Συνέντευξη με τον ποιητή Γιάννη Παρασκευόπουλο - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Συνέντευξη με τον ποιητή Γιάννη Παρασκευόπουλο - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ




Ο «ΚΕΦΑΛΟΣ - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς» έχει ξεκινήση μία νέα δράση με τίτλο: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ» και προσκαλεί όλους τους Λογοτέχνες, Ποιητές και Συγγραφείς να συμμετάσχουν σ' αυτήν (ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ). Σκοπός της εν λόγω δράσης είναι η προβολή μέσω αφιερωμάτων και συνεντεύξεων των σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών, Ποιητών και Συγγραφέων, είτε έχουν εκδώσει κάποιο βιβλίο είτε όχι και η δημιουργία του πρώτου τόμου της «Ηλεκτρονικής Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών», η οποία θα συσταθεί σε μία ανεξάρτητη ιστοσελίδα με τη μορφή ηλεκτρονικών τόμων και την έκδοση δωρεάν e-book.

Στη σημερινή μας παρουσίαση στα πλαίσια της δράσης: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ», θα σας παρουσιάσουμε τον Ποιητή κ. Γιάννη Παρασκευόπουλο, ο οποίος συμμετέχει στην «Εγκυκλοπαίδεια Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών» και απάντησε στις ερωτήσεις του Δημοσιογράφου, Λογοτέχνη και Εκδότη του Περιοδικού Κέφαλος, κ. Πλούταρχου Πάστρα, για το λογοτεχνικό του έργο, τα βιβλία και τη λογοτεχνία. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟ


1. Αν έπρεπε να δώσετε έναν ορισμό για τη λογοτεχνία, ποιος θα ήταν αυτός;

Λόγος και τέχνη ή καλύτερα τέχνη του λόγου αυτό είναι η λογοτεχνία για μένα. Η με γραπτό κυρίως τρόπο έκφραση συναισθημάτων, εικόνων και γενικότερα του κάλλους όπως καθένας το εννοεί και το νιώθει και επειδή σαφής ορισμός δεν μπορεί να δοθεί γι’αυτό θεωρώ ότι υφίστανται και τόσα λογοτεχνικά είδη.

2. Τι μπορεί να προσφέρει η λογοτεχνία στο σύγχρονο άνθρωπο;

Η λογοτεχνία αποτελεί  τρόπο έκφρασης και εκδήλωσης των ανθρώπινων συναισθημάτων και ιδεών. Η προσφορά της είναι τεράστιας σημασίας τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό, μιας και κάθε ανθρώπινο συναίσθημα, που εκφράζεται μέσω αυτής, αποτελεί σημείο επαφής για όλους τους ανθρώπους και  είτε εξυμνεί τον έρωτα και την αγάπη είτε τον πόνο και την απόγνωση, λειτουργεί ως ένας παγκόσμιος κώδικας επικοινωνίας.
Η  λογοτεχνία  από τη μία αποτελεί ένα ιδανικό μέσο εκτόνωσης για κάθε άτομο κι από την άλλη συνιστά μια ουσιαστική δίοδο των δημιουργικών δυνάμεων του .

3. Η ποίηση στις ημέρες μας δεν έχει τη θέση που κατείχε παλαιότερα. Για ποιο λόγο πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό και πως θεωρείτε ότι θα είναι το μέλλον της;

‘Ολα δυστυχώς είναι σημεία των καιρών .Η γλώσσα μας είναι περίφημη με πλειάδα λέξεων δυνατότητα έκφρασης ύφανσης λόγου πλην όμως με όσες παρεμβολές κατά καιρούς έχουν γίνει και είναι θεμα παιδείας αυτό χάνεται η μαγεία της. Το μονοτονικό σύστημα αν θέλετε η έλλειψη των διδαχής των Αρχαίων Ελληνικών , ο εκλαικισμός της γλώσσας γενικότερα η μείωση της παιδείας περιφέρει όλα αυτά τα αποτελέσματα. Καλώς ή κακώς όλα είναι θέμα παιδείας , μόρφωσης , γνώσης αλλά η σκληρή καθημερινότητα η κρίση αξιών της κοινωνίας μας , της ελληνικής οικογένειας και εν κατακλείδι η οικονομική κρίση συντέλεσε σε όλα αυτά. Διόρθωση , καλυτέρευση μπορεί να υπάρξει αρκεί και μεις να δούμε λίγο προς τα πίσω να μελετήσουμε και την αρχαιοελληνική γραμματεία , να γινουν συχνότερες εκδηλώσεις “περί ποιήσεως” ας το πούμε έτσι αλλά να μην είμαστε και φειδωλοί σε κονδύλια για την παιδεία μας.

