Συνέντευξη με τη λογοτέχνιδα Σμαραγδή Μητροπούλου (Μέλος Κριτικής Επιτροπής «1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πεζογραφίας Κέφαλος») - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Συνέντευξη με τη λογοτέχνιδα Σμαραγδή Μητροπούλου (Μέλος Κριτικής Επιτροπής «1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πεζογραφίας Κέφαλος»)




Συνεχίζουμε την παρουσίαση των μελών της κριτικής επιτροπής του «1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πεζογραφίας ΚΕΦΑΛΟΣ» του λογοτεχνικού περιοδικού μας. Όλο τον Σεπτέμβριο θα παρουσιάζονται τα μέλη των κριτικών επιτροπών του εν λόγω διαγωνισμού, με μία συνέντευξη που θα δώσουν στον εκδότη του περιοδικού, φιλόλογο,δημοσιογράφο και λογοτέχνη, κ. Πλούταρχο Πάστρα.
Στη σημερινή μας παρουσίαση θα σας παρουσιάσουμε τη λογοτέχνιδα, κ. Σμαραγδή Μητροπούλου, η οποία απάντησε στις ερωτήσεις του κ. Πάστρα. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΜΑΡΑΓΔΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ


1. Ποια θεωρείτε πως είναι τα καταλληλότερα κριτήρια για μία αντικειμενική λογοτεχνική κριτική;

Είναι, πιστεύω, δύσκολο να μιλήσουμε για  αντικειμενική λογοτεχνική κριτική. Ο κάθε λογοτεχνικός κριτικός έχει τη δική του διαφορετική οπτική γωνία και το δικό του διαφορετικό τρόπο προσέγγισης. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια κριτήρια όπως η ενδιαφέρουσα πλοκή, ο τρόπος που δομείται μία ιστορία και η καλή χρήση της γλώσσας. 

2. Μιλήστε μας για την εμπειρία σας ως μέλος της κριτικής επιτροπής του «1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πεζογραφίας Κέφαλος».

Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή για μένα η συμμετοχή στην κριτική επιτροπή  του Πρώτου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πεζογραφίας  στις κατηγορίες μαθητών έως 18 ετών και νέων από 18-30 ετών. Μου δόθηκε η ευκαιρία να διαβάσω έργα αρκετά καλογραμμένα, ποιοτικά και πρωτότυπα. Η δε συνεργασία τόσο με τους διοργανωτές όσο και με τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής ήταν άψογη. 

3. Ποιο θεωρείτε πως είναι το αντίκτυπο ενός λογοτεχνικού διαγωνισμού στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας;  

Εξαρτάται από το κύρος του φορέα που διοργανώνει το διαγωνισμό, τις προσωπικότητες της κριτικής επιτροπής και το επίπεδο των απαιτήσεων που τίθενται. Γενικά, υπάρχουν αρκετά παραδείγματα αξιόλογων νέων λογοτεχνών, των οποίων τα  εκδοθέντα έργα διακρίθηκαν σε κάποιον λογοτεχνικό διαγωνισμό και είχαν σημαντική παρουσία στο λογοτεχνικό χώρο.

4. Πως βλέπετε την πεζογραφία σήμερα; Ποιο θεωρείτε πως θα είναι το μέλλον της;

Η κρίση έχει επηρεάσει το χώρο του βιβλίου, όμως η πεζογραφία (εξακολουθεί να) συγκεντρώνει την προτίμηση της πλειοψηφίας του αναγνωστικού κοινού, ενώ ανανεώνεται συνεχώς με την εμφάνιση αρκετών αξιόλογων δημιουργών που χαράζουν τη δική τους πορεία στο χώρο, αφήνοντας το δικό τους στίγμα. 

5. Μιλήστε μας για το λογοτεχνικό σας έργο.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο μου βιβλίο με τίτλο, “Barsaat, ο χορός της βροχής” (εκδόσεις 24γράμματα). Πρόκειται για μία συλλογή με πεζά και ποιήματα γεμάτα θάλασσα κι έρωτα, ξενιτιά, νοσταλγία μα και ελπίδα με φόντο-τι άλλο;- τη βροχή των αναμνήσεων. 
΄Αλλα έργα μου είναι: 
Πριν ο ήλιος δύσει (θεατρικό), εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ (έπαινος Π.Ε.Λ) 
Μια στιγμή, μια αιωνιότητα μονάχα, εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ (Πρώτο Βραβείο Λογοτεχνίας του Φανταστικού Larry Niven στην κατηγορία: Φαντασία).
 Ήχοι στη σιωπή, εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ.
Μάλιστα, τα δύο τελευταία μου βιβλία («Ήχοι στη σιωπή» και «Barsaat,  ο χορός της βροχής») έχουν την ίδια πατρίδα, αφού γράφτηκαν στο όμορφο νησί της Άνδρου…έναν τόπο ευλογημένο και πηγή ανεξάντλητης κι αστείρευτης έμπνευσης για μένα.
Τέλος, κατά καιρούς έχω συμμετάσχει και σε συλλογικά έργα-ανθολογίες. 

