Συνέντευξη με τη λογοτέχνιδα Κυριακή Δράκου - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Συνέντευξη με τη λογοτέχνιδα Κυριακή Δράκου - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ





Ο «ΚΕΦΑΛΟΣ - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς» έχει ξεκινήση μία νέα δράση με τίτλο: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ» (ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 4ο ΤΟΜΟ γίνονται δεκτές έως τις 31/12/2020 - ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: ΕΔΩ) και προσκαλεί όλους τους Λογοτέχνες, Ποιητές και Συγγραφείς να συμμετάσχουν σ' αυτήν. Σκοπός της εν λόγω δράσης είναι η προβολή μέσω αφιερωμάτων και συνεντεύξεων των σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών, Ποιητών και Συγγραφέων, είτε έχουν εκδώσει κάποιο βιβλίο είτε όχι και η δημιουργία του πρώτου τόμου της «Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών», η οποία έχει συσταθεί σε μία ανεξάρτητη ιστοσελίδα με τη μορφή ηλεκτρονικών τόμων και την έκδοση δωρεάν e-book.
Στη σημερινή μας παρουσίαση στα πλαίσια της δράσης: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ», θα σας παρουσιάσουμε τη λογοτέχνιδα, Κυριακή Δράκου, η οποία συμμετέχει στην «Εγκυκλοπαίδεια Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών» και απάντησε στις ερωτήσεις του Δημοσιογράφου, Λογοτέχνη και Εκδότη του Περιοδικού Κέφαλος, κ. Πλούταρχου Πάστρα, για το λογοτεχνικό της έργο, τα βιβλία και τη λογοτεχνία. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΡΑΚΟΥ


1. Αν έπρεπε να δώσετε έναν ορισμό για τη λογοτεχνία, ποιος θα ήταν αυτός;

Είναι μια διαδικασία εσωτερικής–οντολογικής-δημιουργικής έκφρασης, που προσφέρει αισθητική απόλαυση στο συγγραφέα και στους αναγνώστες.


2. Τι μπορεί να προσφέρει η λογοτεχνία στο σύγχρονο άνθρωπο;

Μπορεί να τον εμψυχώσει, αφυπνίσει, δημιουργήσει συνθήκες εσωτερικής αναζήτησης του ωραίου και του αληθινού, της ανθρωπιάς και των πανανθρώπινων αξιών, των θετικών συναισθημάτων, της διαφορετικής ερμηνείας των δεδομένων της καθημερινότητας. Η ανθρώπινη ύπαρξη βρίσκεται μέσα σε μια σφαίρα ταχύτητας, πολυπλοκότητας και σύγχυσης. Χρειαζόμαστε ένα χέρι να μας οδηγήσει στην αναζήτηση της καλύτερης επιλογής. Σιωπηλά η φωνή της λογοτεχνίας χρωματίζει νοήματα με λέξεις που βγαίνουν σαν διδάγματα, σαν φως  μέσα στο σκοτάδι.

3. Η ποίηση στις ημέρες μας δεν έχει τη θέση που κατείχε παλαιότερα. Για ποιο λόγο πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό και πως θεωρείτε ότι θα είναι το μέλλον της;

Η ποίηση δεν έχει την θέση που κατείχε παλαιότερα γιατί άλλαξαν τα πρότυπα και οι αξίες τα όνειρα και οι προβληματισμοί, οι σχέσεις με τον εαυτό μας και τους γύρω. Η ικανοποίηση έγινε εφήμερη και η απόλαυση εγωκεντρική. Η αναζήτηση φτάνει σε ρηχά νερά που η ποίηση δεν χωρεί.
Πάντα όμως είναι κάποιοι που κάνουν την διαφορά. Θέλω να πιστεύω πως ο άνθρωπος θα αφήσει τον πνευματικό λόγο να τον λούσει περισσότερο για να μην χάσει την αληθινή έκφραση  των συναισθημάτων του, το ρομαντισμό και την αισιοδοξία πως μπορεί να επιλέξει πώς θέλει τουλάχιστο να ζει και να νιώθει στα μονοπάτια της μοίρας.    

