Πρόσκληση στην παρουσίαση του βιβλίου: «Ατέρμονη Σχάση» του Σταμάτη Γαλάνη - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Πρόσκληση στην παρουσίαση του βιβλίου: «Ατέρμονη Σχάση» του Σταμάτη Γαλάνη




Η «Ατέρμονη Σχάση» σε ένα ονειρικό ταξίδι στη θάλασσα της ποίησης

Η «Ατέρμονη Σχάση» του φίλου λογοτέχνη Σταμάτη Γαλάνη, είναι κυριολεκτική. Μόλις ξεκινάς να ξεφυλλίζεις το βιβλίο του, σε κάθε σελίδα ξεπροβάλλουν τα άνθη της έμπνευσης και σε μεθούν με την ευωδία τους, ταξιδεύοντάς σε μακριά στα λυρικά βασίλεια των μεγάλων στοχαστών της ποίησης. Κάθε του στίχος γίνεται τριήρης συναισθημάτων και με προορισμό το νησί που κατοικούν το Θέρος οι μούσες, κωπηλατεί με τις λέξεις για να πάει να τις ανταμώσει κι εκείνες να του χαρίσουν το κέρας της αμάλθειας της ψυχής της ποίησης.
 Την ποίηση του Σταμάτη μπορείς να τη χαρακτηρίσεις, χρησιμοποιώντας τους στίχους του τρίτου ποιήματός του, ότι ομοιάζει: «με ηλιαχτίδας πινελιά / πυγολαμπίδα νύχτας πάνω στου καμβά την σιγαλιά[...]». Όπως παρατηρείτε οι στίχοι του Σταμάτη πλέκουν στον αργαλειό των Μουσών το πέπλο των ποιημάτων του με το νήμα της ομοιοκαταληξίας. Τόσο η παράδοση του ομοιοκατάληκτου στίχου, όσο και ο μοντερνισμός συνυπάρχουν στην ποίηση του.
Ο Σταμάτης προβληματίζεται και στοχάζεται όχι μονάχα για την αγάπη και τον έρωτα, αλλά και για το σήμερα. Οι προβληματισμοί του για το τι βιώνει ο σύγχρονος κόσμος μπορούν να εντοπισθούν περίτρανα στους εξής στίχους του: «Είδα ένα κόσμο, σκληρό από ατσάλι. Είδα ερήμωση μεγάλη. / Πόνο στις καρδιές, σκέψεις στοιχισμένες στην αιθάλη. / Μια μάχη δίχως ηθική, τα δάκτυλα ιδρωμένα στην σκανδάλη / Κάθε μέρα μάταια να ανταλλάσσεται, η μία με την άλλη. / Για ακόμη μια φορά, είδα ερήμωση μεγάλη». Ο Σταμάτης βλέπει ότι στις ημέρες μας δίνεται μια μάχη δίχως ηθική, ένα πόλεμος που οδηγεί την καρδιά και την ψυχή του ανθρώπου στο απόσπασμα του πόνου και στο τέλος επικρατεί μία ερήμωση, το χαμόγελο χάνεται κάτω από τη σκιά των ιδρωμένων δαχτύλων στη σκανδάλη.
Συνεχίζοντας να ξεφυλλίζουμε διαβάζουμε ποιήματα που υμνούν την αγάπη, αλλά και σ’ εκείνα ενέχει ένας προβληματισμός. Ενέχει ένας κίνδυνος για το συναίσθημα της αγάπης που στους πονηρούς καιρούς μας, έχει χαθεί η αθωότητα των αισθημάτων: «Όταν με πάθος φιλάς, / Είναι επικίνδυνο / Να καρτερείς την ζωή να γευτείς μονομιάς, / Πολύ επικίνδυνο [...]». Μας προτρέπει όμως ελπιδοφόρα: «Κλείσε τα μάτια / Άγγιξε το κενό, βλέμμα ατάραχο προς τον μαύρο ουρανό / Χιλιάδες αστέρια απόψε αντάμωσαν για σένα / Σιγή μελωδική, και μια ανώδυνη ανάσα / Μια ευχή, / Στην αιώνια, του διαστήματος σιωπή». Και στο πεζό του σονέτο: «Άνθρωποι και σονέτα» μας προτρέπει να φωνάξουμε μαζί με την αγάπη, γιατί η αιώνια αυτή αλήθεια, το αέναο αυτό συναίσθημα δεν φιμώνεται όσο κι αν προσπάθησε να χωρίσει η Θεά Αφροδίτη τον Έρωτα από την Ψυχή: «Βλέπω τον καθρέπτη να συνοδεύει, το κραγιόν σου σ ‘ένα μήνυμα. ‘‘Ναι, υπάρχει αγάπη... Ναι, υπάρχει εάν την θες’’. Υπάρχει σαν νιώσεις ότι την ποθείς. Υπάρχει και ας μην το λες. Υπάρχει σε έναν ήχο, ένα ψίθυρο, ένα σφυριχτό σκοπό. Έτσι ξαφνικά φωνάζει η αγάπη, και ποιος στα αλήθεια να την φιμώσει».
Στα ποιήματά του φαίνεται πως συντροφεύουν τις σκέψεις του οι μεγάλοι λογοτέχνες. Το ποίημα του: «Το μπλε της Αλήθειας» στοχάζεται πάνω στην ποίηση του Χόρχε Λουίς Μπόρχες: «Ακροβατώ ως συνήθως στο μπλε της Αλήθειας, / Το γαλανό της Θείας βοήθειας / Και σπεύδω ειρηνικά, στο μονοπάτι της ευγενούς καλοήθειας». Επίσης, το γεμάτο ζωή ποίημά του: «Οι σκιές», το αφιερώνει στον Τάσο Λειβαδίτη και μας προσκαλεί: «Έλα να πονέσουμε μαζί αν πονάς / Έλα να χορέψουμε στους ρυθμούς της φωτιάς / Είμαι ακριβώς η χαρά που ζητάς / Το αλάτι αυτής της Γης και ό,τι αναζητάς».
Εν κατακλείδι, σας προτρέπω να διαβάσετε την «Ατέρμονη Σχάση» του Σταμάτη Γαλάνη, διότι θα διαβείτε με οδηγό τους σμαραγδένιους στίχους του και το φιλοσοφικό στοχασμό του τα μονοπάτια που απαντούν στο μεγάλο ερώτημα: «τι σημαίνει ζωή». Και υπόσχομαι πως όσοι ψάχνουν τη γαλήνη, θα τη βρουν στους στίχους του Σταμάτη: «Γαλήνη, /Για εσένα, για εμένα / Για ό,τι ψάχνεις απεγνωσμένα / Γαλήνη, / Για τα αισθήματα που τριγυρίζουν στις καρδιές στοιχειωμένα /Για τα άγραφα του Θεού, και της μοίρας τα γραμμένα».


Πλούταρχος Πάστρας

Εκδότης Λογοτεχνικού Περιοδικού «Κέφαλος»
& Εφημερίδας «Λογοτεχνικό Βήμα» -
Διευθυντής Ραδιοφωνικού Σταθμού
«Ραδιόφωνο Λογοτεχνικό Βήμα» -
Λογοτέχνης-Φιλόλογος
Αθήνα, Μάιος 2019


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!