Συνέντευξη με τη λογοτέχνιδα Ιωάννα Παπαλέξη - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Συνέντευξη με τη λογοτέχνιδα Ιωάννα Παπαλέξη - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ

 


 Ο «ΚΕΦΑΛΟΣ - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς» έχει ξεκινήσει μία νέα δράση με τίτλο: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ» (ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 5ο ΤΟΜΟ γίνονται δεκτές έως τις 31/12/2021 - ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: ΕΔΩ) και προσκαλεί όλους τους Λογοτέχνες, Ποιητές και Συγγραφείς να συμμετάσχουν σ' αυτήν. Σκοπός της εν λόγω δράσης είναι η προβολή μέσω αφιερωμάτων και συνεντεύξεων των σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών, Ποιητών και Συγγραφέων, είτε έχουν εκδώσει κάποιο βιβλίο είτε όχι και η δημιουργία του τέταρτου τόμου της «Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών», η οποία έχει συσταθεί σε μία ανεξάρτητη ιστοσελίδα με τη μορφή ηλεκτρονικών τόμων και την έκδοση δωρεάν e-book.

Στη σημερινή μας παρουσίαση στα πλαίσια της δράσης: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ», θα σας παρουσιάσουμε τη λογοτέχνιδα, Ιωάννα Παπαλέξη, η οποία συμμετέχει στην «Εγκυκλοπαίδεια Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών» και απάντησε στις ερωτήσεις του Δημοσιογράφου, Λογοτέχνη και Εκδότη του Περιοδικού Κέφαλος, κ. Πλούταρχου Πάστρα, για το λογοτεχνικό της έργο, τα βιβλία και τη λογοτεχνία. 


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΛΕΞΗ


1. Αν έπρεπε να δώσετε έναν ορισμό για τη λογοτεχνία, ποιος θα ήταν αυτός;

Είναι η σάρκα του λόγου, της έκφρασης και της σκέψης είναι η τέχνη του να αποδίδεις γραπτώς αυτό που δεν θα μπορούσαν κάποιοι να πούνε ακόμη και με απλά λόγια.

2. Τι μπορεί να προσφέρει η λογοτεχνία στο σύγχρονο άνθρωπο;

Πνευματική αφύπνιση εκεί που χρειάζεται, καλλιέργεια εκεί που λείπει,  επικοινωνία με τον ψυχισμό και το πνευματικό κόσμο άλλων ανθρώπων και γνώση.

3. Η ποίηση στις ημέρες μας δεν έχει τη θέση που κατείχε παλαιότερα. Για ποιο λόγο πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό και πως θεωρείτε ότι θα είναι το μέλλον της;

Μερίδιο ευθύνης έχει το ελληνικό σχολείο. Όσο για το μέλλον της…όσο θα υπάρχουν ποιητές θα υπάρχει και μέλλον.
 
4. Και τώρα μία δύσκολη ερώτηση. Τι σημαίνει για σας ποίηση;

Είναι η υπέρτατη τέχνη έκφρασης που φαντάζει εύθραυστη αλλά κρύβει δυνάμεις, εκρήξεις, περιγραφές κορυφαίες, γρίφους, ψυχικές οδύνες και συναισθήματα που μπορούν να λυγίσουν ακόμη και έναν περαστικό ανυποψίαστο αναγνώστη. Είναι η δύναμη της γραφής που πυροδοτείται από έναν νου που δεν κοιμάται ποτέ. 

5. Πότε ξεκινήσατε ν’ ασχολείστε με την τέχνη του λόγου και ποιος ήταν ο λόγος που σας παρότρυνε;

Ήμουν μικρή…από το τέλος του γυμνασίου και μετά. Ο λόγος ήταν οι διαπροσωπικές σχέσεις. Μεγάλωσα μέσα σε προβλήματα άλλων που με προβλημάτιζαν συνεχώς. Έτσι λοιπόν οι προβληματισμοί μου αυτοί, που δεν ταίριαζαν καθόλου με την ηλικία μου, ήταν και η αιτία που μου σήκωσαν ψηλά το μολύβι της ποίησης.

