Συνέντευξη με τη λογοτέχνιδα Μαρία Καποτά - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Συνέντευξη με τη λογοτέχνιδα Μαρία Καποτά - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ


 

Ο «ΚΕΦΑΛΟΣ - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς» έχει ξεκινήσει μία νέα δράση με τίτλο: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ» (ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 4ο ΤΟΜΟ γίνονται δεκτές έως τις 31/12/2020 - ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: ΕΔΩ) και προσκαλεί όλους τους Λογοτέχνες, Ποιητές και Συγγραφείς να συμμετάσχουν σ' αυτήν. Σκοπός της εν λόγω δράσης είναι η προβολή μέσω αφιερωμάτων και συνεντεύξεων των σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών, Ποιητών και Συγγραφέων, είτε έχουν εκδώσει κάποιο βιβλίο είτε όχι και η δημιουργία του τέταρτου τόμου της «Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών», η οποία έχει συσταθεί σε μία ανεξάρτητη ιστοσελίδα με τη μορφή ηλεκτρονικών τόμων και την έκδοση δωρεάν e-book.

Στη σημερινή μας παρουσίαση στα πλαίσια της δράσης: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ», θα σας παρουσιάσουμε τη λογοτέχνιδα, Μαρία Καποτά, η οποία συμμετέχει στην «Εγκυκλοπαίδεια Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών» και απάντησε στις ερωτήσεις του Δημοσιογράφου, Λογοτέχνη και Εκδότη του Περιοδικού Κέφαλος, κ. Πλούταρχου Πάστρα, για το λογοτεχνικό της έργο, τα βιβλία και τη λογοτεχνία. 



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΠΟΤΑ


1. Αν έπρεπε να δώσετε έναν ορισμό για τη λογοτεχνία, ποιος θα ήταν αυτός;

Λογοτεχνία είναι η ανυπέρβλητη οραματικότητα του εσωτερικού και εξωτερικού είναι, αποτυπωμένη σε μια λευκή σελίδα οικολογικού χαρτιού.

2. Τι μπορεί να προσφέρει η λογοτεχνία στο σύγχρονο άνθρωπο;

Ο σύγχρονος άνθρωπος, χαρακτηρίζεται από έντονη τεχνοκρατική γνώση, ενώ πάσχει από φόβο να δει κατάματα τα συναισθήματά του. Παλεύει, με βάση την λογική και όχι τόσο την δύναμη της ψυχής. Δεν γνωρίζει όμως, πως χωρίς αυτήν επιβιώνει δεν γεύεται, δεν πονά, δεν γελά, δεν ζει! Άρα, η επαφή με την λογοτεχνία μπορεί να αφυπνίσει κάθε τεμαχισμένο αίσθημα εσωτερικής πνοής.

3. Η ποίηση στις ημέρες μας δεν έχει τη θέση που κατείχε παλαιότερα. Για ποιο λόγο πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό και πως θεωρείτε ότι θα είναι το μέλλον της;

Η έντονη μαζοποίηση και ο εθισμός στα social media, που πλέον εντοπίζεται σε κάθε ηλικία, μειώνουν την θέση της ποίησης στη καθημερινότητα. Πιο συγκεκριμένα, οι ασθματικοί ρυθμοί ζωής στη σύγχρονη πραγματικότητα αποτελούν τροχοπέδη, στην ενασχόληση των ανθρώπων με την ποιητική αποτύπωση, σε αντίθεση με την ευκολία που αβίαστα τους παρέχει η διαδικτυακή ενασχόληση. Η μελλοντική πορεία της, σύμφωνα με προσωπική άποψη, θα εξαλείψει την σημερινή  μορφή της. Πιο αναλυτικά, τα ηλεκτρονικά βιβλία θα πάρουν την θέση των έντυπων και ο ελεύθερος στίχος θα επικρατήσει του ριματος.
 
4. Και τώρα μία δύσκολη ερώτηση. Τι σημαίνει για σας ποίηση;

Η ποίηση για μένα είναι η ηρεμία που κρύβει ο πολυσύνθετος και κοινωνικός χαρακτήρας.

5. Πότε ξεκινήσατε ν’ ασχολείστε με την τέχνη του λόγου και ποιος ήταν ο λόγος που σας παρότρυνε;

Τα πρώτα βήματα ήταν το 2011, όταν μια καθηγήτρια μας ανέθεσε να γράψουμε ένα ποίημα. Χάρη σαυτήν την μοναδική γυναίκα, σήμερα μάχομαι στον αγώνα της λογοτεχνίας.

