Κριτική από την Τασσώ Γαΐλα για το βιβλίο: «Δόνα Λαμπηδόνα» της Νατάσσας Θάνου (Εκδόσεις Κέφαλος) - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Κριτική από την Τασσώ Γαΐλα για το βιβλίο: «Δόνα Λαμπηδόνα» της Νατάσσας Θάνου (Εκδόσεις Κέφαλος)



Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Ένα λουλούδι η Λαμπηδόνα που είναι ορατό μόνο το βράδυ και μία εκκλησία αυτή της Παναγίας Λαμπηδόνας στο Πήλιο  υπήρξαν η πηγή έμπνευσης της συγγραφέας  και ποιήτριας Νατάσσας Θάνου για την συγγραφή του παραμυθιού  της <Δόνα Λαμπηδόνα>.

Η Δόνα Λαμπηδόνα είναι ένα κορίτσι με ζωή συνυφασμένη με την λάμψη, το χρώμα και την ομορφιά και που δεν θα διστάσει να ακολουθήσει και να πραγματοποιήσει τα όνειρα της.

Παραμύθι και για μεγάλους για όσους τουλάχιστον αγαπούν να ‘περνάνε’ με την φαντασία τους σε άλλες διαστάσεις συμπατικές…

Η συγγραφέας Νατάσσα Θάνου είναι έμπειρη στη γραφή παιδικών βιβλίων με πλούσια εργογραφία. Βραβευμένη –δίκαια-, για την προσφορά της στο δύσκολο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας προσθέτει  τώρα στους τίτλους της εργογραφίας της και το: Δόνα Λαμπηδόνα.

Το παραμύθι μπορεί να μην είναι παραδοσιακό αλλά σύγχρονη ιστορία όμως η δόκιμη συγγραφέας του με την αφήγηση ουσίας της ζωής της ηρωίδας της και τις περιπέτειες της είναι σε θέση να διδάξει τα παιδιά με έμμεσο τρόπο αξίες  γενέθλιες.

Θα το χαρακτήριζα παραμύθι-πολιτισμικού χαρακτήρα όπου διαπιστώνετε η κοινή ανθρωπολογική βάση όλων των παραμυθιών. Η συγγραφέας ανήκει στους συγγραφείς που ο λόγος τους είναι εικόνες ψυχής, εσωτερικές φωνές των πιο καλών στιγμών του ανθρώπου και της φύσης. Μία ‘έξυπνη’ ιστορία που μιλάει στα παιδιά για τα δικαιώματα τους στη ζωή και την τόλμη που πρέπει να έχουν για να τα διεκδικήσουν και να τα αποκτήσουν.

Ανεπιφύλακτα συνιστώ την Δόνα Λαμπηδόνα για παιδιά κι εφήβους.

Η εικονογράφιση του παραμυθιού έξοχα παραστατική και πρωτότυπη της Γιάννας Χριστοδουλοπούλου αποπνέει μέσα από έντονους  χρωματισμούς την ομορφιά κλασσικών παραμυθιών του …παλιού καλού καιρού των κλασσικών εικονογραφημένων παραμυθιών.

Δόνα Λαμπηδόνα: Το παραμύθι έχει αποσπάσει το Γ’ Βραβείο Πεζογραφήματος το 2015 από την UNESCO Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.

Δόνα Λαμπηδόνα.

Της Νατάσσας Θάνου.

Εκδόσεις Κέφαλος/Ιανουάριος 2021.

Για την diafaneia.eu

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!