6. Γιατί γράφετε;

Η ψυχή μου αδειάζει από μέσα της όλα τα περιττά, τα σκουπίδια της γίνονται εαρινοί στίχοι. Επίσης γράφω και για τον αναγνώστη μου που οφείλω ως άνθρωπος τίμιος να τον προφυλάξω να του δείξω μονοπάτια που πρέπει να διαβεί αλλά και μονοπάτια που πρέπει να αποφύγει. Τέλος η μεγάλη μου αγάπη είναι ο έρωτας, που θεωρώ ότι αν είναι αληθινός, μένει ανεξίτηλος, πόσο μάλλον στις σάρκες ενός ποιητικού βιβλίου.

7. Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας; 

Η πηγή μου είναι ένα πηγάδι βαθύ, που μέσα του έχουν πέσει εμπειρίες, χρόνια, προσωπικές και εσωτερικές διαμάχες, οι αγάπες μου, το πάθος μου για την ποίηση και άνθρωποι πολλοί… που κάποιοι από αυτούς είναι πονεμένοι, διχασμένοι, απατημένοι, παρασυρμένοι, ενώ άλλοι απλά ερωτευμένοι. 

8. Με ποιο λογοτεχνικό είδος ασχολείστε περισσότερο;

Με την πεζή ποίηση.

9. Μιλήστε μας για το λογοτεχνικό σας έργο.

Αν και ξεκίνησα μικρή να γράφω όπως είπα παραπάνω, το πρώτο ποιητικό έργο το ξεκίνησα το 2017 και το ολοκλήρωσα το 2019 σε ηλικία 43 χρονών. Επίσης το 2019 συμμετείχα με το ποίημα “Σαμοθράκη” σε μία ποιητική ανθολογία, με τίτλο “ΠΟΛΕΩΝ ΠΟΙΗΣΕΙΣ” των εκδόσεων Χρόνος η οποία δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη εξαιτίας των ατυχών γεγονότων που προκάλεσε η πανδημία.

10. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο με τίτλο: «ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΚΟΥΤΙ».

Αυτό το ποιητικό βιβλίο κλείνει στη ουσία ένα αρκετά μεγάλο κύκλο ζωής. Ο ποιητής θα έρθει αντιμέτωπος με σκέψεις που αφορούν θύμησες από, ένα επώδυνο τέλος, μια γνωριμία, ένα φιλί και μια απόφαση ζωής, μια μετακόμιση, μια φιλία, πολλούς φόβους, συναισθήματα, εμπειρίες, αποφάσεις, γέννες, δεσμεύσεις, συνειδητοποιήσεις, εικασίες, ερωτήματα, συμπεράσματα. Όλα ανακαλούνται στη μνήμη του ποιητή και αποδίδονται περίτεχνα μέσα από 23 ποιήματα που στην ουσία τον ελευθερώνουν και τον αναγεννούν. Το εξώφυλλό του είναι ένας πίνακας του Marco Battaglini στον οποίο έχει συμπληρωθεί με την άδεια του ένα μισάνοιχτο κουτί.

11. Ποια είναι η αγαπημένη σας ώρα μέσα στην ημέρα που κάθεστε και γράφετε;

Αγαπημένη ώρα είναι η ελεύθερη ώρα, όμως αυτή προς το παρόν για εμένα δεν υπάρχει, γιατί το πρόγραμμα μου είναι αρκετά βαρύ, έτσι ξεκλέβω μικρές στιγμές μέσα στη μέρα τότε που θεωρώ ότι έχω πραγματικά έμπνευση. Δεν θα κάτσω για να γράψω…η Μούσα της δημιουργικής γραφής μου θα με βάλει στη καρέκλα κι ας έχει γύρω μου θόρυβο, κι ας είναι μέρα κι ας είναι νύχτα.

12.  Πως είναι η ζωή ενός λογοτέχνη στα χρόνια της κρίσης;

Ο Λογοτέχνης περιμένει υπομονετικά γιατί εκ φύσεως είναι ταπεινός και σιωπηλός. Θα συνεχίσει να γράφει γιατί έτσι του προστάζει το πνεύμα του και η ψυχή του. Δεν περιμένει μεγαλειώδη γεγονότα να συμβούν γιατί είναι συνειδητοποιημένος. Δεν περιμένει πλούτη γιατί το έργο του δεν είναι συνυφασμένο με την ύλη. Περιμένει όμως, ότι κάποτε, ίσως να μείνει κάτι από εκείνον στην αιωνιότητα.

