Κορνήλιος Καστοριάδης (1922 - 1997) - Εκατό χρόνια από τη γέννησή του - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Κορνήλιος Καστοριάδης (1922 - 1997) - Εκατό χρόνια από τη γέννησή του



Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σας προσκαλεί στην εκδήλωση «Κορνήλιος Καστοριάδης (1922 - 1997) - Εκατό χρόνια από τη γέννησή του» η οποία ολοκληρώνει τον κύκλο εκδηλώσεων «Λόγος 10» που επιμελείται ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, κ. Σταύρος Ζουµπουλάκης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022, 19:00 έως 21:00, στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό µε σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση.

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης έχει αναμφίβολα πάρει τη θέση του ανάμεσα στους πιο σημαντικούς στοχαστές της Ευρώπης, του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα. Συνιδρυτής, μαζί με τον Κλωντ Λεφόρ, της ομάδας και του περιοδικού Socialisme ou barbarie («Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», 1948-1967) θα ασκήσει σφοδρή κριτική στη Σοβιετική Ένωση, χωρίς ωστόσο να παραιτηθεί από το επαναστατικό σοσιαλιστικό πρόταγμα. Με αφετηρία το βιβλίο του Η φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας (1975), θα οικοδομήσει ένα τεράστιο φιλοσοφικό έργο, με κεντρική ιδέα την πολιτική και κοινωνική αυτονομία. Άνθρωπος με τεράστια ευρυμάθεια και από τους ελάχιστους φιλοσόφους που γνώριζε καλά και την επιστήμη της εποχής του, συνομιλούσε σταθερά με την αρχαία ελληνική σκέψη και εμπνεόταν από την αθηναϊκή δημοκρατία.

Το έργο του Καστοριάδη, αρκετά γνωστό και στην Ελλάδα, προσελκύει και προκαλεί διαρκώς νέους ανθρώπους, που έλαβαν την απόφαση να μπουν στον λαβύρινθο της σκέψης. Σε μερικούς από αυτούς επιλέξαμε να δώσουμε τον λόγο στην εκδήλωσή μας, που γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη γέννησή του. 

Ομιλητές 
Γιάννης Κτενάς, Μεταδιδακτορικός ερευνητής, Τμήμα Κοινωνιολογίας, ΕΚΠΑ
Γιώργος Περτσάς, Υποψήφιος διδάκτορας, ΕΚΠΑ
Παναγιώτα Βάσση, Δρ Φιλοσοφίας, Διδάσκουσα Τμήματος Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ
Θάνος Σαμαρτζής, Μεταφραστής, εκδότης              

Πληροφορίες
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ
Πέμπτη 2 Ιουνίου, 19:00-21:00
Είσοδος ελεύθερη

Η χωρητικότητα της αίθουσας είναι 150 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση.

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!