ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΕΦΑΛΟΣ 2019: Βραβείο Κυπριακής Λογοτεχνίας - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΕΦΑΛΟΣ 2019: Βραβείο Κυπριακής Λογοτεχνίας




ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Απονέμεται το «Βραβείο Κυπριακής Λογοτεχνίας» για το έργο τους και την ενεργή τους παρουσία στα γράμματα, στη διανόηση και στη σύγχρονη πνευματική δραστηριότητα, στους εξής Κύπριους Λογοτέχνες:


  • Άθω Χατζηματθαίου Ο Άθως Χατζηματθαίου γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου. Είναι απόφοιτος Σχολής δημοσιογραφίας και δημοσίων σχέσεων. Συνεργάστηκε επί σειράν ετών με διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης ηλεκτρονικά και έντυπα. Εργάστηκε στον χώρο της διαφήμισης ως κειμενογράφος και σύμβουλος εταιρειών. Αρθρογραφεί συχνά στον εγχώριο τύπο. Ασχολείται με την ποίηση, πεζογραφία, παιδική λογοτεχνία, θέατρο, τηλεοπτικό σενάριο και έμμετρο στίχο.Γράφει επίσης κυπριακά θεατρικά μονόπρακτα και συνεργάζεται με το κρατικό κανάλι Ρ.Ι.Κ. Είναι αυτοδίδακτος ζωγράφος. Έργα του έχουν συμπεριληφθεί σε εκδόσεις, ανθολόγια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου καθώς και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Ελλάδας. Διετέλεσε μέλος σε επιτροπές αξιολόγησης, σε διαφόρους Πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Είναι ο εμπνευστής και  δημιουργός του Πανελλήνιου λογοτεχνικού διαγωνισμού της Πνευματικής Συντροφιάς Λεμεσού  Κύπρου. Έχει βραβευτεί σε όλους τους τομείς που υπηρετεί, σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Έχει τιμηθεί για την προσφορά του στα γράμματα και τον πολιτισμό από  τον   Δήμο  Λεμεσού. Για  την  προσφορά  του  στην  παιδική  νεανική  λογοτεχνία από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού βιβλίου  και από άλλους πολιτιστικούς φορείς. Είναι ο δημιουργός των Πνευματικών Οριζόντων Λεμεσού,  (Εφαλτήριο Λόγου, Τέχνης και Πολιτισμού) και o εκδότης του Ανθολογίου Χαϊκού, συλλογικού έργου, ένα απόσταγμα του Α΄ Πανελλήνιου διαγωνισμού Χαϊκού, καθώς και του Ανθολογίου ποιήσεως, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα  ποιήματα που έτυχαν διάκρισης, στον Πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό. 

  • Χρίστο Τσιαήλη - Ο συγγραφέας Χρίστος Ρ. Τσιαήλης γεννήθηκε στη Λευκωσία, Κύπρο το 1974. Καθηγητής Αγγλικών, είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες είναι ενεργός αθλητής τριάθλου και μαραθωνοδρόμος. Ταξιδεύει πολύ, καταγράφει αναμνήσεις από παντού και μετουσιώνει αυτές τις αναμνήσεις μαζί με τις παρατηρήσεις του για την ανθρώπινη συμπεριφορά, σε όλα τα είδη (ποίηση, διήγημα, μυθιστόρημα, θέατρο). Η γραφή του τείνει προς ένα πλέγμα κοινωνικού, ψυχολογικού και φιλοσοφικού προβληματισμού. Ποιήματα και πεζογραφήματά του στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα έχουν εμφανιστεί σε συλλογές, λογοτεχνικά περιοδικά, και σε ανθολογίες μετά από διακρίσεις σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. 

