Συνέντευξη με τον λογοτέχνη Φίλιππο Φιλίππου (Μέλος Κριτικής Επιτροπής «1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πεζογραφίας Κέφαλος») - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Συνέντευξη με τον λογοτέχνη Φίλιππο Φιλίππου (Μέλος Κριτικής Επιτροπής «1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πεζογραφίας Κέφαλος»)





Συνεχίζουμε την παρουσίαση των μελών της κριτικής επιτροπής του «1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πεζογραφίας ΚΕΦΑΛΟΣ» του λογοτεχνικού περιοδικού μας. Όλο τον Σεπτέμβριο θα παρουσιάζονται τα μέλη των κριτικών επιτροπών του εν λόγω διαγωνισμού, με μία συνέντευξη που θα δώσουν στον εκδότη του περιοδικού, φιλόλογο,δημοσιογράφο και λογοτέχνη, κ. Πλούταρχο Πάστρα.
Στη σημερινή μας παρουσίαση θα σας παρουσιάσουμε τον λογοτέχνη, κ. Φίλιππο Φιλίππου, ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις του κ. Πάστρα. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΙΠΠΟ ΦΙΛΙΠΠΟΥ


1. Ποια θεωρείτε πως είναι τα καταλληλότερα κριτήρια για μία αντικειμενική λογοτεχνική κριτική;

Προσωπικά θεωρώ ότι πρόκειται για  ένα ζητούμενο που έχει απασχολήσει,  απασχολεί και θα απασχολεί και στο μέλλον τους ειδικού και όχι μόνο. Ο κριτικός κατά τη γνώμη μου πρέπει να είναι ένας μανιώδης αναγνώστης, προκειμένου να έχει ευρεία γνώση των όσων κρίνει. Δεν φτάνει μόνο η κριτική ενός κειμένου, αλλά και ένα πλαίσιο γύρω από αυτή. Η κριτική θα πρέπει να  ανασκευάζει όσα έχουν ειπωθεί, ενώ άλλοτε τα επικροτεί και πάρα πολλά άλλα. Δυστυχώς ή ευτυχώς τα κριτήρια είναι υποκειμενικά και η αξιολόγηση πάντα έχει ένα υποκειμενικό πνεύμα. Πιστεύω ότι η αρτιότητα και η τήρηση στοιχειωδών κανόνων συγγραφής ενός λογοτεχνικού έργου, το περιεχόμενο, η θέση του έργου στον λογοτεχνικό κανόνα, το πλαίσιο συγγραφής πρέπει να απασχολούν έναν κριτικό. Τέλος θεωρώ ότι η  ειλικρίνεια θα πρέπει να διέπει έναν κριτικό και να μην κρύβει ποτέ όσα του δείχνει το περιβάλλον στο οποίο δρα.

2. Μιλήστε μας για την εμπειρία σας ως μέλος της κριτικής επιτροπής του «1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πεζογραφίας Κέφαλος».

Πρώτα θα ήταν παράληψη να μην ευχαριστήσουμε και δημόσια όλους όσους έχουν εμπλακεί  με σκοπό την διεκπεραίωση αυτού του μεγάλου διαγωνισμού και ιδιαίτερα τον αγαπητού φίλο και λογοτέχνη Πλούταρχο Πάστρα. Τώρα ως εμπειρία επρόκειτο για μια πρωτόγνωρη εμπειρία μέσα από την οποία αισθάνομαι  ότι «βγήκα» ποιο σοφός μα προπαντός  ενθουσιασμένος με το όλο αποτέλεσμα. Δεν το κρύβω αλώστε  ότι έχω εκπλαγεί ευχάριστα  με την διαδικασία κυρίως με το τρόπο σκέψης των διαγωνιζομένων και κυρίως των μικρών παιδιών. Θα τολμήσω να αναφέρω ότι με τέτοια νιάτα δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα είναι βέβαιο ότι μπορούμε να στηριχτούμε στην  αυριανή γενιά.

3. Ποιο θεωρείτε πως είναι το αντίκτυπο ενός λογοτεχνικού διαγωνισμού στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας;  

Θέλω να ελπίζω όχι αποκλειστικά η βράβευση ή η οποιαδήποτε διάκριση χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι δεν έχουν την αξία αλλά και την σημασία τους, καθώς η επιβράβευση μπορεί να λειτουργήσει θετικά στο άτομα που επιβραβεύεται όμως θα πρέπει να προσέξουμε κάτι, το οποίο δεν πρέπει να μας διαφύγει, δεν πρέπει τα παιδιά μας  να επικεντρώνονται μόνο σε αυτό το κομμάτι  αλλά στην όλη διαδικασία και το ταξίδι μέσα από την όλη πορεία της συγγραφής των σκέψεων, των συναισθημάτων, του λόφου και ότι άλλο μπορεί να περιλαμβάνει αυτή η διαδικασία. Επομένως ο αντίκτυπος ενός λογοτεχνικού διαγωνισμού είναι τεράστιος φτάνει να τύχει ενός σωστού και λογικού διαχειρσμού. 