13. Πως θα χαρακτηρίζατε τη λογοτεχνική παραγωγή σήμερα;

Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι νέοι λογοτέχνες που ανανεώνουν την ελληνική λογοτεχνική παραγωγή ως πηγή ζωής της, όμως διακρίνω μια στασιμότητα όσον αφορά την προώθηση των έργων, ίσως εξαιτίας της έλλειψης κινήτρων αλλά αυτά τα θέματα έχουν να κάνουν με την σχέση κράτους, εκδοτικών, και βιβλιοπωλείων.

14. Ποιο θεωρείτε πως είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός Best Seller;

Το μυστικό είναι να προσελκύσει το ενδιαφέρον των πολλών. Όμως τελικά ποιο είναι το σωστό να γράφεις κάτι που θα αρέσει στους πολλούς ή κάτι που θα αρέσει απόλυτα σε σένα. Πολλοί λογοτέχνες πέφτουν στην παγίδα της μασημένης τροφής για να γίνονται κατανοητοί, αρεστοί και αφορίζουν την ηθική της δικιά τους γραφής.

15. Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιο θα επιλέγατε; 

Θα επέλεγα το ηλεκτρονικό βιβλίο μόνο εάν δεν υπήρχε σε έντυπη μορφή. Νέες τάξεις πραγμάτων πολύ πιθανόν να μας οδηγήσουν στα ηλεκτρονικά βιβλία, όλα πλέον είναι πιθανά.

16.  Ποια συμβουλή θα δίνατε σ’ ένα νέο λογοτέχνη;

Να ακολουθεί το ένστικτό του που είναι και το σοφότερο και να γράφει συνεχώς χωρίς να εγκαταλείπει όσο κι αν κάποιοι δεν τον υποστηρίζουν λέγοντας του ότι αυτό που κάνει είναι για λίγους. Δεν μετριούνται όλα με χρήμα…ο λογοτέχνες δεν πλουτίζουν, αφυπνίζουν.

17. Τώρα ας περάσουμε στην πλευρά του αναγνώστη. Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε;

Είναι δύο του Μανου Καστέλη: «Από τις Παραστάσεις των Αναμνήσεων» και της Εύας Μαζοκοπάκη: «Η Οργή του τυφλού ποταμού».

18. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Σαίξπηρ, Ντοστογιέφσκι, Σεφέρης, Ρίτσος, Καβάφης, Κική Δημουλά, Αλκυόνη Παπαδάκη, Κική Νικοπούλου (γυναίκα-σημείο που με έβγαλε από σκονισμένα συρτάρια), Μάνος Καστέλης.

19. Ποια είναι τ’ αγαπημένα σας βιβλία;

Α! είναι αρκετά και πολλά ανήκουν και σε νέους λογοτέχνες που είναι και φίλοι μου. Ας μείνω μόνο στα παλιά γιατί δεν θα ήθελα να παραλείψω κάποιον. Ο έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας, ο έρωτας άργησε μια μέρα, Εαρινή Συμφωνία (Ριτσος), Επικαιρικά (Ρίτσος), O Αλχημιστής (Koelho), Έξι ώρες (Καστέλης), Ξεφυλλίζοντας τη σιωπή (Παπαδάκη), Τα Ποιήματα (Καβάφης), O τελευταίος πειρασμός (Καζαντζάκης).

20. Τελευταία ερώτηση. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στο χώρο της λογοτεχνίας;

Έχω τελειώσει τη δεύτερη ποιητική μου συλλογή άλλα λόγω πανδημίας έχουν παγώσει όλες οι διαδικασίες έκδοσης. Εξελίσσεται η προσπάθεια ολοκλήρωσης της τρίτης συλλογής μου και υπάρχει στα σκαριά και ένα μικρό μυθιστόρημα. Ας είμαστε όλοι καλά, γιατί οι πένες μας, μας χρειάζονται. Όπως μου έχει πει και ο αξιόλογος συγγραφέας Μανος Καστέλης “Ο ποιητής είναι σε εντεταλμένη υπηρεσία”.


