ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΕΦΑΛΟΣ 2019: Βραβείο Ανδρέας Λασκαράτος - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΕΦΑΛΟΣ 2019: Βραβείο Ανδρέας Λασκαράτος




ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ

Απονέμεται το «Βραβείο Ανδρέας Λασκαράτος» για το έργο τους και την ενεργή τους παρουσία στα γράμματα, στη διανόηση και στη σύγχρονη πνευματική δραστηριότητα, στους εξής Κεφαλονίτες Λογοτέχνες -είτε με ρίζες από την Κεφαλονιά:



  • Φλαμπουράρη Βασίλειο Ο Βασίλειος Φλαμπουράρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας στη Βουλγαρία. Εξειδικεύτηκε στην αναισθησιολογία στην Ελλάδα κι εργάστηκε στο Ακαδημαϊκό Νοσοκομείο της Ουψάλα στη Σουηδία. Σήμερα προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Ασκληπιείο Βούλας. Ομιλεί -εκτός της μητρικής του γλώσσας- αγγλικά, βουλγάρικα και σουηδικά. Τα "Ερωτικά σκιρτήματα" είναι η πρώτη του ποιητική συλλογή- εκδόσεις Ιωλκός 2017. Το ''ανθρώπινο σημειωματάριο''είναι η 2η ποιητική του συλλογή-εκδόσεις Ιωλκός 2018. Η καταγωγή του είναι από το Ληξούρι Κεφαλληνίας. Διατελεί πρόεδρος του συλλόγου Κεφαλλονιτών και Ιθακησίων Καλλιθέας.

  • Ιωάννη Χειμωνάκο - Γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1954 στο Θησείο,γιός του Γεωργίου και της Πηγής και ανδρώθηκε στις γειτονιές του Κεραμεικού,του Μεταξουργείου,του Βοτανικού,του Κολωνού,της Ακαδημίας Πλάτωνος. Πήγε στο 69ον Δημοτικόν Σχολείον Αθηνών επί της οδού Τιμαίου 9 στην Ακαδημία Πλάτωνος και Γυμνάσιο στο 4ον Γυμνάσιον Αρρένων Αθηνών επί της οδού Φαβιέρου στην Πλατεία Βάθη. Λίγο πιο πάνω Μαιζώνος και Μάγερ βρισκόταν το Εθνικό Ωδείο στο οποίο παρακολούθησε μαθήματα Ειδικού Μέρους Αρμονίας με καθηγητές την κα Μπαχά (υποχρεωτικά πιάνου),τον κο Πατρικίδη (σολφέζ και αρμονίες),τον κο Βούρτση (ιστορία της μουσικής και ανώτερα θεωρητικά) και τον κο Βώκο (ανάλυση ποιήματος και οργανογνωσία) -  Εργογραφία: !. ΣΕΡΒΙΩΝ 3 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΣΤΡΙΑ, 2. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΣΤΡΙΑ, 3.ΔΕΝ ΑΝΗΚΩ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΥΑΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, 4.ΞΥΠΝΑ ΚΑΗΜΕΝΕ ΜΟΥ ΡΑΓΙΑ (ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΙΝ) ΔΥΑΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, 5.ΙΣΤΙΟΦΟΡΑ ΤΟ 1821 (Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΙΣΤΙΟΦΟΡΩΝ), (ΑΥΤΟΕΚΔΟΣΗ ΠΟΥ ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΥΣΧΕΡΕΙΩΝ ΔΕΝ ΕΠΑΝΕΚΔΟΘΗΚΕ)

