Συνέντευξη με την ποιήτρια-συγγραφέα Ματίνα Δαραβάνη - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Συνέντευξη με την ποιήτρια-συγγραφέα Ματίνα Δαραβάνη - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ



Ο «ΚΕΦΑΛΟΣ - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς» έχει ξεκινήση μία νέα δράση με τίτλο: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ» και προσκαλεί όλους τους Λογοτέχνες, Ποιητές και Συγγραφείς να συμμετάσχουν σ' αυτήν (ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ). Σκοπός της εν λόγω δράσης είναι η προβολή μέσω αφιερωμάτων και συνεντεύξεων των σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών, Ποιητών και Συγγραφέων, είτε έχουν εκδώσει κάποιο βιβλίο είτε όχι και η δημιουργία του πρώτου τόμου της «Ηλεκτρονικής Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών», η οποία θα συσταθεί σε μία ανεξάρτητη ιστοσελίδα με τη μορφή ηλεκτρονικών τόμων και την έκδοση δωρεάν e-book.

Στη σημερινή μας παρουσίαση στα πλαίσια της δράσης: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ», θα σας παρουσιάσουμε την Ποιήτρια και Συγγραφέα, κ. Ματίνα Δαραβάνη, η οποία συμμετέχει στην «Εγκυκλοπαίδεια Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών» και απάντησε στις ερωτήσεις του Δημοσιογράφου, Λογοτέχνη και Εκδότη του Περιοδικού Κέφαλος, κ. Πλούταρχου Πάστρα, για το λογοτεχνικό της έργο, τα βιβλία και τη λογοτεχνία. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΜΑΤΙΝΑ ΔΑΡΑΒΑΝΗ


1. Αν έπρεπε να δώσετε έναν ορισμό για τη λογοτεχνία, ποιος θα ήταν αυτός;

Θα ήταν η γέφυρα που συνδέει τον άνθρωπο με τη φαντασία, το όνειρο και την αποτύπωση των πιο βαθιών συναισθημάτων. 

2. Τι μπορεί να προσφέρει η λογοτεχνία στο σύγχρονο άνθρωπο;

Ένα τρόπο διαφυγής απ’ τον σκληρό ρεαλισμό. Έναν κόσμο όπου ο ίδιος μπορεί είναι αυτός που επιθυμεί, στον οποίο έχει τη δυνατότητα να διαλέξει το τέλος του. Παράλληλα, διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες, οξύνοντας τον τρόπο σκέψης και την κριτική ικανότητα του ανθρώπου. 

3. Η ποίηση στις ημέρες μας δεν έχει τη θέση που κατείχε παλαιότερα. Για ποιο λόγο πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό και πως θεωρείτε ότι θα είναι το μέλλον της;

Σε μια κοινωνία που ο χρόνος είναι πολύτιμος και που η τεχνολογία αντικαθιστά τη σκέψη, είναι πολύ δύσκολο για τον άνθρωπο ν’ ασχοληθεί με την ποίηση, ν΄ αναζητήσει το νόημα πίσω από τις λέξεις και ν’ αντιληφθεί τα πολύπλευρα χαρίσματα που μπορεί αυτή να του προσφέρει. Για να έχει μέλλον η ποίηση στις μέρες μας, θα πρέπει οι νέοι να στραφούν προς αυτήν την κατεύθυνση και να μάθουν ν΄ αγαπούν και να εκφράζονται στο έπακρο, ειδάλλως το αύριο γι’ αυτήν κρίνεται αβέβαιο. 

4. Και τώρα μία δύσκολη ερώτηση. Τι σημαίνει για σας ποίηση;

Εκτόνωση της εσωτερικής διαμάχης με τον εαυτό. Εξωτερίκευση των απόκρυφων σκέψεων και συναισθημάτων. Εξιδανίκευση του έρωτα, των όμορφων και άσχημων στιγμών της ζωής, των ανθρώπων που αποτελούν κινητήρια δύναμη να αναγεννηθούμε, αλλάζοντας κάθε πτυχή που του εαυτού μας που φάνταζε απαράλλαχτη. Είναι σαν άνθρωπος, αλλά που δεν σε κρίνει, μονάχα σε ακούει, διαβάζει το μυαλό σου και σε λυτρώνει. 

5. Πότε ξεκινήσατε ν’ ασχολείστε με την τέχνη του λόγου και ποιος ήταν ο λόγος που σας παρότρυνε;

Ξεκίνησα ν΄ ασχολούμαι, ιδιαίτερα με την ποίηση, κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων, όταν μία πολύ δυνατή εμπειρία με ώθησε να αποτυπώσω αυτά που βίωνα σε ποιήματα.

6. Γιατί γράφετε;

Είναι κάτι που με γεμίζει ανακούφιση, γαλήνη, με ηρεμεί, αφήνει την ευαισθησία που κρύβω μέσα μου να βγει προς τα έξω και με αποφορτίζει από την ένταση της καθημερινότητας.

7. Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας; 

Η πηγή της έμπνευσής μου είναι ένα πρόσωπο που από τότε που μπήκε στη ζωή μου, άλλαξε τα πάντα σε αυτήν. Τα έντονα εμπόδια και οι δυσκολίες που παρουσιάστηκαν, αποτέλεσαν αιτία της ανάγκης για καταγραφή των βιωμάτων αυτών. 

8. Με ποιο λογοτεχνικό είδος ασχολείστε περισσότερο;

Το αγαπημένο μου είδος είναι η ελληνική και ξένη ερωτική ποίηση. 

9. Μιλήστε μας για το λογοτεχνικό σας έργο.

Το λογοτεχνικό μου έργο είναι σύντομο, καθώς «Η γλυκιά ενόρμηση του έρωτα» είναι το πρώτο μου βιβλίο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία σύγχρονης ελληνικής ποίησης. 

10. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο που έχει τίτλο: «Η ΓΛΥΚΙΑ ΕΝΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ». 

Πρόκειται για ερωτικά ποιήματα απ΄ τις εκδόσεις Ιωλκός. Ποιήματα βγαλμένα απ΄ τη ψυχή που αντικατοπτρίζουν επακριβώς όλα όσα αισθάνεται ένας παράφορα ερωτευμένος άνθρωπος που αδυνατεί να διαχειριστεί τα συναισθήματά του και μπλέκεται ανάμεσα σε φωτεινά και σκοτεινά μονοπάτια, ψάχνοντας να βρει την αγκαλιά που θα τον γλυκάνει. Ο τίτλος, αφορά τον έρωτα, όντας η μεγαλύτερη ενόρμηση, μαζί με τον θάνατο, που μπορεί να σε οδηγήσει σε πράξεις που δε νόμιζες ότι μπορούσες. 


11. Ποια είναι η αγαπημένη σας ώρα μέσα στην ημέρα που κάθεστε και γράφετε;

Οποιαδήποτε ώρα μέσα στη μέρα, όταν το κλίμα, η ατμόσφαιρα, η φόρτιση, μου το επιτρέψει. Ακόμα και μέσα στον ύπνο μου ξυπνώ μερικές φορές, έχοντας τη διάθεση να γράψω. Όταν αυτό που θα γράψω είναι αυθεντικό και η μνήμη μου θα το έχει ξεχάσει μετά από λίγα λεπτά.


12.  Πως είναι η ζωή ενός λογοτέχνη στα χρόνια της κρίσης;

Σίγουρα δεν είναι εύκολη. Η κρίση έχει επηρεάσει την καθημερινή μας ζωή σε τόσο μεγάλο βαθμό, που η λογοτεχνία αποτελεί πλέον δείγμα πολυτελείας. Έτσι λοιπόν, είναι σχεδόν αδύνατον για ένα λογοτέχνη να το ασκήσει αποκλειστικά ως επάγγελμα. 


13.  Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιο θα επιλέγατε; 

Θα επέλεγα οπωσδήποτε το έντυπο. Δεν μπορείς να νιώσεις, να βιώσεις και να γίνεις ένα με τον συγγραφέα, μέσα από μια οθόνη.     


14.  Ποια συμβουλή θα δίνατε σ’ ένα νέο λογοτέχνη;

Να μην το βάλει κάτω και να πιστεύει στον εαυτό του. Να προσπαθεί για το καλύτερο χωρίς ν’ απογοητεύεται και να δει αυτή τη διαδικασία σαν ένα ευχάριστο ταξίδι αυτοπραγμάτωσης. 


15.  Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Αγαπημένοι μου συγγραφείς και συγκεκριμένα ποιητές, είναι από Έλληνες ο Γιάννης Ρίτσος και ο Τάσος Λειβαδίτης και από ξένους ο Pablo Neruda, o Ε.Ε. Cummings, o Federico Garcia Lorca και ο W.B. Yeats. 


16.  Τελευταία ερώτηση. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στο χώρο της λογοτεχνίας;

Θα ήθελα να συνεχίσω μία πορεία στην ποίηση. Εξάλλου, ήδη έχω έτοιμη την επόμενη ποιητική  συλλογή, που αν όλα πάνε καλά, θα εκδώσω τον επόμενο χρόνο. 


*     *     *


ΕΡΩΤΕΥΟΜΑΙ
(ποίημα της Ματίνας Δαραβάνη από την προσωπική ποιητική της συλλογή: 
Η ΓΛΥΚΙΑ ΕΝΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ - Εκδόσεις Ιωλκός

Σε ερωτεύομαι.
Ο έρωτας, καινούρια ζωή μου χάρισε,
σάπισε η παλιά η σάρκα,
αναγεννιέται νέα από το σώμα και τα χείλη,
που δίνουν σφυγμό στα δικά μου.
Είμαι μόνη κι όμως, είμαι μαζί σου
κι όταν η σκιά σου μ’ αγκαλιάζει,
νιώθω πως πετάω στα ουράνια,
μακριά από Παράδεισο και Κόλαση
σε μία εποχή χωρίς τέλος χωρίς αρχή.
Εκεί που ξεκινούν όλα
ξεκινά ο έρωτας ο δικός μας,
γιατί υπάρχω όταν είσαι μαζί μου
και πεθαίνω όταν δεν είσαι.
Κάνε με να ζω αιώνια,
κάνε με να ζω μαζί σου.