6. Ποια συμβουλή θα δίνατε σ’ ένα νέο λογοτέχνη;

Θα συμβούλευα ένα νέο λογοτέχνη να  μελετά, να πειραματίζεται με διάφορες μορφές γραφής, να προσπαθεί να βελτιώνεται και να εξελίσσεται συνεχώς,  και-φυσικά- να έχει πίστη, υπομονή κι επιμονή. 

7. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στο χώρο της λογοτεχνίας;

Ήδη σχεδιάζω και προετοιμάζω το επόμενο βιβλίο μου, το οποίο είναι μυθιστόρημα. Περισσότερες λεπτομέρειες, όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου.

8. Τελευταία ερώτηση. Μιας και το λογοτεχνικό περιοδικό μας: «Κέφαλος - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς», κλείνει τον ερχόμενο Νοέμβριο τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του, θα θέλαμε να μας πείτε την άποψή σας για το έργο που έχει διατελέσει μέχρι τώρα και πως θα προτείνατε να πορευθεί από εδώ και στο εξής. Θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σας. 

Είναι μεγάλη η συμβολή του περιοδικού ΚΕΦΑΛΟΣ στα πολιτιστικά δρώμενα και με την ποικιλία και την ευρύτητα της ύλης του αλλά και με τις αξιόλογες δράσεις του. Απόδειξη η ένταξή του από το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού στα 15 σημαντικότερα λογοτεχνικά περιοδικά που εκδίδονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.


*     *     *



Βιογραφικό Σμαραγδής Μητροπούλου


Η Σμαραγδή Μητροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχαία Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στη Mεγάλη Βρετανία. Υπηρετεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Είναι, επίσης, διπλωματούχος Δημιουργικής Γραφής (Diploma in Creative Writing) του Κολεγίου Writers’ Bureau (Manchester, UK), ενώ έχει παρακολουθήσει μαθήματα θεατρικής γραφής στο Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου και σκηνοθεσίας στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Eίναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (ΠΕΛ), της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας και της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων (ΕΕΛΣΠΗ). Έχει τιμηθεί με το βραβείο Λογοτεχνίας του Φανταστικού Larry Niven (Α΄ βραβείο στην κατηγορία «Φαντασία»). Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά site όπως: aylogyros.blogspot.gr, koalakia.blogspot.gr, τοβιβλίο.net, apostaktirio.gr, eretikos.gr, polis.edu.gr, cyclades24.gr Αρθρογραφεί στις εφημερίδες «Ανδριακή» (στήλη “Θαλασσινά μονοπάτια του βιβλίου”) και «Λογοτεχνικό Βήμα-Η εφημερίδα των λογοτεχνών». 
Έργα: 
Πριν ο ήλιος δύσει (θεατρικό),2014, εκδόσεις Όστρια
Μια στιγμή, μια αιωνιότητα μονάχα, 2015,εκδόσεις Όστρια
Ήχοι στη σιωπή, 2017, εκδόσεις Όστρια
Barsaat, ο χορός της βροχής, 2019, εκδόσεις 24γράμματα

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα:
Τα πρώτα δώδεκα βήματα, 2008, Εκδόσεις Ελευθερουδάκη
Έρωτες στα Δωδεκάνησα, 2013, Εκδόσεις Βερέττα
Έρωτες στα Δωδεκάνησα, 2014, Εκδόσεις Βερέττα
Ιστορίες από τα Δωδεκάνησα, 2015, Εκδόσεις Βερέττα
Ραγισμένος Χρόνος, 2016, Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές
Καλλιτεχνικό Ημερολόγιο 2017, το βιβλίο.net
Kaλλιτεχνικό Ημερολόγιο 2018, το βιβλίο.net
Χρώματα Ψυχής, 2018, Εκδόσεις Όστρια
Συνομιλώντας με τον Καβάφη, 2018, Εκδόσεις Όστρια
Καλλιτεχνικό Ημερολόγιο 2019, το βιβλίο.net

Eπικοινωνία: www.facebook.com/smaragdi mitropoulou
                       smaragdi02@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!