4. Πως βλέπετε την πεζογραφία σήμερα; Ποιο θεωρείτε πως θα είναι το μέλλον της;

Έχω την αίσθηση ότι είναι σε αρκετά καλό σημείο. Υπάρχει μεγάλο φάσμα πεδίου όπου μπορεί να προστρέξει ο κάθε ένας από εμάς. Άλλωστε η πρόσβαση έχει καταστεί στις μέρες μας πολύ απλή και προσβάσημη. Ίσως και η κρίση που ζήσαμε σε Ελλάδα αλλά και εδώ στην Κύπρο να λειτούργησαν  προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε περιόδους δύσκολους ο άνθρωπος συνήθως στρέφεται σε διάφορες εναλλακτικές διεξόδους, κυρίως σε διάφορες μορφές τέχνης συμπεριλαμβανομένου και της  γραφής. Εκείνο που με ανησυχεί είναι η ποιότητα όλων αυτών που κυκλοφορούν και ο «βομβαρδισμός» πάντοτε μιλώντας και εκφράζοντας την δική μου προσωπική άποψη από άχρηστα και αχρείαστα κείμενα χωρίς ουσία.

5. Μιλήστε μας για το λογοτεχνικό σας έργο.

Ξεκίνησα να γράφω περίπου πριν μια δεκαετία κυρίως παραδοσιακά θεατρικά έργα τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε κυπριακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς  και μερικά από αυτά βραβευτήκαν σε Ελληνικούς αλλά και Κυπριακούς λογοτεχνικούς  διαγωνισμούς. 
Τα τελευταία 5 χρόνια ξεκίνησα να ασχολούμαι  κυρίως με διήγημα μικρού μεγέθους.
Το πρώτο μου βήμα είχε γίνει με τη δημοσίευση μερικών διηγημάτων σε διαδικτυακές σελίδες αλλά και σε  ομαδικές ανθολογίες.
 Όλα αυτά τα χρόνια είχα δημιουργήσει μια μεγάλη συλλογή διηγημάτων, προερχόμενα από σκέψεις συναισθήματα, συμπεριφορές ατόμων τα οποία πάλευαν για την λύτρωση τους από τις ουσίες που συνεχώς τους βασάνιζαν όπως παράλληλα και με προβλήματα που δημιουργούσαν οι διάφορες ψυχικές ασθένειες τόσο στα ίδια τα άτομα που υποφέρουν όσο και στο κοινωνικό τους περίγυρο.
Έτσι το Σεπτέμβρη του  2017, μου είχε δοθεί η ευκαιρία να  εκδώσω το πρώτο μου βιβλίο  με τίτλο «30 Ιστορίες Χίλιες Εικόνες» σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Συμπαντικές Διαδρομές το οποίο να αναφέρω ότι πρόσφατα έχει βραβευτεί ως ένα από τα βιβλία της χρονιάς από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κύπριων καθώς και ως βιβλίο της χρονιάς από εσάς το λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος ενώ παράλληλα ήταν προτεινόμενο στην κατηγορία Διηγήματα/Νουβέλα για το κρατικό βραβείο λογοτεχνίας. 
Ακολούθησε τον  Σεπτέμβριο του 2018 η κυκλοφορία του δεύτερο μου βιβλίο που διαπραγματεύεται θέματα εξαρτήσεων, ψυχιατρικά θέματα όπως και θέματα που ταλανίζουν την σημερινή μας κοινωνία ενώ παράλληλα έχει εμπλουτιστεί και με διηγήματα της λογοτεχνίας του φανταστικού. Θεωρώ ότι πρόκειται για την συνέχεια αλλά και το κλείσιμο  του πρώτου μου βιβλίου για αυτό φέρει και τον τίτλο «40 Ιστορίες Χίλιες Εικόνες» μιας και σε αυτό θα περιλαμβάνονται συνολικά 40 διηγήματα. Επίσης το συγκεκριμένο βιβλίο έτυχε της βράβευσης ως βιβλίο της χρονιάς τόσο από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων, καθώς και από το λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος, ενώ είναι προτεινόμενο στην κατηγορία Διηγήματα /Νουβέλα για το κρατικό βραβείο λογοτεχνίας.
Σε λίγές μέρες αναμένεται να κυκλοφορήσει (3 Οκτωβρίου) το τρίτο μου βιβλίο επίσης και αυτό από τον εκδοτικό οίκο Συμπαντικές Διαδρομές με τίτλο «Η πορεία της ψυχικής νόσου στην Κύπρο» πρόκειται για βιβλίο ιστορικής ανάδρομης στο οποίο γίνεται μια προσπάθεια να περιγράψει μέσα από διάφορες πηγές την πορεία της ψυχικής νόσου και περίθαλψης στην Κύπρο και η εξέλιξη της δια μέσων διαφόρων περιόδων από το Βυζάντιο μέχρι σήμερα. Το σχετικό βιβλίο να αναφέρουμε ότι εμπεριέχει και μαρτυρίες αρκετών δεκαετιών πίσω από  λειτουργούς ψυχικής υγείας  καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για τον βομβαρδισμό του ψυχιατρικού ιδρύματος από την Τουρκική πολεμική αεροπορία κατά το πόλεμο του 1974.

