Συνέντευξη με τη λογοτέχνιδα Εύα Ε. Μαζοκοπάκη - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Συνέντευξη με τη λογοτέχνιδα Εύα Ε. Μαζοκοπάκη - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ



 Ο «ΚΕΦΑΛΟΣ - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς» έχει ξεκινήσει μία νέα δράση με τίτλο: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ» (ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 4ο ΤΟΜΟ γίνονται δεκτές έως τις 31/12/2020 - ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: ΕΔΩ) και προσκαλεί όλους τους Λογοτέχνες, Ποιητές και Συγγραφείς να συμμετάσχουν σ' αυτήν. Σκοπός της εν λόγω δράσης είναι η προβολή μέσω αφιερωμάτων και συνεντεύξεων των σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών, Ποιητών και Συγγραφέων, είτε έχουν εκδώσει κάποιο βιβλίο είτε όχι και η δημιουργία του τέταρτου τόμου της «Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών», η οποία έχει συσταθεί σε μία ανεξάρτητη ιστοσελίδα με τη μορφή ηλεκτρονικών τόμων και την έκδοση δωρεάν e-book.

Στη σημερινή μας παρουσίαση στα πλαίσια της δράσης: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ», θα σας παρουσιάσουμε τη λογοτέχνιδα, Εύα Ε. Μαζοκοπάκη, η οποία συμμετέχει στην «Εγκυκλοπαίδεια Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών» και απάντησε στις ερωτήσεις του Δημοσιογράφου, Λογοτέχνη και Εκδότη του Περιοδικού Κέφαλος, κ. Πλούταρχου Πάστρα, για το λογοτεχνικό της έργο, τα βιβλία και τη λογοτεχνία. 


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΑ Ε. ΜΑΖΟΚΟΠΑΚΗ


1. Αν έπρεπε να δώσετε έναν ορισμό για τη λογοτεχνία, ποιος θα ήταν αυτός;

Η λογοτεχνία είναι η Τέχνη του λόγου που απορρέει από την τέχνη της σκέψης και την τέχνη του συναισθήματος. Είναι το απαύγασμα των δώρων του πνεύματος και της ψυχής. Το σεντούκι που εσωκλείει τα μυστικά της ανθρώπινης διαχρονικής ύπαρξης ,η ανθρώπινη σοφία καταγεγραμμένη σε λέξεις που απηχεί την αιώνια ανάγκη έκφρασης πόθων της ανθρώπινης εσωτερικότητας.

2. Τι μπορεί να προσφέρει η λογοτεχνία στο σύγχρονο άνθρωπο;

Η Λογοτεχνία είναι το  μεγαλύτερο ίσως δώρο της φύσης στον άνθρωπο. Μέσω αυτής ο ανθρώπινος νους ταξιδεύει,ωριμάζει, μαθαίνει, αντιλαμβάνεται, εξελίσσεται και η ανθρώπινη ψυχή φορτίζεται με πόθους,αρωματίζεται με εικόνες, αιχμαλωτίζεται σε εικόνες, αναπνέει συναισθήματα. Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει περισσότερη ανάγκη τον δρόμο της Λογοτεχνίας για να βρει  ασφαλές καταφύγιο στους κλυδωνισμούς της σημερινής πραγματικότητας και να ξεκουράσει την ψυχή του από τους φόβους που κυριεύουν το είναι του. Είναι η διέξοδος στον αδιέξοδο κόσμο που τον περιβάλλει. Επιτακτική η ανάγκη της Λογοτεχνίας για την πνευματική και ηθικοπλαστική σωτηρία του ανθρώπινου σύγχρονου κόσμου. Γιατί πολιτισμός και Λογοτεχνία συμπορεύονται κι αλληλοσυμπληρώνονται στην ιστορία του ανθρώπινου γένους. 

3. Η ποίηση στις ημέρες μας δεν έχει τη θέση που κατείχε παλαιότερα. Για ποιο λόγο πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό και πως θεωρείτε ότι θα είναι το μέλλον της;

