδή στην πορεία όλα αλλάζουν, ίσως αργότερα με τη διαμεσολάβηση της πολιτείας να έχει καλύτερη εξέλιξη η ποίηση.
 
4. Και τώρα μία δύσκολη ερώτηση. Τι σημαίνει για σας ποίηση;

Ποίηση είναι εσωτερική ανάγκη για έκφραση. Γεννιέται από την επαφή του τυχαίου- με το πάθος του ποιητή. Προσωπικό παράδειγμα:  Όταν ερωτευόμουν έναν άντρα είχα τη διάθεση να γράψω ένα ποίημα. Όταν χώριζα από μία σχέση, αισθανόμουν εντονότερη την ανάγκη να εκφραστώ μέσα από την ποίηση. Ο έντονος πόνος από την απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου, η απόλαυση της φύσης σε μία εκδρομή στο βουνό, και γενικά μικρές στιγμές της ζωής παροτρύνουν για συγγραφή. Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα, κατά τον μεγάλο μας ποιητή, Γεώργιο Σεφέρη.

5. Πότε ξεκινήσατε ν’ ασχολείστε με την τέχνη του λόγου και ποιος ήταν ο λόγος που σας παρότρυνε;

Σε ποιο νεαρή ηλικία ασχολιόμουν με την ποίηση και τη ζωγραφική. Ήταν η εποχή του ρομαντισμού, τότε. Τα τελευταία έξι χρόνια στράφηκα στη λογοτεχνία. Κίνητρο, που ξεκίνησα τη συγγραφή λογοτεχνικών βιβλίων, ήταν η συνεχής παρότρυνση και στήριξη μίας προσωπικής μου φίλης, η οποία με βοήθησε να ξεπεράσω τους αρχικούς δισταγμούς μου, και να προχωρήσω. Αφότου ολοκλήρωσα την επαγγελματική μου διαδρομή και εγκαταστάθηκα μόνιμα στην Ακράτα, αφιερώνω πολλές ώρες την ημέρα για να γράψω με έμπνευση ακούγοντας απαλή μουσική.

6. Γιατί γράφετε;

Προσωπική ανάγκη για έκφραση, αγάπη για τα βιβλία και δημιουργία. Υπήρχε το υλικό συσσωρευμένο για χρόνια ολόκληρα, από  λογοτεχνικές αναφορές, συνεχές διάβασμα, προσωπικές εμπειρίες, που είχαν να κάνουν με το πολυσύνθετο της ύπαρξης, και τη μαγεία  της ζωής. Όλα αυτά, ζητούσαν διέξοδο, κι έτσι ξεκίνησα τη συγγραφή. Λατρεύω τη μαγεία της διαφορετικότητας και αυτό ανοίγει νέους δρόμους για να συνεχίσω.

7. Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας; 

Η έμπνευσή μου γεννιέται από την επαφή κάποιου τυχαίου γεγονότος, από τον έρωτα ο οποίος πρωταγωνιστεί σε όλα τα βιβλία μου, από την αγάπη, και απ’ το πάθος μου για συγγραφή.

8. Με ποιο λογοτεχνικό είδος ασχολείστε περισσότερο;

Κυρίως με τη μυθιστορηματική πεζογραφία.

9. Μιλήστε μας για το λογοτεχνικό σας έργο.

Το πρώτο μου βιβλίο, «Ανταύγειες μέσα από την ομίχλη» των εκδόσεων ΠΗΓΗ, που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2016, είναι βιωματικό μυθιστόρημα. Είναι ένα βιβλίο δίδαγμα, πώς μία νεαρή κοπέλα εντελώς μόνη, παρά τις δυσκολίες που βιώνει, και τις συμπληγάδες που συναντά, καταφέρνει να πάρει το τιμόνι της ζωής στα χέρια της και να φθάσει στον στόχο της. Το δεύτερο βιβλίο «Το σεντούκι των κρυμμένων μυστικών», το οποίο κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2018, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο. Είναι φανταστική ιστορία, με πολλές δόσεις αλήθειας, αφού όλα τα γεγονότα είναι μέσα από τη ζωή. Αναφέρομαι σε ένα οικογενειακό δράμα, με απρόβλεπτες εξελίξεις στη ζωή των ηρώων μου, με πρωταγωνιστή τον έρωτα, που πολλές φορές από λάθος επιλογές, καταλήγει σε αβάσταχτο πόνο. Αργότερα, η ανακάλυψη ενός σεντουκιού και η αποκάλυψη επτασφράγιστων μυστικών, θα φέρουν αλλαγές και μεγάλες ανατροπές στη ζωή όλων των πρωταγωνιστών της ιστορίας. 

10. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο που έχει τίτλο: «Άλικο Βελούδο».

Το έναυσμα για τη συγγραφή του τρίτου λογοτεχνικού μου έργου, «Άλικο Βελούδο» των εκδόσεων ΑΥΡΑ, το πήρα από μνήμες της μητέρας μου. Από διάφορα συγκλονιστικά γεγονότα που βίωσε η ίδια και η οικογένειά της στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι άνθρωποι αυτοί έζησαν από κοντά τον εφιάλτη της κατοχής από τους Ιταλούς και τους Γερμανούς κατακτητές. Οι ήρωες μετά τον πόλεμο, θα ταξιδέψουν στις μεγαλύτερες πόλεις Ιταλίας και Σικελίας, όπου εκεί τους περιμένουν συγκλονιστικά γεγονότα, περίεργες καταστάσεις και απρόβλεπτες εξελίξεις, που ελπίζω να συναρπάσουν όλους τους αναγνώστες. Περιγράφω την αντίθεση της ζωής, στο καθετί, μαζί με τους πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές, που πλέκουν όνειρα και φαντασίας σ’ αυτή την ιστορία.

11. Ποια είναι η αγαπημένη σας ώρα μέσα στην ημέρα που κάθεστε και γράφετε;

Η έμπνευση δεν έχει συγκεκριμένη ώρα, και κατά συνέπεια όλες οι στιγμές μπορεί να είναι κατάλληλες για συγκέντρωση και συγγραφή.

12.  Πως είναι η ζωή ενός λογοτέχνη στα χρόνια της κρίσης;

Δυστυχώς η κρίση δεν έχει φέρει καλό αποτέλεσμα στη ζωή του λογοτέχνη. Το βιβλίο, δεν εξασφαλίζει σημαντικό εισόδημα τα τελευταία χρόνια. Ο λογοτέχνης καταθέτει την ψυχή του σε κάθε του δημιούργημα και δεν αμείβεται όπως πραγματικά του αξίζει. 

13. Πως θα χαρακτηρίζατε τη λογοτεχνική παραγωγή σήμερα;

Πολύ μεγάλη η λογοτεχνική παραγωγή, αφού έχουν αυξηθεί οι συγγραφείς, πολλά τα βιβλία, και ο αναγνώστης προβληματίζεται τι να επιλέξει.

14. Ποιο θεωρείτε πως είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός Best Seller;

Ορισμένα βιβλία που αντιπροσωπεύουν μία λογοτεχνία προσιτή στο ευρύ κοινό, τυχαίνει να προβάλλονται μέσω ενός συγκεκριμένου μηχανισμού προώθησης. Η εμπορική επιτυχία ενός βιβλίου μια δεδομένη χρονική στιγμή είναι ζήτημα στόχου. Κάποια συγκεκριμένα ονόματα είναι αυτά που κεντρίζουν περισσότερο το ενδιαφέρον. Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι συγγραφείς έχουν βρει κάποια μυστικά, τα οποία τους εξασφαλίζουν ένα σταθερό αναγνωστικό κοινό. Εντούτοις υπάρχουν κι άλλοι αξιόλογοι συγγραφείς των οποίων τα βιβλία σκονίζονται στα ράφια των βιβλιοθηκών των βιβλιοπωλείων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατά τη δική μου άποψη πρωταρχικό στοιχείο είναι η διαφήμιση του έργου του λογοτέχνη, ιδίως των νέων συγγραφέων.  

15. Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιο θα επιλέγατε; 

Με το έντυπο βιβλίο λειτουργούν οι περισσότερες αισθήσεις μου. Αγγίζω την έκδοση, οσφραίνομαι τη μυρωδιά που εκπέμπει το χαρτί, βλέπω την εικόνα του εξώφυλλου και του οπισθόφυλλου, χωρίς ασφαλώς να υποτιμώ και την ηλεκτρονική μορφή, η οποία ελκύει μεγάλη γκάμα αναγνωστικού κοινού, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Ιδίως των νέων που με ευκολία βρίσκουν στο διαδίκτυο οτιδήποτε τους ενδιαφέρει.

16.  Ποια συμβουλή θα δίνατε σ’ ένα νέο λογοτέχνη;

Εφόσον έχει ταλέντο στη συγγραφή, τον ελεύθερο χρόνο του να γράφει όσο γίνεται περισσότερο, γιατί όπως έλεγε και η μητέρα μου: «Ό,τι αφήνεις, θα σε αφήσει».

