Συνέντευξη με τη λογοτέχνιδα Ματίνα Δαραβάνη - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Συνέντευξη με τη λογοτέχνιδα Ματίνα Δαραβάνη - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ



Ο «ΚΕΦΑΛΟΣ - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς» έχει ξεκινήσει μία νέα δράση με τίτλο: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ» (ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 4ο ΤΟΜΟ γίνονται δεκτές έως τις 31/12/2020 - ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: ΕΔΩ) και προσκαλεί όλους τους Λογοτέχνες, Ποιητές και Συγγραφείς να συμμετάσχουν σ' αυτήν. Σκοπός της εν λόγω δράσης είναι η προβολή μέσω αφιερωμάτων και συνεντεύξεων των σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών, Ποιητών και Συγγραφέων, είτε έχουν εκδώσει κάποιο βιβλίο είτε όχι και η δημιουργία του τέταρτου τόμου της «Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών», η οποία έχει συσταθεί σε μία ανεξάρτητη ιστοσελίδα με τη μορφή ηλεκτρονικών τόμων και την έκδοση δωρεάν e-book.
Στη σημερινή μας παρουσίαση στα πλαίσια της δράσης: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ», θα σας παρουσιάσουμε τη λογοτέχνιδα, Ματίνα Δαραβάνη, η οποία συμμετέχει στην «Εγκυκλοπαίδεια Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών» και απάντησε στις ερωτήσεις του Δημοσιογράφου, Λογοτέχνη και Εκδότη του Περιοδικού Κέφαλος, κ. Πλούταρχου Πάστρα, για το λογοτεχνικό της έργο, τα βιβλία και τη λογοτεχνία. 


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΜΑΤΙΝΑ ΔΑΡΑΒΑΝΗ


1. Αν έπρεπε να δώσετε έναν ορισμό για τη λογοτεχνία, ποιος θα ήταν αυτός;

Θα ήταν η γέφυρα που συνδέει τον άνθρωπο με τη φαντασία, το όνειρο και την αποτύπωση των πιο βαθιών συναισθημάτων.

2. Τι μπορεί να προσφέρει η λογοτεχνία στο σύγχρονο άνθρωπο;

Ένα τρόπο διαφυγής απ’ τον σκληρό ρεαλισμό. Έναν κόσμο όπου ο ίδιος μπορεί να είναι αυτός που επιθυμεί, στον οποίο έχει τη δυνατότητα να διαλέξει το τέλος του. Παράλληλα, διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες, οξύνοντας τον τρόπο σκέψης και την κριτική ικανότητα του ανθρώπου.

3. Η ποίηση στις ημέρες μας δεν έχει τη θέση που κατείχε παλαιότερα. Για ποιο λόγο πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό και πως θεωρείτε ότι θα είναι το μέλλον της;

Σε μια κοινωνία που ο χρόνος είναι πολύτιμος και που η τεχνολογία αντικαθιστά τη σκέψη, είναι πολύ δύσκολο για τον άνθρωπο ν’ ασχοληθεί με την ποίηση, ν΄ αναζητήσει το νόημα πίσω από τις λέξεις και ν’ αντιληφθεί τα πολύπλευρα χαρίσματα που μπορεί αυτή να του προσφέρει. Για να έχει μέλλον η ποίηση στις μέρες μας, θα πρέπει οι νέοι να στραφούν προς αυτήν την κατεύθυνση και να μάθουν ν΄ αγαπούν και να εκφράζονται στο έπακρο, ειδάλλως το αύριο γι’ αυτήν κρίνεται αβέβαιο.
 
4. Και τώρα μία δύσκολη ερώτηση. Τι σημαίνει για σας ποίηση;

Εκτόνωση της εσωτερικής διαμάχης με τον εαυτό. Εξωτερίκευση των απόκρυφων σκέψεων και συναισθημάτων. Εξιδανίκευση του έρωτα, των όμορφων και άσχημων στιγμών της ζωής, των ανθρώπων που αποτελούν κινητήρια δύναμη να αναγεννηθούμε, αλλάζοντας κάθε πτυχή που του εαυτού μας που φάνταζε απαράλλαχτη. Είναι σαν άνθρωπος, αλλά που δεν σε κρίνει, μονάχα σε ακούει, διαβάζει το μυαλό σου και σε λυτρώνει.

