Μια αξέχαστη θύμιση - Γιώργος Παναγιωτακοπουλος (Λογοτεχνικό Δωδεκαήμερο Χριστουγέννων 2022) - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Μια αξέχαστη θύμιση - Γιώργος Παναγιωτακοπουλος (Λογοτεχνικό Δωδεκαήμερο Χριστουγέννων 2022)





 ΜΙΑ ΑΞΈΧΑΣΤΗ ΘΥΜΙΣΗ 


Χριστούγεννα και φέτος.

Και οι ευχές όλων μας για υγεία, αγάπη, επιτυχίες,σύνεση και άλλα πολλά, θα έχουν και πάλι τη τιμητική τους.

Τώρα πόσοι από εμάς εννοούμε αληθινά αυτές τις ευχές,κάνοντας πράξη τουλάχιστον τη σύνεση και την αγάπη, είναι ένα ερώτημα..

Προσωπικά ένα πολύ συγκινητικό περιστατικό θυμάμαι πάντα τούτες τις μέρες ειδικότερα, από τοτε που υπηρετούσα ακόμη στο ενδοξο Πυροσβεστικό Σώμα.

Ήταν παραμονή πρωτοχρονιάς, βραδάκι .

Είχαμε ειδοποιηθεί να μεταβούμε για παροχή βοήθειας σε διαμέρισμα κάπου στην Καλλιθέα.

Σε κτύπημα μας στην πόρτα ακουμε μια αμυδρά τρεμάμενη φωνή. ‘’Δε μπορώ…, ελάτε . ‘’.

Ρωτάμε αν μπορεί να μας ανοίξει. 

Μας ανοίγει ένας παππούς με μπαστουνακι περίπου 85 ετών, και προλαβαινοντας μας μας λέει με τρεμάμενη φωνή.

‘’ Συγνώμη που σας έφερα εδώ, αλλά δεν εχω άλλον στο κόσμο. Από τότε που πήρα τη σύνταξη μου στη Γερμανία, εδώ και είκοσι χρόνια,επέστρεψα στη πατρίδα. Ολομόναχος, σε τούτο δω το διαμερίσματακι που είχα βρει τότε’’ .

Και συνεχίζοντας χωρίς ανάσα σχεδόν,μας συγκινεί όλο και περισσότερο.

‘’Κάθε Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Πάσχα, αλλά και της Παναγίας, και άλλες μεγάλες γιορτές, νοιώθω περισσότερο τη μοναξιά. Και μέχρι πριν λίγα χρόνια ταχυδρομουσα μονάχος μου μια κάρτα στο όνομα μου και στη διεύθυνση μου, έχοντας τη ψευδαίσθηση ότι κάποιοι με θυμήθηκαν… ‘’ 


‘’Σημερα, ξημερωνοντας Πρωτοχρονιά ήθελα να έρθει κάποιος σπίτι, να μιλήσω, να κεράσω, να καταλάβω ότι δεν είμαι μόνος ότι κάποιος σκέφθηκε και μένα. Γι αυτό σας τηλεφώνησα. Και συγχωρέστε μου αν μπορείτε το…δόλο.. . ’’. 

Τελειώνοντας τη τελευταία αυτή φράση του, σκούπισε κάποιες σταγόνες που κύλησαν από το σκασμένο πρόσωπο του. 

Και σαν να διάβασε τη σκέψη μας, αμέσως συνέχισε. ‘’ Ναι, είχα οικογένεια, σύζυγο και 2 αγοράκια, που όμως έχασα σε αυτοκινητιστικο δυστύχημα που μας βρήκε πριν από 40 περίπου χρόνια, εκεί, στη μαύρη ξενιτιά ‘’. 

Δε μπόρεσε να συνεχίσει. Κι εμείς δε τον πιέσαμε. 

Μονάχα περιμέναμε να αλλάξει ο χρόνος, να του πούμε χρόνια πολλά και να δούμε το βλέμμα του, ν ακούσουμε την ανάσα του, να του σφιξουμε τα ροζιασμενα χεράκια του και να τον αγγαλιασουμε ένας ένας με αγάπη. 

Ίσως την επόμενη πρωτοχρονιά να μην υπάρχει σκέφθηκα με τότε .. 

Φεύγοντας ύστερα όλοι μας,και σκουπιζοντας και τις δικές μας σταγόνες από τα πρόσωπα μας, ακούσαμε την γνωστή μας εκείνη τρεμάμενη φωνούλα ξωπίσω μας να μας λέει ‘’ σας ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ για το όμορφο πρωτοχρονιάτικο δώρο σας. Ο Θεός να σας έχει πάντα καλά ‘’… 

Αυτές τις λέξεις, πάντοτε ειδικά κάθε τέτοια εποχή, θυμάμαι και μελαγχολω, συγκινούμαι και παρακαλω το Θεό να μην υπάρχει στο κόσμο μοναξιά και λύπη… 

ΥΓ. Το μικρό αναμνηστικό που μας πρόσφερε με μεγάλη χαρά τότε ο μπάρμπα Βασίλης (αυτό ήταν το όνομα του), ακόμη κοσμεί το τοίχο του σπιτιού μου… 

Γ. Παναγιωτακοπουλος 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!