Συνέντευξη με τη Λογοτέχνιδα Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρούκα - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Συνέντευξη με τη Λογοτέχνιδα Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρούκα - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ




Ο «ΚΕΦΑΛΟΣ - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς» έχει ξεκινήσει μία νέα δράση με τίτλο: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ» και προσκαλεί όλους τους Λογοτέχνες, Ποιητές και Συγγραφείς να συμμετάσχουν σ' αυτήν (ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ). Σκοπός της εν λόγω δράσης είναι η προβολή μέσω αφιερωμάτων και συνεντεύξεων των σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών, Ποιητών και Συγγραφέων, είτε έχουν εκδώσει κάποιο βιβλίο είτε όχι και η δημιουργία του πρώτου τόμου της «Ηλεκτρονικής Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών», η οποία θα συσταθεί σε μία ανεξάρτητη ιστοσελίδα με τη μορφή ηλεκτρονικών τόμων και την έκδοση δωρεάν e-book.
Στη σημερινή μας παρουσίαση στα πλαίσια της δράσης: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ», θα σας παρουσιάσουμε τη Λογοτέχνιδα, Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρούκα, η οποία συμμετέχει στην «Εγκυκλοπαίδεια Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών» και απάντησε στις ερωτήσεις του Δημοσιογράφου, Λογοτέχνη και Εκδότη του Περιοδικού Κέφαλος, κ. Πλούταρχου Πάστρα, για το λογοτεχνικό της έργο, τα βιβλία και τη λογοτεχνία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΙΣΣΥ ΣΙΓΙΟΥΛΤΖΗ-ΡΟΥΚΑ


1. Αν έπρεπε να δώσετε έναν ορισμό για τη λογοτεχνία, ποιος θα ήταν αυτός;

Η Λογοτεχνία είναι μία από τις καλές τέχνες που χρησιμοποιεί ως εκφραστικό της μέσο τον λόγο, προφορικό ή γραπτό.

2. Τι μπορεί να προσφέρει η λογοτεχνία στο σύγχρονο άνθρωπο;

Είναι μια κορυφαία πηγή έκφρασης και επικοινωνίας που προσφέρει: κάθαρση των παθών, τέρψη – καλλιτεχνική απόλαυση, τελειοποίηση, εξιδανίκευση, τεχνική δραστηριότητα, ενδυνάμωση.

3. Η ποίηση στις ημέρες μας δεν έχει τη θέση που κατείχε παλαιότερα. Για ποιο λόγο πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό και πως θεωρείτε ότι θα είναι το μέλλον της;

Ας θυμηθούμε τον ορισμό της ποίησης από τον Αριστοτέλη: «Η ποίηση είναι τέχνη που μιμείται πράξεις και λόγια, όχι όπως αυτά έγιναν ή ειπώθηκαν, αλλά όπως θα μπορούσαν και όπως θα έπρεπε να γίνουν, και η οποία αποβλέπει, με την αρμονία και το ρυθμό, να οδηγήσει στην αρετή τις ανθρώπινες ψυχές που ακούνε τα δημιουργήματά της.» Για να υπάρχει ποίηση χρειάζεται να υπάρχει νους και ψυχή για να τη συνθέσει, αλλά και έμψυχα αυτιά ικανά να την ακούσουν, να την εκλάβουν, και νους ανοιχτός για να τη δεχτεί και να την κατανοήσει. Από τη στιγμή που σταμάτησαν οι άνθρωποι να μοιράζονται με τον Αριστοτέλη τις αρχές της ποίησης, αυτή άρχισε να αλλάζει. Βέβαια η ποίηση απαιτεί να έχουμε χρόνο στη διάθεση μας, διότι μια – δυο αναγνώσεις δεν φτάνουν, γεγονός οξύμωρο και δυσανάλογο με τους ρυθμούς της σύγχρονης καθημερινότητας.  