4. Και τώρα μία δύσκολη ερώτηση. Τι σημαίνει για σας ποίηση;

Για μένα η ποίηση είναι έκφραση , ψυχική αποκάλυψη ,εκτόνωση από την καθημερινότητα . Μέσω αυτής και εγώ αλλά και ο αναγνώστης θεωρώ ότι μπορεί να ταξιδέψει μακριά από την καθημερινότητα τη ρουτίνα της και γενικά να βρει την αισιοδοξία που του λείπει , να νιώσει όμορφα να νιώσει την αγάπη και έστω ιδεατά να καλυτερεύσει την ζωή του.

5. Πότε ξεκινήσατε ν’ ασχολείστε με την τέχνη του λόγου και ποιος ήταν ο λόγος που σας παρότρυνε;

Η πρώτη μου ποιητική συλλογή εκδόθηκε το 2016 πλην όμως έγγραφα από τα σχολικά μου χρόνια όπου είχα την τιμή να έχω καθηγητή φιλόλογο τον κ.Γιάννη Κωβαίο ο οποίος θεωρώ ότι είναι ένας εξαίρετος λογοτέχνης και μου έδωσε την ώθηση της συγγραφής.

6. Γιατί γράφετε;

Όπως προανέφερα αποτελεί για μένα μια εκτόνωση , μια έκφραση συναισθημάτων , ιδεών που  στην καθημερινότητά μου λόγω και του επαγγέλματός μου ως δικηγόρος είναι δύσκολο να εκφραστούν στην δουλειά μου και ως εκ τούτου χρησιμοποιώ την πένα μου.

7. Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας; 

Δεν θα έλεγα ότι είναι αποκλειστικά βιωματική η πηγή της έμπνευσης , αντίθετα με συγκινεί και η ιστορία που αποτελεί και αυτή μια πηγή έμπνευσης αλλά και τα όσα βιώνουμε όλοι μας τόσο ως Έλληνες όσο και ως άνθρωποι.

8. Με ποιο λογοτεχνικό είδος ασχολείστε περισσότερο;

Το είδος που ασχολούμαι είναι κυρίως η ποίηση που για μένα αποτελεί το κορυφαίο είδος χωρίς με αυτό να θέλω να μειώσω τα λοιπά λογοτεχνικά είδη απλά σου δίνει τη δυνατότητα να σκεφτεί περισσότερο να ερμηνεύσεις και να ακολουθήσεις το δρόμο που εσύ επιθυμείς.

9. Μιλήστε μας για το λογοτεχνικό σας έργο.

‘Εχουν εκδοθεί τρεις ποιητικές μου συλλογές πέραν συμμετοχών σε ομαδικές με τίτλους “ΜΗΝΥΜΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ”, “ΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΧΑΙΚΟΥ” και “ΣΤΙΧΑΝΘΙΣΜΑΤΑ”  όπου τα ποιήματα είναι τόσο σε ελεύθερο όσο και σε ομοιοκατάληκτο στίχο και μιλούν για συναισθήματα , αγάπης και πόνου, με τον αντίστοιχο λυρισμό τους δεν θα τα θεωρούσα ερωτικά καθαρά , αλλά όπως προείπα και ιστορικά ποιήματα αλλά και ποιήματα που πραγματεύονται την καθημερινότητα λ.χ. το θέμα με την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ χωρίς όμως απαραίτητα με την ύπαρξη  πολιτικής χροιάς.

10. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο που έχει τίτλο: «ΣΤΙΧΑΝΘΙΣΜΑΤΑ». 

Πρόκειται για την τρίτη μου ποιητική συλλογή σε ελεύθερο κυρίως στίχο από τις εκδόσεις ΕΛΙΚΡΑΝΟΝ .Είναι μια ποιητική συλλογή  που ασχολείται κυρίως με τις κρίσεις που βιώνουμε σήμερα οικονομική, μεταναστευτική , αξιών αλλά με το κατάλληλο αισιόδοξο μήνυμα αλλά μέσα στις 146 σελίδες του υπάρχουν και ποιήματα συναισθημάτων αγάπης, πόνου και γενικά δυνατών συναισθημάτων που δεν έχουν να κάνουν μόνο σε διαπροσωπικό επίπεδο αλλά θέτουν προβληματισμούς γι αυτά τα συναισθήματα είτε απευθύνονται σε πρόσωπα ή και καταστάσεις.


