Συνέντευξη με τον Καθηγητή και Λογοτέχνη Αντώνη Ζαΐρη - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

Συνέντευξη με τον Καθηγητή και Λογοτέχνη Αντώνη Ζαΐρη - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ




Ο «ΚΕΦΑΛΟΣ - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς» έχει ξεκινήση μία νέα δράση με τίτλο: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ» (ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 3ο ΤΟΜΟ γίνονται δεκτές έως τις 31/12/2019 - ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: ΕΔΩ) και προσκαλεί όλους τους Λογοτέχνες, Ποιητές και Συγγραφείς να συμμετάσχουν σ' αυτήν. Σκοπός της εν λόγω δράσης είναι η προβολή μέσω αφιερωμάτων και συνεντεύξεων των σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών, Ποιητών και Συγγραφέων, είτε έχουν εκδώσει κάποιο βιβλίο είτε όχι και η δημιουργία του πρώτου τόμου της «Ηλεκτρονικής Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών», η οποία έχει συσταθεί σε μία ανεξάρτητη ιστοσελίδα με τη μορφή ηλεκτρονικών τόμων και την έκδοση δωρεάν e-book.

Στη σημερινή μας παρουσίαση στα πλαίσια της δράσης: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ», θα σας παρουσιάσουμε τον Καθηγητή και Λογοτέχνη, Αντώνη Ζαΐρη, ο οποίος συμμετέχει στην «Εγκυκλοπαίδεια Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών» και απάντησε στις ερωτήσεις του Δημοσιογράφου, Λογοτέχνη και Εκδότη του Περιοδικού Κέφαλος, κ. Πλούταρχου Πάστρα, για το λογοτεχνικό του έργο, τα βιβλία και τη λογοτεχνία. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΖΑΪΡΗ


1. Αν έπρεπε να δώσετε έναν ορισμό για τη λογοτεχνία, ποιος θα ήταν αυτός;

Κατ’αρχάς για να θυμηθούμε ιστορικά ο όρος λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε τον 12ο αι. σε κείμενο του Νικήτα Ευγενειανού με την έννοια της καλλιέπειας. Για μένα σημαίνει μια εσωτερική-οντολογική διαδικασία προσέγγισης της ζωής, όπου μέσω του «εργαλείου» της γλώσσας παράσχει αισθητική απόλαυση. Από τον 18ο αι. όμως η λογοτεχνία και με την επίδραση του ρομαντισμού πέρασε από την μίμηση της πραγματικότητας στην έκφραση-δημιουργία της πραγματικότητας με ευθύνη πλέον του Συγγραφέα. Και αυτή τη δική μου ερμηνεία της πραγματικότητας προσπαθώ να αποκρυπτογραφήσω,  να στοιχειοθετήσω , με λογοτεχνικά βεβαίως κριτήρια, μηρυκάζοντας καθημερινά λέξεις, ιδέες, έννοιες και εικόνες…. 

2. Τι μπορεί να προσφέρει η λογοτεχνία στο σύγχρονο άνθρωπο;

Προφανώς μέσω της λογοτεχνίας και των άλλων μορφών λόγου δεν θα αλλάξει ο κόσμος και δεν θα επέλθουν κοσμογονικές αλλαγές στην ανθρωπότητα. Μπορεί όμως η λογοτεχνία να ασκήσει ευεργετική επίδραση στη ζωή του σύγχρονου  ανθρώπου κατευθύνοντας τον να ανακαλύψει νέους τρόπους έκφρασης και ερμηνείας των πραγμάτων που κινούνται γύρω του, έμψυχων και άψυχων, να δει τη ζωή με άλλη ματιά , να ζήσει συναρπαστικά απορρίπτοντας κάθε έννοια διδακτισμού και επιπλέον να αμφισβητήσει τον ίδιο του τον εαυτό και να τον θέσει σε καθημερινή δοκιμασία μακριά από δογματισμούς και αυθαίρετες αντιλήψεις.
Οι μεγάλες αλήθειες είναι αυτές που λέγονται χαμηλόφωνα και ψιθυριστά. Και αυτή την αλήθεια αναζητά η λογοτεχνία που συνήθως βρίσκεται κρυμμένη, πίσω από την εικόνα που φαίνεται, στο βάθος της ανθρώπινης ψυχής.   

3. Η ποίηση στις ημέρες μας δεν έχει τη θέση που κατείχε παλαιότερα. Για ποιο λόγο πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό και πως θεωρείτε ότι θα είναι το μέλλον της;

Δεν έχει και δεν πρόκειται να έχει καθώς  Ποίηση είναι η αντανάκλαση της ζωής που φαίνεται αλλά και αυτής που δεν είναι ορατή. Είναι αλήθεια ότι ζούμε σε μια εποχή ανάδειξης μετριοτήτων και παρουσίασης πρωτοτύπων , παγκόσμιων και ελληνικών. Λείπουν τα γεγονότα, οι συγκυρίες, οι καταστάσεις που θα αναδείξουν τα μεγάλα μεγέθη , τα σπουδαία διαμετρήματα, τους γίγαντες της Ποιητικής δημιουργίας. Η κατανάλωση δεν δίνει « τροφή » για δημιουργία , για παραγωγή έργου υψηλής αξίας , αντίθετα προτάσσει την ικανοποίηση , την απόλαυση, την καλοπέραση. Όλα αυτά όμως είναι πρόσκαιρα και έχουν να κάνουν κύρια με την  ηδονιστική προσέγγιση της ζωής.  Ως εκ τούτου, το μέλλον της Ποίησης δεν προδιαγράφεται ευοίωνο καθώς οι δεξαμενές της φαντασίας περιορίζονται και οι αποθήκες μνήμης στερεύουν σε παραγωγικότητα πνεύματος, λόγου, αναστοχασμού και δημιουργίας.

4. Και τώρα μία δύσκολη ερώτηση. Τι σημαίνει για σας ποίηση;

Ποίηση σημαίνει να εκφράζεις αβίαστα τα συναισθήματα σου και μέσα σε λίγους στίχους να ανακαλύπτεις και να συνθέτεις στο μυστήριο της ζωής. Ποίηση σημαίνει να λειτουργείς μέσω των δικών σου λέξεων παρηγορητικά στο βίο των άλλων. Καθώς είναι αλήθεια ότι οποιοσδήποτε μπορεί να σε κάνει να πιστέψεις κάτι ,να αγαπήσεις κάτι άλλο, ακόμα και να μάθεις , κανείς όμως δεν μπορεί να παρέμβει  στα συναισθήματα σου , να σε αναγκάσει να αισθάνεσαι.  Αυτό είναι και το προνόμιο του Ποιητή.

5. Πότε ξεκινήσατε ν’ ασχολείστε με την τέχνη του λόγου και ποιος ήταν ο λόγος που σας παρότρυνε;

Οι ανησυχίες ξεκινούν από τα πρώιμα παιδικά μου χρόνια. Η πρώτη απόπειρα όμως έγινε στην ηλικία των 18 χρόνων με την ποιητική συλλογή “ Kραυγή ”.  Ο βασικός λόγος ώθησης στην Ποίηση και την τέχνη του λόγου ήταν η αναζήτηση του πραγματικού νοήματος της ζωής μέσα από την επεξεργασμένη ενσωμάτωση  της αδιέξοδης πρόσκαιρης κοσμικότητας και της έντονης αισθήσεις περατότητας του βίου. Βασικά όλα ξεκίνησαν από το σύνθημα :…” η ζωή είναι αλλού “, που με βασάνιζε από τότε που κατάλαβα τον εαυτό μου.  