Η ποίηση είναι η ανώτερη μορφή Λογοτεχνίας. Είναι κέντημα λέξεων, συναισθημάτων, πόθων και παθών ζωής. Είναι η Ιθάκη της αλήθειας των ψυχών,ο τροχός για τα μεγαλύτερα και λαμπρότερα ταξίδια του μυαλού και της ψυχής. Η ποίηση είναι μια αγκαλιά που δεν έχει νούμερα και καλύπτει το σύμπαν. Δυστυχώς οι συμβολισμοί της ,το περίτεχνο ίσως λεξιλόγιο της ,η έλλειψη γνώσεων για την πραγματική της συνεισφορά  στην ανθρώπινη ψυχή την καθιστούν δυσανάγνωστη για το ευρύ κοινό. Δεν είναι ευπώλητη η ποίηση - γνωστό διαχρονικά- κι ίσως να μην υπάρξει ευπώλητη ποτέ γιατί απαιτεί πλήρη αυτογνωσία, ευγενή παιδεία, πλούσια συναισθηματική νοημοσύνη και καθαρή ανθρωπιστική αντίληψη. Όλα τούτα τα στοιχεία έχουν υπερκαλυφθεί από απαξίες ζωής που έχουν γεμίσει σκόνη τις αληθινές αξίες όπως η ποίηση. Υπήρξαν όμως, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα ποιητές ζωής που θα υμνούν μέσα από την ποίηση τους το  μεγαλείο της ανθρώπινης αλήθειας. Γιατί η ποίηση είναι το μονοπάτι που  οδηγεί  στην πραγματική αλήθεια του κόσμου μας.
 
4. Και τώρα μία δύσκολη ερώτηση. Τι σημαίνει για σας ποίηση;

Η ποίηση για μένα είναι το οξυγόνο μου. Είναι το δώρο που μου χαρίζει καθημερινά δρόμο δημιουργίας. Είναι το χάδι που απαλύνει τους καημούς μου,ο γίγαντας που μαλώνει με τους φόβους μου και τους συρρικνώνει,η τροφή της ψυχής μου για να συνεχίσω να ωριμάζω πνευματικά και συναισθηματικά. Είναι το εργαλείο για να ανοίγω νέες διεξόδους στα καθημερινά μου αδιέξοδα, το εσωτερικό φως που μου προσφέρει γαλήνη και συναισθηματική αρμονία. Ασχολούμενη με την ποίηση, γράφω πάθη, περιγράφω συναισθήματα, καταγράφω πόθους, διαγράφω φόβους, υπογράφω ελπίδες. Με άλλα λόγια ...ό, τι έχει σχέση με τη γραφή.. μου το χαρίζει η μεγαλοσύνη της ποίησης. Υπηρέτρια της λοιπόν εφ'όρου ζωής… έτσι υπογράφω.

5. Πότε ξεκινήσατε ν’ ασχολείστε με την τέχνη του λόγου και ποιος ήταν ο λόγος που σας παρότρυνε;

Πότε ξεκίνησα να ασχολούμαι με την Λογοτεχνία δεν..το ξέρω. Γεννήθηκα μάλλον δίπλα της από την πρώτη μου επαφή με τον ανθρώπινο κόσμο.Ο χώρος της Λογοτεχνίας με συνεπήρε από την αρχή που άρθρωσα τις πρώτες μου λέξεις. Πάντα αποτύπωνα ευκολότερα τις σκέψεις μου σε χαρτί ,τα συναισθήματα μου σε στίχους ,τις ιδέες μου σε διηγήματα, την φαντασία μου σε μυθιστορήματα. Ο λόγος για να ασχοληθώ μαζί της ήταν προφανώς η εσωτερική μου ανάγκη που με ώθησε να τρέξω στο καταφύγιο της και να κάνω πραγματικότητα την δική μου αλήθεια μέσα από τις δικές της πτυχές. Μάλλον μια άγραφη συμφωνία μεταξύ της Λογοτεχνίας και της ψυχής μου που ποτέ δεν υπογράφτηκε σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, αλλά που με δεσμεύει "ά-τοπα" και "ά-καιρα"  εσαεί να την υπηρετώ. 

6. Γιατί γράφετε;

Γράφω γιατί έτσι… επικοινωνώ με την εσωτερικότητα μου και αυτοβελτιώνομαι. Γράφω γιατί έτσι.. ξορκίζω τους δαίμονες της ψυχής μου και λυτρώνομαι.
Γράφω γιατί έτσι… χαλαρώνω από την αγχώδη εξωτερικότητα που με περιβάλλει και ανακουφίζομαι. Γράφω γιατί έτσι.. τιθασεύω τον θυμό και την οργή μου για τα "κακώς κείμενα" και συνεχίζω να ονειρεύομαι. Γράφω γιατί έτσι ..μοιράζομαι συναισθήματα και ελπίδες και νιώθω ενεργός πολίτης σε ανενεργές καταστάσεις που με συνθλίβουν ή ..ίσως γράφω γιατί έτσι.. εξιλεώνομαι από την ομίχλη των άγριων ενστίκτων και κολυμπώ στον ωκεανό των ευγενών κυματισμών της καρδιάς. Γράφω ..γιατί δεν μπορώ να ζήσω  αλλιώς…

7. Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας; 

Η πηγή της έμπνευσης μου είναι… οι ελληνικές λέξεις. Χορεύουν στο  μυαλό μου και ζητούν δικαίωση μέσα σε ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα. Εκείνες με αναγκάζουν να δράσω και να τις τοποθετήσω στον κατάλληλο χωροχρόνο,στη σωστή εικόνα, στο κατατοπιστικό θέμα, στη σωστή διδαχή. Ο πλούτος του ελληνικού λεξιλογίου είναι ο κινητήριος μοχλός για τις δημιουργίες μου είτε ποιητικές, είτε πεζογραφικές.  Οι ελληνικές λέξεις στήνουν μουσική στο μυαλό μου και διεκδικούν την κατάλληλη ενορχήστρωση για να παράγουν τα αρώματα των μηνυμάτων τους. Όντας φιλόλογος στο επάγγελμα η πηγή έμπνευσης μου ..τελικά είναι άρρηκτα δεμένη με την απτή καθημερινότητα μου.
Εμπνέομαι λοιπόν, κατ' αποκλειστικότητα, από τα αρώματα των λέξεων που μου προσφέρει η γλώσσα την οποία έχω την τύχη και να την ..διδάσκω.

8. Με ποιο λογοτεχνικό είδος ασχολείστε περισσότερο;

Ασχολούμαι με όλα σχεδόν τα λογοτεχνικά είδη. Γράφω ποίηση, διηγήματα, νουβέλες και μυθιστορήματα. Κάθε είδος είναι διαφορετικό, μοναδικό κι έχει τις δικές του ιδιομορφίες και δυσκολίες. Όλα όμως είναι Λογοτεχνία και εξάπτουν την συγγραφική  μου πένα  και με κρατούν δέσμια του είδους τους.Η ποίηση είναι η "Ιθάκη" μου καθώς καταγράφει με απόλυτη σαφήνεια την αλήθεια της ψυχής μου και η πεζογραφία η "Κίρκη" μου που με αποπλανεί σε μαγικούς ανεξερεύνητους άγνωστους κόσμους.

9. Μιλήστε μας για το λογοτεχνικό σας έργο.

Η λογοτεχνική μου δραστηριότητα έχει βγει στην δημοσιότητα τα τελευταία δύο χρόνια που μείωσα το ωράριο εργασίας μου  στον τομέα της διδασκαλίας κι αφοσιώθηκα κατά μεγάλο μέρος στη συγγραφή λογοτεχνικών έργων. Σε πρώιμη νεαρή ηλικία εξέδωσα ένα σχολικό βοήθημα "ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ" το 1992 για μαθητές Λυκείου. Το 2018 εξέδωσα την πρώτη ποιητική μου συλλογή "ΛΕΚΤΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΑ" ένα κράμα ποιητικών και μικρών πεζογραφικών ρεμβασμών. Συμμετείχα παράλληλα σε πολλούς ποιητικούς και λογοτεχνικούς διαγωνισμούς κι απέσπασα αρκετά βραβεία και διακρίσεις. Το ποίημα μου 
"Άλωση ψυχής" απέσπασε το πρώτο Παγκρήτιο βραβείο ποίησης το 2019 από τον λογοτεχνικό σύλλογο "Κρητών λόγος" κι εμπεριέχεται στην αντίστοιχη  λογοτεχνική ανθολογία του συλλόγου. Ακολούθησε η διάκριση του ποιήματος μου" ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΣΚΕΠΕΣ" το 2019 στον πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης της " βιβλιοθήκης Σπάρτου" κι εμπεριέχεται κι αυτό με τη σειρά του στην αντίστοιχη ανθολογία ποίησης που εξέδωσε ο λογοτεχνικός αυτός σύλλογος. Τον Απρίλιο του 2020 κυκλοφόρησε το πρώτο μου μυθιστόρημα "Η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ" από τις εκδόσεις Πηγή ,ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που τρεις μήνες αργότερα απέσπασε το πρώτο  βραβείο πρωτότυπης υπόθεσης από την ψηφοφορία του αναγνωστικού κοινού "Τα βιβλία της παρέας" . Τον Ιούλιο του 2020 ένα διήγημα μου με τίτλο "ΜΕΙΝΕ ΚΟΝΤΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ" επιλέχτηκε μετά από διαγωνισμό διηγήματος που κήρυξε ο  εκδοτικός οίκος Πηγή να συμπεριληφθεί στην ανθολογία διηγημάτων με τον ομώνυμο  παραπάνω τίτλο. Στη συνέχεια ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ποιητική μου συλλογή με τίτλο "ΤΑ ΡΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ" που θα εκδοθεί εντός του 2020  από τον εκδοτικό οίκο της Πηγής. 

10. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο.

Το τελευταίο μου βιβλίο είναι ένα μυθιστόρημα με τίτλο " Η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ " . Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με φόντο ένα μικρό πεδινό χωριό της Κρήτης δίπλα στα νερά του Τυφλού ποταμού. Κρίματα, ενοχές, πόθοι, πάθη, ύβρεις, αλήθειες και έρωτας, ψέματα και απάτες συνθέτουν έναν μικρόκοσμο κοινωνίας που ακολουθεί τα βήματα μιας αρχαίας τραγωδίας . Μέσα από τις πτυχές της Ύβρης, της Νέμεσης και τελικά της Κάθαρσης  σηματοδοτείται και διαμηνύεται η Τυφλότητα των ανθρωπίνων ενστίκτων. Ο ποταμός τελικά είναι Τυφλός ή η Τυφλότητα ανήκει στη σφαίρα της ανθρώπινης εσωτερικότητας; Και μπορεί ένα τόσο ευγενές συναίσθημα όπως η αγάπη να τιθασεύσει την οργή του Τυφλού ποταμού;

11. Ποια είναι η αγαπημένη σας ώρα μέσα στην ημέρα που κάθεστε και γράφετε;

Δεν υπάρχει για μένα συγκεκριμένη ώρα γραφής. Δεν γράφω κατά παραγγελία. Γράφω μόνο όταν με προστάζει το συναίσθημα μου.  Συνεπώς οι ώρες που ασχολούμαι με την λογοτεχνία είναι απροσδιόριστες και ποτέ δεδομένες. Αφεντικό η.. έμπνευση και υπηρέτρια χωρίς ωράριο ..η δημιουργός.

12.  Πως είναι η ζωή ενός λογοτέχνη στα χρόνια της κρίσης;

Ένας λογοτέχνης παραμένει λογοτέχνης κάθε εποχή. Δεν προσδιορίζει την οντότητα του με βάση την εξωτερική "ευφορία" ή " αφορία".Δραστηριοποιείται  σχεδόν το ίδιο παντού και πάντα. Σαφώς κι επηρεάζεται από τα εξωτερικά αρνητικά ερεθίσματα και συμπάσχει ..Η λογοτεχνία όμως συχνά ..σε τέτοιους δύσκολους καιρούς βρίσκει πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης. Η δυσχέρεια των καιρών οπλίζει συχνά περισσότερες λογοτεχνικές πένες. Σαν κάποιο είδος ..παράπονου ή αγανάκτησης ή..ανακούφισης ή καλύτερα μιας αιώνιας εσωτερικής ανάγκης για περισσότερη έκφραση αλήθειας ζωής.

13. Πως θα χαρακτηρίζατε τη λογοτεχνική παραγωγή σήμερα;

Η λογοτεχνική παραγωγή σήμερα είναι "υπερπαραγωγή". Συνεχώς εκδίδονται νέα βιβλία και  διαρκώς έρχονται στην επιφάνεια νέοι λογοτέχνες.Αυτό σημαίνει πως η Λογοτεχνία κερδίζει συνεχώς νέους οπαδούς ,στοιχείο ενθαρρυντικό στην εξέλιξη του πολιτισμού και της κοινωνίας. Το μόνο που απαιτείται είναι η σωστή εκτίμηση κι αξιολόγηση των νέων βιβλίων που εκδίδονται από τους εκδοτικούς οίκους. Μην χαθεί στην υπερπαραγωγή η σωστή και ποιοτική παραγωγή ποιοτικής λογοτεχνίας. Μην θυσιαστεί στο βωμό του κέρδους η θέση ενός άσημου αλλά ποιοτικού λογοτέχνη με την ανταλλαγή  ενός διάσημου αλλά αναξιόλογου δημιουργού.

14. Ποιο θεωρείτε πως είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός Best Seller;

Το μυστικό της επιτυχίας ενός μπεστ σέλερ είναι κατά το ήμισυ η πραγματική του αξία ως βιβλίο και το άλλο μισό η διαφήμιση του από τον εκδοτικό οίκο. Το μόνο που θέλω να σημειώσω ως παρατήρηση σε αυτό το σημείο είναι πως βιβλία ποιότητας δεν έγιναν ποτέ μπεστ σέλερ!! Αυτό φανερώνει την αδυναμία του εκδοτικού συστήματος να προσεγγίσει κάποιες φορές την πραγματική ποιότητα.

15. Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιο θα επιλέγατε; 

Σαφώς και θα επέλεγα το έντυπο. Με τρελαίνει η άμεση επαφή με το βιβλίο, η μυρωδιά του χαρτιού, η γνησιότητα της επαφής μου με τις σελίδες του έντυπου βιβλίου, η αίσθηση πως κρατώντας το έντυπο στα χέρια μου κρατώ στην ουσία την ψυχή του δημιουργού του που με περιμένει να τον ανακαλύψω και να τον αφουγκραστώ. Ανήκω " εν ολίγοις " στην παλιά  κλασική γενιά αναγνωστών που μαγεύομαι με ένα βιβλίο ...στο χέρι! 

16.  Ποια συμβουλή θα δίνατε σ’ ένα νέο λογοτέχνη;

Να γράφουν με την καρδιά τους και μόνο… ποτέ κατά παραγγελία. Η παραγγελία μπορεί να μπερδευτεί, αλλοιωθεί, χαθεί ή να ξεχαστεί. Η καρδιά του λογοτέχνη δεν ξεχνά όμως ποτέ την αλήθεια της. Και μόνο η αλήθεια της ψυχής μπορεί να απογειώσει ένα λογοτέχνη.Σαφώς και χρειάζεται γνώση, παιδεία ,ευαισθησία και ενσυναίσθηση η λογοτεχνία ..το κυριότερο όμως πάντων ψάχνει την ανθρώπινη αλήθεια.

17. Τώρα ας περάσουμε στην πλευρά του αναγνώστη. Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε;

Το πιο πρόσφατο βιβλίο που διάβασα ήταν το τελευταίο βιβλίο της Αλκυόνης Παπαδάκη " Κόντρα στο κύμα " . Λατρεύω τη γραφή της,τον ρομαντισμό και την ποιότητα της λογοτεχνικής της πένας.

18. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Αγαπημένοι μου Έλληνες συγγραφείς πολλοί : Λουντέμης,Ξενόπουλος, Αλκυόνη Παπαδάκη και αρκετοί άλλοι. Αγαπημένοι μου ποιητές : Κική Δημουλά, Ζαν Πωλ Ελυάρ, Μπωντλαίρ και άλλοι πολλοί. Κάθε λογοτέχνης  εξάλλου βάζει το λιθαράκι του στο κάστρο της λογοτεχνικής έδρας και χτίζει την διαχρονική της αξία ..Επομένως αξιοθαύμαστη η προσπάθεια κάθε δημιουργού.

19. Ποια είναι τ’ αγαπημένα σας βιβλία;

Αγαπημένα μου βιβλία πάρα πολλά. Άλλα στην παιδική, άλλα στην εφηβική κι άλλα στην ενήλικη ζωή μου . Ενδεικτικά, ως παιδί "Οι κερασιές θα ανθίσουν και φέτος" Λουντέμης, ως έφηβη " Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ " και ως ενήλικας όλα όσα.. με ταξιδεύουν στον ποιοτικό ωκεανό της λογοτεχνίας μας!

20. Τελευταία ερώτηση. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στο χώρο της λογοτεχνίας;

Τα μελλοντικά μου σχέδια περιλαμβάνουν πολλή γραφή. Γραφή ποίησης, διηγημάτων, μυθιστορημάτων. Γραφή ,περιγραφή, καταγραφή ...σκέψεων,εικόνων, συναισθημάτων… διαγραφή από κάποιο είδος λογοτεχνίας… όχι. Υπογραφή από καρδιάς μόνο για την  συνεχιζόμενη προσπάθεια μου στον χώρο της λογοτεχνίας.


*     *     *

Στην  καρδιά
(της Εύας Ε. Μαζοκοπάκη)