17. Τώρα ας περάσουμε στην πλευρά του αναγνώστη. Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε;

Διάβασα πρόσφατα, το πρώτο βιβλίο από την τετραλογία της συγγραφέως, Έλενας Φερράντε, 
«Η υπέροχη φίλη μου». Είναι μία ενδιαφέρουσα ιστορία, που ξεκινά τη δεκαετία του ΄50 με φόντο μια φτωχογειτονιά της Νάπολης. Καθηλώνει η συγγραφέας με το απαράμιλλο στιλ, και την αψεγάδιαστη γραφή της. Θα συνεχίσω με τα υπόλοιπα τρία βιβλία της.

18. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Από τους κλασικούς συγγραφείς: Όσκαρ Ουάιλντ, Βίκτωρ Ουγκώ, Λέων Τολστόι, καθώς επίσης, με συναρπάζει ο μαγικός ρεαλισμός του Γκαμπριέλ Γκαρσίας Μάρκες. Αγαπημένοι μου από τους έλληνες συγγραφείς: Μενέλαος Λουντέμης, Νίκος Καζατζάκης και από τους σύγχρονους συγγραφείς, για να αναφερθώ στο φύλο μου, ξεχωρίζω, την Πασχαλία Τραυλού, την Άννα Νικόλ- Μανιάτη, και την Ρένα Ρώσση -Ζαίρη.

19. Ποια είναι τ’ αγαπημένα σας βιβλία;

«Οι άθλιοι», «Ο Επίμονος κηπουρός», «Τα πουλιά παθαίνουν τραγουδώντας», «Ήθελα μόνο ένα αντίο», «Αναζητώντας την Ιθάκη», «Αγαπώ θα πει χάνομαι».

20. Τελευταία ερώτηση. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στο χώρο της λογοτεχνίας;

Εάν ξεκινήσεις τη συγγραφή εθίζεσαι και δεν την εγκαταλείπεις. Γράφοντας το πρώτο λογοτεχνικό μου έργο, αγάπησα τη διαδικασία της γραφής. Όσο υπάρχει καλή διάθεση, και προπαντός η αγάπη που εισπράττω από τους αναγνώστες, συνεχίζω. Το τέταρτο λογοτεχνικό μου ταξίδι έχει ήδη ξεκινήσει. Σιγά σιγά, με υγεία, έμπνευση, και καλή διάθεση θα προχωρήσει, και ελπίζω να φθάσει έγκαιρα στον προορισμό του.


*     *     *







*     *     *




ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΛΕΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ


Η Έλενα Τζαβάρα γεννήθηκε στην Πάτρα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε μουσική στο ωδείο και φοίτησε σε σχολή γραμματέων. Εργάστηκε στη Γενική Γραμματεία Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών. Λόγω του αντικειμένου της δουλειάς της, παρακολούθησε πολλά συνέδρια και σεμινάρια πληροφορικής. Σε νεαρή ηλικία ξεκίνησε να γράφει ποιήματα πεζά και ομοιοκατάληκτα. Το 2013, έτος που συνταξιοδοτήθηκε κι εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ακράτα, η έμπνευσή της την οδήγησε στην ελληνική λογοτεχνία. Η συγγραφή την αποσπά από τη φθορά της καθημερινότητας, και συνεχίζει να δημιουργεί πάντα με καλή διάθεση, ακούγοντας μουσική. Χόμπι της είναι η ζωγραφική, η ανάγνωση καλών λογοτεχνικών βιβλίων, οι χειροποίητες κατασκευές, τα ταξίδια και η άθληση. Λατρεύει τα ζώα και καθημερινά ασχολείται με τη φροντίδα της μικρόσωμης σκυλίτσας της. Είναι διαζευγμένη, μητέρα δύο παιδιών. Από τον πρώτο της γιο έχει αποκτήσει δύο μικρές εγγονές. Πρόσφατα απέκτησε και από τον δεύτερο γιο της μία χαριτωμένη εγγονούλα. Τον Ιούνιο του 2016 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΠΗΓΗ το πρώτο της λογοτεχνικό έργο: «Ανταύγειες μέσα από την ομίχλη». Τον Μάιο του 2018 κυκλοφόρησε από τον ίδιο εκδοτικό οίκο, το δεύτερο έργο της: «Το σεντούκι των κρυμμένων μυστικών» και το τρίτο της έργο «Άλικο Βελούδο», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΑΥΡΑ.

1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστώ πολύ τον κύριο ΠΛΟΥΤΑΡΧΟ ΠΑΣΤΡΑ, εκδότη του περιοδικού ΚΕΦΑΛΟΣ των Ιονίων νήσων, για τη συνέντευξη και τη συμμετοχή μου στην "Εγκυκλοπαίδεια Σύγχρονων Λογοτεχνών"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Περιμένουμε τις απόψεις σας!