Συνέντευξη με την Αλεξία Δούνα για το βιβλίο: «Πίσω από τις φυλλωσιές» - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

Συνέντευξη με την Αλεξία Δούνα για το βιβλίο: «Πίσω από τις φυλλωσιές»




Επιμέλεια Συνέντευξης: Μαρία Στέλλα Τσάτση 

Aλεξία Δούνα: «Πιστεύω ότι όλοι μας είμαστε μικροί ήρωες»   


Η Ελπίδα, είναι μια καθημερινή ηρωίδα, ευαίσθητη και αγωνίστρια της ζωής,  πληγωμένη από αυτόν τον “γυάλινο” κόσμο. Προσπαθεί να βάλει ένα τέλος, ένα  οριστικό τέλος και να “κόψει” το νήμα της ζωής της. Όμως λόγω μιας συγκυρίας, θα  οδηγηθεί σε μια κοινότητα ανθρώπων μέσα στην φύση, μακριά από όλους και από  όλα. 
Η φύση, που από μικρή αγαπά και η ζωή της μέσα στον δικό της “πράσινο  παράδεισο ”καθώς και η ομάδα των νέων ανθρώπων που έχει γνωρίσει την βοηθάνε  να σταθεί ξανά στα πόδια της και να επαναπροσδιορίσει το νόημα της ίδιας της  ύπαρξης της.  
Είναι αρκετό όμως αυτό; Με τι είδους κινδύνους και φόβους, θα έρθει αντιμέτωπη η  24χρονη κοπέλα και οι φίλοι της; Κίνδυνοι, οι οποίοι είναι καλά κρυμμένοι “Πίσω από  τις Φυλλωσιές”. 
Η Αλεξια Δούνα, η συγγραφέας του μοναδικού λογοτεχνικού βιβλίου “Πίσω από τις  Φυλλωσιές” (Πρότυπες Εκδόσεις “Πηγή”), που έχουν λατρέψει τόσο κριτικοί όσο και αναγνώστες, μας χαρίζει απλόχερα ένα δροσερό και περιπετειώδες μυθιστόρημα. Ένα μυθιστόρημα, ανάλαφρο που μέσα από τη ζωή και την περιπέτεια της Ελπίδας, εντείνει και αφυπνίζει την οικολογική μας συνείδηση δίνοντάς μας άπειρα μηνύματα ζωής και κρατώντας μας σε αδημονία μέχρι το τελευταίο λεπτό. Η  συγγραφέας, Αλεξία Δούνα, μέσα από την εφ' όλης της ύλης συνέντευξής της στο www.kefalosperiodiko.gr, μας μίλησε για την ίδια, το νέο της βιβλίο “Πίσω από τις  Φυλλωσιές”, για τα μηνύματα που θέλει να μεταδώσει στους αναγνώστες μέσα από  αυτό, τα όνειρα καθώς και τα επόμενα βήματά της.  

• Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. 
Ονομάζομαι Δούνα Αλεξία και γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη. Είμαι  εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ζω με την οικογένειά μου  στην Πτολεμαΐδα. Το βιβλίο «Πίσω από τις φυλλωσιές» είναι το πρώτο  μου μυθιστόρημα. 

• Πείτε μας την σημασία της συγγραφής στη ζωή σας. 
Η συγγραφή είναι για μένα μια διέξοδος. Μια διέξοδος για να μιλήσω για  πράγματα που με προβληματίζουν ή να ξεφύγω από την  καθημερινότητα. 

• Δώστε μας μια γεύση, σχετικά με την πλοκή του  μυθιστορήματος.
Το βιβλίο ακολουθεί την Ελπίδα, μια 24χρονη κοπέλα, η οποία νιώθει ότι  βρίσκεται σε τέλμα και απελπισμένη θέλει να τερματίσει τη ζωή της.  Όμως, μια απρόσμενη συγκυρία την οδηγεί σε μία μυστική κοινότητα  ανθρώπων μέσα στο κατάφυτο δάσος, στους πρόποδες ενός βουνού. Η κοινότητα αυτή υπόσχεται μια ζωή σε αρμονία με τη φύση  μακριά από την αλλοτρίωση του αστικού πολιτισμού. Καθώς η Ελπίδα  προσπαθεί να προσαρμοστεί σε αυτόν τον νέο τρόπος ζωής,  εμφανίζονται κίνδυνοι εντός και εκτός της κοινότητας οι οποίοι απειλούν  την ύπαρξή της και αναγκάζουν την Ελπίδα και τους συντρόφους της να  παλέψουν για να σώσουν αυτήν αλλά και την ίδια τη ζωή τους.




• Περιγράψτε μας λίγο τον χαρακτήρα της ηρωίδας, της  Ελπίδας στο μυθιστόρημά σας “Πίσω από τις Φυλλωσιές”. 
Η Ελπίδα είναι μια κοπέλα ευαίσθητη, ευγενική, φιλήσυχη και με  πείσμα. Έχει αναπτύξει από μικρή έντονη οικολογική συνείδηση και  αίσθημα του δικαίου. Παρόλο τον φόβο που νιώθει προσπαθεί να  αντιμετωπίσει τους κινδύνους με θάρρος και σύνεση. 

• Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ηρωίδα, είναι υπαρκτό  πρόσωπο; 
Ο χαρακτήρας της Ελπίδας δεν βασίζεται σε υπαρκτό πρόσωπο αλλά  θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι εκεί έξω με τα  στοιχεία του χαρακτήρα της. 

• Πιστεύετε ότι πίσω από κάθε δυνατό άνθρωπο, κρύβεται ένας  ήρωας ζωής; 
Πιστεύω ότι όλοι μας είμαστε μικροί ήρωες, ο καθένας με τον τρόπο του,  καθώς όλοι μας καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια της  ζωή μας καταστάσεις οι οποίες μας βγάζουν από τη ζώνη άνεσής μας  και μας ωθούν ένα βήμα πιο πέρα από όσα ξέρουμε. Είναι στο χέρι μας,  αν θα δεχτούμε την πρόκληση ή όχι. 

• Πείτε μας λίγα λόγια για την συνεργασία σας με τις πρότυπες  εκδόσεις “Πηγή”. 
Οι εκδόσεις Πηγή πίστεψαν στο μυθιστόρημά μου και ήταν αυτές που  πλαισίωσαν την προσπάθειά μου με μεράκι και επαγγελματισμό και με  τον καλύτερο τρόπο σε όλα τα επόμενα βήματα και τους ευχαριστώ  πολύ για αυτό. 




• Tι είδους μηνύματα, θέλετε να μεταδώσετε στους  αναγνώστες μέσα από το βιβλίο σας; 
Το μυθιστόρημα «Πίσω από τις φυλλωσιές» είναι μια ευχάριστη και  περιπετειώδης ιστορία με οικολογικό χαρακτήρα μιας και το έναυσμα για  τη συγγραφή του ήταν ο εξής προβληματισμός: Μέχρι που ο τρόπος ζωής μας θεωρείται εξέλιξη και πρόοδος και από ποιο σημείο και μετά  είναι παρακμή και απληστία; Και τελικά τι μπορούμε να κάνουμε εμείς  για αυτό; Μέσα από την πλοκή διερευνάται το πώς θα μπορούσε να  είναι μια κοινωνία στην οποία ο σεβασμός για το περιβάλλον και τον  συνάνθρωπο είναι ο θεμέλιος λίθος. Γίνεται η σύγκριση μιας τέτοιας  κοινωνίας με αυτήν που κυριαρχεί σήμερα και τέλος τίθεται το ερώτημα  του τι θα μπορούσαμε να κάνουμε και σε ποιον βαθμό για να επιτύχουμε  κοινωνίες οι οποίες θα βρίσκονται σε αρμονία με τη φύση. 

• Ποια είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα ενός επιτυχημένου συγγραφέα; 
Επιτυχημένος συγγραφέας για μένα είναι αυτός ο οποίος μέσα από μια  εξαιρετική συγγραφική πένα και ζωηρή φαντασία μπορεί να ταξιδέψει  τους αναγνώστες, να τους κάνει να ταυτιστούν με τους ήρωές του και  ταυτόχρονα να περάσει μηνύματα που αφορούν τον σύγχρονο κόσμο. 

• Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα, έχουμε αξιόλογους συγγραφείς; 
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί οι οποίοι ασχολούνται με τη συγγραφή  και συναντάμε έργα στα περισσότερα λογοτεχνικά είδη. Ανάμεσά τους  υπάρχουν αξιόλογα βιβλία, τα οποία αξίζει να διαβάσει κανείς. 

• Είναι όνειρο ζωής για εσάς η συγγραφή βιβλίων; 
Ναι, είναι ένα όνειρο το οποίο είχα από μικρή ηλικία και θέλω να  συνεχίσω την συγγραφή για όσο καιρό θα έχω πράγματα να μοιραστώ.




• Έχετε να αφήσετε κάποιο μήνυμα στους αναγνώστες και νέους συγγραφείς; 
Στους αναγνώστες θα πω να συνεχίσουν να διαβάζουν επενδύοντας σε  διαφορετικά λογοτεχνικά είδη αλλά και σε νέους συγγραφείς καθώς θα  αποκομίσουν σίγουρα πολλά από αυτό. Στους νέους συγγραφείς θα πω να συνεχίσουν απτόητοι να γράφουν γιατί μέσα από την τριβή με το  αντικείμενο θα ξεδιπλωθεί και θα εξελιχθεί το ταλέντο τους. 

• Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας; 
Έχω βάλει αρκετούς στόχους για το επόμενο χρονικό διάστημα και μέσα  σε αυτούς είναι σίγουρα η συγγραφή κάτι καινούριου, το οποίο δουλεύω  αυτόν τον καιρό. 

*Ευχαριστούμε θερμά την συγγραφέα Αλεξία Δούνα για την  παραχώρηση των φωτογραφιών από το αρχείο της*

Social media 
Instagram: Αλεξία Δούνα (@alexiadouna)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!