Συνέντευξη με τον λογοτέχνη Ευθύμιο-Ραφαήλ Αγγελή - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Συνέντευξη με τον λογοτέχνη Ευθύμιο-Ραφαήλ Αγγελή - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ




Ο «ΚΕΦΑΛΟΣ - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς» έχει ξεκινήσει μία νέα δράση με τίτλο: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ» (ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 4ο ΤΟΜΟ γίνονται δεκτές έως τις 31/12/2020 - ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: ΕΔΩ) και προσκαλεί όλους τους Λογοτέχνες, Ποιητές και Συγγραφείς να συμμετάσχουν σ' αυτήν. Σκοπός της εν λόγω δράσης είναι η προβολή μέσω αφιερωμάτων και συνεντεύξεων των σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών, Ποιητών και Συγγραφέων, είτε έχουν εκδώσει κάποιο βιβλίο είτε όχι και η δημιουργία του τέταρτου τόμου της «Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών», η οποία έχει συσταθεί σε μία ανεξάρτητη ιστοσελίδα με τη μορφή ηλεκτρονικών τόμων και την έκδοση δωρεάν e-book.
Στη σημερινή μας παρουσίαση στα πλαίσια της δράσης: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ», θα σας παρουσιάσουμε τον λογοτέχνη, Ευθύμιο-Ραφαήλ Αγγελή, ο οποίος συμμετέχει στην «Εγκυκλοπαίδεια Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών» και απάντησε στις ερωτήσεις του Δημοσιογράφου, Λογοτέχνη και Εκδότη του Περιοδικού Κέφαλος, κ. Πλούταρχου Πάστρα, για το λογοτεχνικό του έργο, τα βιβλία και τη λογοτεχνία. 


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΘΥΜΙΟ-ΡΑΦΑΗΛ ΑΓΓΕΛΗΣ


1. Αν έπρεπε να δώσετε έναν ορισμό για τη λογοτεχνία, ποιος θα ήταν αυτός;

Λογοτεχνία είναι ο τρόπος με τον οποίο οι λέξεις αλληλεπιδρούν με την ψυχή, συνομιλούν, και αυτή με την σειρά της επικοινωνεί με άλλους ανθρώπους με τον κόσμο είτε στέλνοντας είτε λαμβάνοντας μηνύματα. Είναι σαν να λέμε ένα τηλέφωνο όπου επικοινωνείς μέσο τον συναισθημάτων.

2. Τι μπορεί να προσφέρει η λογοτεχνία στο σύγχρονο άνθρωπο;

Η λογοτεχνία είναι η καλύτερη αφορμή για προβληματισμό, μπορεί να εκφράσει προβλήματα της καθημερινής ζωής, βοηθώντας έτσι τον αναγνώστη αλλά και τον συγγραφέα να κατανοήσει το πρόβλημα και να σκεφθεί πιθανές λύσεις. Αποτελεί μια από τις καλύτερες μορφές ψυχαγωγίας, αφού προσδίδει στον αναγνώστη γνώσεις και ιδέες ενώ ταυτόχρονα ξεφεύγει για λίγο από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

3. Η ποίηση στις ημέρες μας δεν έχει τη θέση που κατείχε παλαιότερα. Για ποιο λόγο πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό και πως θεωρείτε ότι θα είναι το μέλλον της;

Είναι αληθές ότι υπάρχει μειωμένο ενδιαφέρον για την ποίηση στις μέρες μας, θεωρώ ότι υπαίτιος αυτού είναι η μειωμένη ενασχόληση με αυτήν στο σχολείο αλλά και το γεγονός ότι ο κόσμος μέσα στον περιορισμένο χρόνο της καθημερινότητας δεν έχει ελεύθερο χρόνο για να αφιερώσει. 

4. Και τώρα μία δύσκολη ερώτηση. Τι σημαίνει για σας ποίηση;

Ποίηση για μένα είναι ο τρόπος που εκφράζω τις σκέψεις μου, τις ανησυχίες και τις ιδέες μου. Είναι το μέσο με το οποίο επικοινωνώ με τον εαυτό μου.

5. Πότε ξεκινήσατε ν’ ασχολείστε με την τέχνη του λόγου και ποιος ήταν ο λόγος που σας παρότρυνε;

Ξεκίνησα στο Γυμνάσιο, και με παρότρυνε το ενδιαφέρον που μου δημιούργησε για να ανακαλύψω μέσα από αυτήν καινούριους κόσμους.

6. Γιατί γράφετε;

Γράφω για να εκφράσω τις απόψεις μου, να επικοινωνήσω έτσι με τον κόσμο και με τον εαυτό μου.

7. Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας; 

Πηγή έμπνευσης είναι τα ερεθίσματα που δέχομαι καθημερινά από την κοινωνία και οι απορίες μου.

8. Με ποιο λογοτεχνικό είδος ασχολείστε περισσότερο;

Ασχολούμαι περισσότερο με την ποίηση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γράφω και άλλα λογοτεχνικά είδη.