6. Γιατί γράφετε;

Δεν ξέρω! Ποτέ δεν θα μάθω. Απλά γράφω, για μένα; Για το κοινωνικό σύνολο; 

7. Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας; 

Οι κοινωνικές και εσωτερικές διακύμανσης της άδικης και ταυτόχρονα μελωδικής ζωής. Κύρια πηγή έμπνευσης, πιο απλά  αποτελούν θέματα που αγγίζουν περισσότερο την δυστυχία και την κακουχία ψυχής και σώματος.  (παραδειγματικά)   το προσφυγικό, ο πόλεμος, ο έρωτας και η παιδική κακοποίηση. 

8. Με ποιο λογοτεχνικό είδος ασχολείστε περισσότερο;

Σχεδόν αποκλειστικά, ασχολούμαι με την μαγεία της ποίησης... Τελευταία, όμως αποτυπώνω σκέψεις και την μορφή νουβέλας ή μικρής ιστορίας. 

9. Μιλήστε μας για το λογοτεχνικό σας έργο.

Το λογοτεχνικό μου έργο πηγάζει από έντονη εναλλαγή συναισθημάτων , γεγονός που αποτελί την κύρια πηγή έμπνευσής μου. Γράφω από το 2011 και κύρια σημεία του λογοτεχνικού μου έργου είναι οι παρακάτω διακρίσεις: 
-«Η ΗΡΑ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΣ, ΟΙ ΔΥΟ ΘΕΟΙ ΜΑΛΩΝΟΥΝ» , Κατέλαβε το πρώτο βραβείο χιουμοριστικού ποιήματος το 2012, στους Β΄Πανθασιακούς- Πανελλήνιους Αγώνες Ποίησης για παιδιά και εφήβους. ( ΑΡΧΕΙΟΛΟΧΕΙΑ 2012, Θάσος 10/08/2012)
-«ΕΙΝΑΙ;» , Κατέλαβε την τρίτη τιμητική διάκριση από το σύνδεσμο φιλολόγων Πατρών, στον κ=Καλλιτεχνικό- Λογοτεχνικό διαγωνισμό με θέμα «Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Γιατι κανένας δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας. Ο πόλεμος είναι η αιτία». ( Πάτρα,10/25/2016)
-«ΠΑΡΩΝ Η ΑΠΩΝ», Β’ Βραβείο, στον ελεύθερο στίχο, στον 10ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2019, της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος.

10. Ποια είναι η αγαπημένη σας ώρα μέσα στην ημέρα που κάθεστε και γράφετε;

Η δύναμη να εκφράζομαι, δεν έχει χρόνο, ούτε είναι οριοθετημένη . Πάντα και παντού. 
Σε χαρτοπετσέτες, σε κουτιά από μπισκότα, σε ότι έχω μπροστά μου. 

11.  Πως είναι η ζωή ενός λογοτέχνη στα χρόνια της κρίσης;

Αρμονική. Μην ξεχνάμε, κάθε δύσκολη περίοδος, αποτελεί πηγή έμπνευσης, σε κάθε μορφή τέχνης. Πιο συγκεκριμένα, οι βουβές πνοές της άμεσης και έμμεσης κρίσης ξεπηδούν σε κάθε έργο μου. Σίγουρα, όμως η σημερινή κατάσταση, εστιαζόμενη στην οικονομική κρίση, αποδυναμώνει έναν καλλιτέχνη να ασχοληθεί επαγγελματικά με την μαγεία των έργων του. Ο φόβος των μη σταθερών απολαβών στρέφει το μεγαλύτερο ποσοστό σε άλλες επαγγελματικές διεξόδους, χωρίς αυτό να ισοδυναμεί με την εγκατάλειψη της λογοτεχνικής επαφής. 

12. Πως θα χαρακτηρίζατε τη λογοτεχνική παραγωγή σήμερα;

Η σύγχρονη λογοτεχνική παραγωγή, χαρακτηρίζεται από έντονες αντιθέσεις και πλημμυρίζεται από νέες θεματολογίες,  γεγονός που βελτιώνει την «εικόνα» της σχετικά με το παρελθόν. 