  • Περίανδρο Παπανικολάου Γεννήθηκα το φθινόπωρο  του  1974 στο  Μεσολόγγι, με βιολογική καταγωγή μισή απο Μεσολόγγι και μισή απο Κεφαλοννιά ( Καμιναράτα).  Το Μεσολόγγι αν και πληθυσμιακά είναι μια μικρή πόλη στο εσωτερικό της κρύβει ενα μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών.  Κατ΄εξοχήν πόλη των ποιητών και  των λογοτεχνών, ξεκινώντας απο τον Παλαμά για να καταλήξουμε στην Ακακία Κορδόση και το Θωμά Γκόρπα. Οι σπουδές μου έχουν να κάνουν με τον ελληνικό πολιτισμό σαν απόφοιτος του  Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Εργάζομαι παντού και πουθενά στο ίδιο μέρος. Η πρώτη μου παρουσία στην ποίηση εγινε το 2015 με ην ποιητική συλλογή " Προβέντζα" εκδ ΟΣΤΡΙΑ.  Στην πορεία των σκέψεων και των προβληματισμών εγκλωβίστηκα σε ένα ερώτημα. το οποίο ήταν το εξής... " ποιος είναι ο ποιητής;"  Η απάντηση μετρατράπηκε αλλιώς στην πορεία. " Ποιος είναι ο ρόλος του ποιητή; " Να πουλάει βιβλία;  Η δόξα, φήμη;  Ο ρόλος  και η αποστολή του ποιητή είναι ενας και μία. Να βάζει σε τάξη την κοσμική αταξία των παραστάσεων που βιώνει και να τις επιστρέφει απο έκει που τις πήρε. Ο ποιητής είναι ο εγγυητής μέσα στη συμπαντική κοσμογονία της κυκλικής διαδικάσίας, σύλληψη, δημιουργία, επιστροφή.  Ο ποιητής είναι η προέκταση και η φωνή της καθημερινής συλλογικής διαδικασίας. Επομένως είναι μέρος μιας δημιουργικής κατάστασης στην οποία ελεύθερος επιλέγει αξιολογεί, μορφοποιεί, εκφράζει, αποτυπώνει. Δανείζεται και επαναφέρει.Η επαναφορά αυτή δεν πρέπει να αποσκοπεί σε προσωπικές σκοπιμότητες γι΄αυτό και πρέπει να είναι ελεύθερη απο "νομιμότητες"  που καταργούν την αποστολή και το ρόλο του ποιητή. Η ¨ ΠΡΟΒΕΝΤΖΑ¨  επιχειρεί να συνδυάσει μέσα απο απλιές τεχνικές την ποίηση όπως γραφτηκε απο τους κλασικούς στη σημερινή πραγματικότητα. Το " ΣΕΙΡΑΔΙΟ "  είναι μια προσπάθεια άμεσης ρεαλιστικής ποιητικής γραφής που κινείται στα όρια της αντεργκράουντ ελληνικής και μεταπολεμικής ποίησης. Στο συρτάρι περιμένουν το φως της δημοσιεύσεις αλλες δυο ποιητικές συλλογές.  Η συλλογή " ΥΠΟ ΣΚΙΑΝ"  και " ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ". 