11. Ποια είναι η αγαπημένη σας ώρα μέσα στην ημέρα που κάθεστε και γράφετε;

Συνήθως το βράδυ όταν η “φύσις ησυχάζει” είναι η ώρα που αδειάζεις από το καθημερινό σου φορτίο αδειάζεις από τις βαριές σκέψεις , διώχνεις τα μέταλλα που σε βαραίνουν και τότε ανάλαφρος γίνεσαι και γράφεις.


12. Πως είναι η ζωή ενός λογοτέχνη στα χρόνια της κρίσης;

Δύσκολη όπως όλου του κόσμου και η έμπνευση έρχεται επηρεαζόμενη και από αυτήν. Δεν υπάρχουν οι δυνατότητες είτε έκδοσης αφού όλοι γνωρίζουμε την δυσκολία με οίκους κλείνουν ή μονοπωλούν και το κόστος αυτού του μονοπωλίου όλοι το γνωρίζουμε και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να μου επιτραπεί να επαινέσω πρωτοβουλίες σαν τις δικές σας.  


13. Πως θα χαρακτηρίζατε τη λογοτεχνική παραγωγή σήμερα;


Υφίσταται όπως ανέκαθεν υφίστατο απλά η δυσκολία έγκειται στην προώθηση των βιβλίων λόγω ακριβώς και του κόστους που πλέον βαρύνει τον εκάστοτε λογοτέχνη αλλά και στη δυσκολία του αναγνωστικού κοινού και να το αποκτήσει αλλά και να το κατανοήσει υπάρχει κρίση και στη γλώσσα μας γενικότερα.


14.  Ποιο θεωρείτε πως είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός Best Seller;


Πολλοί παράγοντες συντελούν πέραν του θέματός του ,του κοινού που απευθύνεται, του οίκου που το εκδίδει, δυστυχώς είναι και θέμα διαφήμισης τηλεοπτικής κυρίως.

15.  Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιο θα επιλέγατε; 

Θα απαντήσω ρομαντικά είμαι λάτρης του βιβλίου του έντυπου παρά την ευκολία που ενδεχομένως παρέχει σε πολλούς το ηλεκτρονικό.


16.  Ποια συμβουλή θα δίνατε σ’ ένα νέο λογοτέχνη;

Να γράφει να προσπαθεί και να διαβάζει και άλλους λογοτέχνες καλυτερεύει και η γραφή του και η σκέψη του ωριμάζει. 


17. Τώρα ας περάσουμε στην πλευρά του αναγνώστη. Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε;


Το Μακεδονικόν ως φάσις του Ανατολικού Ζητήματος 1898-1908 του Νικολάου Βλάχου είναι μια ιστορική μελέτη με πρώτη έκδοση το 1935.


18.  Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Θα έλεγα ο Νορβηγός Γιόστεν Γκάνρντερ , ο Κοέλιο αλλά διαβάζω και όλους του Έλληνες ποιητές . 


19.  Τελευταία ερώτηση. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στο χώρο της λογοτεχνίας;

Συνεχίζω να γράφω και προγραμματίζω μια νέα έκδοση προς τα τέλη του χρόνου με είδη ποίησης που δεν είναι συχνά στις μέρες μας όπως ακροστιχίδες και τετράστιχα .


*     *     *


ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΟΙΗΣΗΣ
(ποίημα του Γιάννη Παρασκευόπουλου από την προσωπική ποιητική του συλλογή: 
ΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΧΑΙΚΟΥ - Εκδόσεις Ελίκρανον


Λέξεων χορός
Συναισθημάτων το φως
Είν’ η ποίηση. 



ΣΙΩΠΗΛΗ ΜΟΥ ΝΥΧΤΑ
(ποίημα του Γιάννη Παρασκευόπουλου από την προσωπική ποιητική του συλλογή: 
ΣΤΙΧΑΝΘΙΣΜΑΤΑ - Εκδόσεις Ελίκρανον

Η σιωπηλή μου νύχτα...
σελήνη θωπεύουσα και αθόρυβη
με αγκαλιάζουν με κρατάνε σε αγκαλιά υγρασμένη τα βελούδα της
κι απλώνω το όλον μου ασφαλής...
ψάχνω
την αγκαλιά που νύχτα θα θυμίζει
χωρίς δεσμά χωρίς βουή χωρίς του ήλιου τα πρέπει
μια αγκαλιά να με ποτίσει μια αγκαλιά να με διαπεράσει
και να'ναι μονάχα η δικιά μου η κραυγή που να ταράξει ουράνια κι ύδατα...
εγώ πεθαίνω εγώ γεννιέμαι
να φωνάξω
την αγκαλιά παραδομένος
ψάχνω 
την αγκαλιά που νύχτα θα μυρίζει...
σιωπηλή μου
νύχτα.