6. Γιατί γράφετε;

Γράφω για τρείς (3) κυρίως λόγους: για να απαλύνω το πέρασμα του χρόνου στη ζωή μου, για να αποσυμπιέσω τη σκληρή καθημερινότητα και να δώσω χρώμα και φαντασία στη στιγμές του βίου και για να αποτυπώσω με δικές μου λέξεις, και όχι με λέξεις άλλων , τον εαυτό μου. 

7. Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας; 

Πηγή έμπνευσής μου  είναι τα ακανόνιστα σχήματα και οι σκόρπιες μορφές που συναντώ στο πέρασμα της ζωής, οι εσωτερικοί δαίμονες που επιχειρώ να βάλω σε τάξη αλλά και τα απλά περιστατικά που εξελίσσονται γύρω μας και νοηματοδοτούν τη συνέχεια.

8. Με ποιο λογοτεχνικό είδος ασχολείστε περισσότερο;

Με τον ελεύθερο στίχο στην βιωματική ποίηση που εγώ γράφω και με το πολιτικό-φιλοσοφικό δοκίμιο που απολαμβάνω επίσης καθώς μου δίνει τη δυνατότητα αναψηλάφησης  ιστορικών, πολιτικών και φιλοσοφικών δεδομένων.

9. Μιλήστε μας για το λογοτεχνικό σας έργο.

Το λογοτεχνικό μου έργο περιλαμβάνει τις Ποιητικές συλλογές "Κραυγή" εκδ. Νικολαΐδη, 1980 και "Ανήσυχη περιπλάνηση" εκδ. Γαβριηλίδη 2014, οι οποίες μέσα από Ποιήματα ελεύθερου στίχου διαπλέκονται και  διανθίζονται λέξεις, νοήματα, παρανοήματα και εκφράσεις που απεικονίζουν κυρίως το αδιέξοδο και τη ματαιότητα του ανθρώπινου βίου. Επίσης το δοκίμιο “Παγωμένος χρόνος” των εκδόσεων μικρός Θερμαϊκός, 2016  που περιγράφει  ανθρώπινες συμπεριφορές και καταστάσεις με δυνατά βιωματικά νοήματα μέσα από απλές ιστορίες από το εγχώριο και διεθνές ρεπερτόριο  σκέψης.

10. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο που έχει τίτλο: «Παγωμένος χρόνος». 

Το τελευταίο βιβλίο μου έχει τον τίτλο «Παγωμένος χρόνος» των εκδόσεων μικρός Θερμαϊκός- Ιανός ,2016  και ανήκει στην κατηγορία του πολιτικού- φιλοσοφικού δοκιμίου. Αποτελείται από τρείς (3) ενότητες : τις αλήθειες των άλλων, τις πικρές αλήθειες και  την δική μου αλήθεια , όπου μέσα από διάφορες ιστορίες με σημεία αναφοράς άλλους ανθρώπους και προσωπικότητες της διανόησης, του θεάματος, αναλύονται σκέψεις δυναμικές και στάσιμες , δημιουργικά παραδείγματα και πρωτοτυπίες αλλά και η ίδια η ανυποληψία της ιστορίας. Αυτό που τελικά μένει είναι η νοσταλγία του ονείρου που κάνει το παρόν να υποκλίνεται μπροστά σε ένα μέλλον καταδικασμένο να θυμάται για πάντα….. 

11. Ποια είναι η αγαπημένη σας ώρα μέσα στην ημέρα που κάθεστε και γράφετε;

Ποτέ δε γράφω την ημέρα. Μόνο μετά το σούρουπο και μέχρι το πρωί ,κάποιες φορές, καθώς αυτές τις ώρες η νοσταλγία, η φαντασία και το όνειρο βρίσκονται σε πλήρη έξαρση, διέγερση και έκσταση και τροφοδοτούν με ενέργεια τα κύτταρα του εγκεφάλου μου.

12.  Πως είναι η ζωή ενός λογοτέχνη στα χρόνια της κρίσης;

Σεμνή, ταπεινή με δόση αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο.  Με αίσθημα  υψηλών αξίων και οράματος που δικαιώνουν την ανθρώπινη ύπαρξη. Με έντονη αίσθηση φθαρτότητας της ύλης και επικέντρωση στην καλλιέργεια της ψυχής και την ενδυνάμωση του πνεύματος. Με απάρνηση και έλεγχο της τάσης διάκρισης , υπεροχής και ανταγωνισμού.

13. Πως θα χαρακτηρίζατε τη λογοτεχνική παραγωγή σήμερα;

Υπερβολικά μεγάλη σε έκταση αλλά εξαιρετικά πτωχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους δύο Έλληνες γράφει ποίηση. Η ποιητική όμως δημιουργία είναι κοπιώδης και διαρκής, επίπονη, ανηφορική διαδικασία που απαιτεί πειθαρχία, επιμονή, υπομονή και διάθεση διαρκούς αναθεώρησης και απόρριψης. Και εδώ βεβαίως η ποσότητα λειτουργεί σε βάρος της ποιότητας, δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε σπουδαίους εργάτες της ποίησης και του λόγου και ιδιαίτερα από την νέα γενιά.

14. Ποιο θεωρείτε πως είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός Best Seller;

Σπουδαία έργα ποιοτικά και λογοτεχνικά έχουν γραφτεί για λίγους και όχι για τους πολλούς καθώς η διεισδυτική ματιά και η σε βάθος ανάλυση - ερμηνεία και ανασκολόπιση εννοιών ανήκει όλο και σε λιγότερους αλλά εκλεκτότερους. Αυτό σημαίνει ποιότητα αλλά όχι καλές πωλήσεις. Το μυστικό ως εκ τούτου της επιτυχίας ενός best seller  μπορεί να είναι το νοηματικό περιεχόμενο ενός έργου αλλά σίγουρα είναι και οι ενέργειες μάρκετινγκ, διαφήμισης και επικοινωνίας τόσο του έργου όσο και του δημιουργού του.

15. Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιο θα επιλέγατε; 

Ασυζητητί το έντυπο βιβλίο. Είναι θέμα μυρωδιάς ,όρασης αφής και συλλειτουργίας όλων των αισθήσεων. 

16.  Ποια συμβουλή θα δίνατε σ’ ένα νέο λογοτέχνη;

Να βρίσκεται σε φάση διαρκούς αμφισβήτησης του λογοτεχνικού του έργου. Να ενημερώνεται συνεχώς για τα λογοτεχνικά δρώμενα, να διαβάζει, μελετά και αναλύει κλασικούς συγγραφείς και σπουδαία επικά έργα της παγκόσμιας και ελληνικής λογοτεχνίας. 

17. Τώρα ας περάσουμε στην πλευρά του αναγνώστη. Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε;

Ήταν ο Αμερικανός κόμης του Μαρκ Τουέιν σε εκπληκτική μετάφραση της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου. Ο Τουέιν, βαθύς γνώστης της ανθρώπινης φύσης και των αντιφάσεών της διαμορφώνει μια εξαίσια μυθιστορηματική αφήγηση με θέμα την ανθρώπινη ταυτότητα στα τέλη του 19ου αιώνα.

18. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Αγαπημένοι μου Έλληνες συγγραφείς είναι ο Καζαντζάκης, ο Θεοτοκάς και ο Λουντέμης  των εφηβικών μου χρόνων. Στους Ποιητές αξεπέραστος παραμένει ο Καβάφης τον οποίο μελετώ καθημερινά και τον λατρεύω όλο και περισσότερο , ο μεγάλος Ελύτης, ο σπουδαίος Παλαμάς , ο Καρυωτάκης της ψυχής μου και ο Λειβαδίτης των ονείρων μου. Από τους ξένους συγγραφείς ξεχωρίζω τον πάντα επίκαιρο Ουγκώ και τους διαχρονικούς Ντοστογιέφσκι ενώ από Ποιητές τον Πόπλιο  Βιργίλιο τον ρομαντικό Νοβάλις, τους Ρεμπώ, Σίλερ,  Μπωντλαίρ κα.