4. Και τώρα μία δύσκολη ερώτηση. Τι σημαίνει για σας ποίηση;

Η ποίηση είναι το αρχαιότερο λογοτεχνικό είδος, ο έμμετρος λόγος. Η ποίηση είναι μελωδία, ρυθμός, μέτρο, φαντασία, ουσιώδης δημιουργία.  Είναι η ύψιστη συναισθηματική, μουσική, και ψυχική έκφραση. Είναι η έκφραση της αποδοχής ή της αποστροφής, του ωραίου ή του άσχημου, του έρωτα ή της απόγνωσης, διαμέσου λέξεων περίτεχνα υφασμένων μεταξύ τους. 

5. Πότε ξεκινήσατε ν’ ασχολείστε με την τέχνη του λόγου και ποιος ήταν ο λόγος που σας παρότρυνε;

Η χημεία, τα γονίδια, η καταγωγή, ο τρόπος, ο τόπος, το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώσαμε μας διαμορφώνουν ως άνθρωπο, μας χαρακτηρίζουν και μας συνοδεύουν σε όλη μας τη ζωή. Φραγκολεβαντίνα, Σμυρνιά, Θεσσαλονικιά από την πλευρά της μητέρας μου και Κωνσταντινοπολίτισσα, Ανδριανουπολίτισσα από την πλευρά του πατέρα μου, γεννήθηκα σε μια μεγάλη οικογένεια με προπαππούδες και προγιαγιάδες, γιαγιάδες και παππούδες και πλήθος συγγενών, που όλοι είχαν να σου διηγηθούν πολλές ιστορίες, άπειρες εικόνες ζωής. Στα σπίτια άκουγες γαλλικά, ιταλικά, ελληνικά και τουρκικά, λέξεις, νεύματα, στάσεις, κινήσεις και γεύσεις πολυπολιτισμικές. Λάτρεις των τεχνών, των γραμμάτων, του πολιτισμού και της κουλτούρας οι δικοί μου άνθρωποι, από μικρή, μπόλιασαν μέσα μου το καλλιτεχνικό και λογοτεχνικό μεράκι, τη λαχτάρα για πολιτισμό, γνώση και δημιουργία. Από πολύ μικρή διηγούμουν  τις δικές μου ιστορίες και παραμύθια. Μόλις έμαθα γραφή και ανάγνωση, άρχισα να καταγράφω τις σκέψεις μου με τρόπο μελωδικό και συναισθηματικά φορτισμένο. 

6. Γιατί γράφετε;

Η αγάπη της συγγραφής ξεκινάει από τα προεφηβικά μου χρόνια, ως μια εσωτερική επιτακτική ανάγκη, να αντιπαλέψω τις σκέψεις που κλυδωνίζουν το μυαλό, τη ψυχή και τη καρδιά μου, απομονώνοντας τη στιγμή, καταγράφοντας το γλυκό μαρτύριο του νου, χαρίζοντας  την αιωνιότητα. Η συγγραφή για εμένα προσωπικά είναι ένας δρόμος μοναχικός, επίμονος, απαιτητικός και αργός, με ρουφάει με λαχτάρα, αλλά και εγώ γλυκαίνομαι τόσο πολύ που θέλω κι άλλο.  Πιστεύω ότι τα γραπτά μένουν αιώνια και αυτή η νίκη πάνω στο χρόνο μου δίνει μια απερίγραπτη αίσθηση προσφοράς, γαλήνης και αισιοδοξίας.  Ανταμοιβή για μένα δεν είναι μόνο η διανοητική ικανοποίηση αλλά και ο κύκλος αγάπης των συντελεστών και των αναγνωστών που αγκαλιάζει αυτό το πρώτο μου πόνημα αλλά και κάθε άλλο βιβλίο, από την αρχή της γέννησής του μέχρι το τέλος και με εξαγνίζει. Είναι μια μοναδική εμπειρία, ένα σαγηνευτικό μυστήριο…
Ξέρω καλά πως κάθε κείμενο θέλει το χρόνο του, να ωριμάσει… χρειάζεται να ανοίξω και να κλείσω το συρτάρι πολλές φορές … και σαν νιώσω έτοιμη τότε ανοίγω τα φτερά μου στο κόσμο και ενδίδω με λαχτάρα σε κάθε λογοτεχνικό πείραμα αισθήσεων… 


7. Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας; 

