Λογοτεχνική Βραδιά στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών: Η λογοτεχνία πέρα μακριά - Ο τέταρτος τοίχος - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Λογοτεχνική Βραδιά στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών: Η λογοτεχνία πέρα μακριά - Ο τέταρτος τοίχος




Κύκλος «Η λογοτεχνία πέρα μακριά»
Βραδιά Sorj Chalandon «Ο τέταρτος τοίχος»
06.12.2017, 19.00 ́| Βιβλιοθήκη Octave Merlier - IFG
«[...] η ζωή είναι ένα βιβλίο που αγαπάς, είναι ένα παιδί που παίζει στα πόδια σας, ένα εργαλείο που νιώθεις καλά στο χέρι σου, ένας πάγκος μπροστά στο σπίτι για να ξεκουραστείς το βράδυ.»
Jean Anouilh, Αντιγόνη - La Table ronde, 1946
«Η ιδέα του Σαμ ήταν ωραία και τρελή: να ανεβάσει την Αντιγόνη του Jean Anouilh στη Βηρυτό. Να κλέψει δυο ώρες απ’ τον πόλεμο, παίρνοντας από κάθε στρατόπεδο ένα γιο ή μια κόρη για να τους κάνει ηθοποιούς. Ύστερα να συγκεντρώσει αυτούς τους εχθρούς πάνω σε μια πρόχειρη σκηνή, κάτι ανάμεσα σε κατεστραμμένη αυλή και ρημαγμένο κήπο.
Ο Σαμουήλ ήταν Έλληνας. Και Εβραίος. Αδερφός μου κατά κάποιον τρόπο. Μια μέρα μου ζήτησε να πάρω μέρος σ’ αυτή την ποιητική ανακωχή. Μ’ έβαλε να το υποσχεθώ, εμένα, ένα θεατράνθρωπο της πλάκας. Και του είπα ναι. Πήγα στη Βηρυτό, στις 10 Φεβρουαρίου 1982, με το χέρι απλωμένο στην ειρήνη. Πριν ο πόλεμος μου απλώσει βάναυσα το δικό του.»
Sorj Chalandon
Μετά από τριάντα τέσσερα χρόνια στην εφημερίδα Libération, ο Sorj Chalandon γράφει σήμερα στην εφημερίδα Le Canard enchaîné. Πρώην ρεπόρτερ, τιμημένος με το βραβείο Albert-Londres (1988), δημοσίευσε επίσης εφτά μυθιστορήματα στις εκδόσεις Grasset, μεταξύ των οποίων Une promesse (βραβείο Médicis 2006) και Retour à Killybegs (Μεγάλο βραβείο μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας). Ο τέταρτος τοίχος τιμήθηκε μεταξύ άλλων, με το Βραβείο Goncourt των μαθητών Λυκείου (2013) και διασκευάστηκε σε κόμικς από τον Corbeyran με εικονογράφηση του Horne.
Θα βρείτε τη σχετική βιβλιογραφία, ελληνική και γαλλική, στη Βιβλιοθήκη Octave Merlier.
Σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Λεξικοπωλείο και με τις εκδόσεις Εστία
Είσοδος ελεύθερη, συζήτηση στα ελληνικά και στα γαλλικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!