Συνέντευξη με την Εύα Πετροπούλου Λιανού (Μέλος κριτικής επιτροπής 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ποίησης ΚΕΦΑΛΟΣ) - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Συνέντευξη με την Εύα Πετροπούλου Λιανού (Μέλος κριτικής επιτροπής 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ποίησης ΚΕΦΑΛΟΣ)




Συνεχίζουμε την παρουσίαση των μελών της κριτικής επιτροπής του «1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ποίησης ΚΕΦΑΛΟΣ» του λογοτεχνικού περιοδικού μας. Σας υπενθυμίζουμε πως κάθε Σαββατοκύριακο και για όλο τον Ιούνιο θα παρουσιάζονται δύο μέλη από τη δεκαμελή κριτική επιτροπή, με μία συνέντευξη που θα δώσουν στον Εκδότη του Περιοδικού, Δημοσιογράφο και Λογοτέχνη, κ. Πλούταρχο Πάστρα.
Στη σημερινή μας παρουσίαση θα σας παρουσιάσουμε τη Συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας και Εισηγήτρια σεμιναρίου δημιουργικής γραφής παραμυθιού, την κ. Εύα Πετροπούλου Λιανού, η οποία απάντησε στις ερωτήσεις του κ. Πάστρα για το λογοτεχνικό της έργο. 


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΛΙΑΝΟΥ

1. Ποια θεωρείτε πως είναι τα καταλληλότερα κριτήρια για μία αντικειμενική λογοτεχνική κριτική;

Tα καταλληλότερα κριτήρια είναι κατά την ταπεινή μου άποψη, η καλή γνώση του χειρισμού της ελληνικής γλώσσας, η αποστασιοποίηση από οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει την κρίση , το ανοιχτό μυαλό και η αγάπη για τη λογοτεχνία είτε ποίηση, μυθιστόρημα . 

2. Αν έπρεπε να δώσετε έναν ορισμό για την ποίηση, ποιος θα ήταν αυτός;

Αέναη επικοινωνία με την καρδιά και τους Αγγέλους, γιατί για μένα η ποίηση είναι επικοινωνία με τα Θεία κατά κύριο λόγο.

3. Πως βλέπετε την ποίηση σήμερα; Ποιο θεωρείτε πως θα είναι το μέλλον της;

Η ποίηση αγαπιέται δύσκολα γιατί πολλοί προσπαθούν να την κατανοήσουν με το λόγο ή τη σκέψη κι όχι με το συναίσθημα. Όταν διαβάζει κάποιος ποίηση θα πρέπει να έχει την καρδιά του ανοιχτή. Το μέλλον είναι ποιητικό, όπως ήταν πάντα, οι συμβολισμοί αλλά και οι επαναστάσεις ξεκίνησαν από ... την ποίηση 

4. Γιατί γράφετε;

Γράφω... για να γίνω καλύτερος άνθρωπος... για να εμπνεύσω κι άλλους , για να δείξω σε όλους ότι τα όνειρα μπορούν να γίνουν αληθινά, με θυσίες υπομονή και επιμονή. 

5. Με ποιο λογοτεχνικό είδος ασχολείστε περισσότερο;

Είμαι μια παραμυθού, ασχολούμαι εδώ και δέκα χρόνια με το παιδικό κι εφηβικό βιβλίο. 


6. Μιλήστε μας για το έργο σας. (Λογοτεχνικό για του λογοτέχνες και Επιστημονικό για τους επιστήμονες – μπορείτε να μιλήσετε και για τα δύο εφόσον έχετε και τις δύο προηγούμενες ιδιότητες)

