Συνέντευξη με τη λογοτέχνιδα Έλενα Λιάτου (Μέλος κριτικής επιτροπής «1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πεζογραφίας Κέφαλος») - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Συνέντευξη με τη λογοτέχνιδα Έλενα Λιάτου (Μέλος κριτικής επιτροπής «1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πεζογραφίας Κέφαλος»)

IMG_20180916_200600



Συνεχίζουμε την παρουσίαση των μελών της κριτικής επιτροπής του «1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πεζογραφίας ΚΕΦΑΛΟΣ» του λογοτεχνικού περιοδικού μας. Όλο τον Σεπτέμβριο θα παρουσιάζονται τα μέλη των κριτικών επιτροπών του εν λόγω διαγωνισμού, με μία συνέντευξη που θα δώσουν στον εκδότη του περιοδικού, φιλόλογο,δημοσιογράφο και λογοτέχνη, κ. Πλούταρχο Πάστρα.
Στη σημερινή μας παρουσίαση θα σας παρουσιάσουμε τη λογοτέχνιδα, κ. Έλενα Λιάτου, η οποία απάντησε στις ερωτήσεις του κ. Πάστρα. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΛΙΑΤΟΥ


1. Ποια θεωρείτε πως είναι τα καταλληλότερα κριτήρια για μία αντικειμενική λογοτεχνική κριτική;

Απαιτείται μια κριτική ματιά με αντικειμενική προσέγγιση.
Κάθε μέλος, κριτής της Λογοτεχνικής επιτροπής, πρέπει να συνηδειτοποιήσει το μέγεθος της ευθύνης του. Η κρίση του να είναι ανεπηρέαστη, να διαμορφώνεται με ψυχραιμία, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς εξάρσεις. Στόχος να είναι η αντικειμενική, δίκαιη, σωστή αξιολόγηση.
Για να κρίνει κάποιος λογοτεχνικά κείμενα, πρέπει πρώτα από όλα να είναι γνώστης της ελληνικής Γλώσσας και ο ίδιος Λογοτέχνης.

2. Μιλήστε μας για την εμπειρία σας ως μέλος της κριτικής επιτροπής του «1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πεζογραφίας Κέφαλος».

Η τιμητική συμμετοχή μου στην κριτική επιτροπή, ήταν για μένα ένα υπέροχο ταξίδι. Ευχαριστώ θερμά τους διοργανωτές. Σαν εκπαιδευτικός που είμαι, έχει γίνει τρόπος ζωής και ρουτίνα, η διόρθωση κειμένων.
Η εμπειρία μου σαν μέλος της κριτικής επιτροπής του Διαγωνισμού, ήταν ευχάριστη.
Έκανα ακριβώς αυτό που κάνω στη δουλειά μου με τους μαθητές μου. Διόρθωση και βαθμολόγηση! Τόσο απλό!

3. Ποιο θεωρείτε πως είναι το αντίκτυπο ενός λογοτεχνικού διαγωνισμού στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας;  

Είναι πολύ σημαντικό να διεξάγονται λογοτεχνικοί διαγωνισμοί στο χώρο της σύγχρονης Λογοτεχνίας. 
Η συμμετοχή του διαγωνιζόμενου είναι που έχει σημασία, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα. 
Αξίζει η συμμετοχή, ως μια κατάσταση εμπειρίας, έκθεσης στο κοινό, επικοινωνίας και δοκιμής των ικανοτήτων του συγγραφέα.
Οι αξιόπιστοι λογοτεχνικοί διαγωνισμοί, είναι μια καλλιτεχνική δράση που βοηθά στη λογοτεχνική παραγωγή, εξελίσσει τη γνώση και στηρίζει την πνευματική αναβάθμιση της κοινωνίας. Αντλούμε χαρά, επικοινωνούμε, δοκιμαζόμαστε, μέσα από τέτοιους διαγωνισμούς. Δίνονται ευκαιρίες!! Ο διαγωνισμός αυτός είναι έγκυρος, υπηρετεί τη λογοτεχνία και διακρίνεται από το πνεύμα της κοινωνικής προσφοράς.