13. Ποιο θεωρείτε πως είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός Best Seller;

Αν αγγίξει το συναισθηματικό  κόσμο του αναγνωριστικού κοινού άμεσα φτάνει στην κορυφή της επιτυχίας.

14. Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιο θα επιλέγατε; 

Η μυρωδιά του έντυπου βιβλίου δεν συγκρίνεται με την επαφή με μια φωτεινή οθόνη.

15.  Ποια συμβουλή θα δίνατε σ’ ένα νέο λογοτέχνη;

Αποτελώ κομμάτι των νέων λογοτεχνών , όποτε οι συμβουλές στερεύουν. Σε κάθε λογοτέχνη, θα έλεγα, να μοιράζεται τα έργα του. Οι σκέψεις του, μπορεί να αποτελούν κλειδί για το ναυάγιο , ενός αναγνώστη. 

16. Τώρα ας περάσουμε στην πλευρά του αναγνώστη. Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε;

«Ιστορίες να σκεφτείς» Χορχέ Μπουκάι

17. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Νίκος Καζαντζάκης, Στρατής Μυριβήλης και Χορχέ Μπουκάι.

18. Ποια είναι τ’ αγαπημένα σας βιβλία;

«Η ζωή εν τάφω», «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» και «Από την αυτοεκτίμηση στον εγωισμό».

19. Τελευταία ερώτηση. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στο χώρο της λογοτεχνίας;

Στο μέλλον, κύριο μέλημα μου, η έκδοση ποιητικής μου συλλογή με τίτλο «ΕΛΠΙΣ»


*     *     *

Μην μιλάς, ήρθε η ώρα της αλήθειας...
(της Μαρίας Καποτά)


Η μείωση των ανθών ξεκίνησε, μαζί μ' αυτήν και ο εγκλεισμός της αόρατης κάλπης. Προχωρώ αργά στον κήπο των αδικοχαμένων πνοών  ,μα κάγκελα ψηλά δένουν την ψυχή μου και την κρατούν βαλσαμωμένη .Προχωρώ γοργά μα βήμα δεν αλλάζω και όμως τα άνθη έξω μεγαλώνουν...
Κλείνω τα υγρά από οργή βλέφαρα του γιου μου και  βλέπω μέσα τους το ρίγος του. Στην προσπάθεια μου να τα γεμίσω ζωή σαστίζω. Τι να δω; Η κόρη μου, λιπόθυμη  στης απομόνωσης  την αγκαλιά. Και τότε ξεκίνησε το γλέντι του περιορισμού . Οι ερινύες άρχισαν  να ψάλουν ύμνους από θρησκείες που από συνήθεια και ενοχή λατρεύω. Μια λατρεία όμως διαφορετική, καρφωμένη στα σπλάχνα μου και στα άνθη τούτου του λαού. Μένω σπίτι, και βαστώ των παιδιών μου την αγάπη. Δεν υπακούω στην κατευθυνόμενη και οριοθετημένη μοναχικότητα του σήμερα .Χαμόγελα και άγραφοι νόμοι εσωτερικής ανδρείας αναπηδούν από την κατσαρόλα του χτες.
Λιγοψυχώ μονάχη μου παρόλο που τα άνθη έγιναν κρίνοι θαυμαστοί. Ασυνήθιστο , η φύση χορεύει στον ρυθμό των ανθρωπίνων δακρύων. Δεν ακολουθώ την μάζα, χαϊδεύω τα δάκρια των τέκνων μου και της χτυπάω παλαμάκια. Είμαι έτοιμη να πιαστώ από το μαντήλι της και να σύρω το ρυθμό της. Ξάφνου, η δύναμη έγινε ένα με τον θυμωμένο εσώκλειστο εαυτό μου. Τραβώ την πένα μου, και γράφω γι’ κείνη. Για τα αρώματα και τα χρώματα που χάρισε στην ανθρώπινη πλάση, ενώ αυτή μεμψιμοιρεί στην υγειά του φονικού ιού. 
Ταράζομαι, μέσα στα κάγκελα και αυτομαστιγώνω ,τα άψυχα φιόρε του ατίθασου εσωτερικού μου κόσμου. Συλλογίζομαι, αν κάποιος από όλους τους «άξιους» της γης έχει νιώσει θλίψη για όσους δεν ξανά δουν την ηλιαχτίδα του ήλιου, γι’ αυτούς που πήγαν βόλτα με την βάρκα του καπετάν ιού. Θλίψη για κάθε λογής πνοή. Τραβώ την πένα μου, και γράφω γι’ αυτούς, δίνοντας τους το πιο εγκάρδιο αντίο.    
Περπατώ με άκαρπο βηματισμό μέσα στο κτίριο της θαλπωρής. Δεν είμαι μονόφρουρος ,έχω και τους κρίνους. Τα γόνατα μου μάτωσαν και ακόμα πληρώνω τον φόρο του εγώ μου…. Μήπως και εσύ;