5. Πότε ξεκινήσατε ν’ ασχολείστε με την τέχνη του λόγου και ποιος ήταν ο λόγος που σας παρότρυνε;

Ξεκίνησα ν΄ ασχολούμαι, ιδιαίτερα με την ποίηση, κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων, όταν μία πολύ δυνατή εμπειρία με ώθησε να αποτυπώσω αυτά που βίωνα σε ποιήματα.

6. Γιατί γράφετε;

Είναι κάτι που με γεμίζει ανακούφιση, γαλήνη, με ηρεμεί, αφήνει την ευαισθησία που κρύβω μέσα μου να βγει προς τα έξω και με αποφορτίζει από την ένταση της καθημερινότητας.

7. Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας; 

Η πηγή της έμπνευσής μου είναι ένα πρόσωπο που από τότε που μπήκε στη ζωή μου, άλλαξε τα πάντα σε αυτήν. Τα έντονα εμπόδια και οι δυσκολίες που παρουσιάστηκαν, αποτέλεσαν αιτία της ανάγκης για καταγραφή των βιωμάτων αυτών.

8. Με ποιο λογοτεχνικό είδος ασχολείστε περισσότερο;

Το αγαπημένο μου είδος είναι η ελληνική και ξένη ερωτική ποίηση.

9. Μιλήστε μας για το λογοτεχνικό σας έργο.

«Η γλυκιά ενόρμηση του έρωτα» είναι το πρώτο μου βιβλίο και ανήκει στην κατηγορία σύγχρονης ελληνικής ποίησης, καθώς και το δεύτερο βιβλίο μου με τίτλο «Τρυφερά Ανασαίνω», το οποίο αναμένεται να εκδοθεί και πάλι από τις εκδόσεις Ιωλκός.

10. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο που έχει τίτλο: «ΤΡΥΦΕΡΑ ΑΝΑΣΑΙΝΩ».

Αυτήν την φορά το γράψιμο διαφέρει. Θα έλεγα πως υπερισχύει όχι μόνο ο ρομαντισμός και η αγνή αγάπη, μα ακόμα, το πάθος, οι αισθήσεις, η απερίγραπτη λαχτάρα να βρεθείς στην αγκαλιά του αγαπημένου σου, οι ανησυχίες που σε κρατάνε ξύπνιο τις νύχτες, όχι μόνο για τον έρωτα μα και για το άψυχο μέλλον που καραδοκεί και σου κλέβει την αλήθεια από τα μάτια. Στα ποιήματα αυτά φαίνεται ολοκάθαρα η πνευματική και σαρκική ωρίμανση του εαυτού, οι επιθυμίες που αλλάζουν, που δεν ικανοποιούνται με τα λίγα και αναζητούν συνεχώς τρόπους να κερδίσουν όλο και περισσότερη συντροφικότητα στην άφιλτρη πραγματικότητα.  

11. Ποια είναι η αγαπημένη σας ώρα μέσα στην ημέρα που κάθεστε και γράφετε;

Οποιαδήποτε ώρα μέσα στη μέρα, όταν το κλίμα, η ατμόσφαιρα, η φόρτιση, μου το επιτρέψει. Ακόμα και μέσα στον ύπνο μου ξυπνώ μερικές φορές, έχοντας τη διάθεση να γράψω. Όταν αυτό που θα γράψω είναι αυθεντικό και η μνήμη μου θα το έχει ξεχάσει μετά από λίγα λεπτά.

12.  Πως είναι η ζωή ενός λογοτέχνη στα χρόνια της κρίσης;

Σίγουρα δεν είναι εύκολη. Η κρίση έχει επηρεάσει την καθημερινή μας ζωή σε τόσο μεγάλο βαθμό, που η λογοτεχνία αποτελεί πλέον δείγμα πολυτελείας. Έτσι λοιπόν, είναι σχεδόν αδύνατον για ένα νέο λογοτέχνη να το ασκήσει αποκλειστικά ως επάγγελμα. 

13. Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιο θα επιλέγατε; 

Θα επέλεγα οπωσδήποτε το έντυπο. Δεν μπορείς να νιώσεις, να βιώσεις και να γίνεις ένα με τον συγγραφέα, μέσα από μια οθόνη.

14.  Ποια συμβουλή θα δίνατε σ’ ένα νέο λογοτέχνη;

Να μην το βάλει κάτω και να πιστεύει στον εαυτό του. Να προσπαθεί για το καλύτερο χωρίς ν’ απογοητεύεται και να δει αυτή τη διαδικασία σαν ένα ευχάριστο ταξίδι αυτοπραγμάτωσης.

15. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Αγαπημένοι μου συγγραφείς και συγκεκριμένα ποιητές, είναι από Έλληνες ο Γιάννης Ρίτσος και ο Τάσος Λειβαδίτης και από ξένους ο Pablo Neruda, o Ε.Ε. Cummings, o Federico Garcia Lorca και ο W.B. Yeats.

16. Τελευταία ερώτηση. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στο χώρο της λογοτεχνίας;

Θα ήθελα να συνεχίσω μία πορεία στην ποίηση και ελπίζω το δεύτερο βιβλίο μου να αγαπηθεί και να ξυπνήσει όμορφα συναισθήματα στους αναγνώστες που θα το διαβάσουν, όπως και το πρώτο. 


*     *     *

ΦΥΛΑΚΗ
(της Ματίνας Δαραβάνη από τη συλλογή:
Η ΓΛΥΚΙΑ ΕΝΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΩΛΚΟΣ)

Αγέραστες οι ώρες που προσοχή δε δίνουν
ανήσυχα τα πνεύματα της αντοχής μου σβήνουν.

Ανέγγιχτος ο θάνατος διέξοδο να βρει,
φωνάζοντας, τη φυλακή να διώξει δεν μπορεί.

Απ’ τα κλειστά παντζούρια που το φως μου κρύβουν
και τις ζεστές κουβέρτες που τα κορμιά μας πνίγουν

κι άθελά τους δεν αφήνουν, απατηλή μου ρύση,
της θέλησης την πενιχρή, παραδομένη λύση.             






ΘΑ ΗΘΕΛΑ
(της Ματίνας Δαραβάνη από τη συλλογή:
Η ΓΛΥΚΙΑ ΕΝΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΩΛΚΟΣ)

Θα ήθελα πολύ να σου πω
τι είναι αγάπη.
Με χίλιες λέξεις άρτια φτιαχτές και ταιριασμένες.
Μα δεν μπορώ
γιατί τα δάκρυά μου
τούτη τη στιγμή
τη γράφουν μοναχά τους. 




ΣΕ ΠΡΟΣΕΧΩ
(της Ματίνας Δαραβάνη από τη συλλογή:
Η ΓΛΥΚΙΑ ΕΝΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΩΛΚΟΣ)

Σαν τρυφερό λουλούδι σ’ έχω στην αγκαλιά μου
και σε προσέχω.
Μην πάθεις κάτι, μη μου δακρύσεις,
μη νοσταλγήσουν πόνο τα απαλά σου χέρια. 
Αυτά τα χείλη πρέπει να φυλάω,
Μη ξεραθούν από την πίκρα του χειμώνα.
Και αυτά τα μάτια τα βαθιά, τα ονειρεμένα.
Με χώμα θα φυτέψω, με άρωμα κι αλάτια,
όλου του κόσμου τις σκιές που βεβηλώνουν τ’ όνομά σου. 