19. Ποια είναι τ’ αγαπημένα σας βιβλία;

Αγαπημένα διαχρονικά βιβλία που αγαπώ είναι οι « Τρείς σωματοφύλακες » του Δουμά, « Ενα παιδί μετράει τ’άστρα » του Λουντέμη, τα «Αποκηρυγμένα» του Καβάφη και «ο τελευταίος πειρασμός» του Καζαντζάκη. Τελευταία διάβασα και αγάπησα το  “ξενοδοχείο Lutetia” του Pierre Assouline που συχνάζει όλη η διανόηση του Μεσοπολέμου και τη “σύγχυση αισθημάτων” του Στέφαν Τσβάιχ. 

20. Τελευταία ερώτηση. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στο χώρο της λογοτεχνίας;

Τα μελλοντικά μου σχέδια στο χώρο της λογοτεχνίας είναι πλέον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και σχετίζονται με την περαιτέρω εμβάθυνση και τη μελέτη των κλασικών κειμένων της διεθνούς  αριστουργηματικής λογοτεχνίας που δεν πρόφτασα να διαβάσω. Προσωπικά εύχομαι ο Θεός να μου δίνει πολλαπλά ερεθίσματα και την ευκαιρία να εκτίθεμαι σε αυτά τα ερεθίσματα , ώστε να μπορώ να τα μετουσιώνω σε μυθοπλασία και να τα αποτυπώνω σε αμέτρητες κόλλες χαρτιού. Αυτό για μένα είναι  δημιουργία και ανακούφιση ψυχής. Από βασικά λειτουργεί καθησυχαστικά στο βίο μου.

*     *     *



Η ανανέωση του κόσμου, η πορεία της ανθρωπότητας….
(του Αντώνη Ζαΐρη) 


Δεν ζούμε μόνο τραγικές στιγμές, είμαστε και τραγικές μορφές. Η συνειδητότητα του ανθρώπου, σε όσους και για οσο υπάρχει, είναι το εμπόδιο για την αντίληψη και κατανόηση της τραγικότητας της ζωής.
Μια κοινωνία χωρίς κεντρική ιδέα και ενοποιητικό αφήγημα, χωρις αίσθηση της συλλογικότητας, έστω και μέσα από την, κατά Καστοριάδη, ατομικότητα και του συναποφασίζειν ,είναι μια κοινωνία με χαμηλή αυτοεκτίμηση που αδρανοποιείται στο παρόν και τρέμει στις προκλήσεις του μέλλοντος, ενός μέλλοντος, που κατά τον Μαγιακόφσκι «δεν έρχεται μόνο του αν δεν κάνουμε κάτι κι εμείς γι’ αυτό». Ένας κόσμος για τους προνομιούχους και τους βολεμένους που στερείται του ανανεωτικού δυναμικού το οποιο θα οραματιστεί και θα χτίσει τον καινούργιο, ανανεωμένο κόσμο. Από πού λοιπόν να έρθει η ανανέωση που όλοι περιμένουμε !!! ή θα πρόκειται για μια φρικτή ανανέωση !!!

Ο πάντα επίκαιρος, οραματιστής συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης αποκαλύπτει σε κείμενο του 1945 την αγωνία αυτή στο Σοσιαλιστικό Μανιφέστο: «Η αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου είναι η ίδια , η παλιά εκάστοτε ανανεούμενη αγωνία, που πλακώνει τους ανθρώπους στις μεταβατικές εποχές της ιστορίας.
Όταν ένας κόσμος γκρεμίζεται και ο κόσμος ο νέος, διασκορπίζοντας τα παλιά, οργανώνοντας τα καινούργια, μάχεται ακόμη να δημιουργηθεί, οι άνθρωποι κυριεύονται από ένα είδος ομαδικής παραφροσύνης με διπλά διαφορετικά φανερώματα: Αλλοι, οι βολεμένοι, οι προνομιούχοι άρχοντες της εποχής κυριεύονται από φόβο μη χάσουν τα αγαθά τους υλικά και πνευματικά.
Άλλοι, οι δημιουργοί, που φαντάζουν – φυσικά για τους βολεμένους – σαν αντάρτες, κυριεύονται από ανυπομονησία και λύσσα να καταστρέψουν τον παλιό κόσμο και να δημιουργήσουν έναν καινούργιο καλύτερο. Φρικτή είναι η μέθοδος που ανανεώνεται ο κόσμος, μα έως τώρα άλλη ειρηνικότερη, «ανθρωπινότερη» δεν υπάρχει.
Σωστός άνδρας είναι αυτός που όχι μόνο δε θα τρομάξει από το θέαμα, αλλά και που θα μπορέσει να το αγαπήσει. Έτσι μονάχα θα γιατρέψει ίσως την αγωνία σε γόνιμη συνεργασία και την αβεβαιότητα σε εμπιστοσύνη».
Η ανθρωπότητα στο σύνολό της παλεύει να βρει τον εαυτό της και να συγκεκριμενοποιήσει τους στόχους της. Χαρακτηριζεται από καθημερινες συγκρούσεις μεταξυ  κοινωνικών ομάδων, υποτίθεται αντιτιθέμενων, που στην ουσία όμως διακατέχονται από τα ίδια ακριβώς συμφέροντα, αλλά που ρηχές και κοντόφθαλμες πολιτικές ,ιδεοληψιες και τακτικισμοί δεν τους επιτρέπουν να γίνουν ορατά.
Ζούμε βήμα – βήμα την ιστορία της παρακμής μας, που συντελείται κάθε μέρα και ώρα, η σκέψη στην ουσία παραμένει στάσιμη, προσκολλημένη στην επανάληψη και έχοντας χάσει τη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία της, βυθισμένη στην ανυποληψία της ιστορίας.
Ο Χάϊντέγκερ είναι ιδιαίτερα εκφραστικός με όσα είπε γι’ αυτά που ζούμε: «Η ανθρωπότητα ως σύνολο δεν έχει βγει ακόμα από την προϊστορία της σκέψης. Οι πρωτότυπες σκέψεις σπανίζουν, αυτές που εξελίσσουν.
Η δυσφορία που ζούμε είναι παρακμή, επειδή ακριβώς δεν έχουμε πολιτικά και κοινωνικά ιδεώδη που να μας ενώνουν.
Κυριαρχούν η ηδονοθηρία, το ευτελές και το γρήγορο».
Πόσο μακριά λοιπόν μπορεί να πάει αυτή η ανθρωπότητα. Σημασία έχει να γίνουν κάποια βήματα, να ξεφύγουμε από την προϊστορία της σκέψης, γιατί αν γίνουν κάποια βήματα, τότε μπορεί να σκεφτούμε να δούμε και μακρύτερα.

Ο Μόργκαν το είπε: «Πήγαινε όσο μακριά μπορεί να δεις. Όταν φτάσεις εκεί θα μπορείς να δεις ακόμα πιο μακριά».


