Νόμπελ Λογοτεχνίας 2020: Νικήτρια η Αμερικανίδα ποιήτρια Louise Gluck - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2020: Νικήτρια η Αμερικανίδα ποιήτρια Louise Gluck



Τον φετινό νικητή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία στη Στοκχόλμη. Πρόκειται για την 77χρονη Αμερικανίδα ποιήτρια Louise Gluck.

H Louise Glück γεννήθηκε το 1943 στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στο Λονγκ Άιλαντ. Σήμερα ζει στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Γράφει για την απογοήτευση, τη ματαίωση, την απώλεια, την απομόνωση, με τρόπο τόσο αποτελεσματικό, ώστε να την ονομάζουν «ζοφερή» ή «σκοτεινή» ποιήτρια. Έχει δε την ικανότητα να δημιουργεί μια ποίηση, την οποία μπορούν να την καταλάβουν οι πολλοί, να σχετισθούν μαζί της και να τη βιώσουν έντονα και ολοκληρωτικά.

Η ικανότητά της αυτή θεωρήθηκε ότι πηγάζει από μια απατηλά άμεση γλώσσα που χρησιμοποιεί, η οποία προσεγγίζει αξιοσημείωτα τον συνήθη προφορικό λόγο. Ο ρυθμός της, ωστόσο, οι επαναλήψεις της, και οι ιδιωματικές αόριστες εκφράσεις της, δίνουν στη γλώσσα της ένα βάρος διαφορετικό από αυτό της καθομιλουμένης.

H Louise Glück είναι πολυβραβευμένη. Το 1992 της απονεμήθηκε το Βραβείο Πούλιτζερ για τη συλλογή της «The Wild Iris», το 1999 το πολύ τιμητικό Βραβείο Μπόλινγκεν του Πανεπιστημίου του Γέιλ για τη συλλογή της «Vita Nova». Το 2003 χρίσθηκε 12η «Poet Laureate» της Αμερικής. Στις 19 Νοεμβρίου 2014 της απονεμήθηκε το αμερικανικό «Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Ποίησης» για τη συλλογή της «Faithful and Virtuous Night».

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας θεωρείται η ύψιστη τιμή για έναν συγγραφέα. Κάθε χρόνο, ο νικητής επιλέγεται από τα 18 μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας. Όμως τα τελευταία χρόνια, η ακαδημία έχει βρεθεί στο επίκεντρο σκανδάλων, ενώ έχει δεχθεί έντονη κριτική για τις επιλογές της.

«Η πανδημία είναι μια μεγάλη κρίση για την ανθρωπότητα, όμως φανερώνει πόσο πολύ είναι σημαντική η επιστήμη», υπογράμμισε ο Λαρς Χάικενστεν - επικεφαλής του Ιδρύματος Νόμπελ που προΐσταται της διοργάνωσης των διάσημων βραβείων, τα οποία καθιερώθηκαν από τον Σουηδό εφευρέτη Άλφρεντ Νομπέλ.


Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!