Στον Γιώργο Μολέσκη το Βραβείο Γ.Φ. Πιερίδης της ΕΝΩΣΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Στον Γιώργο Μολέσκη το Βραβείο Γ.Φ. Πιερίδης της ΕΝΩΣΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ


Στον Γιώργο Μολέσκη το Βραβείο Γ.Φ. Πιερίδης της ΕΛΚ

Στον ποιητή και πεζογράφο Γιώργο Μολέσκη απονέμεται το Βραβείο Γ.Φ. Πιερίδης για το 2020, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου. 

Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, στις 7:30 μ.μ., στην Αίθουσα του Αρχείου του ΡΙΚ.

Μετά τους χαιρετισμούς από τον πρόεδρο της ΕΛΚ Ιωσήφ Ιωσηφίδη και τον διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΑΝ Παύλο Παρασκευά θα παρουσιαστεί το έργο του τιμώμενου:

Για την ποίηση του Μολέσκη θα μιλήσει ο φιλόλογος συγγραφέας Αιμίλιος Σολωμού. Για το μεταφραστικό έργο του θα μιλήσει ο ποιητής και κριτικός Γιώργος Φράγκος. Για το πεζογραφικό έργο του Μολέσκη θα μιλήσει ο συγγραφέας Χρίστος Χατζήπαπας. Ποιήματα και αποσπάσματα από πεζά του Γ. Μολέσκη θα διαβάσουν ο ηθοποιός Γιάννης Καραούλης και ο ηθοποιός, συγγραφέας και μέλος της ΕΛΚ Ανδρέας Νικολαΐδης.

Θα ακολουθήσει επίδοση του Βραβείου με το Σκεπτικό Βράβευσης και αντιφώνηση από τον βραβευμένο.

Της τελετής θα προηγηθεί πεντάλεπτο αφιέρωμα μνήμης στον λογοτέχνη Γιώργο Φιλίππου Πιερίδη (1904-1999), για τα 20 χρόνια από την αποδημία του, και θα μιλήσει η θυγατέρα του και καλλιτέχνης Μαρίνα Πιερίδου.

Η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου καθιέρωσε το «Βραβείο Γ.Φ.Πιερίδης» το 2009, στο όνομα του 1ου Προέδρου της. Απονέμεται με απόφαση του εκάστοτε ΔΣ της ΕΛΚ σε καταξιωμένους Κύπριους λογοτέχνες. Μέχρι πέρσι τιμήθηκαν οι εξής 10 λογοτέχνες: Μαρία Πυλιώτου, Πάνος Ιωαννίδης, Χριστάκης Γεωργίου, Θεοκλής Κουγιάλης, Ντίνα Κατσούρη, Ήβη Μελεάγρου, Μαρία Αβρααμίδου, Χρίστος Χατζήπαπας, Κώστας Βασιλείου και Κυριάκος Χαραλαμπίδης. 

Ο Γιώργος Μολέσκης

Ο Γιώργος Μολέσκης γεννήθηκε το 1946 στο χωριό Λύση. Φοίτησε στο Αγγλικό Κολέγιο Λευκωσίας και στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας, από το οποίο απέκτησε πτυχίο (Μ.Α.) στη ρωσική λογοτεχνία και διδακτορικό δίπλωμα (Ph.D.) στη φιλολογία.

Εργάστηκε στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, όπου κατείχε τη θέση του Ανώτερου Μορφωτικού Λειτουργού. Από το 2007, που αφυπηρέτησε, μέχρι το 2013, ήταν ο Εκτελεστικός Σύμβουλος/διευθυντής του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου. Διετέλεσε, επίσης, πρόεδρος σε διάφορα πολιτιστικά σωματεία και επιτροπές (Πνευματική Στέγη Λευκωσίας, Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, Εθνική Επιτροπή Ευρωπαϊκού Βραβείου Λογοτεχνίας). Από το 2013 μέχρι το 2017 ήταν πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου.

Έχει τιμηθεί με Κρατικό Έπαινο και Κρατικό Βραβείο Ποίησης στην Κύπρο, καθώς και με το Μετάλλιο Πούσκιν, της Ένωσης Ρώσων Συγγραφέων. Είναι, επίσης, επίτιμο μέλος της Κρατικής Ακαδημίας Σλαβικού Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Από το 1967 μέχρι σήμερα εξέδωσε δώδεκα ποιητικές συλλογές, δυο συγκεντρωτικούς τόμους ποιημάτων, μια συλλογή διηγημάτων και πέντε βιβλία με μεταφράσεις ποίησης. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται: Μεγάλο που ήταν το φεγγάρι, ποιήματα, Κύπρος 1980, Περαστική άνοιξη, ποιήματα, Κύπρος 1984, Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, Σύννεφο με παντελόνια. Εισαγωγή – μετάφραση – σχόλια, Εκδόσεις Τα τραμάκια, Θεσσαλονίκη 1995, Το νερό της μνήμης, Κύπρος 1998, Από το ελάχιστο, Λευκωσία 2001, Ρώσοι ποιητές του εικοστού αιώνα, Εκδόσεις Μεσόγειος (Πανεπιστήμιο Κύπρου και Ελληνικά Γράμματα), Αθήνα 2004, Αναμονή βροχής, ποιήματα, Εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 2008, Σύγχρονοι Τουρκοκύπριοι ποιητές. Απόπειρα επικοινωνίας, Εκδόσεις Τόπος, Αθήνα 2010,  Το ημιτελές ποίημα, ποιήματα, Εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 2014, Όταν ο ήλιος μπήκε στο δωμάτιο, διηγήματα, Εκδόσεις Βακχικόν, Αθήνα 2017, Κάθε Ιούλιο επιστρέφω, Εκδόσεις Βακχικόν, Αθήνα 2019 Ρωσική ποίηση 20ου αιώνα, Εισαγωγή – Μετάφραση – Σημειώσεις, Εκδόσεις Βακχικόν, Αθήνα 2018.

Εννέα ποιητικές του συλλογές μεταφράστηκαν και εκδόθηκαν σε ξεχωριστά βιβλία στη Γαλλία, Ιταλία, Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Αλβανία.

Πηγή: philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!