Σέρνει αργόσυρτα τα βήματα του από τη μισογκρεμισμένη αυλόπορτα. Άλλο ένα μάθημα ζωής τούτη τη νύχτα. Ξένος σε μιά χώρα που τον πληγώνει, ζητιάνος σε ένα κόσμο που τον σταυρώνει, πεινασμένος σε μια πόλη που τον περιθωριοποιεί.Την πείνα του ήρθε να ξεγελάσει, την ανάγκη του να ξεδιψάσει,τον πόθο του να ζεστάνει. Και νόμισε πως τον είχε ξεχάσει κι ο ίδιος ο Θεός γιατί ήταν πρόσφυγας σε ένα τόπο που δεν του ανήκε. Και μόλις συνειδητοποίησε πως η προσφυγιά δεν είναι θέμα γεωγραφικού προσδιορισμού, είναι θέμα καρδιαγγειακού προσανατολισμού. 
Μπήκε σε τούτο το εγκαταλελειμμένο σπίτι σίγουρος για την ανυπαρξία ενοίκων.Το εξωτερικό θέαμα παρέπεμπε σε εικόνα καθολικής εγκατάλειψης. Η όραση όμως αποτελεί συχνά ψευδαίσθηση μιας διαφορετικής κρυμμένης πεισματικά, παραίσθησης.  Η κατάκοιτη γριά στο κρεβάτι του πόνου τον καλωσόρισε. Σαν να περίμενε την παρουσία του.Σαν ακροβάτης σε τεντωμένο σκοινί οι ελπίδες της ισορρόπησαν στο ξεθωριασμένο της βλέμμα και φώτισαν τις βαθιές ρυτίδες της λεηλατημένης της ψυχής.
 Μια γερόντισσα γέννημα θρέμμα τούτης της χώρας,σύζυγος κάποτε ενός αξιοσέβαστου άντρα, μάνα τεσσάρων παιδιών,ευυπόληπτη πολίτης τούτης της κοινωνίας.
Στα ενενήντα της χρόνια βίωνε τον πόνο της πλήρους αποξένωσης στον ίδιο τόπο που κάποτε βίωσε την αγκαλιά και την αποδοχή. Προφητική η καλησπέρα της, φιλοσοφημένη η ανάσα της, θεραπευτικός ο ψίθυρος της.
" Κόπιασε παιδί μου. Έλα να ξαποστάσεις τη ψυχή σου. Μην εγκαταλείπεις την ελπίδα.Για δες εμένα, μέρες περιμένω παρέα να με συνοδεύσει στο θάνατο. Κι ήρθες παιδί μου εσύ .Δεν είναι η πείνα, μήτε το κρύο, ούτε ο εκπατρισμός τα μεγαλύτερα δεινά του κόσμου μας. Πρόσφυγας σε ξένο μέρος είναι υποφερτό.
Πρόσφυγας όμως στη καρδιά των αγαπημένων σου είναι παιδί μου, κόλαση. Η καρδιά είναι το πιο ευαίσθητο όργανο. Δεν διαθέτει μόνο ένα ρο σαν τη γραφή της.  Εκείνο το ρο της προσφυγιάς της, εκείνο φταίει για το τέλος της. Δε φταίει μια χαλασμένη βαλβίδα για τη διακοπή της μα ..η αίσθηση πως δεν της χαλαλίζεται αίμα αγάπης,τροφή ανακούφισης, υπογραφή ανθρωπιάς.  Κλείσε μου να χαρείς τα μάτια για να μη νιώσω κι άλλη προσφυγιά ψυχής. Ευλογημένος να σαι"
Και πριν από λίγο ξημέρωσε όνειρα στη ψυχή μου.
Η γερόντισσα  έφυγε για το μεγάλο της ταξίδι σε μια άλλη αιώνια διαχρονική πατρίδα, εκεί  που δεν λογιέται κανένας σαν πρόσφυγας. Εκεί που το ρο της καρδιάς δε παλεύει με το ρο του βρώμικου, με το ρο της προσφυγικής σφραγίδας.
Και πλέον δεν αναρωτιέμαι για τη μοίρα μου. Υπήρξα ευλογημένος συναισθημάτων.
Πρόσφυγας στη ψυχή των ανθρώπων μου δεν κατοχυρώθηκα ποτέ. 
Η καρδιά μου διαθέτει  τόπο συγκεκριμένης διαμονής με πιστοποιημένους ενοίκους που δεν αποσιωπούν την παρουσία τους. Είμαι "φύσει" και "θέσει" υπογεγραμμένος πολίτης με σφραγίδα εντοπιότητας στο κέντρο της καρδιάς τους.
Ακόμα ένα μάθημα ζωής.
Η προσφυγιά δεν χαρακτηρίζεται από γεωγραφική απουσία.
Η προσφυγιά ταυτοποιείται μονάχα στο "ρο" της καρδιάς.



Σημεία στίξης
(της Εύας Ε. Μαζοκοπάκη)


"Περίεργα που είναι τα σημεία στίξης!"