Ελλάδα: ασκός «μηδέποτε βυθιζόμενος» και η Φιλοσοφία 
των Στάσεων Ζωής 
(του Αντώνη Ζαΐρη

Περίπου το 2ο π.χ. αιώνα ο Ύπατος Ρωμαίος Φλαμίνιος διερευνούσε σοβαρά τη δυνατότητα διείσδυσης της Αρχαίας Ρώμης στην Αρχαία Ελλάδα.
Στην προσπάθεια βολιδοσκόπησης των πιθανοτήτων μιας επιτυχούς διείσδυσης αποφάσισε να έρθει σε επικοινωνία με τον Αρκά Στρατηγό Φιλοποίμενα προκειμένου να συγκεντρώσει όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες.
Ο Φιλοποίμην φοβούμενος ότι οι εξελίξεις που θα ακολουθούσαν θα ήταν εξαιρετικά άσχημες επισκέφθηκε το Μαντείο των Δελφών, επιθυμώντας να καθησυχάσει αφενός, τις ανησυχίες του και αφετέρου, να πάρει κάποιες  προβλέψεις σχετικά με τη συγκεκριμένη, εξέλιξη.
Τότε, το Μαντείο των Δελφών ανταποκρινόμενο στην αγωνία του Φιλοποίμενα για την προοπτική της Ελλάδας, απάντησε: «ασκός κλυδωνιζόμενος μηδέποτε, βυθιζόμενος».
Είναι αυτή η μοίρα της χώρας, η μοίρα ενός καλού Θεού που την τελευταία στιγμή δίνει λύση στις δυσκολίες καθώς και στις αντίξοες συνθήκες που καλλιεργούν την ανασφάλεια και δυσπιστία του λαού έχοντας ουσιαστικά αποστερήσει από αυτόν κάθε ίχνος δημιουργικότητας, φαντασίας και ονείρου. Είναι η παρέμβαση στην ανθρώπινη φύση που συγκεντρώνει στοιχεία αυτοκαταστροφικότητας, καιροσκοπισμού, πνευματικού νανισμού σ’ ένα δραματικό δρασκελισμό σκέψης να διακριθεί και να ξεχωρίσει, όχι γιατί πραγματικά το αξίζει, όχι για το διακύβευμα της ταυτότητάς του αλλά γιατί πρέπει να το αποδείξει σε κάποιους άλλους.
Γι’ αυτό και είναι λιγοστές οι ελπίδες ν’ αλλάξει κάτι και αυτό γιατί αυτό που πρέπει να αλλάξει έχει αφομοιωθεί αρνητικά, έχει αφεθεί στην τύχη ως να μην πρόκειται να αλλάξει, γιατί δεν αξίζει πιθανόν να αλλάξει αφού και τοτε, σε λίγο θα ’ναι πάλι το ίδιο, καθώς η αφομοίωση, η ενσωμάτωση στο σύστημα θα έχει κάνει το θαύμα της «σκοτώνοντας» το δημιουργικό στοιχείο της αλλαγής και του νέου. Και πάλι θα περιπέσουμε στην ισοπεδωτικά μίζερη κριτική της καθημερινότητας που εξυπηρετεί για κάποιους την υπόθεση της αλλαγής μόνο ως λεκτική πυροτεχνηματική πράξη και όχι ως πρακτική ουσιαστικής δομικής εμβάθυνσης στο περιεχόμενο της αλλαγής.
Η προτίμηση του κλυδωνιζόμενου από το βυθιζόμενο ασκό είναι ψευτοδίλημμα που ουσιαστικά συγκρατεί τη δράση και την ορμή, που ακολουθεί τη βύθιση, που αφήνεται στην πρόσκαιρη και αναξιοπρεπή, κάποιες φορές, ερμηνεία του κλυδωνισμού ,που συντηρεί την παθητική στάση ζωής,
Ωστόσο, η πιθανότητα ορθότητας, από ιστορικής πλευράς, της προηγούμενης ερμηνείας, βασίζεται ακράδαντα στον αέναο κύκλο της ζωής που «γεννά»: τη δημιουργία, την ανατροπή και την επανεκκίνηση. Στη δημιουργικη πορεια προς το «ευ ζειν» αυτό που μετραει περισσοτερο δεν είναι η αναποτρεπτη πορεια προς το ζειν ,αλλα η διαδικασια-διαδρομη προς το «ευ ζειν» ,καθως κατά τη διαρκεια αυτης της διαδικασιας,επενεργουν δυο βασικοι παραγοντες : τα δημιουργικά συναισθήματα που συνεπάγονται δημιουργικη εξέλιξη και η πιθανη δημιουργικη ανατροπη για τη  βελτίωση των συνθηκών και της αίσθησης της ύπαρξής μας σε δεδομένο χρόνο.  Οσον αφορα  την αναγκη επιστροφης στο ιδιο σημειο αναφορας με σκοπο την επανεκινηση μπορει να μην είναι τιποτα περισσοτερο από μια ψευδαισθηση προοπτικης και αλλαγης ,καθως η επιστροφη γινεται κατω από εντελως διαφορετικες συνθηκες και περιβαλλον που απαιτει νεα αναγνωση της πραγματικοτητας.
Ως εκ τούτου το σημαντικό δεν είναι να σταθούμε ή να επιλέξουμε έναν από τους προηγουμενους τρόπους ερμηνείας ή έστω να απαντήσουμε στο δίλημμα : κλυδωνισμός (που δε φέρνει ισως άμεσα αλλαγή) ή βύθιση (που επίσης δε σημαίνει  πρόσκαιρη αλλαγή, όμως σημαινει δραση με μακροχρονια προοπτικη) αλλά περισσότερο να επιλέξουμε τη στάση που θα κρατήσουμε.
Όλοι γνωρίζουμε ότι από την ωρα που γεννηθήκαμε και κάποια στιγμή θα πεθάνουμε (Ν. Καζαντζάκης: Από τη στιγμή που γεννιόμαστε ένα νήμα μας χωρίζει από το θάνατο) ίσως δε θα είχε σημασία η προσπάθεια ανέλιξης , δράσης και αλλαγής ,αφού το αποτέλεσμα θα ήταν το απρόσκλητο, σκληρό γεγονός του θανάτου. Η αποδοχή είτε του κλυδωνισμού, χωρίς τη δική μας συμμετοχή, είτε της βύθισης, δηλαδή της ολοκληρωτικής καταστροφής χωρίς αντίδραση είναι ένα πραγματικό δίλημμα.
Εμείς όμως τελικά επιλέγουμε τη στάση μας: Εξέλιξη ή Αδράνεια, Συντήρηση ή Αλλαγή, και αυτό που έχει ξεχωριστή σημασία είναι ότι αυτή η στάση κάτι σημαίνει για εμάς για τώρα που υπάρχουμε και για αργότερα που δε θα υπάρχουμε!!!
Η λογική εξήγηση της στάσης μας λοιπόν είναι η άσκηση επιρροής απέναντι στα πράγματα, που αλλάζουν, που δεν είναι ίδια. Η δεδομένη διαφορετικότητα των συνθηκών σε συνδυασμό με τις διαδικασίες που ακολουθούνται επηρεάζουν και κάνουν ενδιαφέρον το «παιγνίδι» της ζωής.
Για παράδειγμα, η επιλογή μιας στάσης ζωής, τιμιότητας (ανεξάρτητα αν στο τέλος υπάρχει θάνατος) σίγουρα δε θα επηρεάσει και πολύ περισσότερο δε θα εξουδετερώσει το σίγουρο θάνατό μου.
Θα επηρεάσει όμως σίγουρα την οικογένεια, το φιλικό περιβάλλον και τους συνεργάτες μου, που και αυτοί με τη σειρά τους θα αποφασίζουν για τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι σε άλλους. Η λογική του κλυδωνισμού λοιπόν ανεξάρτητα από τη συνεισφορά της στη συνολική αλλαγή, όταν τα πράγματα επανέλθουν στην πρότερή τους κατάσταση ίσως σημαίνει για κάποιους μια μη γενόμενη αλλαγή και για κάποιους άλλους μια αλλαγή καθώς οι συνθήκες είναι διαφορετικές, έχουν αλλάξει. Για παράδειγμα, η αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974, μετά την επτάχρονη Δικτατορία, με το πέρασμα των χρόνων ενώ παρέμεινε ως Δημοκρατία, στην πράξη δε λειτουργούσε ως Δημοκρατία, λόγω των αρνητικών συνθηκών λειτουργίας της. Το κράτος από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του γενικού καλού έγινε υπηρέτης και προστάτης ειδικού τύπου συντεχνιακών συμφερόντων.
Η παρακμιακή δηλαδή αυτή κατάσταση – κατάπτωση της Δημοκρατίας σήμερα, ερμηνεύεται ιστορικά ως επιστροφή σε μια πρότερη κατάσταση που ακολουθεί την πορεία: κακή λειτουργία της Δημοκρατίας → Χούντα → Δημοκρατία → κακή Δημοκρατία.
Ωστόσο , τα πράγματα σήμερα δεν είναι ίδια και  εμείς δεν είμαστε ίδιοι. Η αφετηρία είναι εντελώς διαφορετική. Ο Κ. Πόππερ έλεγε: «Δημοκρατία σημαίνει σήμερα η αλλαγή της κυβέρνησης να γίνεται χωρίς βία». Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι έχουμε πάντα να κάνουμε με μια καλή Δημοκρατία που δε θα μετεξελιχθεί σε μια κακή Δημοκρατία.
Η διαδικασία που ακολουθήθηκε από την αρχική «κακή» Δημοκρατία, στη μετέπειτα μορφή της «κακής» Δημοκρατίας (κλυδωνισμός),  δε θεωρείται ως μάταιη ή άχρηστη, ακριβώς γιατί εμείς σήμερα σε αυτή τη μορφή Δημοκρατίας αντιδρούμε διαφορετικά γιατί είμαστε διαφορετικοί.
Το κυρίαρχο, συνεπώς, ζητούμενο είναι η κυρίαρχη επιλογή μας. Ενεργητική ή Παθητική στάση ζωής, αφού τελικά υπάρχει πιθανότητα να επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση;