  • Έλενα Λιάτου - Η Έλενα Λιάτου είναι εκπαιδευτικός, συγγραφέας, εικονογράφος. Έχουν εκδοθεί παιδικά έργα της και ποιητικές συλλογές, ύστερα από βραβεύσεις. Είναι μέλος του κύκλου  ελληνικού παιδικού βιβλίου, της Γ.Λ.Σ, της Π.Ε.Λ, του Κυπριακού Συνδέσμου παιδικού βιβλίου και του Δικτύου «Διαβάζω για τους άλλους.» Έχει παρακολουθήσει «Σεμινάριο Ηχογράφησης» και ηχογραφεί παραμύθια και βιβλία για παιδιά με προβλήματα όρασης. Πήρε μέρος σε έρευνες του κοινωνιολόγου Δ. Ζερβού, οι οποίες έχουν εκδοθεί και χρησιμοποιούνται σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Συμμετέχει σε παρουσιάσεις σε Δημοτικές βιβλιοθήκες, φεστιβάλ, τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές εκπομπές συμβάλλοντας στην προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας. Είναι υπεύθυνη σχολικής βιβλιοθήκης. Παρακολούθησε στη «Σχολή Πατάκη» «Τμήμα Δημιουργικής Γραφής», στο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» «Μαθήματα Λόγου για παιδιά και εφήβους» και πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων και το «εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής Βόλου» με καθηγητή τον Δ. Λεϊμονή, το 2016-2017 και 2017-2018. Επίσης έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών Συνεδρίων. Πρόσφατα συμμετείχε με υποτροφία στο 36ο Παγκόσμιο Συνέδριο τής IΒΒΥ, Αθήνα 2018. Είναι μέλος κριτικής Επιτροπής Λογοτεχνικών διαγωνισμών του Λογοτεχνικού περιοδικού «Κέφαλος». Γράφει παιδικό θέατρο, οργανώνοντας παραστάσεις ύστερα από σπουδές στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο στο «Σχολικό Θέατρο». Αρθρογραφεί σε παιδαγωγικά-λογοτεχνικά περιοδικά. Συγκεκριμένα αρθρογραφεί στο περιοδικό «Παράθυρο στην εκπαίδευση», εκδόσεις Ωρίων και στο περιοδικό «Πνοές λόγου και τέχνης», στο «lamvosart» και «Επίλλυον». Συνεργάζεται με εκδόσεις Σμυρνιωτάκη, Εντύποις, Ωρίωνας, Δυάς, Οσελότος, Φυλάτος, Νοσταλγία, Ρουμελιώτη, Διάνυσμα, Πνοές Λόγου και τον κύκλο ελληνικού παιδικού βιβλίου, που κυκλοφόρησε το συλλογικό έργο «Το γέλιο κάνει καλό στο σχολείο» για φιλανθρωπικό σκοπό. Στον συγκεκριμένο τόμο συνεργάστηκε με αξιόλογα ονόματα, όπως Α. Βαρελλά, Ε. Τριβιζάς, Β. Ηλιόπουλος, Χ. Μπουλώτης, Λ. Πέτροβιτς κ.α.  Έχουν εκδοθεί 30 βιβλία της, ατομικά και συλλογικά. Είναι υπό έκδοση 3 ακόμη. Πολλά από αυτά βρέθηκαν υποψήφια για τα βραβεία Public στην κατηγορία Παιδική Λογοτεχνία. Ταξιδεύοντας στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών ξαναγίνεται παιδί και με της φαντασίας τα φτερά υπόσχεται στους μικρούς φίλους ταξίδια μακρινά! Ταξίδια ονειρεμένα!!


ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ



Ημερομηνία: Σάββατο 2 Νοεμβρίου
Ώρα 18:00 μ.μ.
Χώρος: Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών
Διεύθυνση: Ακαδημίας & Γεωρ. Γενναδίου 8, Αθήνα



ΤΑ «ΕΤΗΣΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΟΣ»

Κάθε χρόνο θα βραβεύονται από το λογοτεχνικό περιοδικό μας σύγχρονοι Έλληνες λογοτέχνες με κριτήρια: α. την ποιότητα των έργων τους, β. την αξιολόγηση της εργογραφίας τους και γ τη συμβολή τους με το έργο τους και την ενεργή παρουσία τους στα γράμματα, στη διανόηση και στην πνευματική δραστηριότητα.
Τέλος, τα βραβεία θα απονέμονται στους λογοτέχνες για την αξιολόγηση του συνολικού έργου τους και όχι για τα ενδεικτικά έργα που θα μας στείλουν (διαγωνισμοί για μεμονωμένα έργα όπως: ποιήματα, βιβλία, διηγήματα κτλ. υπάρχουν οι αντίστοιχοι διαγωνισμοί του «Κέφαλου»: «2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ποίησης Κέφαλος», «Διαγωνισμός Βραβείων Βιβλίου Κέφαλος», οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη κτλ.).


Ο ΕΚΔΟΤΗΣ

Πλούταρχος Πάστρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!