  • Δαμιανή Κουμενή - Η Δαμιανή Κουμενή είναι νέα λογοτέχνιδα. Έχει διακριθεί με: «Α’ βραβείο διηγήματος με το έργο ‘‘Στα χνάρια δύο λαών’’ στον Πανελλήνιο & Παγκύπριο Μαθητικό Λογοτεχνικό και Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό ΕΠΟΚ 2016-2017», «Α’ βραβείο ποίησης με το έργο ‘‘Μια κόρη αρκοντιτζή’’ στον 1ο Παγκύπριο Μαθητικό Λαογραφίας, Ιούνιος 2017», «Γ’ βραβείο διηγήματος με το έργο ‘‘Ματωμένα χρόνια’’ στον 5ο Πανελλήνιο και Παγκύπριο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης-Διηγήματος για παιδιά και εφήβους της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών 2017-2018», «Α’ βραβείο διηγήματος σε ενδοσχολικό διαγωνισμό, Ιούνιος 2017», «Συγγραφή σεναρίου για φιλμάκι, το οποίο απέσπασε Γ’ βραβείο στον Μαθητικό Διαγωνισμό ‘‘Καταναλωτές εν δράσει’’ 2017», «Α’ βραβείο ποίησης με το έργο ‘‘Ο κόσμος πιον επάττησεν’’ στον 2ο Παγκύπριο Μαθητικό Λαογραφίας, Ιούνιος 2018», «Α’ βραβείο ποίησης με το έργο ‘‘Γένος Ηρώων’’ στον Πανελλήνιο & Παγκύπριο Μαθητικό Λογοτεχνικό και Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό ΕΠΟΚ 2017-2018», «Γ’ βραβείο διηγήματος με το έργο ‘‘Από στόμα σ’ αυτί’’ στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διηγήματος Bonsaistories, Δεκέμβριος 2018» κ.ά. 

  • Φίλιππο Φιλίππου - Ο Φίλιππος Α. Φιλίππου γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1976 στο χωριό Ορούντα της επαρχίας Λευκωσίας στην Κύπρο. Αποφοιτώντας από το λύκειο υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία. Φοίτησε στη Νοσηλευτική Σχολή Κύπρου στον κλάδο ψυχικής υγείας αποκτώντας δίπλωμα ψυχιατρικής νοσηλευτικής. Στη συνέχεια φοίτησε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου παίρνοντας πτυχίο ψυχιατρικής νοσηλευτικής, συνέχισε στο Ανοικτό πανεπιστήμιο Κύπρου αποκτώντας μεταπτυχιακό στη Διοίκηση μονάδων υγείας. Ακολούθησε η απόκτηση δεύτερου μεταπτυχιακού (με υποτροφία) στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στην ψυχική υγεία από όπου αποφοίτησε πρώτος στη Σχολή επιστημών και μηχανικής παίρνοντας το αριστείο του πανεπιστημίου. Είναι επίσης κλινικός εκπαιδευτής φοιτητών Νοσηλευτικής. Έχει γράψει διάφορα διηγήματα. Αρκετά έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικές ιστοσελίδες, ενώ άλλα έχουν συμπεριληφθεί σε διάφορες ανθολογίες. Έχει τιμηθεί με αρκετά βραβεία και επαίνους σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς σε Ελλάδα και Κύπρο (αναλυτικός πίνακας παρουσιάζεται πιο κάτω). Από τον Σεπτέμβριο του 2017 κυκλοφορά από τον εκδοτικό οίκο της Ελλάδας Συμπαντικές διαδρομές το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «30 ιστορίες Χίλιες εικόνες» με 30 διηγήματα με θεματολογία τις ψυχικές ασθένειες ( σχιζοφρένεια, κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές) και τις εξαρτήσεις από αλκοόλ και ναρκωτικά. Τώρα ετοιμάζει το δεύτερο του βιβλίο το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει τον προσεχείς Σεπτέμβριο.