ΚΑΤΑΝΥΞΗ
(του Αντώνη Ζαΐρη) 

                      

Κατάνυξη εν αρχή της λειτουργίας
στη μορφή των αγγέλων
στην υπέρβαση της ζωής, τη γλυκύτητα
του μεταφυσικού ορίου που διαπερνάς,
φαίνεται στην ειρωνική σοφία σου όλη.
Καλυπτόμενη με το κρυφό, ελαφρύ
χαμόγελο του μυστικισμού, θέλοντας ν’ αποκρύψεις
τις άχαρες κινήσεις, βαρύτατες, ανήμπορες
να περάσουν  το μήνυμα της θείας σοφίας.
Κατάνυξη εν πλήρη σοφία με ζύμωση θρησκευτική,
ιδεολογική, με πλήρη έξαρση της θεότητας,
στη βάση της ψυχής ριζωμένη κι απλωμένη με τον 
καιρό  βγάζει τους πρώτους καρπούς και η μυρωδιά 
τους, αναδύει από την ψυχή, αναμένοντας, όπως ο 
ανθός του λουλουδιού την άνοιξη την πρώτη μέλισσα, 
τους προσκυνητές  της θέλησης, τους αγγελιοφόρους
της καλοσύνης



*     *     *




ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΝΤΩΝΗ ΖΑΪΡΗ

 
        ΕKΠΑΙΔΕΥΣH

  • Διδάκτορας (Ph.d) Oικονομικής Κοινωνιολογίας στο ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ KOINΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ   με αντικείμενο διατριβής την έρευνα  στάσης  και  συμπεριφοράς  των καταναλωτών στη πραγματική οικονομία.
  • Πανεπιστημιακό πτυχίο από το τμήμα Πολιτικών και Διοικητικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου
      
       EΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

  • Συμμετοχή και παρακολούθηση επιμορφωτικών Προγραμμάτων –Σεμιναρίων ,συνολικής διάρκειας  1000 ωρών στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό με αντικείμενο το Μάνατζμεντ ,το Μάρκετινγκ, τη Διοίκηση Πωλήσεων ,τις Σύγχρονες Τεχνικές Πωλήσεων ,την Ηγεσία, τα Συστήματα Ολικής Ποιότητας,τη Χρηματοοικονομική Διοίκηση και τη Διοίκηση Προσωπικού .
Mεταξύ άλλων ενδεικτικά αναφέρω τα εξής εξειδικευμένα σεμινάρια : “Intuitive 
      Management,Creativity and theta theory” (University of Wisconcin), “Motivating and
      Managing Sales People” (Frost and Sullivan), “The creative Manager” (Granfield School
      of Management,Prof. Simon Mazaro), “How to manage International business to
      business products and services” (Univ. of California,Berkeley,Prof, Wayne Geiselman),
     “How to position yourself for success by organizing effective managerial functions”
      (Οικονομικό Παν.Αθηνών,Prof.Jack Pachuta), “Emotional Intelligence” (Daniel
      Goleman),Building Customer Loyalty”(Kaset International,Prof.Barbara Glanz),
     “Marketing in the coming Millennium”(Management Centre Europe-MCE, Philip Kotler),
      “ Strategy and Tactics for Competitive customer service ”(Management Centre Europe-
      MCE,John Bateson & Paul Tiffany), “Sales Force Management”(Management Centre
      Europe-MCE,Roger Billings,T.J.Griffith,Terry Hawes)

      
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

     ·         11/2013  εως  σημερα : Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου  Επιχειρήσεων  και Λιανικής
                                  Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ)
     ·       10/2013  -  09/2014 :Εθνικός Εκπρόσωπος- Aναπληρωματικό  μέλος (απόφαση 13-
                                 03-2013) της Δυτικής  Ομάδας (West Group) στη
                                 Διακυβερνητική Επιτροπή   Εμπειρογνωμόνων,στο πλαίσιο του
                                 Ο.Η.Ε, για τη Στρατηγική  Χρηματοδότησης της Βιώσιμης 
                                 Ανάπτυξης, που συνεδρίαζε στη Νέα Υόρκη και συνεστήθη 
                                 βάσει απόφασης της Γ.Σ. του ΟΗΕ (66/287,27-07-2012).                      

  • 07/2012 - 11/2013: Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικώ. Από τη θέση του ,ως Γεν.Δντής της Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ, εκπροσώπησε  την Ελλάδα με ομιλια του στα Συμβούλια Υπουργών Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Ε.Ε.στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο(15-10-2012),καθώς και στη Ρώμη στις τακτικές διασκέψεις του FAO και του CFS  (17- 10-2012) .
  • Συμμετείχε στις εργασίες του  άτυπου Συμβουλίου της Ιρλανδικής Προεδρίας στο Δουβλίνο (12-02-2013) και στη Συνάντηση υψηλού  επιπέδου της DAC(Development Assistance       Cooperation)του ΟΟΣΑ στο Λονδίνο (4,5-12-2012).
  • Συμμετείχε με παρέμβασή του στη Συνάντηση Ανώτερου επιπέδου SLM και GFD της Επιτροπής   Αναπτυξιακής Συνεργασίας (DAC)του ΟΟΣΑ και στο Παγκόσμιο Φόρουμ για την Ανάπτυξη       (GFD) στο Παρίσι,3-5.4.2013.     
  • Ελαβε μέρος ως μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για το Μαλί που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες στις 15-05-2013 με πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Ευρωπαικής Ενωσης σε συνεργασία με την Κυβέρνηση του Μαλί.Στο πλαίσιο της Διάσκεψης συμμετείχαν ο Πρόεδρος της  Γαλλίας Francois Oland,ο Πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Jose Manuel Barroso και ο Πρόεδρος του Πρόεδρος του Ευρωπαικού  Συμβουλίου Herman Van Rompuy καθώς και ο  Πρόεδρος  του Μάλι Diongunda Traore                 
·         12/2011 – 07/2012    :  Γενικός Διευθυντής  του Συνδέσμου
                                 Επιχειρήσεων  και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ)

·         03 /2011-  11/2011    : Aναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου
                                 Πιστοποίησης (ΕΚΕΠΙΣ)