ΙΩΒΕΙΑ ΥΠΟΜΟΝΗ
(της Μαρίας Καποτά)


Ήθος,
φραγής πόθου σημάδι.
Αναερόβιες ζωές ,
πυρωμένες ψυχές.
Βράχος , ραγισμένος
από κύματα δακρίων!
Αριστοφανικοί πλούτοι…
Λευκό ή μαύρο πανί,
στου καραβιού την πλώρη
και ο βράχος εκεί..!
Του αύριο χαμένες πνοές ,
στις κόλασης την μάνα.
Των δυνατών αδράνεια,
και των άμαθων Ιώβεια υπομονή,
λαχτάρας φόβου.
Οδύσσειας ελπίδα …
Συνέχισε… ¨



Ελπίς
(της Μαρίας Καποτά)


Όνειρα από σοκάκια της θερινής ελπίδας,
συντροφεύουν τα ανήμπορα θεριά.
Ασκομαντούρες τρεμοπαίζουν,
την μελωδία της αραχνιασμένης σβούρας.
Παιδικές φωνές παγώνουν,
στα βαλσαμωμένα «εγώ» των σπουδαίων.
Και η ζωή συνεχίζεται, αβοήθητη ,ρυτιδιασμένη.
Μην λαλείς,
μα την πέτρα που κρατάς,
στην άμμο μοναχά να ρίξεις,
γιατί είναι βάλσαμο η σωτήρια,
τούτης της λαοθάλασσας.


*     *     *




ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΠΟΤΑ

Πόλη Καταγωγής :Πάτρα
Πόλη Κατοικίας :Αγρίνιο

ΕΚΠΕΔΕΥΣΗ: 
Τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (5οέτος) 

ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ:
Γνώση Η/Υ:ECDL (World.Excel,Power Poiont)
Δίπλωμα Οδήγησης 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ :
«Η ΗΡΑ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΣ, ΟΙ ΔΥΟ ΘΕΟΙ ΜΑΛΩΝΟΥΝ» , Κατέλαβε το πρώτο βραβείο χιουμοριστικού ποιήματος το 2012, στους Β΄Πανθασιακούς- Πανελλήνιους Αγώνες Ποίησης για παιδιά και εφήβους. ( ΑΡΧΕΙΟΛΟΧΕΙΑ 2012, Θάσος 10/08/2012)
«ΕΙΝΑΙ;» , Κατέλαβε την τρίτη τιμητική διάκριση από το σύνδεσμο φιλολόγων Πατρών, στον κ=Καλλιτεχνικό- Λογοτεχνικό διαγωνισμό με θέμα «Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Γιατι κανένας δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας. Ο πόλεμος είναι η αιτία». ( Πάτρα,10/25/2016)
«ΠΑΡΩΝ Η ΑΠΩΝ», Β’ Βραβείο, στον ελεύθερο στίχο, στον 10ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2019, της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος. 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ:
Το έντονο και ανυπεράσπιστο αίσθημα λατρείας για την λογοτεχνία και ιδιαίτερα την ποίηση με συνοδεύει αρκετά χρόνια. Η παρθενική επαφή με την ατομική μου πέννα, ξεκίνησε από το 2011,όπου συντόνιζα τις σκέψεις μου, κυρίως,  σε στίχο με ομοιοκαταληξία. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η δύναμη εξωτερίκευσης του εσωτερικού μου βίου, αποτυπώνεται και σε άλλες λογοτεχνικές μορφές όπως ποιήση με ελεύθερο στίχο, νουβέλα και μικρές ιστορίες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι τους τελευταίους μήνες έργα μου κοινοποιούνται στα site: https://www.121words.com/anagnosi-istorion και https://www.urnovl.co/user/HHBtRZP2/profile (Marianna Kap)
ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ:
Στο μέλλον, κύριο μέλημα μου, η έκδοση ποιητικής μου συλλογή με τίτλο «ΕΛΠΙΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!