6. Ποια συμβουλή θα δίνατε σ’ ένα νέο λογοτέχνη;

Καταρχήν θα πρέπει να ενθαρρύνονται τα νέα άτομα και ειδικά οι νέοι λογοτέχνες να εκφράσουν τις απόψεις , σκέψεις,  ανησυχίες,  προβληματισμούς για διάφορα θέματα που τους απασχολούν.
Υπάρχουν πλέον στην σύγχρονη εποχή πάρα πολλά βοηθήματα σεμινάρια για νέους συγγράφεις που μπορούν να βελτιώσουν την συγγραφή τους.
Προσωπικά, το γράψιμο αποτελεί για μένα μια εσωτερική ανάγκη για ισορροπία του εσωτερικού και του εξωτερικού μου κόσμου. Επόμενος να προχωρήσουν χωρίς δισταγμούς και προβληματισμούς και στην πορεία αυτού του μαγικού ταξιδιού τους θα ανακαλύψουν οι ίδιοι από  μονοί τους το δρόμο τους στην λογοτεχνία καθώς επίσης να μην σταματήσουν ποτε τους να ονειρεύονται και να αποτυπώνουν στο χαρτί τα όνειρα τους.

7. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στο χώρο της λογοτεχνίας;

Δεν το κρύβω ότι έχω μελλοντικά σχέδια στη λογοτεχνία. Κυρίος βραχυπρόθεσμα σχέδια όπως η ολοκλήρωση ενός μυθιστορήματος που έχω αρχίσει και αφορά την ζωή ενός «αλκοολικού» ατόμου και τον αγώνα τόσο του ιδίου αλλά και του περιβάλλοντος του, εμπλουτισμένο με διάφορες ανατροπές που συμβαίνουν το οποίο είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα.  Επίσης η συνέχιση της έρευνας μου που αφορά την «πορεία της ψυχικής νόσου στην Κύπρο» με τον εμπλουτισμό περισσοτέρων στοιχείων.

8. Τελευταία ερώτηση. Μιας και το λογοτεχνικό περιοδικό μας: «Κέφαλος - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς», κλείνει τον ερχόμενο Νοέμβριο τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του, θα θέλαμε να μας πείτε την άποψή σας για το έργο που έχει διατελέσει μέχρι τώρα και πως θα προτείνατε να πορευθεί από εδώ και στο εξής. Θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σας. 

Πραγματικά με έχει εκπλήξει η μέχρι τώρα πορεία του. Δεν πίστευα το λέω με όλη μου την ειλικρίνεια ( και ας με συγχωρέσει ο αγαπητός μου φίλος  Πλούταρχος) ότι θα μπορούσε σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να πετύχει όλα αυτά που έχει πετύχει αλλά και να  συνεχίζει με σχεδιασμό μεθοδικότητα και προγραμματισμό τα επόμενα του βήματα. Δεν το κρύβω ότι μας εκπλήσσει ευχάριστά  καθημερινά.  Εύχομαι να συνεχίσει με το ίδιο ζήλο και αγάπη να προσφέρει στον πολιτισμό και τον Ελληνισμό. Πραγματικά το έχουμε μεγάλη ανάγκη, ότι καλύτερο λοιπόν στο λογοτεχνικό μας περιοδικό «Κέφαλος-Το λογοτεχνικό περιοδικό της Κεφαλονιάς».