Ξεκίνησα από το 2006 με τη Ζεραλντιν στη Γαλλία, όπου εξέδωσα το πρώτο μου βιβλίο και από τότε συνεχίζω να παραμυθοταξιδεύω....με ήρωες και περιπέτειες για παιδιά που αξίζει να πιστεύουν στο αδύνατο. 
Παραθέτω λίγα λόγια για το έργο μου, από το αφιέρωμα που μου έκανε η (Διώνη Δημητριάδου)
«Η καριέρα της στον χώρο του παιδικού βιβλίου ξεκίνησε από τη Γαλλία το 2006, με το βιβλίο  "Geraldine et le lutin du lac" («Η Ζεραλντίν και το ξωτικό της λίμνης»), που έγραψε στα Γαλλικά  το 1994 και εξεδόθη το 2006 από τις εκδόσεις Amalthee στη Νάντη. Από τότε ακολούθησαν ήρωες και βιβλία, συνεντεύξεις και παρουσιάσεις:
2009  Η κόρη της Σελήνης,  Οσελότος
2011  Η Zεραλντίν  μεταφράστηκε στα Ελληνικά, Έναστρον
2013  Τα παραμυθοταξιδεύματά μου,  βακχικόν
2015  Ο ήρωας με τα φτερωτά σανδάλια και το μαγικό μολύβι,   Όστρια
2015 Στον έρωτα που έρχεται,  Οσελότος
2013  Εγώ και ο άλλος μου εαυτός, η σκιά μου, Σαΐτα
2017  Οι περιπέτειες του σαμουράι Νογκασίκα -  Σαν, Οσελότος
Έχει συμμετάσχει σε αρκετά ανθολόγια ποίησης (όπως η συλλογή  Craft II Ετερότητα, μικρές εκδόσεις) και σε συλλογές παραμυθιών.  Πρόσφατα η εγκυκλοπαίδεια Χάρη Πάτση τής αφιέρωσε ένα δισέλιδο για την προσφορά της στην παιδική λογοτεχνία. Τα βιβλία της έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας Κύπρου».
Ιστολόγιο: http://evalianou.blogspot.gr
E-mail: evvieparra@hotmail.com

7. Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε;

Μάτερ φαμίλιας  του εξαίρετου φίλου συγγραφέα Πάνου Παπαδάκη

8. Ποια συμβουλή θα δίνατε σ’ ένα νέο λογοτέχνη;

Να πιστεύει στο ταλέντο του, να έχει υπομονή, να κάνει μια σοβαρή έρευνα αγοράς πριν βγει στην αναζήτηση για εκδότες και να ... γράφει με τη γλώσσα της καρδιάς του 

9. Ποιος  ή ποιοι είναι ο αγαπημένος συγγραφέας ή οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Έχω αγαπημένους και Έλληνες και ξένους όπως Δημήτρης Στεφανάκης, Αλέξης Σταμάτης.  Comtesse de Segur, Φιλομήλα Λαπατά, Μενέλαος Λουντέμης, Παπαδιαμάντης, Πηνελόπη Δέλτα κ.ά.

10. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στο χώρο της λογοτεχνίας ή της επιστήμης;

Πρόκειται σύντομα να ταξιδέψω στην Κύπρο για μια σειρά από σεμινάρια δημιουργική γραφής που θα έχουν αφετηρία την .. αποπροσανατολισμένη πυξίδα του σαμουράι Νογκασικα σαν. Είναι εύκολο να γράψεις μια ιστορία, αλλά το να γράψεις ένα καλό παραμύθι  που θα μείνει στις καρδιές των παιδιών  θέλει τέχνη και ήθος.
Ευχαριστώ πολύ τον καλό φίλο και ομότεχνο Χρίστο Τσιαήλη  συγγραφέας και καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας , για την πρόσκληση του να ταξιδέψω στην Κύπρο στα τέλη Ιουνίου και να δείξουμε από κοντά στους φίλους μας, τη μαγική στιγμή  της συγγραφής ενός παραμυθιού .
Ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη.
Καλή επιτυχία στο έργο σας.
Συγχαρητήρια για όλες τις εκδηλώσεις και τους διαγωνισμούς στο περιοδικό Κέφαλος.

Εύα Πετροπούλου Λιανού
Συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας
Εισηγήτρια σεμιναρίου δημιουργικής γραφής παραμυθιού 

                                *     *     *

Τα Ονειρα
(ποίημα της Εύας Πετροπούλου Λιανού) 

Όνειρα είναι τα σχέδια του Θεού
Όνειρα είναι οι ευχές της Παναγιάς
Τα ζήτω των Ηρώων.
Οι καλοσύνες των ανθρώπων
Όνειρα είναι τα χαμόγελα των Αγγέλων.
Όνειρα είναι τα σχέδια στα σύννεφα.
Όνειρα είναι τα χρώματα του Ουράνιου Τόξου.

