Συνέντευξη με τη λογοτέχνιδα Βίκυ Δρακουλαράκου (Μέλος Κριτικής Επιτροπής «1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πεζογραφίας Κέφαλος») - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Συνέντευξη με τη λογοτέχνιδα Βίκυ Δρακουλαράκου (Μέλος Κριτικής Επιτροπής «1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πεζογραφίας Κέφαλος»)



Συνεχίζουμε την παρουσίαση των μελών της κριτικής επιτροπής του «1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πεζογραφίας ΚΕΦΑΛΟΣ» του λογοτεχνικού περιοδικού μας. Όλο τον Σεπτέμβριο θα παρουσιάζονται τα μέλη των κριτικών επιτροπών του εν λόγω διαγωνισμού, με μία συνέντευξη που θα δώσουν στον εκδότη του περιοδικού, φιλόλογο,δημοσιογράφο και λογοτέχνη, κ. Πλούταρχο Πάστρα.
Στη σημερινή μας παρουσίαση θα σας παρουσιάσουμε τη λογοτέχνιδα, κ. Βίκυ Δρακουλαράκου, η οποία απάντησε στις ερωτήσεις του κ. Πάστρα. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΒΙΚΥ ΔΡΑΚΟΥΛΑΡΑΚΟΥ


1. Ποια θεωρείτε πως είναι τα καταλληλότερα κριτήρια για μία αντικειμενική λογοτεχνική κριτική;

Η λογοτεχνική κριτική δεν μπορεί να είναι ποτέ άκρως αντικειμενική παρά μόνον σε κάποια συγκεκριμένα κριτήρια. (παράδειγμα: Η ανικανότητα του συγγραφέα να ξεδιπλώσει τις σκέψεις του ή τη λάθος χρήση της γλώσσας κ.λ.π)  
Κάθε προσπάθεια προσέγγισης της λογοτεχνικής ικανότητας στα υπό εξέταση λογοτεχνικά κείμενα, ορίζεται από εσωτερικά κριτήρια. Στον κάθε κριτή-αναγνώστη δύναται να προκαλέσει ξεχωριστές και ίσως  διαφορετικές εντυπώσεις. 
Μια σοβαρή αξιολόγηση ενός έργου, προϋποθέτει συγκροτημένη μελέτη, ώστε να γίνει συνετά η αποσαφήνιση των ασυναίσθητων αλλά και των εν επιγνώσει στοιχείων  της συγγραφής. Μολαταύτα, ένας καλός λογοτέχνης πάντα θα γοητεύει εφόσον η δυναμική του αισθητοποιεί ουσιαστικά και λειτουργικά, κι ο παράλληλος λόγος του έχει πειστικότητα, ποιότητα, και ταυτόχρονα διατυπώνει με σαφήνεια τις σκέψεις του εφαρμόζοντας σωστά τους κανόνες γραμματικής και συντακτικού.  

2. Μιλήστε μας για την εμπειρία σας ως μέλος της κριτικής επιτροπής του «1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πεζογραφίας Κέφαλος».

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για μεγάλη τιμή να είμαι μέλος της κριτικής επιτροπής του 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πεζογραφίας σας κ. Πάστρα. 
Σε αυτή την ξεχωριστή εμπειρία, ο κριτικός λόγος μου ήταν υποκειμενικός. (ο κριτής δεν διαθέτει μαθηματική αντικειμενικότητα) Με αίσθημα ευθύνης μετρήθηκαν και αξιολογήθηκαν σε βάθος, όλα τα αφηγηματικά εργαλεία  τού κάθε συμμετέχοντα με καλειδοσκοπική ματιά. Στην εξέλιξη της κάθε συγγραφικής ιστορίας, έδωσα ιδιαίτερη προσοχή στην αφήγηση, περιγραφή, την κλιμάκωση και αποκλιμάκωση του έργου.  
Επί τη ευκαιρία διαμηνύω στους διαγωνιζόμενους να ενθυμούνται πως η αποτυχία σε κάνει πιο σοφό, και μια αρνητική κριτική μπορεί να μετατραπεί σε εργαλείο ανάπτυξης. Επιπρόσθετα δε, και ο κρίνων κρίνεται.   

3. Ποιο θεωρείτε πως είναι το αντίκτυπο ενός λογοτεχνικού διαγωνισμού στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας;  

Δεν θεωρώ πως έχει αρνητικό πρόσημο η συμμετοχή στους Λ.Δ. 
Αντίθετα, πιστεύω ό,τι αυτή η έκθεση των δημιουργών σε δημόσια θέα, είναι πολλάκις μέσον προβολής των νέων λογοτεχνών αλλά και των ήδη κατασταλαγμένων. 
Βασική προϋπόθεση βέβαια για τους νεοεισερχόμενους είναι η ικανότητα αντίληψης και αξιολόγησης των δυνατοτήτων τους. Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται να έχει φτάσει κανείς στο σωστό σημείο εσωτερικής τριβής ώστε να επιλεχθεί ο κατάλληλος χρόνος ωριμότητας. Για τους έχοντες την επιβεβλημένη αίσθηση της αυτοκυριαρχίας, αυτό το πεδίο άσκησης είναι ένα κίνητρο  εξέλιξης. 