4. Πως βλέπετε την πεζογραφία σήμερα; Ποιο θεωρείτε πως θα είναι το μέλλον της;

Η νεότερη ελληνική λογοτεχνία γνωρίζει μεγάλη άνθηση. Οι Έλληνες λογοτέχνες παρακολουθούν τις λογοτεχνικές εξελίξεις της Ευρώπης και συντονίζονται με αυτές, αξιοποιώντας παράλληλα τα στοιχεία της ελληνικής λογοτεχνικής και πνευματικής παράδοσης.
Γράφουν πολλοί Έλληνες σήμερα! Ας ευχηθούμε η Λογοτεχνία να κρατήσει την ποιότητα μελλοντικά που της αξίζει.

5. Μιλήστε μας για το λογοτεχνικό σας έργο.

Μέσα από τα κείμενα μου υπάρχω, αναπνέω, ταξιδεύω. Η συγγραφή είναι για μένα ανάσα.
Ξεκίνησα το 2004 με παιδική Λογοτεχνία.
«Από τα παιδιά αρχίζουν όλα.» Τα παιδιά έγιναν και είναι για μένα πηγή έμπνευσης. Από την καθημερινή επαφή μου μαζί τους, σαν εκπαιδευτικός που είμαι, παίρνω ερεθίσματα, αγουγκράζομαι τον ήχο της ψυχής τους και με ένα τρόπο μαγικό, μεταφέρω στο χαρτί όλα αυτά που μου λένε. Στη συνέχεια, παίρνω τα πινέλα μου και από της ψυχής μου την παλέτα, δίνω χρώμα στις ιστορίες μου, εικονογραφώντας τες.
Αργότερα ασχολήθηκα με την ποίηση.
Σήμερα έχω φτάσει να συμμετέχω σε 35 βιβλία, ατομικά και συλλογικά. Πολλά βρέθηκαν υποψήφια στα βραβεία public.
Συνεργάζομαι με διάφορους εκδοτικούς οίκους όπως:
Σμυρνιωτάκης, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Φυλάτος, Ωρίων, Γράφημα, Οσελότος, Ρουμελιώτη, Όστρια, Εντύποις, Διάνυσμα, Δυάς, Νοσταλγία, Μελωδία,Κύκλο ελληνικού παιδικού βιβλίου, πνοές Λόγου. Επίσης αρθογραφώ σε Λογοτεχνικά περιοδικά iamvos, πνοές, παράθυρο στην εκπαίδευση, Επίλυον.

6. Ποια συμβουλή θα δίνατε σ’ ένα νέο λογοτέχνη;

«Ό,τι κάνουμε ας έχει μέσα την ψυχή μας». Ένας νέος λογοτέχνης πρέπει να πιστεύει στον εαυτό του και στο ταλέντο του. Να βελτιώνεται καθημερινά μέσα από την εξάσκηση, να διαβάζει κείμενα σπουδαίων ελλήνων λογοτεχνών, και να παρακολουθεί συχνά εργαστήρια δημιουργικής γραφής, ώστε να εξελιχθεί. Πείσμα, υπομονή, ελπίδα, σκληρή δουλειά, θέληση είναι τα απαραίτητα εφόδια για την επιτυχία.

7. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στο χώρο της λογοτεχνίας;

Είμαι πολύ ευχαριστημένη από την πορεία μου αυτά τα χρόνια. Αισιοδοξώ να καταφέρω πολλά περισσότερα. Επιιθυμώ να συνεργαστώ και με άλλους σπουδαίους εκδοτικούς οίκους καθώς και με νέους συγγραφείς ομότεχνους.
Αισιοδοξώ να κατορθώσω να μελοποιηθούν κάποια από τα ποιήματά μου. Και να δραματοποιηθούν τα παραμύθια μου, ώστε τα παιδιά να μπορούν να τα απολαύσουν και με τη μορφή θεατρικής παράστασης.
Ελπίζω μεγαλώνοντας, να αφήσω πίσω μου ένα σπουδαίο έργο, αντάξιο με αυτό των κλασσικών λογοτεχνών που όλοι θαυμάζουμε και αγαπάμε. Δε θέλω απλά να γράφω. «Θέλω να αφήσω το στίγμα μου στο πέρασμα του χρόνου.»

8. Τελευταία ερώτηση. Μιας και το λογοτεχνικό περιοδικό μας: «Κέφαλος - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς», κλείνει τον ερχόμενο Νοέμβριο τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του, θα θέλαμε να μας πείτε την άποψή σας για το έργο που έχει διατελέσει μέχρι τώρα και πως θα προτείνατε να πορευθεί από εδώ και στο εξής. Θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σας. 