4. Και τώρα μία δύσκολη ερώτηση. Τι σημαίνει για σας ποίηση;

Ποίηση για μένα είναι εμψύχωση, είναι η έκφραση των συναισθημάτων, η απελευθέρωση προβληματισμών, η ανακάλυψη του νοήματος της ζωής μου.
Είναι η θάλασσα που κολυμπά το κύμα της καρδιάς μου, για να δει τον ουρανό της κάθε καινούργιας μέρας.
Είναι η βαθύτερη μου ανάγκη που χορεύει με λέξεις και νοήματα.
Είναι ο έναστρος ουρανός μέσα στο σκοτάδι και το ολόγιομο φεγγάρι που ανοίγει μονοπάτια.
Φυλλοροεί την σκέψη μου με της καρδιάς την βροχή.
Είναι η ανάσα μου όλες τις ώρες και το βλέμμα μου στον ορίζοντα, 
τη στιγμή που γεννιέται ή φεύγει ο ήλιος.
Είναι το χαμόγελο μου, στο περπάτημα μου στη γη.
Είναι ο έρωτας των λέξεων με τα νοήματα και της ψυχής με τα κύματα, 
που ταξιδεύει με καράβια επιλογής σε άγνωστες θάλασσες.
Είναι η αλήθεια που λικνίζεται στον άνεμο και η ρίζα της ζωής που 
ανθίζει στιγμές.
Είναι ο πίνακας του αγρού των συναισθημάτων στον καμβά των 
αντιφάσεων της ζωής.
Είναι το δάκρυ μου που κυλά από χαρά έξαρσης σε ασταμάτητη ροή και 
ποτίζει όσους βρεθούν στον δρόμο μου με αγάπη.
Είναι το τραγούδι που ακούγεται στην ακρογιαλιά των θέλω μου,
σε ξυπόλητη αλήθεια και το αντάμωμα με τον αόρατο κόσμο ομορφιάς, 
στα χείλη της αλμύρας των δύσκολων στιγμών.
Είναι το απόσταγμα του απέραντου σ΄ ένα βότσαλο που ξυπνά 
και με αγκαλιάζει.
Είναι η αρχή δίχως τέλος στο μίσχο ενός λευκού κρίνου που ραίνει 
την γη ροδόνερο.
Είναι το γέλιο μου και η ζωή μου, που ασταμάτητα κυλά από τις φλέβες μου 
για να μου ψιθυρίζει πως αξίζει να ζω.
Ευχαριστώ ποίηση που με ποτίζεις με φως,
Βλέπω τις στιγμές μου να γεννιούνται στο πρόσωπο της έμπνευσης, 
κάθε στιγμή, σε οποιεσδήποτε συνθήκες.
Μυρίζει γιασεμί η ψυχή μου μαζί σου.

5. Πότε ξεκινήσατε ν’ ασχολείστε με την τέχνη του λόγου και ποιος ήταν ο λόγος που σας παρότρυνε;

Από τα παιδικά μου χρόνια  η μητέρα μου γράφει στίχους, τους μελοποιεί και τους τραγουδά παίζοντας πιάνο. Εγώ μάζευα τα παιδιά της γειτονιάς και τους έλεγα ατέλειωτα παραμύθια, δίστιχα και  ποιήματα. 
Στα δεκαπέντε μου χρόνια έγραψα το πρώτο μου ποιητικό βιβλίο με τίτλο «Μετάβαση»  μετά από το θάνατο της γιαγιάς μου. Ήταν μια εμπειρία πολύ διαφορετική από ότι νόμιζα. Η γιαγιά μου γνώριζε ότι θα μεταβεί στην άλλη ζωή, χωρίς να ήταν άρρωστη και με προετοίμασε, με αγάπησε και με έκανε να πιστέψω στην αιωνιότητα. 
Από πολύ νωρίς αναζητούσα τη δημιουργική μοναξιά. Καθόμουν στο παράθυρο του δωμάτιο μου και κοιτούσα τον ουρανό γράφοντας ποίηση. Ζωγράφιζα τις σκέψεις μου με λέξεις, στον αγρό του αυθορμητισμού μου.
Η ποίηση τώρα πια έγινε τρόπος ζωής, ανάγκη και ξεκούραση μου. 

6. Γιατί γράφετε;

Γράφω πηγαία, έτσι είμαι γεννημένη. Υπάρχει μια θάλασσα σκέψεων μέσα μου που κυλούν αβίαστα και γίνονται γραφή. Είναι σαν να υπάρχει μια δύναμη που ρέει με λέξεις και μου δίνει νόημα να ζω. Είναι  το χαμόγελο μου, η χαρά μου και τα λόγια της καρδιάς μου που θέλω να εμψυχώσουν, να διδάξουν, να ενημερώσουν, να αμφισβητήσουν, να δώσουν ζωή στα λούλουδα, στα παιδιά και στον κάθε άνθρωπο στη γη.

7. Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας; 

Πηγή της έμπνευσης μου είναι το κάθε τι που παρατηρώ που νιώθω, που ζω, που σκέφτομαι, που φαντάζομαι, που ακούω, που προβληματίζομαι. Ένα βότσαλο, ένα παιδί, ένα χαμόγελο, ένα δάκρυ, το τραγούδι από τα φύλλα που χορεύουν, ο ήλιος που γεννιέται και φεύγει, η πανσέληνος, ο πόνος, η φτώχια, η πείνα, ο πόλεμος. Η ανάγκη της εσωτερικής ειρήνης, το όραμα για αλλαγή του κόσμου, τα συναισθήματα και οι αξίες ζωής. Η αρμονία του ρυθμού από τα στάχυα, η βροχή και τα ρυάκια, οι βλαστοί και τα χρώματα, η ζωή και ο θάνατος, τα θέλω στις καρδιές, το παιχνίδι στις ακρογιαλιές…

8. Με ποιο λογοτεχνικό είδος ασχολείστε περισσότερο;

Περισσότερο με τον ελεύθερο στίχο, γράφοντας για αξίες ζωής και θετικά συναισθήματα, αλλά και με φιλοσοφικά κείμενα, παραμύθια και λογοτεχνικά βιβλία.

9. Μιλήστε μας για το λογοτεχνικό σας έργο.

Το 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο  βιβλίο «Αχτίδα άρνησης του μηδέν», μια πλούσια ποιητική συλλογή διαποτισμένη με αξίες, πάθος, έρωτα και ελπίδα. Το 2010 κυκλοφόρησε το ποιητικό μυθιστόρημα «Μια αγάπη μες στη σκιά του πνεύματος σε χρώμα χρυσό», ένα ταξίδι αναζήτησης του νοήματος της ζωής και της αλήθειας, ένας ύμνος στην Αγάπη και την Αρετή. Μέσα στα πλαίσια του προγράμματος «Αρετή»(είναι ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης χαρακτήρα που γίνεται με βιωματικά σεμινάρια και στο οποίο είμαι εκπαιδεύτριά για 13 χρόνια, που παρακολουθούν άτομα από διάφορες ηλικίες) κυκλοφόρησαν τα «Δώδεκα θεατρικά παραμύθια» που αναφέρονται σε δώδεκα αξίες ζωής. 
Περιμένουν για έκδοση πολλές ποιητικές συλλογές: Σονάτα καρδιάς (Βραβεύτηκε με το βραβείο «Τερψιχόρη» στον παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης Καβάφη 2018),  Στο Μαραθώνα για την ειρήνη στον κόσμο, Ο ήχος της ψυχής, Διάλεξε ένα μονοπάτι, Μπουκέτο από σκέψεις, Κονσέρτο του έρωτα, Πατρίδα σ΄ αγαπώ, Χόρεψε μαζί μου, Εθελοντισμός, Τα δάκρυα του έρωτα, Στα κύτταρα του φεγγαριού, Το αγέρι…), πολλά παραμύθια, φιλοσοφήματα, το μυθιστόρημα « Μας κυνηγά  το άπειρο»  το ποιητικό μυθιστόρημα - μελέτη «Ο Φρόϋντ του μέλλοντος συναντά το παρελθόν» και τα «Τα κρίνα του γιαλού της καρδιάς μας», το οποίο  αποδεικνύει την αγάπη για επικοινωνία με τον συνάνθρωπο, μεταδίδει την αισιοδοξία. Είναι ένα συμπυκνωμένο κείμενο αγάπης και λαχτάρας  σε ποιητικό καθαρά λόγο. 

10. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο που έχει τίτλο: «Ο Φρόυντ του μέλλοντος συναντά το παρελθόν». 