*     *     *



Βιογραφικό Φίλιππου Φιλίππου


Ο Φίλιππος Α. Φιλίππου γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1976 στο χωριό Ορούντα της επαρχίας Λευκωσίας  στην Κύπρο. Αποφοιτώντας από το λύκειο υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία. Φοίτησε στη Νοσηλευτική Σχολή Κύπρου στον κλάδο ψυχικής υγείας αποκτώντας δίπλωμα ψυχιατρικής νοσηλευτικής. Στη συνέχεια φοίτησε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου παίρνοντας  πτυχίο ψυχιατρικής νοσηλευτικής, συνέχισε στο Ανοικτό πανεπιστήμιο Κύπρου αποκτώντας μεταπτυχιακό στη Διοίκηση μονάδων υγείας. Ακολούθησε η απόκτηση δεύτερου μεταπτυχιακού (με εξασφάλιση υποτροφίας) στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στην ψυχική υγεία από το οποίο αποφοίτησε με άριστα κατακτώντας και το σχετικό αριστείο του Πανεπιστημίου. Είναι επίσης κλινικός εκπαιδευτής φοιτητών Νοσηλευτικής. Εργάζεται στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας από το 2002. Είναι αρθρογράφος σε Κυπριακή εβδομαδιαία εφημερίδα διατηρώντας δική του στήλη η οποία καταπιάνεται με την «Ιστορία της ψυχιατρικής και γενικής νοσηλευτικής» ενώ αρθρογραφεί και στην ηλεκτρονική εφημερίδα του Περιοδικού Κέφαλος της Κεφαλονιάς.
Έχει ασχοληθεί με όλα τα είδη λογοτεχνικής γραφής πλην της ποίησης. Αρκετά  έχουν δημοσιευτεί σε  ηλεκτρονικές ιστοσελίδες,  ενώ άλλα έχουν συμπεριληφθεί σε διάφορες ομαδικές ανθολογίες (πέραν των 40). Έχει τιμηθεί με αρκετά βραβεία, τιμητικές διακρίσεις  και επαίνους (πέραν των 50) σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς σε Ελλάδα και Κύπρο σε όλα τα είδη λογοτεχνίας που έχει ασχοληθεί. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 κυκλοφορά από τον εκδοτικό οίκο της Ελλάδας Συμπαντικές διαδρομές το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «30 ιστορίες Χίλιες εικόνες» με 30 διηγήματα με θεματολογία ψυχικές ασθένειες και εξαρτήσεις το οποίο τιμήθηκε τόσο από την Ε.Π.Ο.Κ. αλλά και το Κέφαλος λογοτεχνικό περιοδικό της Κεφαλονιάς ως βιβλίο της χρονιάς, ενώ ήταν προτεινόμενο στην Κύπρο για το κρατικό βραβείο Λογοτεχνίας στην κατηγορία Νουβέλα/διήγημα.  Ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2018 κυκλοφορεί και το δεύτερο του βιβλίο «40 Ιστορίες χίλιες εικόνες» στο οποίο περιλαμβάνονται 40 διηγήματα με την ίδια θεματολογία όπως και στο πρώτο και το οποίο όπως και το πρώτο του βιβλίο «30 Ιστορίες Χίλιες Εικόνες» τιμήθηκε ως βιβλίο της χρονιάς τόσο από την Ε.Π.Ο.Κ. αλλά και το Κέφαλος λογοτεχνικό περιοδικό της Κεφαλονιάς, τώρα είναι προτεινόμενο στην Κύπρο για το κρατικό βραβείο λογοτεχνίας στην κατηγορία Νουβέλα /Διήγημα. Στις 3 Οκτωβρίου του 2019 έγινε  η παρουσίαση του τρίτου του βιβλίου με τίτλο «Η πορεία της ψυχικής νόσου στην Κύπρο» πρόκειται για βιβλίο ιστορικής ανάδρομης στο οποίο γίνεται μια προσπάθεια να περιγραφή μέσα από διάφορες πηγές η πορεία της ψυχικής νόσου και περίθαλψης στην Κύπρο και η εξέλιξη της δια μέσων διαφόρων περιόδων από το Βυζάντιο μέχρι σήμερα. Το σχετικό βιβλίο να αναφέρουμε ότι εμπεριέχει και μαρτυρίες αρκετών δεκαετιών πίσω από  λειτουργούς ψυχικής υγείας  καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για τον βομβαρδισμό του ψυχιατρικού ιδρύματος από την Τουρκική πολεμική αεροπορία κατά το πόλεμο του 1974.
Είναι παντρεμένος και έχει μια κόρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!