  • Μαρούλλα Πανάγου - Γράφει από πολύ μικρή λογοτεχνικά κείμενα και πιο πολύ ποίηση ποίηση. Έχει εκδώσει 4 ποιητικές συλλογές: «Τα συναισθήματα», «Απλά ανθρώπινα», «Ζωντανή Κύπρος» και «Χθες σήμερα, αύριο». Το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο “Το μενταγιόν της ευτυχίας το 2011, όπου το πρότειναν για τα κρατικά βραβεία λογοτεχνίας. Το 1992 προσκλήθηκε επίσημα από το Υπουργείο εξωτερικών της Ελλάδας και έλαβε μέρος στο πρώτο συνέδριο αποδήμων λογοτεχνών που έγινε στους Δελφούς. Έχει διακριθεί σε παγκόσμιους αναγνωρισμένους διαγωνισμούς και βραβεύτηκε , από το πνευματικό πρακτορείο Γιοχάννεσπουρκ, Την διεθνη εταιρία Ελλήνων λογοτεχνών Καναδά,από τον σύλλογο Αριστοτέλης Γερμανία απο την ΔΕΕΛ ΣΤΗΝ Αθήνα , το καφενείο των ιδεών Σαλαμίνας απο την ΕΠΝΕΚ Νοτίου Αφρικής από την ΕΠΟΚ στην Αθήνα, πνευματική συντροφιά ,Λεμεσός και πολλούς άλλους φορείς. Έχει για έκδοση συλλογή παιδικών παραμυθιών ,συλλογή διηγημάτων για μεγάλους και τώρα επιμελεί το δεύτερο μυθιστόρημά της. Έχει αρχίσει επίσης το τρίτο βιβλίο της με θέμα ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

  • Σταύρο Πέτρου - Ο Σταύρος Ξ. Πέτρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό. Αρχικά εισήχθη στη Νομική Σχολή Αθηνών, σπουδές ωστόσο που δεν ακολούθησε ποτέ αφού σπούδασε Φιλοσοφία και Κλασική Φιλολογία παράλληλα με το Θεατρικό Εργαστήρι στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, συνεχίζοντας με μεταπτυχιακές σπουδές στην Νεοελληνική Λογοτεχνία. Σήμερα σπουδάζει στην Δραματική Σχολή Βλαδίμηρος Καφκαρίδης. Παρά το νεαρό της ηλικίας του είναι πολυβραβευμένος, τόσο για της ποιητικές όσο και για της εικαστικές του αναζήτησης, για την συνολική προσφορά του στον πολιτισμό τιμήθηκε μάλιστα με το Βραβείο ''Ανδρέα και Μαίρης Λαδόμματου''. Τα πρώτα του ποιήματα δημοσιεύθηκαν σε μαθητικές και φοιτητικές εκδόσεις. Έπειτα εμφανίστηκε και επίσημα στα ελληνικά γράμματα μέσα από περιοδικά λογοτεχνίας, ποιητικά ιστολόγια και ομαδικές ποιητικές ανθολογίες σε Ελλάδα και Κύπρο.

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ



Ημερομηνία: Σάββατο 2 Νοεμβρίου
Ώρα 18:00 μ.μ.
Χώρος: Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών
Διεύθυνση: Ακαδημίας & Γεωρ. Γενναδίου 8, Αθήνα



ΤΑ «ΕΤΗΣΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΟΣ»

Κάθε χρόνο θα βραβεύονται από το λογοτεχνικό περιοδικό μας σύγχρονοι Έλληνες λογοτέχνες με κριτήρια: α. την ποιότητα των έργων τους, β. την αξιολόγηση της εργογραφίας τους και γ τη συμβολή τους με το έργο τους και την ενεργή παρουσία τους στα γράμματα, στη διανόηση και στην πνευματική δραστηριότητα.
Τέλος, τα βραβεία θα απονέμονται στους λογοτέχνες για την αξιολόγηση του συνολικού έργου τους και όχι για τα ενδεικτικά έργα που θα μας στείλουν (διαγωνισμοί για μεμονωμένα έργα όπως: ποιήματα, βιβλία, διηγήματα κτλ. υπάρχουν οι αντίστοιχοι διαγωνισμοί του «Κέφαλου»: «2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ποίησης Κέφαλος», «Διαγωνισμός Βραβείων Βιβλίου Κέφαλος», οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη κτλ.).


Ο ΕΚΔΟΤΗΣ

Πλούταρχος Πάστρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!