Συνέντευξη με τη Σοφία Ατσαλή (Μέλος κριτικής επιτροπής 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πεζογραφίας ΚΕΦΑΛΟΣ) - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Συνέντευξη με τη Σοφία Ατσαλή (Μέλος κριτικής επιτροπής 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πεζογραφίας ΚΕΦΑΛΟΣ)




Συνεχίζουμε την παρουσίαση των μελών της κριτικής επιτροπής του «1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πεζογραφίας ΚΕΦΑΛΟΣ» του λογοτεχνικού περιοδικού μας. Όλο τον Σεπτέμβριο θα παρουσιάζονται τα μέλη των κριτικών επιτροπών του εν λόγω διαγωνισμού, με μία συνέντευξη που θα δώσουν στον εκδότη του περιοδικού, φιλόλογο,δημοσιογράφο και λογοτέχνη, κ. Πλούταρχο Πάστρα.
Στη σημερινή μας παρουσίαση θα σας παρουσιάσουμε τη λογοτέχνιδα κ. Σοφία Ατσαλή, η οποία απάντησε στις ερωτήσεις του κ. Πάστρα. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΑΤΣΑΛΗ


1. Ποια θεωρείτε πως είναι τα καταλληλότερα κριτήρια για μία αντικειμενική λογοτεχνική κριτική;

Για μια αντικειμενική λογοτεχνική κριτική πρέπει ο κριτικός να διαθέτει εμπειρία στη δημιουργική γραφή αλλά και στη δημιουργική  ανάγνωση. Η ανάγνωση δεν είναι η ιδία όπως η ανάγνωση ενός οποιουδήποτε βιβλίου που γίνεται για να παίρνει η ώρα. Είναι μια σχέση αμφίδρομη, συγκινησιακή και μπορεί να δει εν τη γενέσει ενός ταλέντου πολλά στοιχειά του ιδίου του εαυτού αλλά και μιας ολοκληρωμένης ξένης προσωπικότητας διαφορετικά βιώματα.

2. Μιλήστε μας για την εμπειρία σας ως μέλος της κριτικής επιτροπής του «1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πεζογραφίας Κέφαλος».

Η εμπειρία μου ήταν πρωτόγνωρη γιατί δεν έχω  ξαναεπιτελέσει αυτόν τον ρόλο!
Τα τόσο πολλά κείμενα με ενθουσίασαν για την πρωτοτυπία , το ύφος τις καταβολές , την ποίηση την γυναικεία και ανδρική  συγγραφή αν μπορώ να το θέσω έτσι. Άτομα με πάθος στη γλωσσά αλλά και αστυνομικό δαιμόνιο ,  νέοι ερωτευμένοι συγγραφείς αλλά και πρωτόγνωρο σαγηνευτικό γράψιμο.. Τέλος ενήλικοι που μου θύμισαν έμενα αλλά και τόσο διαφορετικοί, χαζοχαρούμενοι αλλά και ιδιαιτέρως σοβαροί άφησαν την ενεργή υπόσχεση τους ότι θα ξαναγυρίσουν.!!!
Το περιοδικό μας συνόδευε με μηνύματα του στην πορεία  αυτή που καταλήγει σε κρίση και βαθμολόγηση. Όλα αυτά τα άτομα μοιραστήκαν εμπειρίες καθώς φαινόταν αλλά και με φαντασία προσπαθώντας να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και τις θεαματικές τους ροπές  Ευχαριστούμε!!

3. Ποιο θεωρείτε πως είναι το αντίκτυπο ενός λογοτεχνικού διαγωνισμού στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας;  

Ένας λογοτεχνικός διαγωνισμός δεν είναι όπως νομίζουν πολλοί το εφαλτήριο για μια καριέρα λογοτέχνη..Είναι μια συνεύρεση πολλών πενών, ένας λόγος για να γραφεί ένα ταλέντο που δεν έχει αναγνωριστεί η για αναγνωρισμένους συγγραφείς που θέλουν να δώσουν το στίγμα τους.!!! Μπορει επίσης όπως πιστεύω εγώ να βελτιώσει το λογοτεχνικό πεδίο της εθνικής μας δημιουργίας γιατί  δίνει μια μάτια σε νέους τρόπους έκφρασης σε γλωσσικό πλούτο και νέα πλοκή σεναρίων...

4. Πως βλέπετε την πεζογραφία σήμερα; Ποιο θεωρείτε πως θα είναι το μέλλον της;

Είμαι πολύ αισιόδοξη  για το μέλλον της πεζογραφίας σήμερα. Υπάρχουν πολλοί νέοι με πάθος , φαντασία και όσο κι αν φαίνεται παράξενο ωραία βιώματα.! Παλιότερα ένας συγγραφέας άρχιζε να εκδίδει λίγο πριν τα 40 και γύρω στα 40 έγραφε το πρώτο του μυθιστόρημα . Σήμερα υπάρχουν ελληνίδες και έλληνες με καλλιτεχνική φλέβα και πολλές επιρροές γιατί ο κόσμος ταξιδεύει, ασχολείται με πολλά πράγματα. Όμως, σήμερα υπάρχει δυστυχώς  μεγάλη εξειδίκευση  ειδικά στους νέους που ασχολούνται με φανταστικά διηγήματα, επιρροές από την τηλεόραση και όχι από τα αναγνώσματα τους. Υπάρχουν πολλοί λογοτεχνικοί διαγωνισμοί  ,γεγονός πολύ συναρπαστικό, αλλά η συγγραφή δεν είναι μονό ταλέντο είναι μια μοναδική ξεχωριστή πορεία!