Από νεαρή ηλικία με ταλανίζει το κορυφαίο μυστήριο της εξέλιξης, της ζωής και του θανάτου και η καταλυτική επιρροή τους στον έρωτα, το πάθος και τις ανθρώπινες ορμές. Τόσο μέσα από τις σπουδές μου, όσο και από προσωπική έρευνα, μελετώ με ευαισθησία διάφορα είδη λόγου αναζητώντας αιτίες και αιτιατά. Πρωταρχική πηγή έμπνευσης για εμένα προσωπικά είναι η ίδια η ζωή μου.  Έχω την τύχη από μικρό παιδί να ταξιδεύω συχνά και κατά συνέπεια να έρχομαι σε επαφή με άλλους πολιτισμούς, να βιώνω την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα ξένων χωρών, να γνωρίζω καινούριους ανθρώπους, να δέχομαι πρωτόγνωρα συναισθήματα και να εκτιμώ βαθιά την έννοια της διαφορετικότητας. Βέβαια, το πιο σημαντικό ταξίδι, που αέναα επαναλαμβάνω, είναι αυτό γύρω από τον εαυτό μου, το οποίο με έχει ανταμείψει με ιδίαν αυτογνωσία αλλά κυρίως με την ικανότητα να διαθέτω άπλετο χώρο για να μοιραστώ, να ακούσω τις ιστορίες των ανθρώπων γύρω μου, δίνοντας τους την πρέπουσα σημασία, παρεμβαίνοντας, όταν μου το ζητούν ή όταν νιώθω ότι με χρειάζονται, ως φίλη και μάνα ταυτόχρονα.  
Μέσα στα βιβλία μου συναντούμε γυναίκες και άνδρες της καθημερινότητας, πρόσωπα που ζουν ανάμεσά μας, δίπλα μας, όλων των ηλικιών. Το κορίτσι και το αγόρι, το θηλυκό και το αρσενικό, ο άνδρας και η γυναίκα, νέοι, άγουροι, ώριμοι, ερωτευμένοι, αγαπημένοι, προδομένοι, σύντροφοι, εραστές, νόμιμοι,  παράνομοι, κολασμένοι, τιμωροί, αθώοι, διεστραμμένοι, η μάνα, ο πατέρας, η κόρη, ο γιός, γεμάτοι πάθος, ορμές, πάθη, ο φίλος, ο εχθρός, ο κακός, ο καλός, ο νικητής, ο χαμένος, ο θεατής της ζωής.  Ανθρώπινοι χαρακτήρες, οι οποίοι τολμούν και φωνάζουν. Εξωτερικεύουν τον δεύτερο και τρίτο τους εαυτό και τα παράλληλα αυτά σύμπαντα γίνονται ένα. Αυτό, λοιπόν, το πλήθος των πολλαπλών, παράλληλων φωνών, σκέψεων που μας ακολουθούν κρυφά κάθε ώρα και στιγμή, που φωλιάζουν  μέσα στο μυαλό και τη ψυχή μας και που άλλοτε μας μπερδεύουν, μας φοβίζουν, μας βασανίζουν, τις αγνοούμε, τις καταπνίγουμε, είναι που δημιουργικά με εξιτάρει.  

8. Με ποιο λογοτεχνικό είδος ασχολείστε περισσότερο;

Μυθιστόρημα, διήγημα, νουβέλα, δοκίμιο, χρονογράφημα, πεζόμορφο ποίημα.

9. Μιλήστε μας για το λογοτεχνικό σας έργο.

Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί δύο βιβλία μου.  Το πρώτο βιβλίο μου είναι το «Λόγια Γυμνά», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θερμαϊκός, με πρώτη και δεύτερη έκδοση 2010 και 2012. Πρόκειται για ένα σημαντικό ερμηνευτικό κλειδί για τη κατανόηση της γυναικείας ψυχοσύνθεσης.  Ένα λογοτεχνικό βιβλίο με παραληρηματική γραφή και δραματοποιημένο εσωτερικό μονόλογο που εστιάζει πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις και στον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος βιώνει τη ζωή, τον έρωτα, την αγάπη και το θάνατο.  Το δεύτερο βιβλίο μου είναι το «Λόγια Αρσενικά» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πνοή τον Μάϊο του 2018 και αποτελεί το alter ego του «Λόγια Γυμνά», ιδωμένο από την ανδρική, αρσενική πλευρά. Επίσης αρθρογραφώ σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, και παράλληλα διατηρώ το προσωπικό μου ιστολόγιο στη διεύθυνση http://sissysigioultzirouka.blogspot.com . 
Το μέχρι τώρα έργο μου είναι ένας συνδυασμός μυθοπλασίας με έντονα βιωματικά αλλά και αυτοβιογραφικά στοιχεία.  Άλλωστε, πως μπορείς να δοξάσεις κάποιο συναίσθημα με τη πένα σου αν έστω και ονειρικά δε βουτήξεις το δάχτυλο στο μέλι και το γλείψεις μετά; Πιστεύω ότι οι σκέψεις, τα λόγια, τα πρόσωπα, οι εικόνες κάθε βιβλίου ανήκουν στο συγγραφέα - δημιουργό, πηγάζουν από το πετσί του, μεταξύ τους συντελείται μια αέναη σαρκοβόρα διαδικασία. Η ανάσα του συγγραφέα άλλοτε χαρίζει ζωή και άλλωστε σπέρνει το θάνατο.  Πιστεύω ότι ο συγγραφέας προτάσσει το σαρκίο, το πνεύμα και τη ψυχή του και μαρτυράει για όλους τους αναγνώστες, αυτούς που θα τον αγαπήσουν αλλά και αυτούς που θα τον απορρίψουν.  Κάθε βιβλίο είναι η ακτινογραφία της ύπαρξης του συγγραφέα. Σκεφθείτε τι συμβαίνει με τα όνειρα: είναι μέρος της ζωής μας, συχνά μας ακολουθούν για πολύ καιρό, ώστε κοντεύουμε να τα πιστέψουμε. Σε κάθε περίπτωση, οι αναγνώστες θέλουν να φαντάζονται τον συγγραφέα ως κυρίαρχο ήρωα … αυτό το στοιχείο μας εξιτάρει όλους… η πιθανότητα να είναι αλήθεια, να συνέβησαν πράγματι όλα όσα  διαβάζουμε.  Στα βιβλία μου «Λόγια Γυμνά» και «Λόγια Αρσενικά» ανταμώνουμε μια ιδιόμορφη πολλαπλότητα προσώπων, εκρηκτικά σκίτσα ανδρών και γυναικών, σύγχρονους ανθρώπινους χαρακτήρες, ποικιλόμορφων συναισθημάτων, μέσα σε επίκαιρες καταστάσεις.

10. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο που έχει τίτλο: «Λόγια Αρσενικά» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.

Το «Λόγια Αρσενικά» είναι η αληθινή ιστορία των ματωμένων πόθων ενός φιλήδονου άνδρα, η οποία εκτυλίσσεται στην ερωτική γραμμή του φιλόδοξου βίου του. Πολλές ερωμένες, μια σύζυγος, ένα αίσθημα, μια γυναίκα. Η σάρκα, το πνεύμα και η βούληση μιας κοινωνίας ανθρώπων παραδομένων στην αστάθεια, στην ανησυχία και στην ανία. Σεξουαλικά αρπακτικά; Πρόστυχα συναισθήματα; Αυθεντικά ένστικτα; Αυταπόδεικτη αλήθεια. Αυτό που κάνει τους ήρωες να ξεχωρίζουν είναι η ικανότητά τους να ακολουθούν τη λογική αφημένοι στις ορμές της ηδονής. Πως το τυφλό σεξ υποδουλώνει την καθαρότητα του πόθου; Μπορεί το πάθος να σβήσει τον έρωτα; Μπορεί η αγάπη να αλλάξει την πραγματικότητα; Μια ιστορία με τολμηρή γλώσσα και πραγματικές εικόνες….