·         01/2005 - 03/2011   :  Γενικός Διευθυντής  του Συνδέσμου Επιχειρήσεων
                                 και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ)

·         2008-2009                : Πρόεδρος (μη Εκτελεστικός) της Γαλιλαίος ΑΕ (Θυγατρικής της    
                                 Olympic Services A.E)

·         2004-2005                : Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΚΑ Α.Ε (Θυγατρικής
                                 του ΕΟΜΜΕΧ)

·         2000-2004                : Γενικός Διευθυντής της ΜΑΝΤΕΛ ΠΡΟΦΙΛ ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ

·         1994-2000                : Εμπορικός Διευθυντής καταναλωτικού τμήματος στον Ομιλο
                                 Επιχειρήσεων Κ.Α. ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ (ΕΛΛΑΣ)ΑΕΒΕ

·         1990-1991                : Product Manager  καταναλωτικών προϊόντων στην ΓΕΝΙΚΗ
                                 ΧΗΜΙΚΩΝ  ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΑΕ

·         1987-1990                :Συνεργάτης πωλήσεων  και βοηθός Διευθυντή πωλήσεων στην
                                ΠΟΡΣΕΛ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ ( θυγατρική εταιρεία της ΕΤΒΑ ΑΕ)

·         1986-1987                 : Οικονομικές υπηρεσίες, Κέντρο διανομής ΑΓΕΤ/ΗΡΑΚΛΗΣ

    ΑΛΛΕΣ  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
   
    α. Συμμετοχή σε Διοικητικά Συμβούλια-Επιτροπές-Ειδικές Συνεργασίες


·         20.05.09 έως 15.06.2012 : Μέλος Συμβουλίου Εποπτείας του ΥΠΕΘΟ για την
                                                 διοχέτευση της ρευστότητας.
                                              Εκπρόσωπος Δημοσίου στο Δ.Σ. της FBB(First  
                                              Business Bank).

  • 05.04.12   -  15.05.12  : Mέλος Δ.Σ. της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
                                 Α.Ε(ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ)

  • 05.04.12  - 15.07.12    : Mέλος Δ.Σ. τoυ ΕΛΟΤ (Ελληνικού Οργανισμού
                                 Τυποποίησης)

  • 29.03.10  - 15.03.11   : Εμπειρογνώμονας-Mέλος Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου
                                Πιστοποίησης (ΕΚΕΠΙΣ)

·         20.02.08  - 20.02.10   : Mέλος Δ.Σ. του ΕΦΕΤ (Ενιαίου φορέα ελέγχου τροφίμων)

·         2008 – 2009             : Συνεργάτης της ΠΛΕΓΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΕ στο πλαίσιο
                                του Προγράμματος e-SERVICES που προκηρύχτηκε από την
                                Κοινωνία της Πληροφορίας ,για την επιλογή,εγκατάστασηκαι  
                                παραμετροποίηση της πλατφόρμας e-learning,καθώς και στην
                                επιλογή και ψηφιοποίηση εκπαιδευτικού υλικού κατάλληλου για εξ
                                αποστάσεως εκπαίδευση.

  • 10.09.06 - 20.09.07    : Μέλος Δ.Σ. της ΓΑΙΑΟΣΕ (Θυγατρικής του ΟΣΕ).

  • 2000 - 2007             : Συνεργάτης της Εταιρίας Συμβούλων PROES A.E  σε
                                             θέματα :
                                            -ανάπτυξης ανθρωπίνου δυναμικού
                                            -εγκατάστασης,πιστοποίησης και διαχείρισης προγραμμάτων
                                             ποιότητας(9001/2008)
                                           -διαμόρφωσης και παρακολούθησης διαδικασιών υλοποίησης
                                            επιχειρησιακών σχεδίων δράσης
                                          -συμμετοχής στη σύνταξη και υποβολή προτάσεων
                                           αναπτυξιακών προγραμμάτων για λογαριασμό ΟΤΑ και
                                           Εταιριών του ευρύτερου δημ. Τομέα.


    β. Εκπαιδευτική εμπειρία

  • 2014-2017 :   Καθηγητής -Σύμβουλος , Μέλος Συνεργαζόμενου Εκαιδευτικού
                        Προσωπικού (ΣΕΠ) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στη
                        Θεματική Ενότητα «Μάρκετινγκ 1»

  • 2014-2015 :   Kαθηγητής στο μεταπτυχιακό τμήμα (MBA) με ειδίκευση στο 
                                    Μάρκετινγκ Μάνατζμεντ στο Βοlton University (M.Βρεταννία)
                                    και στο προπτυχιακό τμήμα του University of Toulouse , με
                                    αντικείμενο διδασκαλίας το Μάνατζμεντ.    

  • 2011-2013 :    Διδάσκων στα μαθήματα «Διοίκηση Δημοσίων Επιχειρήσεων & Οργανισμών»και «Ερευνα και Συμπεριφορά Καταναλωτή», στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ   ΘΡΑΚΗΣ (αρ.5 του Π.Δ.407/80).

  • 2012-2013:     Εισηγητής σε θέματα Μάνατζμεντ,Ηγεσίας ,Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

  • 2010-2015:     Καθηγητήs στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο University of New York in Tirana και στο University of  New York in Prague.

  • 2009-2015:     Καθηγητής στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα  Διοίκησης Επιχειρήσεων των Πανεπιστημίων Ecole Superieure de Gestion-Paris,Graduate School of Management(PGSM) και Institut Universitaire Kurt Bosch (IUKB)

  • 2008-2011:    Eπισκέπτης-Εισηγητής στο μάθημα Μάνατζμεντ και Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Πωλήσεων  στο Πρόγραμμα της Ακαδημίας  Λιανεμπορίου του ΚΕΚ

  • 2005-2009:     Εισηγητής στο μάθημα των Πωλήσεων στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό ΜΒΑ  του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών(OΠΑ).

  • 2002-2005:    Επισκέπτης- Εισηγητής  στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ).

  • 1996-1997& 2002-2003:Καθηγητής Εφαρμογών στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Πειραιά

   
γ. Εισηγήσεις

          γ1 .  Εκπαιδευτικά σεμινάρια

  • Συντονισμός ,Οργάνωση και διεξαγωγή Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων με αντικείμενο
          το Μάνατζμεντ, το Μάρκετινγκ ,τις Πωλήσεις και την εξυπηρέτηση Πελατών,στις Εταιρίες :

 ΑΒΒΟΤ,ΜΕΤROLIFE ,AΣΤΗΡ,ΗΕΝKEL,OMIΛΟΣ ΑΠΑΕΛΛΗΝΑ,ΙΑΣΩ,WARTSILA,EΡΓΑΟΣΕ,
 SATO,O.Σ.Κ.,ΚΑFΕΑ(ILLY,JACOBS),ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ,Ε.Α.Β.,ΙNTERBETON,ΧΑΛΥΨ,DIORBAZAAR,ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, MAΡΚΕΤ ΙΝ,ΝΟVOTEL,ΙΝΤΕRAMERICAN,ΚΑΡΟΥΖΟΣ,PAUL
FRANK,ATTIKH ΟΔΟΣ,ΤRAVELPLAN,MAZDA,FORD,PIRELLI,EΒΕΑ,ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ
ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗΣ,ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ,DHL,RANK XEROX,EMΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑEUROBANK,ΤΡΑΠΕΖΑΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΙΝΤERWOOD, ADIDAS,PUMA, COSMOTE, ΕVEREST, FIRST BUSINESS BANK,ΑLOUMIL,INDITEX(ZARA EΛΛΑΣ)κ.ά.