*     *     *

Η ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ
(της Ιωάννας Παπαλέξη)


Η μετακόμιση
ό, τι δεν είχα είχες
και ό,τι δεν είχες είχα

μικρά και μεγάλα πράγματα
σκηνικά μιας άλλης ζωής
στριμωγμένα μέσα σ’ ένα λεπτό απόδρασης
τσαλακωμένα σε σακούλες
απόγνωσης και φόβου
και μ’ όλα αυτά τα λίγα και τα πολλά
παγώσαμε την μοναξιά μας,
πλέξαμε τα νήματα των ονείρων μας,
ταιριάξαμε στις γωνιές του μυαλού μας,
τις χρωματισμένες ελπίδες μας
και ελευθερώσαμε απ΄ τα δεσμά
των τυράννων μας
τις συνειδήσεις μας.




ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΣ ΦΙΛΙ
(της Ιωάννας Παπαλέξη)


Το πρώτο μας φιλί
ανεξίτηλο αποτύπωμα
σε μια ονειροπόλα σκάλα
άφησε δροσοσταλίδες
στα μαύρα ράμματα
της μοίρας μου,
στα μαραμένα νιάτα μου

αρχίζω να ζω

αναπνέω
1,2,3 μετρώ τους χτύπους,
κουνώ τα μελανά μου χείλη,
κοίτα μπορώ και μιλάω

σε βλέπω!



ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ
(της Ιωάννας Παπαλέξη)


Ώρα μηδέν
μου έκλεισαν την πόρτα
πριν πάρω τον τελευταίο μου μανδύα.

Ώρα μηδέν γυμνώθηκα!
Κρυώνω και ουρλιάζω.

Ώρα μηδέν δεν βλέπω!
‘Εχασα το μέλλον.

Ώρα μηδέν
μου πήραν ό,τι απέμεινε!
Πώς θα ζήσω;

Ώρα μηδέν πού πήγατε;
Μα με αγαπάτε! Είμαι εδώ!

Ώρα μηδέν
οι σκέψεις μου μπήκαν σε κουτί.
Το σφράγισα με τις πρόκες των χεριών μου!
Φεύγω.

Ώρα μία
κάπου εκεί αχνοφαίνεσαι… έρχομαι!
Να΄χεις σεντόνια, να κοιμηθώ.



*     *     *





ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΩΑΝΝΑΣ ΠΑΠΑΛΕΞΗ

H Ιωάννα Παπαλέξη γεννήθηκε το 1977 στη Λαμία, όπου και ζει μέχρι σήμερα. Είναι Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αγγλικού Πανεπιστημίου Lincoln και κατέχει Πιστοποιητικό Τεχνικού Διακόσμησης. Από το 2002 - 2005 υπηρέτησε τα κοινά ως Νομαρχιακή Σύμβουλος Φθιώτιδας.
Είναι στέλεχος στην οικογενειακή επιχείρηση "Ι. ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ & ΣΙΑ Α.Ε" που εισάγει μηχανήματα και εργαλεία αγρού και δάσους και παράλληλα ασχολείται με τον σχεδιασμό και τη διακόσμηση. Είναι παντρεμένη και έχει τέσσερα παιδιά. 
Παρόλο που από μικρή ασχολείται με τη συγγραφή οι "ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΚΟΥΤΙ" (ποιητική συλλογή που γράφτηκε το διάστημα 10/9/2017 - 2/6/2019), αποτέλεσε το πρώτο της ποιητικό βιβλίο, όπου από τις αρχές του 2020 υπάρχει στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος και σε Δημοτικές Βιβλιοθήκες σε διάφορα μέρη. Επίσης από τις αρχές του 2020 ξεκίνησε να κυκλοφορεί σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε όλη  την Ελλάδα. 
Επίσης το 2020 συμμετείχε με το ποίημα της ¨ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ¨ στην Συλλεκτική Ανθολογία ¨ΠΟΛΕΩΝ ΠΟΙΗΣΕΙΣ¨ των Εκδόσεων ¨Χρόνος¨ όπου σε αυτό πρωταγωνιστεί η Νίκη της Σαμοθράκης. Κατά το διάστημα αυτό φιλοξενούνται τα ποιήματα της σε διάφορους ιστότοπους αλλά και στο Λογοτεχνικό Βήμα Κεφαλονιάς των εκδόσεων Κέφαλος. 
Επίσης συμμετέχει και στο Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2021 των Εκδόσεων Κέφαλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!