Το βιβλίο «Λόγια Αρσενικά» είναι ένα ψηφιδωτό με λόγια, ιστορίες και εικόνες, αξέχαστα ελληνικά τραγούδια, διεθνείς ρήσεις και εμπειρίες, ένα τολμηρό μυθιστόρημα, μια αληθινή ιστορία που σοκάρει. Πέρα από τα γεγονότα, την πλοκή, το περιβάλλον, την ατμόσφαιρα και τους ήρωες, αυτό που συμβαίνει μέσα στο συγκεκριμένο ερωτικό χρονογράφημα είναι μια σύγκρουση με τις εκάστοτε κοινωνικές νόρμες, τα ταμπού, τις σεμνότυφες αναστολές, τις υποκριτικές συστολές και μια ανατροπή σε γλωσσικό, κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο. Αναζητούμε αιτίες και αφορμές. Τολμούμε με κριτική αντίληψη να αποσαφηνίσουμε άλλοτε με τη λογική και άλλοτε με το συναίσθημα έννοιες, πράξεις και αισθήματα. Ο θρίαμβος της Ελληνικής γλώσσας κόβει την ανάσα. Η ειλικρινής αποτύπωση αισθαντικών σεξουαλικών σκηνών μέσα από ρεαλιστικές γλωσσικές περιγραφές και εικόνες κάνει το βιβλίο «Λόγια Αρσενικά» να διαβάζεται απνευστί.


11. Ποια είναι η αγαπημένη σας ώρα μέσα στην ημέρα που κάθεστε και γράφετε;

Μέσα στην ημέρα κρατώ σημειώσεις κάθε φορά που κάτι ενδιαφέρον κεντρίζει τις χορδές του εγκεφάλου μου ή αγγίζει τα πλήκτρα της καρδιάς μου, άλλοτε στο κινητό τηλέφωνο, στον υπολογιστή και άλλοτε σε χαρτιά, χαρτάκια κ.ο.κ. Όταν όμως γράφω κάποιο άρθρο, δημοσίευμα, βιβλίο, συγγραφικό έργο, τότε επιλέγω κυρίως αργά το βράδυ, νωρίς το πρωί ή το μεσημέρι.

12.  Πως είναι η ζωή ενός λογοτέχνη στα χρόνια της κρίσης;

Η ζωή ενός λογοτέχνη στην Ελλάδα ανέκαθεν ήταν και είναι αντισυμβατική, πολυτάραχη, επεισοδιακή, εκρηκτική, πηγαία, γεμάτη συναισθηματική φόρτιση, με οικονομική αβεβαιότητα και πολλές εκπλήξεις. Στη σύγχρονη Ελλάδα της κρίσης, μέσα σε ένα «πειραματικό» κράτος έκτρωμα ημιμαθών «παπαγάλων»,  όπου μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι καταστράφηκαν, εκδοτικοί κολοσσοί κατέρρευσαν, η παιδεία παρακμάζει, ο πολιτισμός και η κουλτούρα αναζητούν εκ νέου τον ορισμό και την ταυτότητά τους, τα παζάρια βιβλίου σφύζουν από απούλητα βιβλία… παρ’ όλα αυτά όμως το οξύμωρο είναι ότι ο αριθμός όσων γράφουν βιβλία έντυπα ή ηλεκτρονικά είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό αυτών που διαβάζουν. Ακόμα και αν προσθέσουμε όλους αυτούς που αρθρογραφούν στο διαδίκτυο, τα δεδομένα είναι εξίσου αντιφατικά. Πόσο κουράγιο μπορεί να δίνει αυτή η πραγματικότητα στην ασκητική ζωή ενός λογοτέχνη;

13. Πως θα χαρακτηρίζατε τη λογοτεχνική παραγωγή σήμερα;

Όπως κάθε εποχή, έτσι και η σημερινή έχει τα δικά της φωτεινά αστέρια. Στο σύνολό της όμως είναι πρόχειρη, φτηνή, ανούσια, μαζική, στα όρια του πλαγιαρισμού και της λογοκλοπής με αντιγραφές κυρίως ξένων βιβλίων που δεν έχουν εκδοθεί στην Ελληνική και που είναι δύσκολο στην Ελλάδα να γίνει διασταύρωση, διότι δεν υπάρχει ψηφιακό σύστημα σάρωσης βιβλίων και ηλεκτρονικής ταυτοποίησης για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