ΓΛΥΚΟ ΦΙΛΙ
(ποίημα του Γιάννη Παρασκευόπουλου από την προσωπική ποιητική του συλλογή: 
ΜΗΝΥΜΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ - Εκδόσεις Ελίκρανον

Έστειλα στο προσκεφάλι σου 
Γλυκό φιλί 
Βάλτο στα μάτια σου
Την ομορφιά του κόσμου να δεις
Βάλτο στα χείλη σου
Και θα σου χαμογελάσει η ζωή
Φυλάκισέ το στην καρδιά σου
Ν’ανθίσει από συναισθήματα
Μα αν δεν το κάνεις άστο εκεί
Στο προσκεφάλι σου
Φύλακας άγγελός σου θα’ναι
Δέξου το...
Μην το διώχνεις...
Για σένα το 'στειλα.



*     *     *



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ


Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος γεννήθηκε το 1970 στον Πύργο Ηλείας. Εκεί, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, μεγάλωσε, εκεί πρωτόπιασε την πένα και εκεί άφησε για πρώτη φορά τα συναισθήματά του πάνω στο χαρτί. Σπούδασε και απέκτησε το πτυχίο Νομικής από το Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κομοτηνής. Στο πίσω μέρος του μυαλού του όμως, η ποίηση κυριαρχούσε. Ένιωθε την ανάγκη να εκφραστεί, να μοιραστεί με φίλους όλα αυτά τα συναισθήματα που ανάβλυζαν μέσα του. Έτσι, επηρεασμένος από την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, θέλοντας, ως αντίλογο στην γενική μελαγχολία να δώσει ένα τόνο αισιοδοξίας, εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή τον Απρίλιο του 2016 υπό τον τίτλο «Μήνυμα Αισιοδοξίας», από τις Εκδόσεις Ελίκρανον. Μια ποιητική συλλογή που έγινε αποδεκτή από τους εκατοντάδες φίλους της ποίησης, με σπουδαίες κρητικές και που σήμερα έχει εξαντληθεί και η δεύτερη έκδοσή της.
Το 2017, εκδίδεται, ξανά από τις Εκδόσεις Ελίκρανον, μια ιδιαίτερη δουλειά του υπό τον τίτλο «Ποιητικός Λόγος ΧΑΪΚΟΥ». Ποιήματά του συμπεριλήφθησαν σε διάφορες ποιητικές συλλογές όπως: Στην «3η Ομαδική Ποιητική Συλλογή» των Εκδόσεων ∆ΙΑΝΥΣΜΑ. Στο «Ανθολόγιο Ποιήσεως Χειμώνα 2016»  Στην «4η Ομαδική Ποιητική Συλλογή» των Εκδόσεων ∆ΙΑΝΥΣΜΑ. Στο «Ανθολόγιο Ποιήσεως Καλοκαίρι 2017» Εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ. Στο «Ανθολόγιο Ποιήσεως Χειμώνας 2017». Ποίημα του έχει συμπεριληφθεί στο Ημερολόγιο Ερωτικό Ανθολόγιο 2018 “Αχ Ερωτα” των εκδόσεων ΒΕΡΓΙΝΑ.
Τον Μάιο του 2018 εξέδωσε την τρίτη του ποιητική συλλογή με τίτλο 
 «Σ τ ι χ α ν θ ί σ μ α τ α» από τις εκδόσεις ΕΛΙΚΡΑΝΟΝ, σε ελεύθερο στίχο, με την οποία φιλοδοξεί να ταξιδέψει τους αναγνώστες σε ατραπούς δυνατών συναισθημάτων. Συναισθημάτων αγάπης προς την πατρίδα και τον συνάνθρωπο.
Ζει στην Αθήνα όπου  την δικηγορία ενώ δεν σταματάει να σκαρώνει εμπνευσμένους στοίχους.





*     *     *


ΑΝ ΘΕΣ ΚΑΙ ΣΥ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙΣ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ: 

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ

ΚΑΙ ΣΤΗΝ 

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΧΡΟΝΩΝ 

ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

ΠΑΤΗΣΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!