Θες να βάλεις κόμμα. 
Πού να βάλεις κόμμα;
Εκεί που σκοντάφτεις χωρίς σκέψη..ίσως.
Στο σημείο που βασανίζεσαι από πόνο..μπορεί.
Στην ώρα που πληγώνεσαι ύπουλα..ενδεχομένως.
Στον παραμύθι που σε αποδιώχνει αβίαστα..μάλλον.
Στην ιστορία που σε προσπερνά αδιάφορα..πιθανώς.

Θες να βάλεις ερωτηματικό.
Πού να βάλεις ερωτηματικό;
Στο αδιέξοδο που καταπίνει τις επιθυμίες σου..υποθέτεις.
Στη μορφή που  αγνοεί τη παρουσία σου..σκέφτεσαι.
Στο ρολόι που προδίδει το χρόνο σου..νομίζεις.
Στη φράση που πληγώνει το αίμα σου..υποπτεύεσαι.
Στο μάθημα που ανακυκλώνει τις ψευδαισθήσεις σου..λες.

Θες να βάλεις άνω τέλεια.
Πού να βάλεις άνω τέλεια;
Στο μονοπάτι που ταλαιπωρεί τις ευχές σου..ίσως.
Στο κύμα που  παρασέρνει τους πόθους σου..μπορεί .
Στο σύννεφο που θαμπώνει το βλέμμα σου..ενδεχομένως.
Στη φωτιά που κατακαίει την απάτη της ψυχής σου..μάλλον.
Στον έρωτα που  προσπερνά τις αλήθειες σου..πιθανώς.

Θες να βάλεις τέλεια.
Πού να βάλεις τελεία;
Στο παρελθόν που σε δένει με το μέλλον..υποθέτεις.
Στις ερινύες που κυνηγούν τα όνειρα σου..σκέφτεσαι.
Στο σκοτάδι που σβήνει τις προσδοκίες σου..νομίζεις.
Στο τέλος της αγάπης που παγιώνει τη μοναξιά σου..υπολογίζεις.
Στα λάθη που καταπονούν τα πληγωμένα θέλω σου..υποπτεύεσαι.
Στις χαμένες στιγμές που κοροϊδεύουν τις επιλογές σου..λες.

Θες να βάλεις θαυμαστικό.
Όχι, φίλε μου..δεν μπορείς να βάλεις θαυμαστικό.
Τέτοια λάθη δεν τα επιτρέπει η γλώσσα.
Για τα υπόλοιπα σημεία στίξης  ίσως.. και να υπάρχει ελαφρυντικό.
Δεν μπορείς να βάλεις θαυμαστικό αφού.. ακόμα χρησιμοποιείς τα υπόλοιπα σημεία στίξης "λάθος".
Στο θαυμαστικό μάτια μου δεν επιτρέπονται "πάθη".

Τα λάθη των φωνηέντων και τα πάθη των συμφώνων καταπίνουν το θαυμαστικό,μάτια μου.
Έτσι καταλαβαίνω… μελετώντας τη γραμματική της ζωής.



ΑΛΩΣΗ ΨΥΧΗΣ
(της Εύας Ε. Μαζοκοπάκη)


Α  ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2019
Από την λογοτεχνική ομάδα " ΚΡΗΤΩΝ ΛΟΓΟΣ"
Εμπεριέχεται στην πρώτη ανθολογία ποίησης
" Κρητών λόγος"


Ακροβάτης απείθαρχος σε τσίρκο, η ανάσα μου
να στηρίζεται στο σκοινί που λικνίζεται σαν αιώρα.

Επιβάτης σε σαπιοκάραβο, η σκέψη μου,
να κλυδωνίζεται στους τριγμούς των ρευμάτων.

Λαθραναγνώστης σε σκισμένο βιβλίο, η ψυχή μου,
να φυλλομετρά τις σελίδες των παθών.

Πολεμιστής σε αρένα μονομάχων, οι αισθήσεις μου,
να παλεύουν στον αγώνα των καημών.

Ιππότης θολός σε πίστα ιστορίας, η  αλήθεια μου,
να διαλύει στο κάδρο το έρεβος των πόθων.

Σταυροφόρος αιθέριος σε μάχη, η αγάπη μου,
να τεμαχίζει σε διάφανες χώρες τα δάκρυα .

Γυρολόγος σε τόπους ανύπαρκτους, η λαχτάρα μου ,
να πουλάει σε πλάνα μέρη την ελπίδα της ζωής .

Κυβερνήτης άυλος σε θάλασσα κρύα, η θέρμη μου,
να ποτίζει σε άμμους το νέκταρ της φύσης.

Παλιάτσος παλαίμαχος σε σόου, οι φόβοι μου,
να διατρέχει σε βάθρα το γέλιο των ρυτίδων.

