ΥΜΝΟΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ: «ΚΕΦΑΛΟΣ - ΤΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ» - ΙΟΝΙΟ ΤΑΞΙΔΙ - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

ΥΜΝΟΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ: «ΚΕΦΑΛΟΣ - ΤΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ» - ΙΟΝΙΟ ΤΑΞΙΔΙ




Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «ΚΕΦΑΛΟΣ - ΤΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ»: Ιόνιο Ταξίδι (Στίχοι: Πλούταρχος Πάστρας, Μουσική & Video: Σταμάτης Γαλάνης) - ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Αγαπητοί αναγνώστες και συνεργάτες,
Έχουμε τη χαρά να σας παρουσιάσουμε σήμερα τον ύμνο του λογοτεχνικού περιοδικού μας: «Κέφαλος - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς», με τίτλο: «Ιόνιο Ταξίδι» σε στίχους του Εκδότης μας Πλούταρχου Πάστρα και μουσική του ποιητή και μουσικού Σταμάτη Γαλάνη. Το εν λόγω τραγούδι είναι ένα ποίημα, το οποίο μελοποιήθηκε για να αποτελέσει τον ύμνο του λογοτεχνικού περιοδικού μας. Χρειάστηκαν αρκετοί μήνες για τη μελοποίηση του εν λόγω ποιήματος και έφτασε επιτέλους σήμερα η στιγμή που σας το παρουσιάζουμε. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πολύ τον συνεργάτη μας Σταμάτη Γαλάνη, για την άψογη συνεργασία μας καθ' όλη τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος και για τη μουσική του δημιουργία (Κιθάρες, πλήκτρα, ενορχηστρώσεις), παραγωγή και ερμηνεία. Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Αλίκη Γούτου, η οποία συμμετέχει στις φωνές του τραγουδιού και τον Χρήστο Μανωλίτση, ο οποίος βοήθησε στην ηχοληψία, τελική μίξη και παραγωγή.
Εν κατακλείδι, ακολουθούν, ορισμένα σχόλια για τον ύμνο, σύντομα βιογραφικά του Πλούταρχου Πάστρα και του Σταμάτη Γαλάνη και το βίντεο κλιπ στο youtube.

ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙ – ΥΜΝΟ «ΙΟΝΙΟ ΤΑΞΙΔΙ», ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΟΣ.

