ΘΕΑΤΡΟ: Με τ' ουρανού την αύρα και το φως - Στο Αρχοντικό των Μπενιζέλων - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

ΘΕΑΤΡΟ: Με τ' ουρανού την αύρα και το φως - Στο Αρχοντικό των Μπενιζέλων




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε καιρούς «θολούς και δύσκολους», με διάχυτη την απαισιοδοξία για ένα δυσοίωνο αύριο, υπάρχει μια ομάδα, που επιμένει να αντιστέκεται, να ονειρεύεται , να ελπίζει και να αγωνίζεται να κάνει το όραμα ενός καλύτερου κόσμου πραγματικότητα. Είναι οι Ονειροδίαιτοι, που με λογισμό και όραμα πορεύονται και έχουν ως σύνθημα την φράση «είμαστε πραγματιστές, πατούμε γερά στο όνειρο!» Σύγχρονοι δονκιχώτηδες, μια παρέα μαθητών, καθηγητών και αποφοίτων , ΑμεΑ και μη ΑμεΑ, Ειδικής και Γενικής Εκπαίδευσης, εμπνεόμενοι από ιδανικά και αξίες που η απώλειά τους συνδέεται άμεσα με την κρίση που η ελληνική κοινωνία βιώνει, αγωνίζονται για μια κοινωνία προσώπων, χωρίς διακρίσεις, υπηρετώντας το όραμα μιας πλούσιας σε εκπαιδευτικές εμπειρίες και αυθεντικής, αληθινής Παιδείας, που εμπνέει την αντίσταση στην φθορά και παράλληλα ανοίγει προοπτικές φωτός στην ψυχή και την ζωή των μελών της.
Στο πλαίσιο αυτό, στις 11 Ιουνίου, θα πραγματοποιήσουν θεατρική παράσταση για τη ζωή και το μαρτύριο της κυράς των Αθηνών, της αγίας Φιλοθέης, και μάλιστα στην ίδια της την οικία (Αρχοντικό Μπενιζέλων, στην Πλάκα ). Η αγία υπήρξε πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο και ήταν μια αληθινή επαναστάτρια, αντικομφορμίστρια και φεμινίστρια! Έζησε τον 16ον αιώνα και ήταν αυτή που δημιούργησε μια πρωτότυπη και πρότυπη δομή εκπαίδευσης, προστασίας και περίθαλψης γυναικών κατά πρώτον, και ανδρών κατά δεύτερον, Χριστιανών και Μουσουλμάνων, προσφέροντας αγάπη που δεν γνώριζε περιορισμούς θρησκείας, εθνικότητας ή φύλου, μέσα στην Τουρκοκρατία. Ήταν αυτή που τα έβαλε με την εξουσία με συνέπεια τον μαρτυρικό της θάνατο.
Την ομάδα απαρτίζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί 6 σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων, Ειδικής και Γενικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Αρωγό στην προσπάθειά τους έχουν καλλιτέχνες σπουδαίους, που τους τιμούν με την συνεργασία τους, προσφέροντας ανιδιοτελώς την βοήθειά τους: σκηνοθέτης, ο κορυφαίος Δήμος Αβδελιώδης. Βοηθός σκηνοθέτη, η ηθοποιός Ερασμία Στυλιανίδου. Την μουσική έγραψε η Ζωή Μήλιου , η οποία αποδίδει τους βυζαντινούς ύμνους και συνοδεύει στο κανονάκι, ενώ στα κρουστά, ο Στέφανος Γανωτής. Το κείμενο της παράστασης είναι πρωτότυπο- μια σύνθεση στιβαρού ποιητικού λόγου με υλικό βασισμένο σε ποίηση Σοφοκλή, Ελύτη, Ρίτσου, Χορτάτση, Μαρίας Σκομπτσόβα και γερόντισσας Γαβριηλίας- το οποίο επεξεργάστηκε δραματουργικά η Μαρίνα Μυρτάλη. Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο του διασχολικού πολιτιστικού προγράμματος «Ψηφίδες έκφρασης: Ψηφιδωτών ποίησις- φιλοκαλικές ψηλαφήσεις»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!