14. Ποιο θεωρείτε πως είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός Best Seller;

Στη σύγχρονη εποχή πίσω από ένα Best Seller βρίσκουμε: επίκαιρο θέμα, υψηλής απήχησης, ευρέως ενδιαφέροντος, με πολύ δυνατή πρώτη παράγραφο, ευέλικτο συγγραφέα τύπου «χαμαιλέοντα», μάχιμο εκδοτικό οίκο τύπου «αιλουροειδές», κατάλληλο μάνατζμεντ και μάρκετινγκ με πλήρη αξιοποίηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

15. Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιο θα επιλέγατε; 

Μπορώ εξίσου να απολαύσω και τους δύο τρόπους ανάγνωσης. Επιλέγω όμως το έντυπο βιβλίο, διότι για εμένα η σχέση αυτή είναι συναισθηματική, προσωπική, χειροπιαστή, κτητική και πιο φιλική. 

16.  Ποια συμβουλή θα δίνατε σ’ ένα νέο λογοτέχνη;

Μελέτη, διάβασμα, έρευνα, περισυλλογή, καλλιέργεια, υπομονή, καρτερικότητα, αυτοκριτική, κριτική αντίληψη, κοινωνικότητα, πνεύμα συνεργασίας, ευγένεια, αξιοπρέπεια, καθήκον, ανιδιοτέλεια, αλτρουισμός.

17. Τώρα ας περάσουμε στην πλευρά του αναγνώστη. Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε;

Εδουάρδος Συρέ «Οι Μεγάλοι Μύσται», 1926, εκδόσεις Γλαύκος.

18. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Καθώς οι σπουδές μου είναι σε ξενόγλωσση γραμματολογία και τα πεδία έρευνας και μελέτης σε ξένους, αλλόγλωσσους συγγραφείς, τρέφω μεγάλη αγάπη στο έργο τους και το να αναφέρω μόνο ορισμένους είναι άδικο. Επομένως θα μνημονεύσω μόνον Έλληνες: Αρχαίοι Τραγωδοί, Λυσίας, Πλάτωνας, Αριστοτέλης, Σαπφώ, Αίσωπος, Όμηρος, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Πηνελόπη Δέλτα, Νίκος Καζαντζάκης, Ζωρζ Σαρρή, Μάρω Βαμβουνάκη, Κωνσταντίνος Καβάφης, Μανόλης Αναγνωστάκης, Νίκος Εγγονόπουλος, Γιώργος Σεφέρης, Γιάννης Ρίτσος, Κική Δημούλα, Κώστας Καρυωτάκης, Τάσος Λειβαδίτης, Διδώ Σωτηρίου, Άλκη Ζέη, Λιλή Ζωγράφου, Άγγελος Σικελιανός, Ανδρέας Εμπειρίκος, Δημήτρης Ψαθάς, Νίκος Τσιφόρος και αμέτρητοι άλλοι.

19. Ποια είναι τ’ αγαπημένα σας βιβλία;

Ακριβώς για τους ίδιους ανωτέρω λόγου, θα αναφερθώ μόνο σε Ελληνικούς τίτλους βιβλίων: Ο Τελευταίος Πειρασμός, Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, Η Ζωή εν Τάφω, Άξιον Εστί, Το Αμάρτημα της Μητρός μου, Ματωμένα Χώματα, Απομνημονεύματα, Ταγκό Μέσα στον Καθρέφτη, Ακυβέρνητες Πολιτείες, Το Τρίτο Στεφάνι, Ο Ζητιάνος, Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, Η Πάπισσα Ιωάννα, Η Φόνισσα, Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου, Η Αυλή των Θαυμάτων, Μαρία Νεφέλη, Γιούγκερμαν, Το Λάθος, Το Ζ, Ο Μπιντές, Ελληνική Μυθολογία και άπειρα άλλα.