Δεν μπορώ να θυμηθώ ακριβώς αν ήμουν εγώ ή ο Πλούταρχος που έριξε την ιδέα στο τραπέζι για να φτιάξουμε ένα τραγούδι για το λογοτεχνικό περιοδικό του, τον ΚΕΦΑΛΟ. Πρέπει να ήταν σε μια συζήτηση που είχαμε, περί ονείρων και σχεδίων που κάναμε όταν πρωτοήπιαμε καφέ, λίγο μετά την έκδοση του τρίτου μου βιβλίου, «Ατέρμονη Σχάση». Ο Πλούταρχος είναι ένας άνθρωπος με μοναδικό όραμα και ατσαλένια θέληση! Από το όραμα του φυσικά απουσιάζει ο εγωκεντρισμός και το επιφανειακό, σύντομο κέρδος. Νομίζω, όπως έχω άλλωστε δηλώσει, ότι δημιουργεί ισχυρά μονάχα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της σύγχρονης λογοτεχνίας, και της συνένωσης των φορέων της. Συγγραφέων, ποιητών, αοιδών και εκδοτών. Όπως και να έχει, σκεφτόμουν ότι ένα τραγούδι δεν βγαίνει έτσι εύκολα από τα σπλάχνα ενός δημιουργού. Πρέπει να δοθεί η πορφυρόχρωμη αιτία. Μια αιτία που δεν θα δώσει και άλλη επιλογή στο τραγούδι, από το να βγει μόνο του φυσικά έξω, και να μοιραστεί στους ακροατές. Λίγο αργότερα, μέσα στους μήνες της άρτιας συνεργασίας μας, ο Πλούταρχος μου έστειλε τους πολύχρωμους στίχους του. Στίχοι που εκθείαζαν πρωτίστως την αγάπη του για τον τόπο του, για το απέραντο γαλάζιο της χώρας μας, αλλά και την μελωδικότητα και την ομορφιά των δημιουργών της λογοτεχνίας μας. Σκεφτόμουν, ότι ο ύμνος του, χρειαζόταν μια μουσική δυναμική που να εκφράζει την ηλεκτρικότητα της νεότητας, αλλά και την συνοχή των εμπειριών του παρελθόντος. Θα έπρεπε ο ρυθμός του να είναι μοντέρνος αλλά και συνάμα να παραπέμπει σε μια χορωδιακή, παραδοσιακή, έως και εμβατηριακή πρακτική. Τα χέρια μου απλώθηκαν στην κιθάρα, όπου και με συντροφεύει πιστά μέσα στα χρόνια. Από τα πρώτα ακόρντα, τα οποία και οδήγησαν στις πρώτες ρυθμικές προόδους, κατάλαβα ότι το τραγούδι είχε αρχίσει να βγαίνει από μέσα μου, και να φτιάχνει μόνο του, την ιστορία του. Λίγο αργότερα, έντυσα το όμορφο σώμα του, με ορισμένες ορχηστρικές προεκτάσεις, οι οποίες και είχαν σκοπό να συναντήσουν τον στόχο του ύφους του τραγουδιού, όπως το περιέγραψα παραπάνω. Ήταν ένα δώρο για εμένα προσωπικά, αλλά και ένα δώρο φιλίας και εκτίμησης στο πρόσωπου του Πλούταρχου. Μια αρχή πολλών πραγμάτων, σχεδίων και ονείρων που θα ακολουθήσουν. Μια υπόσχεση ωστόσο, καλής, αληθινής και άκαμπτης συνεργασίας και φιλίας με τον Πλούταρχο. Τέλος, απλά οφείλω να πω ότι είχα μια σπουδαία βοήθεια από την στενή μου φίλη, Αλίκη Γούτου, η οποία και όχι μόνο κατάλαβε την μεγάλη ιδέα του τραγουδιού, αλλά και ερμήνευσε τόσο αυθεντικά τους στίχους του. Ένα ακόμα ευχαριστώ, στον παλιό και καλό μου φίλο και ηχολήπτη, Χρήστο Μανολίτση, που πάντα απογειώνει με την αγάπη του, τα έργα μου.
Εύχομαι ο ΥΜΝΟΣ του ΚΕΦΑΛΟΥ – το «ΙΟΝΙΟ ΤΑΞΙΔΙ», να παραμείνει στις καρδιές όσων το άκουσαν και το απόλαυσαν, και να συντροφεύει αυτό το όμορφο και αξιόλογο περιοδικό για όλα τα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Και να θυμίζει, σε μένα, τον Πλούταρχο, όλους όσους συμμετείχαν στην παραγωγή αυτού, ότι οι «κάθε στίχος, ήταν και ένα όμορφο νησί»….
Σταμάτης Γαλάνης, Φεβρουάριος 2020

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ

Ο Πλούταρχος Πάστρας (1993) γεννήθηκε, ένα ηλιόλουστο απόγευμα του Ιουνίου στην Αθήνα. Μεγάλωσε κάτω από το φάος του μαργαρώδη Παρθενώνα και τον ουρανό της Αττικής γης, όπου η Θεά Αθηνά της χάρισε το θείο δέντρο της, τη ζωοφόρο ελιά. Σπούδασε Αρχιτεκτονική και Δημοσιογραφία, ενώ αυτή την περίοδο συνεχίζει τις σπουδές του στην Κύπρο, όπου σπουδάζει Φιλόλογος. Είναι εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού: «Κέφαλος - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς» (Διάκριση από το Υπουργείου Πολιτισμού και το Ελληνικό Κράτος ως ένα από τα 15 σημαντικότερα λογοτεχνικά περιοδικά των αρχών του 21ου αιώνα), της δεκαπενθήμερης εφημερίδας: «Λογοτεχνικό Βήμα» και της εφημερίδας: «Ελεύθερη Άποψη Γαλατσίου». Με τη λογοτεχνία ασχολείται από πολύ μικρή ηλικία (8 ετών) και πιο ενεργά από 20 ετών με δεκάδες δημοσιεύσεις έργων του στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Εξωτερικό (Ινδία και Αυστραλία) σε λογοτεχνικά περιοδικά (έντυπα και ηλεκτρονικά), λογοτεχνικές ιστοσελίδες και εφημερίδες. Επίσης, έργα του έχουν εκδοθεί σε ανθολογίες ποίησης, διηγήματος και παραμυθιού. Η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο: «Στις συμπληγάδες της προσφυγιάς», εκδόθηκε το 2017 από τις Εκδόσεις Όστρια. Έχει συμμετάσχει σε πέντε φεστιβάλ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Έχει διακριθεί σε δεκάδες λογοτεχνικούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αποσπώντας Αριστεία, Βραβεία, Επαίνους και Τιμητικές Διακρίσεις. Ασχολείται και με τα κοινά της πόλης που διαμένει. Το 2014 (σε ηλικία 20 ετών) και το 2019 (σε ηλικία 25 ετών) ήταν Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Γαλατσίου. Διατελεί Αντιπρόεδρος της «Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών» και διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του: «Πολιτιστικού Συλλόγου Ηπειρωτών Γαλατσίου-Λαμπρινής» την περίοδο 2017-2018. Επίσης, την περίοδο Ιανουάριος-Μάιος 2017 ήταν Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του: «Συλλόγου Σχολείων Κοινότητας Βικιπαίδειας Ελλάδας».

