Η εξαφάνιση της Τέχνης από το Λύκειο - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Η εξαφάνιση της Τέχνης από το Λύκειο
"Φτιάχνουν ένα σχολείο με στείρες γνώσεις, παπαγαλία, εξειδίκευση και μαθητές που προορίζονται να είναι άβουλα όντα χωρίς καμία κριτική σκέψη και παντελή έλλειψη δεξιοτήτων"

Σήμερα εντελώς απροσδόκητα και εν μέσω Πανελληνίων εξετάσεων βγήκε και το νέο Ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου, όπου όλα τα μαθήματα Τέχνης έχουν εξαφανιστεί!
Είναι θλιβερό εν μέσω μιας πανδημίας με όλη την πίεση που υπάρχει σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, η τέχνη,  να διώκεται οριστικά από το Λύκειο και να αντιμετωπιζόμαστε ως ο παρίας της εκπαίδευσης. Την ώρα που υπάρχουν σημαντικές μελέτες για την συμβολή της τέχνης στην εκπαίδευση ως καθοριστικό παράγοντα στην εξέλιξη ενός μαθητή. Στις Πανελλαδικές στη Νεοελληνική γλώσσα το θέμα ήταν η ποίηση ως γιατρικό και είναι γνωστό ότι η ποίηση είναι ζωγραφική με λέξεις και η ζωγραφική ποίηση χωρίς λέξεις κι ότι όπως και η ποίηση έτσι και η ζωγραφική, η μουσική, η γλυπτική αποτελούν γιατρικό για τη ζωή μας. Φτιάχνουν ένα σχολείο με στείρες γνώσεις, παπαγαλία , εξειδίκευση και μαθητές που προορίζονται να είναι άβουλα όντα χωρίς καμία κριτική σκέψη και παντελή έλλειψη δεξιοτήτων.
Η κα Κεραμέως που προτάσσει τον εθελοντισμό ως μάθημα, η ίδια αντιλαμβάνεται ότι ο εθελοντισμός περιλαμβάνει έννοιες όπως ενσυναίσθηση, αποδοχή και κατανόηση; ή απλώς είναι τα γνωστά επικοινωνιακά κόλπα όπου στο τέλος αποφασίζει και διατάζει;
Τι διαφορά έχει η κα Κεραμέως από τον πρωτόγονο άνθρωπο; Η διαφορά είναι ότι αυτός ζωγράφιζε στους τοίχους των σπηλαίων!

Βάσια Λεοντοπούλου, Ζωγράφος-Γλύπτρια

Πηγή: alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!