Ανεξάρτητος Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου: Η κατάσταση των πραγμάτων - Ιούνιος '20 - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

Ανεξάρτητος Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου: Η κατάσταση των πραγμάτων - Ιούνιος '20




Έχουν περάσει τρεις μήνες από την εφαρμογή μέτρων προστασίας από την πανδημία και όλοι σχεδόν οι παράγοντες της αγοράς του βιβλίου αυτοσχεδιάζοντας προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Η απουσία σοβαρών πραγματικών δεδομένων προς χρήση όλων μας δημιουργεί αγωνία και φόβο, ενώ χρειάζεται σοβαρή παρέμβαση από την πολιτεία, αλλά και άλλους, σε πολλούς τομείς για να σωθεί ο κλάδος του βιβλίου στην χώρα μας.
Από νωρίς κρίναμε πως απαιτούνται τρεις άμεσες παρεμβάσεις που θα προσέφεραν σοβαρή οικονομική στήριξη, αγορά μεγάλου μέρους της παραγωγής από μεγάλο αριθμό βιβλιοθηκών, άμεση μείωση του ΦΠΑ κατά την παραγωγή από το 24% στο 6%, μηδενικό ποσοστό κατά την πώληση μέσω του ελεγχόμενου ISBN, και παροχή ρευστότητας μέσω προγραμμάτων που αφορούν αποκλειστικά τον χώρο του βιβλίου. Τρεις προτάσεις που θα βελτίωναν σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης του κλάδου, όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται είτε στην παραγωγή, είτε στην πώληση. Και από άλλους ακούστηκαν προτάσεις για βιβλιοθήκες, ενίοτε με προσθήκες που περιέπλεκαν την ορθολογική ανάπτυξη των συλλογών τους, ας χαιρετίσουμε προς το παρόν την σύμπτωση σε αυτό το σημείο.
Δυστυχώς, και για τα τρία αιτήματα η Πολιτεία δεν έχει δείξει την διάθεση πως προτίθεται άμεσα να τα αντιμετωπίσει, κάτι που ισοδυναμεί με την απόρριψή τους. Δεν θα εγκαταλείψουμε αυτά τα αιτήματα και θα χρησιμοποιήσουμε όσα θεμιτά μέσα υπάρχουν για να τα διεκδικήσουμε.
Με έκπληξη παρατηρούμε ομάδα ατόμων που εμφανίζονται ως εκπρόσωποι του κλάδου των εκδοτών να στοιχίζονται πίσω από τον ΟΣΔΕΛ και να του έχουν παραχωρήσει την διεκδίκηση σοβαρών αιτημάτων. Η θεσμική αποστολή του ΟΣΔΕΛ δεν συμπεριλαμβάνει αυτή την δραστηριότητα και η περιένδυσή του με τον ασφυκτικό χιτώνα του συνδικαλισμού υπονομεύει τον ουδέτερο τεχνοκρατικό του χαρακτήρα και βλάπτει το δίκαιο των αιτημάτων του χώρου. Είναι γνωστό πως ο ΟΣΔΕΛ αρνήθηκε να ακολουθήσει το παράδειγμα ανάλογων οργανισμών άλλων χωρών και να διανείμει εγκαίρως τα δικαιώματα στους συμβασιούχους, ενώ με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και άλλα μέλη της κυβέρνησης απαίτησε να παρακαμφθεί η ισχύουσα νομοθεσία και να μην υπάρχει οροφή στο ποσοστό εξόδων του. Τέλος, ελέγχεται για την εξυπηρέτηση αιτημάτων από συγκεκριμένες ομάδες μέσω αυτού που αποκαλεί πολιτιστικό έργο, και ήδη υποχρεώθηκε από την εποπτεύουσα αρχή του να διακόψει αυτές τις παροχές. Τα έσοδα που εισπράττει ο οργανισμός είναι η επιτυχής κατάληξη πολυετών προσπαθειών κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων και οι εκδότες έχουν την υποχρέωση να προστατεύσουν το αδιάβλητο της διαχείρισης κάθε σχετικού οργανισμού.
Γνωρίζουμε πως η τρέχουσα συγκυρία επιδεινώνει δραματικά τις προοπτικές του συνόλου του κλάδου και πως απαιτείται η συστράτευση όλων. Όλων όσων επιδιώκουν την καθολική σωτηρία του χώρου και όχι εκείνων που επιδιώκουν προσωρινές ευκαιρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!