Ο γαιδαράκος Λευτέρης εύχεται στον Αϊ Βασίλη - Σοφία Γατσή (Λογοτεχνικό Δωδεκαήμερο Χριστουγέννων 2022) - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Ο γαιδαράκος Λευτέρης εύχεται στον Αϊ Βασίλη - Σοφία Γατσή (Λογοτεχνικό Δωδεκαήμερο Χριστουγέννων 2022)



 Ο γαιδαράκος Λευτέρης εύχεται στον Αϊ Βασίλη

της Σοφίας Γατσή 


Ένας καλοκάγαθος γαιδαράκος που τον λέγανε Λευτέρη ζούσε με τη γιαγιά Ελπινίκη σε ένα ορεινό χωριό. Η γιαγιά τον αγαπούσε πολύ, γιατί ήταν η μοναδική της παρέα και είχαν ο ένας τον άλλον. Όταν πήγαινε να τον ταΐσει στάχυα στο αγρόκτημα του έλεγε «εσύ πάντα με καταλαβαίνεις» και τον χάιδευε στο μέτωπό του και εκείνος της χαμογελούσε με τα μεγάλα του δόντια.

Μια κρύα μέρα του Δεκεμβρίου, που η γιαγιά Ελπινίκη πήγε να μαζέψει χόρτα στο βουνό, ο Λευτέρης μύρισε το χώμα του χωραφιού και κατάλαβε ότι σύντομα θα χιονίσει. Κρύφτηκε κάτω από έναν πλάτανο και άρχισε να κλαίει. Τότε, εμφανίστηκε ο Προκόπης ο γάτος της γειτόνισσας που έμενε στο διπλανό σπίτι και του είπε :

«Λευτέρη, γιατί κλαις; Σε λίγες μέρες έρχονται τα Χριστούγεννα! Πρέπει να είσαι χαρούμενος». 

«Μου λείπει η οικογένειά μου Προκόπη. Θα είναι τα πρώτα Χριστούγεννα που δε κάνουμε όλοι μαζί. Πέρασε πολύς καιρός από τη τελευταία φορά που τους είδα». Και τα δάκρυα κυλούσαν στο πρόσωπό του.  

«Ευτυχώς η γιαγιά που σε γλίτωσε από εκεί. Ο αγρότης ήταν στριμμένος». Του απάντησε ο γατούλης. Μα τον Λευτέρη τον ένοιαζε ένα πράγμα : 

«Θέλω να μάθω τι απέγιναν οι δικοί μου αλλά δε μπορώ να αφήσω τη γιαγιά μόνη της». 

«Θα ευχηθείς στον Αϊ Βασίλη και εκείνος θα στο πραγματοποιήσει». Του απάντησε με ένα χαμόγελο ο Προκόπης.

Έτσι και έγινε. Ο Λευτέρης έκλεισε τα μάτια και προσευχήθηκε αργά το απόγευμα μέχρι που νύχτωσε. Την επόμενη μέρα, ο ταχυδρόμος έφτασε στο σπίτι και χτυπούσε την πόρτα. Την πόρτα άνοιξε η γιαγιά Ελπινίκη που τον ρώτησε με απορία :

«Τι συμβαίνει; Φαίνεσαι αναστατωμένος». 

«Γιαγιά, οι γονείς του Λευτέρη ξέφυγαν από το χωράφι του αγρότη και οι κάτοικοι τους είδαν να περιφέρονται στην πόλη». Της εξήγησε λαχανιασμένα. 

Μα η γιαγιά είχε πολλή αγάπη μέσα της και είπε : «Πες τους να φέρουν εδώ τα ζωντανά, να έχει και ο Λευτέρης μου, τους γονείς του και εγώ περισσότερη παρέα».

Ο ταχυδρόμος της έδωσε γράμματα και πήγε να το ανακοινώσει στην πόλη. Ο Λευτέρης που δεν είχε ιδέα, συνέχιζε να τρώει στάχυα. Τότε, σταμάτησε έξω από το σπίτι ένα κάρο με δύο γαϊδουράκια. Ήταν οι γονείς του Λευτέρη. Εκείνος μόλις τους είδε από μακριά χλιμίντρισε και έβγαλε μια κραυγή χαράς. 

«Τελικά Αϊ Βασίλης υπάρχει». Πάλι μαζί θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα» είπε στους γονείς του και ήταν πια ευτυχισμένος!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!