«Η Γενιά του ‘30» μας συστήνεται μέσα από το νέο docudrama της COSMOTE TV - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

«Η Γενιά του ‘30» μας συστήνεται μέσα από το νέο docudrama της COSMOTE TV



 

Η ζωή και το έργο κορυφαίων εκπροσώπων της γενιάς-ορόσημο της νεοελληνικής λογοτεχνίας «ζωντανεύουν» στη νέα δραματοποιημένη σειρά 15 επεισοδίων του COSMOTE HISTORY HD.

Μ. Καραγάτσης, Κοσμάς Πολίτης, Ηλίας Βενέζης, Γιώργος Σεφέρης, Γιώργος Θεοτοκάς, Παντελής Πρεβελάκης, Γιάννης Ρίτσος, Νίκος Εγγονόπουλος, Άγγελος Τερζάκης, Στράτης Μυριβήλης. 

Τι κοινό έχουν οι παραπάνω μεταξύ τους; Αποτελούν τους κορυφαίους εκπροσώπους-λογοτέχνες της Γενιάς του ’30. Καθένας από αυτούς άφησε το δικό του στίγμα και διαμόρφωσε με το έργο του μια νέα μοντέρνα ταυτότητα για τον νεοελληνικό πολιτισμό. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η συγκεκριμένη γενιά αποκαλείται «γενιά-ορόσημο» της νεοελληνικής λογοτεχνίας, αφού αποτέλεσε αγωγό αφήγησης των σημαντικών ιστορικών γεγονότων της Ελλάδας του 20ου αιώνα.
Η Γενιά του ’30 είναι εκείνη η γενιά των Ελλήνων λογοτεχνών και καλλιτεχνών που γεννήθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα και ξεκίνησαν την καλλιτεχνική τους πορεία ή έφτασαν στην ακμή τους τη δεκαετία του 1930. Επηρεασμένοι από τις φόρμες που εμφανίστηκαν αρχικά στη δυτική Ευρώπη, πειραματίστηκαν με τον υπερρεαλισμό, τον ελεύθερο στίχο, την ένωση του μοντέρνου με την παράδοση.
Μέσα από το σπουδαίο έργο τους, που άφησαν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, μάθαμε κρυφές πτυχές της ιστορίας που μόνο κάποιος που τις βίωσε μπορούσε να μεταφέρει με ακρίβεια.

«Η Γενιά του ‘30»

Μέσα από το νέο docudrama 15 επεισοδίων της COSMOTE TV, με τίτλο «Η Γενιά του ‘30», θα γνωρίσουμε, μεταξύ άλλων, τους: Μ. Καραγάτση, Κοσμά Πολίτη, Ηλία Βενέζη, Γιώργο Σεφέρη, Γιώργο Θεοτοκά, Παντελή Πρεβελάκη, Γιάννη Ρίτσο, Νίκο Εγγονόπουλο, Άγγελο Τερζάκη, Στράτη Μυριβήλη και άλλους σημαντικούς πεζογράφους και ποιητές.
Στην ουσία ακολουθούµε τα ίχνη και την ιστορία του ελληνικού γένους πριν έναν αιώνα, µόνο που δεν µιλούν πια οι ιστορικοί, αλλά οι συγγραφείς κι οι ποιητές µας, που ξαναγράφουν την ιστορία του νέου ελληνισµού ανάµεσα σε δυο πολέµους και µια προσφυγική κρίση.
Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς, όπως: τον Νίκο Ψαρρά στον ρόλο του Κοσμά Πολίτη, τον Όμηρο Πουλάκη στον ρόλο του Άγγελου Τερζάκη, τον Πέρη Μιχαηλίδη στον ρόλο του Νίκου Εγγονόπουλου, τον Γιάννη Νταλιάνη στον ρόλο του Παντελή Πρεβελάκη, τον Στέλιο Ξανθουδάκη στον ρόλο του Στράτη Μυριβήλη, τον Κωστή Καλλιβρετάκη στον ρόλο του Ηλία Βενέζη, τον Αντίνοο Αλμπάνη στον ρόλο του Γιώργου Σαραντάρη, τον Κωνσταντίνο Παπαθεοδώρου στον ρόλο του Γιώργου Θεοτοκά, τον Σπύρο Σταμούλη στον ρόλο του Δημήτρη Αντωνίου κ.ά. Στο καστ συμμετέχουν, επίσης, οι ηθοποιοί Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Σοφία Σεϊρλή, Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιώργος Καραμίχος, Βίκυ Βολιώτη, Νεφέλη Κουρή, Βασιλική Τρουφάκου, Βαγγέλης Στρατηγάκος κ.ά.

Αφιερωμένο στον Στράτη Μυριβήλη το πρώτο επεισόδιο

«Η Γενιά του ‘30» ανοίγει αυλαία το Σάββατο 5/2 στο COSMOTE HISTORY HD με ένα επεισόδιο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Στράτη Μυριβήλη. Ταυτόχρονα με την προβολή του στο COSMOTE HISTORY HD το επεισόδιο θα προβληθεί ελεύθερα για όλους στο επίσημο YouTube κανάλι της COSMOTE TV.
Γεννημένος στη Λέσβο το 1890, ο Στράτης Μυριβίλης βρέθηκε το 1912 στην Αθήνα όπου ξεκίνησε τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή και μετά μεταπήδησε στη Νομική. Μέσα σε επτά χρόνια συμμετείχε σε τρεις πολέμους (Βαλκανικούς πολέμους – Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Μικρασιατική εκστρατεία) και κατέγραψε με αυθεντική και ειλικρινή γλώσσα εμπειρίες, που άλλαξαν τη μορφή του αντιπολεμικού μυθιστορήματος, γράφοντας για τα τραύματα όχι μόνο των πολεμιστών, αλλά και των ανθρώπων που έμειναν πίσω.
Η σειρά «Η Γενιά του ‘30» θα προβάλλεται κάθε Σάββατο στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY HD.


https://www.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!