ΓΙΑΤΙ
(ποίημα της Ματίνας Δαραβάνη από την προσωπική ποιητική της συλλογή: 
Η ΓΛΥΚΙΑ ΕΝΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ - Εκδόσεις Ιωλκός

Γιατί, όμως, εμείς οι άνθρωποι, γιατί...
Γιατί να ζούμε σαν σκλάβοι,
σαν αγρίμια του πολέμου.
Όπως το κρύο σφίγγει το δέρμα,
έτσι κι εμείς, τις ρίζες μας φυτρώνουμε σε άζωες ερήμους.
Απύθμενα ποτάμια δίχως λέξη λογικής.
Ασυγκράτητη λύσσα αδίστακτα καίει τις ψυχές
κι αυτές πέφτουν σαν ερήμια,
σαν αλύτρωτα μονοπάτια,
που βαδίζουμε και δε βλέπουμε.
Βλέπουμε μα είμαστε τυφλοί.
Γιατί ο τυφλός μπορεί να δει, αλήθεια,
εκεί που οι άλλοι χάνονται
σε άγνωστες βιτρίνες βασανισμένης ματαιότητας.


*     *     *



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΤΙΝΑΣ ΔΑΡΑΒΑΝΗ


Η Ματίνα Δαραβάνη γενήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1993. Είναι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει παρακολουθήσει τα εξής σεμινάρια: 20/02/2018-22/02/2018 Αυτοσχεδιασμός Κίνησης και Λόγου με τον Βασίλη Βασιλάκη- Θέατρο των Πολιτών Καβάλας. 23/01/2018 Στην πράξη της θεατρικής γραφής με την Χρύσα Σπυλιώτη- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας. 22/09/2017 Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι: στόχοι και προοπτικές- Δ.Ε.Κ.Π.Ο.Τ.Α. Δήμου Δράμας. 2016-2017 Ανοιχτά σεμινάρια Ψυχολογίας- Προγράμματα Ψυχικής και Κοινοτικής Υγείας, Πανεπιστήμιο του Αιγαίου. 15/05/2016 Παιδιά μιας διαχρονικής κρίσης- Ν.Π.Δ.Δ. Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη και Προσχολική Αγωγή Καβάλας. 2015-2016 Ψυχοπαθολογία των εξαρτήσεων: Παιδική ηλικία και εξάρτηση-Εφηβεία και εξαρτήσεις, Ψυχικές διαταραχές και εξαρτήσεις, Ψυχοπαθολογία του καπνίσματος, Ψυχοπαθολογία του αλκοολισμού, Πρόληψη των εξαρτήσεων, Θεραπευτική των εξαρτήσεων- Κέντρο πρόληψης εξαρτήσεων Ροδόπης, ΟΡΦΕΑΣ. 09/05/2014-10/05/2014 Οι διαπροσωπικές και διομαδικές σχέσεις στην Ελλάδα του σήμερα: Προσεγγίσεις της σύγχρονης κοινωνικο-ψυχολογικής έρευνας- Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Σχολή Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας. 15/06/2013-16/06/2013 Κοινωνική Εργασία στην Εκπαίδευση και η Εκπαίδευση στην Κοινωνική Εργασία την εποχή της κρίσης- Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Κοινωνικής εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής και  Εργαστήριο Κοινωνικής και Κοινοτικής Εργασίας και Συμβουλευτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. 11/05/2012 Οικογένεια και εξάρτηση- Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης με Κατεύθυνση Κοινωνικής Εργασίας Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. 3/05/2012 Μεταπτυχιακές σπουδές των αποφοίτων της Κοινωνικής Διοίκησης στην Κοινωνική Εργασία και στην Κοινωνική Πολιτική- Σύλλογος Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Έχει πτυχίο Αγγλικών επιπέδου Proficiency και Πληροφορικής. 
Ασχολείται με το θέατρο, την ποίηση και  το σχέδιο. Τον Ιούλιο του 2017 συνέγραψε την ποιητική συλλογή: Η Γλυκιά Ενόρμηση Του Έρωτα- εκδόσεις Ιωλκός.






*     *     *


ΑΝ ΘΕΣ ΚΑΙ ΣΥ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙΣ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ: 

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ

ΚΑΙ ΣΤΗΝ 

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΧΡΟΝΩΝ 

ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

ΠΑΤΗΣΕ 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!