*     *     *




ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΤΙΝΑΣ ΔΑΡΑΒΑΝΗ


Προσωπικά στοιχεία Όνομα: Σταματία Δαραβάνη Ημερομηνία γέννησης: 29/09/1993 Σπουδές 2016 Απόφοιτη του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. 2011 Απολυτήριο Ενιαίου Λυκείου Καβάλας (17). Σεμινάρια-Ημερίδες 25/11/2019 Trafficking: Η σύγχρονη μορφή δουλείας- Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας- Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας. 01/11/2019-03/11/2019 Κοινωνική αποστέρηση, παιδική προστασία και ανθρώπινα δικαιώματα- Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. 25/11/2018 Μουσικοθεραπεία: Η χρήση και τα οφέλη της- Ωδείο Νεάπολις, Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας και Δήμος Καβάλας. 18/12/2017-27/06/2018 Κατάθλιψη και αυτοθεραπεία- Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Χαλκιόπουλος Φίλιππος Κ.Δ.Β.Μ. 1- Κέντρο Σεμιναρίων Αθηνών. 20/02/2018-22/02/2018 Αυτοσχεδιασμός Κίνησης και Λόγου με τον Βασίλη Βασιλάκη- Θέατρο των Πολιτών Καβάλας. 23/01/2018 Στην πράξη της θεατρικής γραφής με την Χρύσα Σπυλιώτη- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας. 2016-2017 Ανοιχτά σεμινάρια Ψυχολογίας- Προγράμματα Ψυχικής και Κοινοτικής Υγείας, Πανεπιστήμιο του Αιγαίου. 2015-2016 Ψυχοπαθολογία των εξαρτήσεων: Παιδική ηλικία και εξάρτηση-Εφηβεία και εξαρτήσεις, Ψυχικές διαταραχές και εξαρτήσεις, Ψυχοπαθολογία του καπνίσματος, Ψυχοπαθολογία του αλκοολισμού, Πρόληψη των εξαρτήσεων, Θεραπευτική των εξαρτήσεων- Κέντρο πρόληψης εξαρτήσεων Ροδόπης, ΟΡΦΕΑΣ. 15/06/2013-16/06/2013 Κοινωνική Εργασία στην Εκπαίδευση και η Εκπαίδευση στην Κοινωνική Εργασία την εποχή της κρίσης- Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Κοινωνικής εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής και Εργαστήριο Κοινωνικής και Κοινοτικής Εργασίας και Συμβουλευτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης . Επαγγελματική εμπειρία 14/11/2018-30/04/2019 Ψυχοκοινωνική υποστήριξη Κοινωνικού Λειτουργού στο πρόγραμμα Ένταξης και Εκπαίδευσης των παιδιών Ρομά στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 23/05/2018-30/06/2018 Ψυχοκοινωνική υποστήριξη Κοινωνικού Λειτουργού στο Πρόγραμμα Ένταξης και Εκπαίδευσης των παιδιών Ρομά στις περιφέρειες Κεντρικής, Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ιούλιος 2017 Έκδοση της ποιητικής συλλογής: Η Γλυκιά Ενόρμηση Του Έρωτα- εκδόσεις Ιωλκός. 22/02/2016-10/06/2016 Πρακτική άσκηση κοινωνικής εργασίας στο Βοήθεια στο Σπίτι Α’ ΚΑΠΗ Αγίου Αθανασίου Καβάλας. 16/10/2014-30/01/2015 Πρακτική άσκηση κοινωνικής εργασίας στο Κέντρο Προστασίας του Παιδιού, Καβάλας. 01/10/2014-15/10/2014 Πρακτική άσκηση κοινωνικής εργασίας στο Ιατροκοινωνικό Κέντρο Δροσερού Ξάνθης. Ξένες γλώσσες Αγγλικά: Proficiency Michigan State University (MSU). Ισπανικά: Προετοιμασία για συμμετοχή σε γραπτές εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας Ισπανικών Β1-Β2 (ΚΠΓ-Ισπανικά). Ειδικές γνώσεις Γνώσεις υπολογιστή: Πιστοποίηση ECDL: Χρήση Η/Υ και διαχείριση αρχείων (Using Computers and Managing Files), Επεξεργασία κειμένου (Word Processing), Υπολογιστικά φύλλα (Spread Sheets), Βάσεις δεδομένων (Databases), Παρουσιάσεις (Presentations), Υπηρεσίες διαδικτύου (Internet Services). Ενδιαφέροντα Θέατρο, ποίηση, εθελοντισμός, διαχείριση σελίδας συγγραφέα στα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και ανάληψη παιδικών πάρτυ. Ατομικά χαρακτηριστικά Δημιουργικότητα, εργατικότητα, κοινωνικές ευαισθησίες, προσαρμογή και εύκολη εκμάθηση ρόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!