5. Μιλήστε μας για το λογοτεχνικό σας έργο.

Από νεαρή ηλικία έχω γράψει έως τα 100 ποιήματα και τα τελευταία χρονιά περίπου 20 νουβέλες. Έχω αδυναμία ιδιαίτερα στη νουβέλα  γιατί μου αρέσει να έχω επαρκή χώρο για να δώσω μια ιστορία παρά στο διήγημα που είναι πολύ σύντομο και το μυθιστόρημα που κάνει κοιλιές.. Ωστόσο προετοιμάζω ένα μυθιστόρημα. Έχω συμμετάσχει σε πολλούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και αποκομίσει ένα β βραβείο σε διαγωνισμό του ΕΠΟΚ για το διήγημα  α παράξενες στιγμές’’, μια διάκριση για το διήγημα ‘‘νέα σελήνη’’. Επίσης έναν έπαινο για το ποίημα ΄΄ 1204΄΄ από το  EUARCE  που είναι ποίημα με βυζαντινή έμπνευση. Όσον άφορα τις εκδόσεις έχω εκδώσει πολλά ποιήματα στο περιοδικό ιδεοπνοον της Πετρούπολης , στο βιβλιο.νετ , στο βακχικον , στις εκδόσεις διάνυσμα και τέλος συμμετέχω στην ποιητική ακαδημία του Ιατροπουλου( που επιλεχτήκαμε 100 από 1000) Τέλος έχω εκδώσει 3 διηγήματα!!!!

6. Ποια συμβουλή θα δίνατε σ’ ένα νέο λογοτέχνη;

Σε έναν νέο λογοτέχνη θα τον συμβούλευα εκτός από να γραφεί και να διαβάζει να έχει ανοικτούς ορίζοντες  .  Ν α ταξιδέψει , να ζήσει , να είναι μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα!! Έτσι δεν θα εγκλωβιστεί σαν μια πονεμένη πένα, αλλά θα ανανεώνει τους τρόπους έκφρασης του και την πληθωρική ενεργεία του... Όμως υπάρχουν και τα μεγάλα ταλέντα που δεν χρειάζονται συμβουλές αλλά αργά η γρήγορα μόλις πιάσουν  το χαρτί θα είναι σε φάση δημιουργίας!!!

7. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στο χώρο της λογοτεχνίας;

Επιθυμώ να ταξιδέψω προτού γράψω το μυθιστόρημα που σας  είπα προηγουμένως. Αυτό που κάνω, για να σας αποκαλύψω το μυστικό μου ,είναι να διαβάζω φιλοσοφία από τους αρχαίους αλλά και νέους φιλοσόφους για να μου δώσει πνοή στο γράψιμο ,την ηθική και την φυσική των ηρώων..

8. Τελευταία ερώτηση. Μιας και το λογοτεχνικό περιοδικό μας: «Κέφαλος - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς», κλείνει τον ερχόμενο Νοέμβριο τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του, θα θέλαμε να μας πείτε την άποψή σας για το έργο που έχει διατελέσει μέχρι τώρα και πως θα προτείνατε να πορευθεί από εδώ και στο εξής. Θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σας. 

Θα σας ευχηθώ να συνεχίσετε τη σταθερή σας πορεία προς το άριστο  με λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και εγκυκλοπαίδειες Ήδη φάνηκε ότι τόσα πολλά  άτομα προικισμένα συμμετέχουν στους διαγωνισμούς  και άτομα  που  ξεκινούν να ασχολούνται με την λογοτεχνία αλλά και καταξιωμένοι.
Έξαλλου η Κεφαλονιά υπήρξε γενέτειρα πολλών συγγραφέων και μακάρι το περιοδικό να φιλοξενήσει ποιητές εμπνευσμένους  και σαγηνευτικούς όπως οι παλιοί και ακόμα καλυτέρα γιατί ζούμε στο 2019...



*     *     *




Βιογραφικό Σοφίας Ατσαλή


Η Σοφία Ατσαλή γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1985  και υπήρξε πολύ  καλή μαθήτρια στο σχολειό. Φοίτησε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μέχρι το 2008 και τέλειωσε την σχολή πολιτικών μηχανικών. Αργότερα δούλεψε σε ένα γραφείο που ασχολείται με το κτηματολόγιο. Έχει πάρει διπλώματα στα ιταλικά και τα αγγλικά και επίσης γνωρίζει να μιλά και ισπανικά και αραβικά. Ασχολείται με την ποίηση από μικρή και ποιήματα της έχουνε συμπεριληφθεί σε πολλές ανθολογίες οπός στο περιοδικό ιδεόπνοο, βακχικόν, διάνυσμα και στην ποιητική Ακαδημία του Ιατρόπουλου. Έχει γράψει περί τα 100 ποιήματα και 40 νουβέλες. Έχει πάρει το β βραβείο σε διήγημα σε διαγωνισμό του ΕΠΟΚ, διάκριση πάλι στον ΕΠΟΚ και έπαινο για το βυζαντινό ποίημα ΄΄ 1204΄΄ από το euarce.Έχει δημοσιεύσει 3 νουβέλες ... Επίσης συμμετέχει με ποιήματα της σε σάιτ αγγλικά όπου δέχεται καλές κριτικές Τον ελεύθερο χρόνο της  εκτός από χορό και φιλοσοφία παρακολουθεί ανελλιπώς  ομιλίες σε διάφορα στέκια!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!