9. Μιλήστε μας για το λογοτεχνικό σας έργο.

Πλην των συλλογικών εκδόσεων που έχω συμμετάσχει, έχω εκδώσει μία ποιητική συλλογή με τίτλο «Το μεγάλο Τίποτα» και ετοιμάζομαι να εκδώσω άλλη μια συλλογή.

10. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο που έχει τίτλο: «Το μεγάλο Τίποτα».  

Το «Το μεγάλο Τίποτα» είναι μια ποιητική συλλογή, με ποιήματα - απορίες για τον άνθρωπο.

11. Ποια είναι η αγαπημένη σας ώρα μέσα στην ημέρα που κάθεστε και γράφετε;

Όποτε έρχεται έμπνευση, οποιαδήποτε ώρα είναι κατάλληλη για συγγραφή αλλά σίγουρα οι βραδινές ώρες είναι προτιμότερες αφού τα άγχη της ημέρας έχουν περάσει και υπάρχει μια σχετική χαλαρότητα.

12. Πως θα χαρακτηρίζατε τη λογοτεχνική παραγωγή σήμερα;

Η αλήθεια είναι ότι στις μέρες μας η οικονομική κρίση δεν βοηθάει την παραγωγή πολλών έργων, αρκετά σχέδια ματαιώνονται για ποικίλους και διάφορους λόγους, σε σχέση βέβαια με άλλες εποχές είναι πιο εύκολο ένας νέος λογοτέχνης να έχει παρουσία και να αποκτήσει εμπειρία.

13. Ποιο θεωρείτε πως είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός Best Seller;

Πιστεύω ότι για να γίνει ένα βιβλίο best seller θα πρέπει όχι μόνο να αρέσει το κοινό αλλά να εκφράζει και τον συγγραφέα, ο συνδυασμό αυτών τον δυο μπορεί να επιφέρει πολύ θετικά αποτελέσματα.

14. Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιο θα επιλέγατε; 

Πιστεύω ότι αν και το έντυπο αναμφίβολα δίνει μια άλλη αίσθηση στον αναγνώστη, το e-book είναι πιο εύκολα προσβάσιμο, έχει χαμηλότερο κόστος και με τον τρόπο του βοηθάει στην των αναγνωστών. Δεν θα έλεγα λοιπόν ότι προτιμώ κάποιο από τα δύο

15. Τώρα ας περάσουμε στην πλευρά του αναγνώστη. Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε;

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, είναι ένα βιβλίο που καιρό είχα στο πρόγραμμα να διαβάσω.

16. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Μου αρέσει ιδιαίτερα ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι λόγω του τρόπου που παρουσιάζει τον κόσμο, Ο Φραντς Κάφκα και από Έλληνες θεωρώ ότι η απάντηση μου είναι πιο κοντά στον Καβάφη και στον Άγγελο Σικελιανό.

17. Ποια είναι τ’ αγαπημένα σας βιβλία;

Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία είναι οι αδελφοί Καραμάζοφ του Ντοστογιέφσκι λόγω του τρόπου με τον οποίο περιγράφει τον άνθρωπο, τα ελαττώματα τα του, θα έλεγα ότι σε κάποια σημεία μου θυμίζει Θουκυδίδη και αυτό το θεωρώ συναρπαστικό.

18. Τελευταία ερώτηση. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στο χώρο της λογοτεχνίας;

Δεν σκοπεύω να ετοιμάσω καινούριο άμεσα. Θέλω για αρχή να τελειώσω ότι έχω στην μέση.


*     *     *


Χτίζοντας μια κοινωνία
(του Ευθυμίου-Ραφαήλ Αγγελή)

Άνθρωπος ον μικρό
τούβλο ενός κτίσματος
πλανήτη, κόσμου
πολλά τούβλα
μεγάλο κτίσμα.
Και η αλλαγή
προέρχεται απ' αυτά
τα μικρά
στην όψη
όχι στις πράξεις
αυτές μεγάλες είναι.
Τα τούβλα ενώνονται
το ένα με το άλλο
από μόνα τους
μια κοινωνία
λειτουργεί με αυτά
λειτουργεί με τα τούβλα της.
Μα σαν ο άνθρωπος διαφέρει
από της πέτρες
τα τούβλα όπως ενώνονται διαλύονται.
Πώς;
Από μόνα τους.
Γιατί;
Επειδή το ένα ζήλεψε το άλλο.



*     *     *





ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΥΘΥΜΙΟΥ-ΡΑΦΑΗΛ ΑΓΓΕΛΗ


Ο Ευθύμιος Ραφαήλ Αγγελής γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Έχει συμμετέχει και βραβευθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, επίσης ασχολείται με την μουσική. Έχει βραβευθεί με 3 βραβείο στον 4ο Πανελλήνιο διαγωνισμό του δήμου Βύρωνα στην κατηγορία Ποίησης, και στον 1ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ» με πρώτο βραβείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!