     
         γ2  . Συνέδρια- Ημερίδες

  • Ο Aντώνης  Ζαΐρης  έχει  συμμετάσχει  είτε ως  κύριος  Εισηγητής  είτε ως  Ομιλητής σε πάνελ παρευρισκομένων  σε  δεκάδες  Συνέδρια και Ημερίδες του Ελληνικού Ινστιτούτου Εξυπηρέτησης Πελατών(Ε.Ι.Ε.Π) ,του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου,της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων(Ε.Ε.Δ.Ε),της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων(Ε.Α.Σ.Ε), της Εταιρείας Συμβούλων KPMG,του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών(Ο.Π.Α),του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου(Ε.Κ.Π.Α), του Πανεπιστημίου Πειραιά(ΠΑ.ΠΙ), της Οικονομικής  και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδος(Ο.Κ.Ε) , της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Ελλάδος(Γ.Σ.Ε.Ε),του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ,του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους,της Βουλής των Ελλήνων, του ΕCONOMIST,της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών,του Ινστιτούτου Διαρκούς Επιμόρφωσης του Γ.Ε.ΕΘ.Α κ.ά.

           Oι Θεματικές ενότητες που ανέπτυξε κατα τη διάρκεια των ομιλιών αυτών είχαν σχέση με
           τον ευρύτερο χώρο της Διοίκησης Επιχειρήσεων, του Εμπορίου, της Επιχειρηματικότητας ,
           της Καινοτομίας,των νέων τεχνολογιών , της Εξωστρέφειας , της Πολιτικής, των
           Μεταρρυθμίσεων,της Διεθνούς Ανάπτυξης κ.ά.
  
   δ. Συγγραφή κοινωνικών  και πολιτικών βιβλίων

  • ‘‘Για ένα νέο δημοκρατικό πρότυπο” ,εκδ.Κριτική,2006
  • ‘‘Aνακαλύπτοντας  το τροχό. Σε αναζήτηση μιας νέας πολιτικής’’ ,εκδ.Δαρδανός, 2001’’

ε. Συγγραφή επιστημονικών  βιβλίων

  • “Τεχνικές πωλήσεων στην 3η βιομηχανική επανάσταση”, σε συνεργασία με τον Καθ.Π.Κυριαζόπουλο (διατίθεται στα ΤΕΙ και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)  εκδόσεις Σύγχρονη Εκδοτική,2000
  • “Ο ρόλος του Ηγέτη-Μάνατζερ στη σύγχρονη επιχείρηση” εκδ. Σύγχρονη Εκδοτική, 2001
  • “ “TOTAL BUSINESS SUCCESS “σε συνεργασία με τον Γ.Σταμάτη ,εκδ. Α.Σταμούλη,2009
  • “Η Επιχειρησιακή Επικοινωνία”,εκδ. Σύγχρονη Εκδοτική,2001
  •  Tεχνικές διαπραγμάτευσης”, εκδ. Σύγχρονη Εκδοτική,2001
  • To λιανικό Εμπόριο .Θεωρία και Πραγματικότητες ,εκδόσεις Point,2012”

  • ’’TOTAL BUSINESS SUCCESS’’ ,στην Αγγλική γλώσσα,2013.εκδ.source
  • “SOS Get Paid in Full Now!!!- Debt Collection Strategies”, στην Αγγλική γλώσσα,2013.εκδ.source


στ. Συγγραφή λογοτεχνικών βιβλίων

  • Παγωμένος χρόνος , Δοκίμιο,2016, Εκδ. Μικρός Θερμαΐκός,Ιανός
  • Ανήσυχη Περιπλάνηση,Ποιητική συλλογή,2013, Εκδ.Γαβριηλίδης
  • Κραυγή , Ποιητική συλλογή ,1980, εκδ.Νικολαΐδης

  
ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

   η.      Δημοσιεύσεις σε Επιστημονικά  Περιοδικά (με το σύστημα κριτών)

·         Α. Zairis and G. Zairis. A major aspect of the Greek financial crisis: Brain drain. In preparation to be submitted to the Southeast European and Black Sea Studies.

·         Α. Zairis and G. Zairis. Imposing capital controls: the case of Greece. In preparation to be submitted to International Journal of Business Science and Applied Management.

·         Αntonis Zairis “The course of Foreign Direct Investment in the Greek Economy”  ,East-West Journal of Economics and Business,Vol.19, 2016-2

·         Antonis Zairis “The Effects of the Financial Crisis on the Performance of Greek SME's”International Journal of  Business, Humanities and Technology Vol. 5, No. 6, pp 29-37 ,December, 2015

·         Antonis Zairis, Paraskevi Lagia “Social
Media :The new trend in marketing communication ”,Journal of Euromarketing,Vol.24/No 1,page 62-80, January-March 2015.

·         Antonis Zairis “Complete Sales Strategy and Opportunities for Successful Sales”,Asian Journal of Business and Management,Vol.2,No 2,page 114-120,April,2014.

·         Antonis Zairis, Evangelos Prontzas “Consumer behavior toward convenience store chains in Greece ”,Εuromed Journal of Business,Vol.9, lss : 2, pp.175-197,Feb.28,2014.

·         Antonis Zairis ,Dimitris Dimakakos “Consumer ethnocentrism, economic animosity and the role of media: The case of Greek products(Shortened version of the title: Consumer ethnocentrism, animosity and media) ”  Journal of Euromarketing,Vol.22,Number 4,page 21-43, October-December ,2013.

·         Antonis Zairis"The retail store managers’ role: Evidence from Greece",  International Journal of Business Science and Applied Management ,Vol.8,Issue 1,page 28-40, 2013.

·         Antonis Zairis New Trends in Greek Financial Environment and Solution Proposed for the Survival and Development of SMEs and Small Business in the Insufferable Economic  Inequalities”,Asian Journal of Business and Management,Vol.1,No 1,April,2013.
·         Antonis Zairis “ Consumer behavior and economic recession .The case of Greece”, Journal of Euromarketing,Vol.21,Number 2 &3, page 153-169, April-September 2012.

·         Antonis Zairis,”Metaphysics Rationalized : Reconfirming the Law socially through religious and psychoanalytic interpretation”,Journal of Social Justice,Vol.2,2011.


  


  θ.      Πρόσφατες Eπιστημονικές  Δημοσιεύσεις σε Πρακτικά Συνεδρίων (με το
          σύστημα κριτών)


  • Antonis Zairis “The course of foreign Direct Investment in the Greek   Economy”,Proceedings of the International conference (Vol.3) ,Hellenic Open Business Administration,7-8 March,2015,Patras.

  •  Antonis Zairis ,George Stamatis and Antonis Makris ”Αn Εxamination of Consumer’s Attitude Toward Convenience Stores in the Greek Market”,Proceedings of the 19th Ιnternational Conference  on  Retailing and Consumer Services Sciences,09-12 July, 2012,Vienna, Austria.

  • Αντώνης Ζαίρης ,Ελισσάβετ Καραίσκου “Oι συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα ως εργαλείο μεταρρυθμιστικής πολιτικής”,Πρακτικά 4ου Συνεδρίου Διοικητικών Επιστημών με θέμα : “Mεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση : Δυνατότητες,Προοπτικές,Αδυναμίες”,1-2 Δεκεμβρίου 2011,Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

  • Panygirakis George, Antonis Zairis and George Stamatis ”Consumer Behavior towards Convenience stores in Greece”,Proceedings of the 16th Ιnternational Conference  on Corporate and Marketing Communications ,titled “The new Knowledge Globalization Era: Future Trends Changing,Corporate and Marketing Communications ”,27-29 April, 2011,Athens, Greece.

  • Panygirakis George, Theodoridis Prokopis  and Antonis Zairis “The retail store Managers
Role in Greece : Individual Characteristics ,Behavioral factors and Tasks”, Proceedings
of the” 16th Ιnternational Conference on Retailing and Consumer Services Science,titled
“Recent Advances in Retailing and Services Science”,6-9 July , 2009,Niagara Falls,Canada.

