Συνέντευξη με τον λογοτέχνη Τάσο Μάντζιο - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Συνέντευξη με τον λογοτέχνη Τάσο Μάντζιο - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ





Ο «ΚΕΦΑΛΟΣ - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς» έχει ξεκινήση μία νέα δράση με τίτλο: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ» (ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 3ο ΤΟΜΟ γίνονται δεκτές έως τις 31/12/2019 - ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: ΕΔΩ) και προσκαλεί όλους τους Λογοτέχνες, Ποιητές και Συγγραφείς να συμμετάσχουν σ' αυτήν. Σκοπός της εν λόγω δράσης είναι η προβολή μέσω αφιερωμάτων και συνεντεύξεων των σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών, Ποιητών και Συγγραφέων, είτε έχουν εκδώσει κάποιο βιβλίο είτε όχι και η δημιουργία του πρώτου τόμου της «Ηλεκτρονικής Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών», η οποία έχει συσταθεί σε μία ανεξάρτητη ιστοσελίδα με τη μορφή ηλεκτρονικών τόμων και την έκδοση δωρεάν e-book.

Στη σημερινή μας παρουσίαση στα πλαίσια της δράσης: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ», θα σας παρουσιάσουμε τον λογοτέχνη Τάσο Μάντζιο, ο οποίος συμμετέχει στην «Εγκυκλοπαίδεια Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών» και απάντησε στις ερωτήσεις του Δημοσιογράφου, Λογοτέχνη και Εκδότη του Περιοδικού Κέφαλος, κ. Πλούταρχου Πάστρα, για το λογοτεχνικό του έργο, τα βιβλία και τη λογοτεχνία. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΜΑΝΤΖΙΟ


1. Αν έπρεπε να δώσετε έναν ορισμό για τη λογοτεχνία, ποιος θα ήταν αυτός;

Σίγουρα,δεν είναι όμορφες λέξεις βαλμένες στη σειρά.Είναι,θα τολμούσα να πω,η ανάσα του πνεύματος.Η αναγκαία και ικανή συνθήκη του "ζειν",έξω και πέρα από υλικές επιδιώξεις. Ενα παράθυρο στο φως.

2. Τι μπορεί να προσφέρει η λογοτεχνία στο σύγχρονο άνθρωπο;

Σίγουρα,όχι κάτι υλικό.Προσφέρει όμως μια άλλη ματιά,μια διέξοδο,ένα πανδοχείο προσφέρει σε δρόμο μακρύ και κοπιαστικό.Προσφέρει όνειρο και πτήση.

3. Η ποίηση στις ημέρες μας δεν έχει τη θέση που κατείχε παλαιότερα. Για ποιο λόγο πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό και πως θεωρείτε ότι θα είναι το μέλλον της;

Κάθε εποχή έχει τις αξίες και τις απαξίες της.Το γεγονός  της μικρότερης πρόσβασης της Ποίησης στην κοινωνία,δεν νομίζω ότι μπορεί να αναλυθεί μέσα από λίγες γραμμές.Αν θα έπρεπε να αναφέρω κάτι-μεταξύ πολλών άλλων-είναι ίσως,μια εσωστρέφεια και μια δυσκολία στην κατανόηση από μεγάλο μέρος της κοινωνίας.Αν προστεθεί και το γεγονός οτι ζούμε σε εποχές που όλα είναι "fast",και καταναλωτικά,μπορούμε να δώσουμε ένα περίγραμμα.Η Ποίηση,δεν είναι καταναλωτικό είδος.

4. Και τώρα μία δύσκολη ερώτηση. Τι σημαίνει για σας ποίηση;

Πολλά πράγματα.Κυρίως είναι η ξεκούρασή μου,οι διακοπές μου,η φίλη και η γλυκειά ερωμένη,είναι η επικοινωνία μου,η συνομιλία με τους άλλους και το παρήγορο χέρι που με στηρίζει.

5. Πότε ξεκινήσατε ν’ ασχολείστε με την τέχνη του λόγου και ποιος ήταν ο λόγος που σας παρότρυνε;

Από τα γυμνασιακά μου χρόνια.Ήταν ένας τρόπος έκφρασης,που έγινε τρόπος ζωής.

6. Γιατί γράφετε;

Γράφω από επιλογή.Για να επικοινωνήσω,να συνομιλήσω,να κατευνάσω εσωτερικές φωνές,να αντιδράσω σε αθέμιτα και ανορθογραφίες,γράφω για μένα,με ταυτόχρονους όμως παραλήπτες τους άλλους.

7. Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας; 

Δεν υπάρχει κάποια κύρια πηγή εμπνευσης.Πολλά μπορούν να σε οδηγήσουν να γράψεις,τόσο εντός σου όσο κι εκτός.Πιστεύω πάντως ότι το ποίημα σε βρίσκει,δεν το βρίσκεις.