Θεατρίνος κακόγουστος σε σκηνή, τα ένστικτα μου,
να δίνει ερμηνεία στο εύρος των πληγών .

 Αλήτης  σε δρόμους φθαρμένους, η γλώσσα μου,
να φωνάζει σε πλήθος το μήκος της λύπης .

Ακροατής κωφός σε θέατρο άμορφο, η ιστορία μου,
να δηλώνει σε αμάχους το βάθος των ονείρων. 

Πειρατής ξέπνοος σε ταξίδι ανήκουστο, οι πόθοι μου,
να κουρσεύει σε ωκεανούς τα λάφυρα της ανάγκης. 

Αετός άφτερος σε ουρανό κατάμαυρο, το πείσμα μου,
να υψώνει λάβαρα στο βουνό των κριμάτων .

Ήρωας άσημος σε μυθολογία, οι τύψεις μου,
να κυνηγά σε δάση τα δαιμόνια του “είναι”.

 Αμαξηλάτης ραγισμένος στο χώμα, ο εαυτός μου,
να κυλάει  σε παγοδρόμιο την άλωση της ζωής .

Γιατί η Άλωση, έννοια άπιαστη, ανήκει σε μένα 
ο κρότος που σκόρπισε με γέμισε αίμα...
μα ο Τιτανικός που ναυάγησε, πότισε φόβους
ισάξια άλωση  Θερμοπυλών με  τριακόσιους!



*     *     *




ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΥΑΣ Ε. ΜΑΖΟΚΟΠΑΚΗ

Η Εύα .Ε. Μαζοκοπάκη γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης. Σπούδασε στο τμήμα Κλασικών σπουδών της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ασκεί το επάγγελμα της φιλολόγου στο ιδιόκτητο φροντιστήριο Θεωρητικών Σπουδών που διατηρεί στη γενέτειρα πόλη της. Ασχολείται με τη συγγραφή σχολικών βοηθημάτων και λογοτεχνικών βιβλίων. 
Το πρώτο της βιβλίο εκδόθηκε στη νεαρή ηλικία των είκοσι τριών ετών,   ένα σχολικό βοήθημα για μαθητές Λυκείου " Συντακτικό της Αρχαίας ελληνικής γλώσσας " το οποίο επανεκδίδεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα προς χρήση των μαθητών των θεωρητικών σπουδών.  Ποιήματα της έχουν βραβευτεί και διακριθεί σε Παγκρήτιους και Πανελλήνιους διαγωνισμούς κι εμπεριέχονται σε λογοτεχνικές ανθολογίες.
Ενδεικτικά το ποίημα της" Άλωση ψυχής " απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Παγκρήτιο διαγωνισμό λογοτεχνίας " Κρητών λόγος " το 2019 ενώ την ίδια χρονιά με το ποίημα " Σκοτεινές σκεπές " διακρίθηκε στον  πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης της βιβλιοθήκης Σπάρτου.Τα ποιήματα της αυτά εμπεριέχονται στις ανθολογίες ποίησης που εξέδωσαν οι παραπάνω φορείς.
Το πρώτο λογοτεχνικό της πόνημα είναι μια ποιητική συλλογή με τίτλο " Λεκτικά αρώματα " το οποίο εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Βλάσση το 2018. Επανεκδόθηκε λίγους μήνες μετά το 2019 από τις ίδιες Εκδόσεις. Η επόμενη συγγραφική της πορεία αφορά το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο " Η οργή του Τυφλού ποταμού " ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή. Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα απέσπασε και το  πρώτο βραβείο πρωτότυπης υπόθεσης από την κρίση του αναγνωστικού κοινού μέσω της ψηφοφορίας των αναγνωστών της βιβλιοφιλικής ομάδας " Τα βιβλία της παρέας". Τον Ιούλιο του 2020  διακρίθηκε στον διαγωνισμό διηγήματος που διοργάνωσαν οι εκδόσεις Πηγή με τίτλο " Μείνε κοντά μου από μακριά " και το συγκεκριμένο διήγημα συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο διηγημάτων με τον ομώνυμο τίτλο του ίδιου εκδοτικού οίκου. Ακολουθεί η δεύτερη ποιητική συλλογή της συγγραφέως με τίτλο " Τα ρο της καρδιάς " η οποία εμπεριέχει και τα βραβευμένα της ποιήματα από τις εκδόσεις Πηγή.
Το mail επικοινωνίας με την συγγραφέα είναι: evangeliamaz@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!