20. Τελευταία ερώτηση. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στο χώρο της λογοτεχνίας;

Εύχομαι εγώ και η οικογένεια μου να έχουμε υγεία, να είμαστε γεροί και δυνατοί, να χαμογελούμε, ώστε μέσα σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον να ζούμε και να δημιουργούμε ο καθένας στον τομέα και το αντικείμενο του. Είμαι ένας ευαίσθητος, ανήσυχος, πολυπράγμων, ενεργητικός και δημιουργικός άνθρωπος, με έντονη φαντασία και εφευρετικότητα, ένας λυρικός χαρακτήρας, μια καλλιτεχνική φύση, η ίδια η ζωή με μαγεύει και με τρομάζει, γεγονός που προκαλεί τις αισθήσεις μου και κεντρίζει το μυαλό και την ψυχή μου, αναζητώντας τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας μέσα από τη Φιλολογία, τη Γραμματολογία και τη Λογοτεχνία. Συνεχίζουμε!



*     *     *







ΛΟΓΙΑ ΓΥΜΝΑ
(της Σίσσυς Σιγιουλτζή-Ρούκα)

Λόγια γυμνά.  
Μια απόδραση.
Ωμά, αισθησιακά.  
Το κορμί χάνεται στο νου.   
Η ψυχή κλυδωνίζεται στου πόθου τη δίνη.  
Η σκέψη αιχμαλωτίζεται στην κάψα του σώματος.
Μέρη απόκρυφα ξεγυμνώνονται λυσσασμένα.
Μια γυναίκα. Παρθένα. Κολασμένη. Τιμωρός. Αθώα, διεστραμμένη.
Η ροδαλή ηλικία των 15, άγουρη στα 18, βάφεται κόκκινη στα 21, λάβα χύνεται στα 30. 
Η αγωνία γίνεται βάσανο.
Ο ιδρώτας σβήνει κάθε ίχνος υπομονής.
Η σάρκα ξεσκίζεται.
Μια κραυγή.
Αχόρταγα συναισθήματα.   
Αιώνιες αναμνήσεις.






*     *     *


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣIΣΣΥ ΣΙΓΙΟΥΛΤΖΗ-ΡΟΥΚΑ

Η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι μητέρα δύο αγοριών, παντρεμένη με τον οικονομολόγο Ιωάννη Ρουκά. Είναι Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών CULCOM MA «Digital Media» Sussex University UK, Πτυχιούχος Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας Α.Π.Θ., με εξειδίκευση στον τομέα «Lettres Modernes» Université d’ Avignon FR, Απόφοιτος Αγγλικής Λογοτεχνίας του DEI College. Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου Α.Π.Θ.. Έχει παρακολουθήσει το Κινηματογραφικό Εργαστήριο της ΧΑΝΘ. Ομιλεί την Αγγλική, Γαλλική, Ιταλική και Βουλγαρική γλώσσα. 

Γράφει τα κείμενα και παρουσιάζει το φιλμικό ημερολόγιο adagio, της 3 Heads Digital Films. Ασχολείται ενεργά με θέματα Επικοινωνίας, Πολιτισμού, Γραμμάτων και Τεχνών, υπό τη χρήση των Ψηφιακών Μέσων, στην υπηρεσία του Marketing, της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της Εκπαίδευσης Ανθρώπινου Δυναμικού. Εργάστηκε ως εισηγήτρια πλήθους σεμιναρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με ιδιαίτερη αρθρογραφία σε γνωστά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. 

Έχει γράψει το λογοτεχνικό βιβλίο «Λόγια Γυμνά», εκδ. Θερμαϊκός, 2010 & 2012 και πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο της μυθιστόρημα «Λόγια Αρσενικά» σε συνεργασία με τον Γιώργο Ρουκά από τις εκδόσεις Πνοή 2018 Αθήνα. Διατηρεί ιστολόγιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.sissysigioultzirouka.blogspot.com . Η διεύθυνση του ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου είναι: sissy.sigioultzi.rouka@gmail.com .

Αγαπάει τον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα. Λατρεύει τα ταξίδια και  τις εξορμήσεις στη φύση.





*     *     *


ΑΝ ΘΕΣ ΚΑΙ ΣΥ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙΣ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ: 

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ

ΚΑΙ ΣΤΗΝ 

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΧΡΟΝΩΝ 

ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

ΠΑΤΗΣΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!