Το Λογοτεχνικό περιοδικό «Κέφαλος» - έχει διατελέσει ένα ξεχωριστό έργο στα δύο χρόνια λειτουργίας του. 
Διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην παραγωγή και στη διανομή, προβάλλοντας τους συγγραφείς και τα βιβλία τους, φέρνοντας τους σε επαφή με το αναγνωστικό κοινό.
Οι άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης έχουν στα χέρια τους ένα εργαλείο μοναδικό, που προωθεί νέες ιδέες και αξίες στο χώρο του πνεύματος και του σύγχρονου ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Το περιοδικό προσφέρει ευχάριστα και επωφελή αναγνώσματα στο ευρύ κοινό.
Όλες οι δράσεις του περιοδικού, στοχεύουν στην αναβάθμιση του πολιτισμού, των τεχνών και των γραμμάτων. 


*     *     *


IMG_20180916_200600

Βιογραφικό Έλενας Λιάτου


Η Έλενα Λιάτου είναι εκπαιδευτικός, συγγραφέας, εικονογράφος. Έχουν εκδοθεί παιδικά έργα της και ποιητικές συλλογές, ύστερα από βραβεύσεις.
Είναι μέλος του κύκλου  ελληνικού παιδικού βιβλίου, της Γ.Λ.Σ, της Π.Ε.Λ, του Κυπριακού Συνδέσμου παιδικού βιβλίου και του Δικτύου «Διαβάζω για τους άλλους.» Έχει παρακολουθήσει «Σεμινάριο Ηχογράφησης» και ηχογραφεί παραμύθια και βιβλία για παιδιά με προβλήματα όρασης.
Πήρε μέρος σε έρευνες του κοινωνιολόγου Δ. Ζερβού, οι οποίες έχουν εκδοθεί και χρησιμοποιούνται σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Συμμετέχει σε παρουσιάσεις σε Δημοτικές βιβλιοθήκες, φεστιβάλ, τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές εκπομπές συμβάλλοντας στην προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας.
Είναι υπεύθυνη σχολικής βιβλιοθήκης.
Παρακολούθησε στη «Σχολή Πατάκη» «Τμήμα Δημιουργικής Γραφής», στο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» «Μαθήματα Λόγου για παιδιά και εφήβους» και πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων και το «εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής Βόλου» με καθηγητή τον Δ. Λεϊμονή, το 2016-2017 και 2017-2018. Επίσης έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών Συνεδρίων. Πρόσφατα συμμετείχε με υποτροφία στο 36ο Παγκόσμιο Συνέδριο τής IΒΒΥ, Αθήνα 2018.
Είναι μέλος κριτικής Επιτροπής Λογοτεχνικών διαγωνισμών του Λογοτεχνικού περιοδικού «Κέφαλος». 
Γράφει παιδικό θέατρο, οργανώνοντας παραστάσεις ύστερα από σπουδές στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο στο «Σχολικό Θέατρο». Αρθρογραφεί σε παιδαγωγικά-λογοτεχνικά περιοδικά. Συγκεκριμένα αρθρογραφεί στο περιοδικό «Παράθυρο στην εκπαίδευση», εκδόσεις Ωρίων και στο περιοδικό «Πνοές λόγου και τέχνης», στο «lamvosart» και «Επίλλυον». 
Συνεργάζεται με εκδόσεις Σμυρνιωτάκη, Εντύποις, Ωρίωνας, Δυάς, Οσελότος, Φυλάτος, Νοσταλγία, Ρουμελιώτη, Διάνυσμα, Πνοές Λόγου και τον κύκλο ελληνικού παιδικού βιβλίου, που κυκλοφόρησε το συλλογικό έργο «Το γέλιο κάνει καλό στο σχολείο» για φιλανθρωπικό σκοπό.
Στον συγκεκριμένο τόμο συνεργάστηκε με αξιόλογα ονόματα, όπως Α. Βαρελλά, Ε. Τριβιζάς, Β. Ηλιόπουλος, Χ. Μπουλώτης, Λ. Πέτροβιτς κ.α.  Έχουν εκδοθεί 30 βιβλία της, ατομικά και συλλογικά. Είναι υπό έκδοση 3 ακόμη. Πολλά από αυτά βρέθηκαν υποψήφια για τα βραβεία Public στην κατηγορία Παιδική Λογοτεχνία. Ταξιδεύοντας στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών ξαναγίνεται παιδί και με της φαντασίας τα φτερά υπόσχεται στους μικρούς φίλους ταξίδια μακρινά! Ταξίδια ονειρεμένα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!