Είναι εμπνευσμένο από ένα μικρό βιβλίο «τη μονόωρη συνάντηση του Φρόυντ με τον Αϊνστάιν». Πήρα τις δυο θεωρίες, για το υποσυνείδητο και τη σχετικότητα του χρόνου και χρησιμοποιώντας τον ποιητικό λόγο περιγράφω τι χρειάζεται ο άνθρωπος για να ελευθερώσει το υποσυνείδητο του από τις αρνητικές εμπειρίες, καταστροφικές πεποιθήσεις και αρνητικά συναισθήματα, για να έχει ολόπλευρη υγειά. Είναι ένα βιβλίο που εξυμνεί τον έρωτα  τις αξίες ζωής και τα θετικά συναισθήματα.

11. Ποια είναι η αγαπημένη σας ώρα μέσα στην ημέρα που κάθεστε και γράφετε;

Μπορώ να γράφω οποιαδήποτε στιγμή σε οποιεσδήποτε συνθήκες γιατί συγκεντρώνομαι παντού και έχω ταχύτητα γραφής. Η πιο αγαπημένη μου ώρα είναι το πρωί και η νύχτα. 


12.  Πως είναι η ζωή ενός λογοτέχνη στα χρόνια της κρίσης;

Ευτυχισμένη…Τι άλλο θα μπορούσε να είναι; Αγαπώ την σκέψη της καρδιάς όταν  μπορεί να μιλά με την ύλη και η ύλη να χορεύει, να γελά να τραγουδά…  

13. Πως θα χαρακτηρίζατε τη λογοτεχνική παραγωγή σήμερα;

Πολύ μεγάλη σε έκταση… Αγαπώ όλους που γράφουν, είναι τυχεροί, ελευθερώνουν τη ψυχή τους με το λόγο τους.
Η ποιότητα απαιτεί γνώση, η γνώση μελέτη και η βελτίωση συνεχής προσπάθεια.

Είναι όμως για μερικούς μια έμφυτη πηγή, που απειθάρχητη γίνεται έκσταση και φως, δημιουργικότητα και ανάσταση στιγμών, που αποτελεί χρώμα στην πειθαρχία και είναι μόνο ανάγκη της γραφής.

14. Ποιο θεωρείτε πως είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός Best Seller;

Λογικά θα έπρεπε να πω, ό,τι το διαβάζουν οι πολλοί, αλλά θα πω πως: Όταν τα λόγια της γραφής έχουν βγει πιο βαθιά από την σκέψη και η σκέψη πιο βαθιά από τα νιώθω και τα νιώθω να χωρούν σε νοήματα, όταν η έκφραση ζωγραφίζει καράβια και τα καράβια χωρούν στα δάκρυα μας, όταν τα δάκρυα μας ποτίζουν τον κήπο των ονείρων μας και τα όνειρα μας είναι βαλμένα στην ακτή της αγάπης, όταν η αγάπη σαν βόμβα πέφτει στα κύτταρα όσων διαβάζουν το λογοτέχνημα μας, τότε το βιβλίο μας θα βρει το δρόμο της επιτυχίας.


15. Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιο θα επιλέγατε; 

Το έντυπο βιβλίο. Είναι θέμα αισθήσεων και συνήθειας. 

16.  Ποια συμβουλή θα δίνατε σ’ ένα νέο λογοτέχνη;

Να αγαπά τη λογοτεχνία, να μελετά, να αντιλαμβάνεται το λόγο που γράφει, να αυτοβελτιώνεται, να εξελίσσεται…

17. Τώρα ας περάσουμε στην πλευρά του αναγνώστη. Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε;

Νίτσε 99 Μαθήματα καθημερινής φιλοσοφίας.

Είναι εγχειρίδιο αυτοβοήθειας που μας διδάσκει πώς να καταπολεμούμε τις αγωνίες και τους φόβους του σήμερα.

18. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Φρ. Νίτσε, Γιώργος Σεφέρης, Kahlil O Gibran, Διονύσιος Σολομός, Γιάννης Ρίτσος, Νίκος Καζατσάκης, Irvin .D . Yalom, Εριχ Φρομ, Alexandr loyd, Ben Johnson…

19. Ποια είναι τ’ αγαπημένα σας βιβλία;


«Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα» του Φρ. Νίτσε, «Η απολογία» του Νίκου Καζαντζάκη, «Οι μέρες» του Γιώργου Σεφέρη…

20. Τελευταία ερώτηση. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στο χώρο της λογοτεχνίας;