4. Πως βλέπετε την πεζογραφία σήμερα; Ποιο θεωρείτε πως θα είναι το μέλλον της;

Είμαι αισιόδοξη για την πορεία της. Σήμερα η λογοτεχνία είναι πιο υπαρξιακή. 
Κι αυτό επειδή η συναρμογή, η αλληλοεισχώρηση κοινωνικού-ατομικού και δημόσιου-ιδιωτικού είναι εντονότερη από παλαιότερα. Η λογοτεχνική παλαίστρα έχει μεγάλη επισκεψιμότητα από νέους συγγραφείς με φρέσκες και νέες ιδέες. 

5. Μιλήστε μας για το λογοτεχνικό σας έργο.

Έχω συμμετάσχει σε πολλά συλλογικά και συλλεκτικά ανθολόγια. 
Πρόσφατα εκδόθηκε η ποιητική μου συλλογή *Αμαλθείας κέρας* από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ. 
Πρόκειται για ένα βιβλίο ψυχικού στοχασμού, γεμάτο με βαθιές συγκινήσεις αισθημάτων.

6. Ποια συμβουλή θα δίνατε σ’ ένα νέο λογοτέχνη;

Σε αυτή την στράτευση να ενστερνιστεί την μεγάλη του ευθύνη απέναντι στην τέχνη. 
Να επεξεργάζεται με σεβασμό κι αγάπη το πολύτιμο υλικό του που είναι η γλώσσα. Ο δρόμος για την αναγνώριση του πνευματικού του έργου είναι δύσβατος μεν, αλλά γεμάτος αγαθά δε.  

7. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στο χώρο της λογοτεχνίας;

Είναι σε εξέλιξη  η συγγραφή μυθιστορήματός μου, και ταυτόχρονα ετοιμάζω την νέα μου ποιητική συλλογή.  

8. Τελευταία ερώτηση. Μιας και το λογοτεχνικό περιοδικό μας: «Κέφαλος - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς», κλείνει τον ερχόμενο Νοέμβριο τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του, θα θέλαμε να μας πείτε την άποψή σας για το έργο που έχει διατελέσει μέχρι τώρα και πως θα προτείνατε να πορευθεί από εδώ και στο εξής. Θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σας. 

Εν πρώτοις να ευχηθώ τα μέγιστα στην πορεία του περιοδικού.
Το περιοδικό «Κέφαλος» παρά τα εμπόδια του αθέμιτου ανταγωνισμού, κατάφερε μέσα σ΄αυτά τα δύο χρόνια της κυκλοφορίας του να κερδίσει επάξια την αποδοχή και την αναγνώριση στον τομέα του. Με την αμέριστη συμπαράσταση και τις εποικοδομητικές συνεργασίες των Ελλήνων λογοτεχνών, διέγραψε μια ζηλευτή ανοδική πορεία και  εξασφάλισε δικαίως μια θέση στην κορυφή. 
Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα περιοδικό που συμβάλει στην διάδοση του βιβλίου, το κύριο μέσο ψυχικής καλλιέργειας και της πολιτισμικής ανάπτυξης του ανθρώπου. Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη αναγνώρισή του από το Ελληνικό Κράτος και το Υπουργείο Πολιτισμού με την ένταξή του στις λίστες των υποψηφίων για τα «Λογοτεχνικά Κρατικά Βραβεία» στην κατηγορία των «Λογοτεχνικών Περιοδικών». Πορευθείτε μαχητικά εμπλουτίζοντας το θεματικό περιεχόμενο με νέες νόρμες. Σημαντικό επίσης  είναι το φυτώριο για νέους λογοτέχνες.
Υ.Γ  Τιμή  μου να συγκαταλέγομαι στους συνεργάτες σας. 
Σας ευχαριστώ για την συνέντευξη. 



*     *     *



\

Βιογραφικό Βίκυς Δρακουλαράκου


Έχει συμμετάσχει σε ανθολόγια ποίησης των εκδόσεων ΟΣΤΡΙΑ Ιούλιος 2016 και Καλοκαίρι 2017. Στον Α και Β τόμο της Ανθολογίας σύγχρονης ερωτικής ποίησης των εκδόσεων ΚΥΜΑ. Στην 4η Ομαδική Ποιητική Συλλογή των εκδόσεων ΔΙΑΝΥΣΜΑ. Στο ανθολόγιο ποίησης 2017-2018 των εκδόσεων ΌΣΤΡΙΑ. Στο σύγχρονο ανθολόγιο πεζών και ποίησης Χρώματα ψυχής εκδόσεων ΟΣΤΡΙΑ.
Στο Συλλεκτικό Ανθολόγιο Ποίησης Συνομιλώντας με τον Καφάφη εκδόσεων ΟΣΤΡΙΑ. Προσωπική ποιητική συλλογή με τίτλο Αμαλθείας κέρας από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!