Όνειρα είναι το σ αγαπώ της μαμάς
Όνειρα είναι οι στιγμές που κλείνουν ολάκερη ζωή
Όνειρα είναι η αρχή σε μια ξένη χώρα
Όνειρα είναι η αγκαλιά απο πρόσωπο ερωτευμένο.
Όνειρα είναι αυτά που σκέφτομουν
κάθε λεπτό, μέχρι να βρώ την ελευθερία.

Όνειρα είναι ο κάθε ήρωας σε ενα παραμύθι 
Όνειρα είναι η θάλασσα η γαλάζια και ο έναστρος ουρανός.
Όνειρα είναι τα μάτια να λένε την αλήθεια.
Όνειρα είναι οι καρδιές να χτυπούν δυνατά.

Ευα Πετροπούλου Λιανού
Συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας
Ποιήτρια
Εισηγήτρια δημιουργικής γραφής παραμυθιού
\



*     *     *



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΥΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΛΙΑΝΟΥ


Η Εύα Πετροπούλου-Λιανού γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο όπου και ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές της. Αγαπούσε τη δημοσιογραφία από μικρή, οπότε αποφασίζει να κάνει επάγγελμα τη μεγάλη της αγάπη και παρακολουθεί μαθήματα δημοσιογραφίας στη σχολή του ΑΝΤ1. Τελειώνοντας τις σπουδές της, κάνει την πρακτική της ως ελεύθερη ρεπόρτερ σε διάφορες δημοσιογραφικές εκπομπές. Το 1994 φεύγει για τη Γαλλία όπου εργάζεται ως δημοσιογράφος στη
γαλλική εφημερίδα «Le LIBRE JOURNAL». Η αγάπη για την Ελλάδα όμως την κερδίζει. Επιστρέφει στην ηλιόλουστη πατρίδα, κι από το 2002 ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Τον Μάϊο του 2011 θα εκδοθεί το τρίτο βιβλίο της, «Η Ζεραλντίν και το Ξωτικό της Λίμνης», από τις εκδόσεις Έναστρον. Μάλιστα, το έργο αυτό ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία στην παιδική σκηνή «Ηλιότεχνο» (Ιανουάριος 2012), σε σκηνοθεσία του Θ. Βουρνά. Ακολούθησαν κι άλλες παραστάσεις σε σχολεία και πολιτιστικούς χώρους. Στη συνέχεια, θα εκδώσει  ebooks «Εγω κι ο άλλος μου ευατός, η Σκια μου» εκδόσεις Σαιτα  «H Zεραλντιν και ο ξωτικό της λιμνης » στα ιταλικά καθώς και  «Η κόρη της Σελήνης» (εκδόσεις Αναζητήσεις), σε 2 γλώσσες αγγλικά και ελληνικά στην άμαζον κομ κι άλλα πολλά 
Η Κόρη της Σελήνης , έχει ήδη κυκλοφορήσει απο τις εκδόσεις Οσελότος 2009 και 2010  και πήρε τις καλύτερες κριτικές για την εικονογράφηση και το στυλ γραφής της συγγραφέως.  
Είναι μέλος του Ομίλου Unesco Λόγου και Τέχνης, των Κορινθίων Συγγραφέων, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.  Επίσης  του Ελληνικού Παραρτήματος ΙΒΒΥ Ελλάδα. Συνεντεύξεις και παραμύθια της φιλοξενούνται σε ηλεκτρονικές εφημερίδες της Ελλάδας και της Κύπρου.
Πρόσφατα η έγκριτη εγκυκλοπαίδεια Χάρη Πάτση της αφιέρωσε ένα δισέλιδο, για την προσφορά της στην παιδική λογοτεχνία.τόμος 27 σελ 300. 
Τα βιβλία της έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας Κύπρου Ιστολόγιο: http://evalianou.blogspot.gr
E-mail: evvieparra@hotmail.com














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!