ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ - 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ - 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ


Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη Ληξουρίου - Κεφαλονιά | Terrabook

Επειδή την 23η Απριλίου έφυγαν από τη ζωή δύο σπουδαίοι συγγραφείς, ο Ισπανός Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο Άγγλος Ουΐλιαμ Σαίξπηρ, η Unesco αποφάσισε το 1995 να καθιερώσει την 23η Απριλίου κάθε χρόνου ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου με στόχο την προώθηση και προβολή της ανάγνωσης και γενικότερα του βιβλίου. 
Η ημέρα αυτή κάθε χρόνο πλαισιωνόταν από σειρά εκδηλώσεων στη χώρα μας αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο γενικότερα. Φέτος, όμως, λόγω του κορωνοϊού όλα έχουν ακυρωθεί.
Και η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη είχε προγραμματίσει γι’ αυτήν την ημέρα σχετικές εκδηλώσεις (επίσκεψη συγγραφέα, ομιλίες, παιδικές δραστηριότητες) αλλά αναγκαστικά τις ακυρώσαμε. Άλλωστε, ο χώρος της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης-Μουσείου Ληξουρίου εξακολουθεί να παραμένει  κλειστός για το κοινό μέχρι τις 10 Μαΐου 2020.
Ωστόσο, κατά την περίοδο αυτή του «εγκλεισμού» εμείς ασχολούμαστε με ποικίλα θέματα της Βιβλιοθήκης: εσωτερική αναδιοργάνωση, καταλογογράφηση, συντήρηση βιβλίων, εικόνων κ.λπ., προσπάθειες ένταξης σε προγράμματα ψηφιοποίησης κ.ά., για τα οποία αργότερα θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.
Σε σχέση, πάντως, με την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, ως πολίτες, ως άνθρωποι,  μικροί και μεγάλοι, δεν πρέπει να σταματήσουμε το διάβασμα, τη μελέτη. Γιατί μέσα από το Βιβλίο όχι απλά μαθαίνουμε αλλά καταλαβαίνουμε τον κόσμο, τη ζωή, τον εαυτό μας, οξύνουμε την κριτική μας ικανότητα, αναπτύσσουμε τον προβληματισμό μας, γινόμαστε πιο θαρραλέοι, περισσότερο ικανοί να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. 
Υπογραμμίζουμε την υποχρέωση της Πολιτείας να αλλάξει την πολιτική της για το Βιβλίο. Είναι επιτακτική η ανάγκη να πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης του Βιβλίου (τιμή, διακίνηση κ.λπ.) και των Βιβλιοθηκών, Δημόσιων και Σχολικών (οικονομική ενίσχυση, διορισμοί βιβλιοθηκονόμων κ.λπ.)
Ας μην ξεχνάμε ότι το βιβλίο, παρά την τεχνολογική εξέλιξη, εξακολουθεί να είναι το καθαρό παράθυρο της γνώσης, ο απαραίτητος σύμμαχός μας στη ζωή. Είναι και παραμένει η απαντοχή του Ανθρώπου, η δύναμη του Πολίτη.

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!