Θα συνεχίσω να γράφω ασταμάτητα, δεν έχω άλλη επιλογή. 
Η θάλασσα μέσα μου θα βγει με ροή γραφής . Όσο κυλά μεγαλώνει…
Ρέω  με λέξεις και στίχους για την εσωτερική ειρήνη, για την ειρήνη στον κόσμο και την αγάπη για το κάθε τι. Τα σχέδια μου είναι να γράψω πολλά βιβλία για την ειρήνη.
Ακούγονται μηνύματα εντός μου.
Γυμνά τα όνειρα βαδίζουν στο πέλαγος.
Ο ήχος γεμάτος στοχασμό.
Το αγέρι φτερουγίζει τις σκέψεις μου.
Απεραντοσύνη η ποίηση, ανυπόταχτη η θάλασσα.
Η ευφροσύνη στον ωκεανό, απλώνει λευκά πανιά.
Η Ιθάκη, στη ματιά του αγέρα της καρδιάς.
Κηλιδωμένες μέρες, στιγμές, ψυχές, τροφές σκέψεις…
Πληθαίνουν τα μαστίγια του πολέμου εντός μας.
Γυρεύω το δρόμο του πρωινού, στις σπηλιές του εαυτού.
Στην αιχμή του χιονιού, στην κάψα του μυαλού ζωγραφίζω ανάσες.
Η ελπίδα φόρεσε την αρματωσιά της ειρήνης και έγινε σημαία στο πρόσωπο της ζωής. 

Ακολουθώ τις επιλογές μου, ευχαριστώ την ποίηση.


*     *     *


Ιδρώνει η ψυχή
(της Κυριακής Δράκου) 


Στη πλάτη του ανέμου οι ανάσες ζωής.
Κεριά στην ακτή που το κύμα τα σβήνει.
Τα ρυάκια κυλούν για να φτάσουν στη θάλασσα.
Τραγουδούν οι καρδιές τη λαχτάρα να ζήσουν.

Χαιδεύει το νου η γιορτή κάθε αρχής.
Στη βροχή τραγουδά και χορεύει η Αυγή.
Απ΄ τα μάτια κρεμιέται του ονείρου η δύναμη.
Κουβαλάς τα τσουβάλια του σκότους στα χέρια.

Ιδρώνει η ψυχή να χωρέσει στο σώμα.
Σέρνεται το σώμα να φτάσει την ψυχή.
Τα δάκρυα  αυτοαναζήτησης κυλούν στα βαγόνια της σκέψης.
Σφυρίζει το τρένο, σε σταθμούς  πάντα φτάνει.

Φωνάζεις στο τέλος πως θέλεις να μείνεις,
στο ταξίδι ζωής, στην φυλακή της ελευθερίας των νιώθω.
Εκτεθειμένη η ψυχή σε ψιθύρους καρδιάς.
Τα κεριά πάντα σβήνουν ένα-ένα  στου ανέμου την πλάτη.

Τα τρένα ξεκινούν στου νου τα ταξίδια .
Με ηρεμία σφίξε το χέρι της ακτής σου.
Τα κεριά χορεύουν στα άγρια κύματα βαλς.
Τα τρένα αράζουν στου κορμιού τις ρυτίδες.

Οι ψυχές συνεχίζουν στου χρόνου την ψευδαίσθηση.
Απλώνουν στην ακτή τα όνειρα του μηδέν.
Η ευτυχία παντού... κι ας σταλάζει η βροχή
και θολώνει το τζάμι της ματιάς την αλήθεια.

Ανεμοστρόβιλος οι καιροί που ζούμε,
σαν μια μπάλα έτοιμη να εκραγεί όλη η γη.
Η εμπιστοσύνη σαν βόμβα που τινάζει ζωές.
Ένα βαρέλι ανάσας πυρπολημένο οι σκέψεις ειρήνης.

Παραστριμωγμένοι σε μια αναπνοή.
Σραβοπατούμε, σκουντουφλούμε στα βήματά μας.
Ρεύματα βίας συγκρούονται με τη φωνή της καρδιάς μας.
Ξεφυλλισμένες σελίδες τα δάκρυα  της ψυχής μας.

Φλογίζουν τα κεριά μας οι αγκαλιές των παιδιών,
Οι αξίες ζωής και της φύσης το κάλεσμα.
Αξίζει να γίνουμε ο φάρος, το φεγγάρι, τα αστέρια 
στα λιμάνια της τόλμης.