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ

Ο Σταμάτης Γαλάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Έχει σπουδάσει Ευρωπαικές σπουδές και Career Management στο πανεπιστήμιο του CENTRAL LANCASHIRE και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στις Διεθνείς Σχέσεις από το πανεπιστήμιο του LANCANSTER. Έχει εργαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστρία, αντίστοιχα. Από το 2011 ζει, εργάζεται και ονειρεύεται στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, από παιδική ηλικία γράφει στίχους, κείμενα, πεζά και ποιήματα, και παράλληλα συνθέτει μουσική. Σχετικά με την μουσική, ενίοτε κυκλοφορεί αποσπάσματα από τις παραγωγές του στο διαδίκτυο και έχει δημιουργήσει δικό κανάλι στο YouTube. Παράλληλα μελοποιεί ποιήματα ομότεχνων συναδέλφων και συμμετέχει σε δικά του μουσικά σχήματα. Το 2015 ολοκλήρωσε κύκλο μαθημάτων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα την «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ», από το οποίο επιτυχώς αποκόμισε πιστοποιητικό επιμόρφωσης με άριστη επίδοση. Το συγγραφικό του έργο ξεκίνησε το 2012, με την έκδοση της πρώτης ποιητικής συλλογής του, με τίτλο «ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ». Μια συλλογή που απαρτίστηκε από σκέψεις, ποιήματα και έμμετρες διηγήσεις από τα ταξίδια του στο εξωτερικό. Το 2016, ακολούθησε η έκδοση της δεύτερης ποιητικής συλλογής του, με τίτλο «ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ». Μια συλλογή ποιημάτων και μικρών πεζών κειμένων, που προσπαθούν να εκθέσουν τα συναισθήματα της επιστροφής του στην Ελλάδα όπου βρίσκεται στην θύελλα της οικονομικής κρίσεως. Παράλληλα, από το 2016 διατηρεί μηνιαία στήλη αφιερωμάτων μουσικού περιεχομένου στο ηλεκτρονικό περιοδικό «ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ» και ενίοτε δημοσιεύει ποιήματα του σε αντίστοιχα ηλεκτρονικά περιοδικά. Τον Μάρτιο του 2019, τα πρώτα δύο έργα του πέρασαν από την αρμόδια κριτική επιτροπή και έγινε μέλος της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ. Η «ΑΤΕΡΜΟΝΗ ΣΧΑΣΗ» είναι η τρίτη ποιητική συλλογή του, στην οποία συνεχίζει την συνεργασία, με τον ζωγράφο και φίλο του, Οδυσσέα Άννινο. Έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία από λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, με τιμητική διάκριση για την συμμετοχή του στους 34ους Δελφικούς αγώνες ποίησης της ΠΕΛ, και τελευταία με το βραβείο ποίησης «ΕΛΙΚΩΝ», από το λογοτεχνικό περιοδικό ΚΕΦΑΛΟΣ, τον Νοέμβριο του 2019. Είναι παντρεμένος από το 2015 και έχει μία κόρη.

YOUTUBE: https://www.youtube.com/watch?v=taq5D5qG7RY&t=167s

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!