  • Panygirakis George, Prontzas Evangelos ,Theodoridis Prokopis  and Antonis Zairis “Convenience store Attributes impact on consumer satisfaction ” ,Proceedings of the 2nd  Biennial International Conference  on Services Marketing ,titled “The Service Experience: Music to the ears of our Customers”, 4-6 November , 2009,Thessalonika,Greece.

  • Antonis Zairis  ,Participation : “Risky Relationships : How to identify Customers at Risk, Retain Them and Turn Them Into Loyal Enthusiasts ” ,of the 98th National Retail Federation (NRF Annual Convention) titled “Marketing & Brand Management” ,11-14 January,2009,New York.

  • National Retail Federation (NRF Annual Convention)15-18 January,2006,New York.
  
θα.   
   -Reviewer to the Euromed Journal of Business,2014   
   -Reviewer  to the Journal of Global Marketing ,2013
   -Reviewer to Global  Sales  Science Institute(GSSI) Conference, Turku,Finland ,
    june 13-15,2012

  
   ι. Ενδεικτική Συμμετοχή σε ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ και ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ  ΕΡΓΑ

Παροχή Συμβουλευτικών υπηρεσιών για λογαριασμό της Εταιρίας –εντολέα ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΑΕΕ με διακριτικό κύκλο ΗΕLLENIC RESEARCH HOUSE ΑΕΕ  και για το διάστημα 01-02-2018 έως 31-12-2018 που αφορούν :

  • την επίτευξη των στόχων του έργου «smart phones NPS study», και συγκεκριμένα του Β κύματος του ερευνητικού έργου, που έχει ανατεθεί στον εντολέα από την εταιρία IPSOSKorea και αφορά την αξιολόγηση των υπηρεσιών συγκεκριμένων καταστημάτων ηλεκτρονικών ειδών με στόχο την δημιουργία δεικτών εξυπηρέτησης και υπολογισμού του NPS (Net Promotion System )

  • την υλοποίηση του έργου « On line Retail Survey” που έχει ανατεθεί στον εντολέα από την εταιρία Vodafone και αποσκοπεί στη διερεύνηση της ικανοποίησης από την διαδικασία αγοράς σε συγκεκριμένα καταστήματα
  • την υλοποίηση του έργου «SPARF» που έχει ανατεθεί στον εντολέα από την εταιρία IQVIA- Medical Radar και αποσκοπεί στη διερεύνηση της στάσης των ιατρών απέναντι σε συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές.

  • την ερμηνεία των αποτελεσμάτων από την έρευνα «Lottery Project” που έχει ανατεθεί στον εντολέα από την εταιρία IPSOSCHINA.

  • τον σχεδιασμό και εκπαίδευση του προσωπικού της εταιρίας EMRC- IRAN πάνω σε θεάματα απογραφής των καταστημάτων λιανεμπορίου στο Ιραν.

  • τo έργο «prototype product testing» που έχει ανατεθεί στον εντολέα από την εταιρία NAE  Comunicacions, S.L και αφορά την αξιολόγηση της ποιότητας του διαδικτύου σε διάφορες περιοχές της Χώρας.

  • ΕΡΓΟ : Σύνταξη Μελέτης σε συνεργασία με την Εταιρία Ερευνών Euromonitor International, UK με θέμα « Εξελίξεις στην Ευρωπαική αγορά τροφίμων.Συγκριτική Ανάλυση και Μελέτη του Food Retailing στη Νότια Ευρώπη-2012 »


  κ.      Τιμητική διάκριση -Βραβεύσεις

  • 1997 : Επιλογή μεταξύ των καλύτερων παγκοσμίως νέων Ηγετών (25-45) στο χώρο των
            Eπιχειρήσεων κατόπιν αξιόλογησης εργασίας σε θέματα ηγεσίας. Η επιλογή έγινε από την
            Διεθνή Ακαδημία  ηγεσίας( International Leadership Academy -I.L.A.) του Πανεπιστημίου
            Ηνωμένων Εθνών (United Nations University- U.N.U) στο Αμμάν της Ιορδανίας.

  • 27-01-2013 : Τιμητική Βράβευση ως Επιτίμου μέλους για τη διάκρισή του σε σημαντικές Θέσεις ευθύνης και Κοινωνικής Προσφοράς , από το Σύνδεσμο Αποφοίτων της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά.

  • 16-01-2014 : Tιμητική Βράβευση  για το σημαντικό του έργο στην ανάπτυξη και προώθηση της Επιχειρηματικότητας  από την Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης.

  • 12-06-2015 : Tιμητική διάκριση για εθελοντική διδασκαλία στο Κοινωνικό Πανεπιστήμιο του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου από το Δήμαρχο Μοσχάτου-Ταύρου  κ.Ανδρέα Ευθυμίου.

  • 18-10-2017 : Tιμητική Διάκριση «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΛΙΓΑΣ» της Ενωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την ποιότητα της αρθρογραφίας και το συγγραφικό έργο , από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.


λ.  Κοινωνική- Eπαγγελματική δραστηριότητα

  • Mέλος  του Κέντρου Οικονομικής και Επιχειρησιακής Ερευνας του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης στα Τίρανα Αλβανίας
  • Μέλος του διεθνούς Οργανισμού ΜΙΜ (The Ιnstitute of Management),Corby- England
  • Mέλος του Κέντρου Οικονομικών Σπουδών(CFS) του Πανεπιστημίου Γκαίτε στη Φραγκφούρτη
  • Μέλος της Ενωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων(Association of European Journalists)
  • Μέλος of the European Marketing Academy  (ΕMAC)
  • Member of the European Academy of Management (EURAM)
  • Mέλος της  Ελληνικής Ακαδημίας Μάρκετινγκ (ΕΑΜ)
  • Μέλος της  Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ)
  • Μέλος της  GΡΕΕΝPEACE
  • Μέλος του Συνδέσμου Καρκινοπαθών Αθηνών (ΚΕΦΙ)

  • Mέλος της Κριτικής Επιτροπής  για τα Εθνικά Βραβεία Εξυπηρέτησης Πελατών  ,2013 και 2014, για την κατηγορία «Μάνατζερ της χρονιάς Μεγάλης Ομάδος στην Εξυπηρέτηση Πελατών » που έχει θεσπίσει το Ελληνικό Ινστιτούτο Εξυπηρέτησης Πελατών (Ε.Ι.Ε.Π).Τα βραβεία τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας , του ΣΕΒ και του ΣΕΤΕ.

  • Mέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης για τα βραβεία “Sales Excellence Awards 2015” (με κριτήρια αξιολόγησης την αποτελεσματικότητα, την καινοτομία ,τα best practices και την πληρότητα κειμένου) , που απονέμονται σε πολυεθνικές και ελληνικές επιχειρήσεις, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Πωλήσεων Ελλαδος (ΙΠΕ).

μ.  Συνεντεύξεις σε Ξένες Εφημερίδες και τηλεοπτικά μέσα

  • Channel 4 (England)  with the journalist  Paul Mason
  • Channel 2 (France)    with the journalist  Laurent Desbonnets
  • Zaman (Turkish newspaper)  interview with the Journalist Hasan Haci
  • Derstandard  (Austrian newspaper) with the journalist Markus Bernath
  • Kurier &Global sources-International news magazine with the journalist Julia Damianova
  • Bloomberg with the Journalist Constantine Courcoulas,emerging markets reporter/istanbul
  • Irish examiner with the journalist Ann Cahill
  • Suddeutsche Zeitung
  • Τhe Yomiuri shimbun (Japan’s Daily Newspaper)
  • El Pais
  • SF Swiss TV
  • GR Reporter
  • Εuropean Business Review

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!