Τον ουρανό μας να αλλάξουμε 
Και του ανέμου την κατεύθυνση εμείς να οδηγούμε.
Χαμογέλα στου ανοιχτού σου μυαλού την απόφαση,
να φτιάξεις της μοίρας το τρένο.


*     *     *




ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΔΡΑΚΟΥ


Η Κυριακή Δράκου γεννήθηκε στην Κύπρο στο κατεχόμενο σήμερα χωριό Βαθύλακας της επαρχίας Αμμοχώστου. Μετά την τουρκική εισβολή και την προσφυγιά η οικογένεια Δράκου εγκαταστάθηκε στην Πάφο. Σπούδασε Φυσική Αγωγή, με ειδίκευση στο χορό, στη Θεσσαλονίκη. Αγάπησε τον χορό, την ποίηση και τη ζωγραφική πάρα πολύ. Για χρόνια είχε Σχολή Χορού.  Ως ανήσυχο πνεύμα παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Δημιουργικές τέχνες και εμψύχωση» του Global Collage, όπου αρίστευσε και πρώτευσε στον κλάδο της. Φυσικά η πρακτική της ήταν η διδασκαλία χορού, με σύζευξη όλων των τεχνών, όπου διακρίθηκε για την πρωτοπορία και τον εμψυχωτικό τρόπο διεξαγωγής της.  Σήμερα είναι καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής στη Μέση Εκπαίδευση και εκπαιδεύτρια του προγράμματος «Αρετή», ενός προγράμματος με εκπαιδευτικό, εμψυχωτικό χαρακτήρα, με σκοπό την βίωση των αξιών μέσω των τεχνών. Το πρόγραμμα στηρίζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Παρατηρητήριο για τα παιδιά. Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών.  
Από μικρό κοριτσάκι έπλαθε ιστορίες για να τις πει στα αδέλφια και τα γειτονόπουλα της, λάτρευε τη ζωγραφική ενώ η ποίηση και ο χορός έγινε τρόπος και στάση ζωής. Ως ζωγράφος, δίνει σχήματα και χρώματα στις σκέψεις και τα συναισθήματά της, ζωγραφίζοντας τα ποιήματα της και χορεύοντας τα συναισθήματα της. Το 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο «Αχτίδα άρνησης του μηδέν», μια πλούσια ποιητική συλλογή διαποτισμένη με αξίες, πάθος, έρωτα και ελπίδα. Το 2010 κυκλοφόρησε το ποιητικό μυθιστόρημα «Μια αγάπη μες στη σκιά του πνεύματος σε χρώμα χρυσό», ένα ταξίδι αναζήτησης του νοήματος της ζωής και της αλήθειας, ένας ύμνος στην Αγάπη και την Αρετή. Μέσα στα πλαίσια του προγράμματος «Αρετή» κυκλοφόρησε τα «Δώδεκα θεατρικά παραμύθια» που αναφέρονται σε δώδεκα αξίες ζωής.
 Περιμένουν για έκδοση πολλές ποιητικές συλλογές: Σονάτα καρδιάς  κέρδισε το βραβείο Τερψιχόρη στον 4ον Παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης «Κ.Π Καβάφη» 2018),  Στο Μαραθώνα για την ειρήνη στον κόσμο, Ο ήχος της ψυχής, Διάλεξε ένα μονοπάτι, Μπουκέτο από σκέψεις, Κονσέρτο του έρωτα, Πατρίδα σ΄ αγαπώ, Χόρεψε μαζί μου, Εθελοντισμός, Τα δάκρυα του έρωτα, Στα κύτταρα του φεγγαριού, Το αγέρι…), πολλά παραμύθια, φιλοσοφήματα, το μυθιστόρημα « Μας κυνηγά  το άπειρο»  το ποιητικό μυθιστόρημα - μελέτη «Ο Φρόϋντ του μέλλοντος συναντά το παρελθόν» και τα «Τα κρίνα του γιαλού της καρδιάς μας», το οποίο  αποδεικνύει την αγάπη για επικοινωνία με τον συνάνθρωπο, μεταδίδει την αισιοδοξία. Είναι ένα συμπυκνωμένο κείμενο αγάπης και λαχτάρας  σε ποιητικό καθαρά λόγο. 
Σε κάθε συγγραφικό της έργο υπάρχει διάχυτη η ποίηση και γενικά όλες οι τέχνες, τα θετικά συναισθήματα και οι αξίες ζωής, όπως και η καθημερινότητα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!