8. Με ποιο λογοτεχνικό είδος ασχολείστε περισσότερο;

Δεν έχω ασχοληθεί με κάποιο άλλο λογοτεχνικό είδος,πέραν της Ποίησης.

9. Μιλήστε μας για το λογοτεχνικό σας έργο.

Το λογοτεχνικό μου έργο, δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο.Περιλαμβάνει και πιο προσωπικά ποιήματα,αλλά και πιο εξωστρεφή. Μνήμη, διαψεύσεις,'
έρωτας,ερωτήματα για τη ζωή και το μυστήριο του θανάτου,κοινωνικά θέματα,μπορώ να πω οτι είναι η ραχοκοκκαλιά του.

10. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο που έχει τίτλο: «Τα οξέα του ποιήματος».

Έχω εκδώσει μια ποιητική συλλογή με τίτλο "Τα οξέα του ποιήματος".Πολλά ποιήματά μου έχουν φιλοξενηθεί σε διάφορες ηλεκτρονικές λογοτεχνικές ιστοσελίδες.

11. Ποια είναι η αγαπημένη σας ώρα μέσα στην ημέρα που κάθεστε και γράφετε;

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη.Όπως προείπα,το ποίημα σε βρίσκει οπουδήποτε.Πρέπει μετά,να σκύψεις πάνω του και να του δώσεις την τελική του μορφή,κάτι που χρειάζεται πολύ μεγάλη αφοσίωση και μόχθο,κατά συνέπεια,σε ώρες που δεν υπάρχουν άλλες υποχρεώσεις,κυρίως τις βραδινές ώρες.

12.  Πως είναι η ζωή ενός λογοτέχνη στα χρόνια της κρίσης;

Όπως όλων των άλλων ανθρώπων-γιατί να διαφέρει;Με πολλές δυσκολίες και με ελπίδα για κάτι καλύτερο,όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο,αλλά για όλη την κοινωνία.

13. Πως θα χαρακτηρίζατε τη λογοτεχνική παραγωγή σήμερα;

Αν αναφερόμαστε αποκλειστικά στην Ελλάδα,γράφουν πολλοί και διαβάζουν λίγοι,ένα οξύμωρο δεν γνωρίζω αν χαρακτήριζε και παλιότερες εποχές.Είναι πάρα πολύ θετικό οτι γράφουν πολλοί άνθρωποι,όμως χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης,γιατί διαβάζουν λίγοι και πώς αυτό θα μπορούσε να διορθωθεί με κάποιους τρόπους και δράσεις.

14. Ποιο θεωρείτε πως είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός Best Seller;

Δεν  έχω εκδώσει καποιο Best Seller και κατά συνέπεια δεν έχω άποψη.Φαντάζομαι,έχει να κάνει με το πλήθος των ανθρώπων που το διαβάζει.Επειδή η Ποίηση δεν έχει τέτοιες επιδιώξεις-χωρίς να είναι κακό βέβαια-και επειδή δεν υπάρχουν ποιητικές συλλογές που να συγκαταλλέγονται στα best sellers,δεν βλέπω τον εαυτό μου να φιγουράρει ποτέ σε αυτή την κατηγορία.

15. Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιο θα επιλέγατε; 

Κάθε μορφή έχει τα θετικά της.Εγώ,είμαι πιο παραδοσιακός,μου αρέσει το ξεφύλλισμα,η μυρωδιά,η αφή και το θρόισμα του βιβλίου.Είναι όμως  δυναμικά ανερχόμενο το ηλεκτρονικό βιβλίο.Ίσως να είναι το μέλλον.Θεωρώ όμως ότι πάντα θα υπάρχει το βιβλίο σε έντυπη μορφή.

16.  Ποια συμβουλή θα δίνατε σ’ ένα νέο λογοτέχνη;

Δεν θεωρώ ότι είμαι σε θέση να συμβουλέψω κάποιον,πέρα από την επισήμανση ότι δεν αρκει το ταλέντο.Χρειάζεται πολύ διάβασμα και πολύ "βάσανο" στα κείμενα μέχρι να πάρουν την τελική τους μορφή. Αυτό μόνο.Διάβασμα,ψάξιμο και πολλή,πολλή δουλειά.

17. Τώρα ας περάσουμε στην πλευρά του αναγνώστη. Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε;

Την ποιητική συλλογή "Ο μέσα ήλιος" του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου και την συλλογή διηγημάτων της Μαρίας Μαραγκουδάκη "Μηδενική γωνία".

18. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Διαβάζω κυρίως Ποίηση,κατά συνέπεια,μου αρέσουν οι μεγάλοι ¨Ελληνες ποιητές,όμως μου αρέσουν και οι λιγότερο γνωστοί.Πέρα από τον Καβάφη ,τον Ελύτη,τον Λειβαδίτη,τον Καρυωτάκη,τον Ρίτσο και τον Σεφέρη,μου αρέσει και ο Λαπαθιώτης,ο Σαραντάρης,ο Παπανικολάου,για να  αναφερθώ στους παλιότερους.Υπάρχουν όμως και πολλοί σύγχρονοί μας που είναι πάρα πολύ σημαντικοί.

19. Ποια είναι τ’ αγαπημένα σας βιβλία;

Πέρα από ποιητικά βιβλία,αγαπώ την κλασική λογοτεχνία."Αδερφοί Καραμαζώφ","Εγκλημα και τιμωρία" "Τα σταφύλια της οργής",'"Η Ασκητική","το λάθος".

20. Τελευταία ερώτηση. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στο χώρο της λογοτεχνίας;

Δεν κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια.Αν αξιωθώ,ελπίζω να μπορέσω να εκδώσω κάποια ακόμα ποιήματα.Κυρίως με ενδιαφέρει να μπορώ να γράφω και στο μέλλον.

*     *     *

TO KΟΠΑΔΙ
(του Τάσου Μάντζιου


Τη μοίρα καταριέται
το κοπάδι.
Τη μοίρα,τον καιρό
και τους θεούς,
που πια δεν συναντά
εύφορα βοσκοτόπια,
μον΄βολοδέρνει συνεχώς
σε βάραθρα και γκρέμια.

Τη μοίρα καταριέται
και την τύχη του
και με σκυφτό κεφάλι 
ακολουθεί,
όπου το παν
τ΄ανίκανα,που διάλεξε
γκεσέμια.



 ΤΟ ΓΙΑΣΕΜΙ
(του Τάσου Μάντζιου) 


Είναι κάτι μικρά στη μνήμη,ερμάρια.
Κείτονται στην ασάφεια του λυκόφωτος.
Σχοινοβατούν εγγύς της λήθης.
Εντός τους,
όλα τα υστερήσαντα.
Τα ημιτελή και τ΄ατελέσφορα.
Οκνές εντός τους,διεκδικήσεις,
επιδιώξεις ράθυμες,
αλληλουχίες δυσμενείς,
αργοπορίες και δισταγμοί
κι αμέλειες κι ολιγωρίες.
Άτεκνες προσδοκίες.
Ατυχείς επωάσεις.
Ματαιώσεις επίορκες.
Ριψάσπιδες έρωτες.

Κάποτε,απρόσμενα εγείρονται.
Ψελλίζουν τη μομφή τους.
Εκκρίνουν το στυφό τους ρίγος.
Ρέουν το άλγος τους.

Μακρόσυρτο
το μελαγχολικό τους κόλουρο.

(Είχα στον φράχτη σκαρφαλώσει,
να κόψω ένα γιασεμί,
συνεσταλμένη,του έρωτά μου έκφραση.
Της το΄δωσα.
Ήταν,ένα μικρούλι γιασεμί.
Δεν μπόρεσε.)



Η  ΒΟΥΗ
(του Τάσου Μάντζιου


Όλη τη νύχτα
αργόσυρτη η βροχή,
σαν μοιρολόι ηπειρώτικο.
Τρεμόπαιζε η λαδόλαμπα
σε πρόσωπα σφιγμένα
και μια βουή
απόκοσμη,
μια μακρινή βουή,
από του λόγγου τα έγκατα,
φωνάζει
είπε η γριά,
φωνάζει
του σκοτωμένου το αίμα. 


*     *     *



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΑΣΟΥ ΜΑΝΤΖΙΟΥ


Είμαι ο Τάσος Σ. Μάντζιος.Γεννήθηκα στην Πλάκωτή Θεσπρωτίας και διδάσκω το μάθημα των Θρησκευτικών στο 7ο Γυμνάσιο Γλυφάδας.Έχω εκδώσει μια ποιητική συλλογή με τίτλο "Τα οξέα του ποιήματος",από τις εκδόσεις "Ελευσις και Υδράνη" το 2018.Επίσης έχω συμμετάσχει στις ποιητικές ανθολογίες "Ποιητικά Ιχνη" των εκδόσεων "Άλλωστε" (2017),"Ποιητικές Συμπλεύσεις-Ρευστά όρια" των εκδόσεων "Εντύποις" (2019) και στο ανθολόγιο της Έλευσις και Υδράνη (2019).Ποιήματά μου,έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς σε ηλεκτρονικές λογοτεχνικές ιστοσελίδες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!