Συνέντευξη με τη λογοτέχνιδα Βαρβάρα Κατσιάνου - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Συνέντευξη με τη λογοτέχνιδα Βαρβάρα Κατσιάνου - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ



Ο «ΚΕΦΑΛΟΣ - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς» έχει ξεκινήσει μία νέα δράση με τίτλο: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ» και προσκαλεί όλους τους Λογοτέχνες, Ποιητές και Συγγραφείς να συμμετάσχουν σ' αυτήν (ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ). Σκοπός της εν λόγω δράσης είναι η προβολή μέσω αφιερωμάτων και συνεντεύξεων των σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών, Ποιητών και Συγγραφέων, είτε έχουν εκδώσει κάποιο βιβλίο είτε όχι και η δημιουργία του πρώτου τόμου της «Ηλεκτρονικής Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών», η οποία θα συσταθεί σε μία ανεξάρτητη ιστοσελίδα με τη μορφή ηλεκτρονικών τόμων και την έκδοση δωρεάν e-book.
Στη σημερινή μας παρουσίαση στα πλαίσια της δράσης: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ», θα σας παρουσιάσουμε τη Λογοτέχνιδα, Βαρβάρα Κατσιάνου, η οποία συμμετέχει στην «Εγκυκλοπαίδεια Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών» και απάντησε στις ερωτήσεις του Δημοσιογράφου, Λογοτέχνη και Εκδότη του Περιοδικού Κέφαλος, κ. Πλούταρχου Πάστρα, για το λογοτεχνικό της έργο, τα βιβλία και τη λογοτεχνία.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΒΑΡΒΑΡΑ ΚΑΤΣΙΑΝΟΥ


1. Αν έπρεπε να δώσετε έναν ορισμό για τη λογοτεχνία, ποιος θα ήταν αυτός;

Τί είναι Λογοτεχνία! Δεν υπερβάλω όταν λέω ότι το πιστεύω πως Λογοτεχνία είναι να μετατρέπεις τις σκέψεις και το αίμα σου σε μελάνι, όπως ο Βρετανός συγγραφέας Έλιοτ έχει πει. Ό,τι γράφεις,αναβλύζει από την ψυχή σου, αποτυπώνει την ψυχή σου στο χαρτί! Η γραφή μου ειναι το πολυβόλο μου,όπως ο Ρώσος συγγραφέας Ιλία Έρνμπαρκ έχει πει. 

2. Τι μπορεί να προσφέρει η λογοτεχνία στο σύγχρονο άνθρωπο;

Η Λογοτεχνία είναι πηγή πνευματικού και γλωσσικού πλούτου, είναι η μνήμη της ανθρωπότητας, τονώνει την πνευματικότητα και την εγρήγορση του νου. Είναι ένα εργαλείο παιδείας  καλλιέργειας που μορφώνει και κάνει καλύτερο τον άνθρωπο. Είναι μια άλλη ματιά της ζωής. Από μόνη της ίσως δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, μπορεί όμως να μας μυήσει στο πολύτιμο μυστικό της ζωής που λέει ότι είμαστε φτιαγμένοι από το υλικό των ονείρων. Κάνει ορατά τα ανεκτίμητα μικρά και μεγάλα πράγματα και την κρυφή ομορφιά που βρίσκεται σε όλα αυτά που υπάρχουν γύρω μας και τα θεωρούμε ασήμαντα και δεδομένα. 

3. Η ποίηση στις ημέρες μας δεν έχει τη θέση που κατείχε παλαιότερα. Για ποιο λόγο πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό και πως θεωρείτε ότι θα είναι το μέλλον της;

Η ποίηση είναι πάντα αγαπημένο είδος. Γιατί "Η ποίηση είναι ύπαρξη και η ύπαρξη είναι ποίημα",αναφέρει ο ποιητής Γιώργης Παυλόπουλος. Είναι ένας τρόπος φυγής από την σκληρή πραγματικότητα. Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο πιστεύω οτι έχουμε ανάγκη από την λυρικότητα της ποίησης, κόντρα στην κυνικότητα που μας περιβάλλει. Δίνει φωνή σε όσα νοιώθουμε και σε ότι υπάρχει μέσα μας και που δεν μπορεί να τα αρθρώσει η γλώσσα. Αν ο κόσμος διάβαζε περισσότερο, θα ήταν διάφορετικός. Ευτυχώς παρατηρείται μια άνθηση στον εκδοτικό χώρο. Η ποίηση είναι ελπίδα για το μέλλον, έχει την μαγική ιδιότητα μιάς μικρής νεράϊδας που μεταμορφώνει την πεζή καθημερινότητα σε αναζήτηση του θαύματος της ζωής. Έτσι μεταφέρεται στο μέλλον, μεταφέρει μελωδικές λέξεις , στιγμές, καταστάσεις, γίνεται το σώμα και το πνεύμα της ποίησης του μέλλοντος, το λυρικό ποτάμι που μαζί του ρέει προς το μέλλον και την αθανασία. Θα φωτίζει το αύριο. 

4. Και τώρα μία δύσκολη ερώτηση. Τι σημαίνει για σας ποίηση;

Δεν θεωρώ δύσκολη την ερώτηση. Είναι μια βαθειά εσωτερική έμφυτη ανάγκη, φως μέσα στο σκοτάδι,  λύτρωση και καταφυγή. Ένα πάντα ανοιχτό παράθυρο και καταγραφές της ψυχής. Το νησί μου,πηγή έμπνευσης στην δύσκολη εποχή που διαβαίνομε. Που κεντρίζουν θετικές και αρνητικές στιγμές, πηγαία αισιοδοξία και Μικρασιάτικες καταβολές και ρίζες που μας οδηγούν πάντα ψηλά και μόνον μπροστά. Θέλω να καταγράφω όσα περισσότερα μπορώ, να αφήσω παρακαταθήκη από όση ωραιότητα διδαχθήκαμε και ζήσαμε. 

5. Πότε ξεκινήσατε ν’ ασχολείστε με την τέχνη του λόγου και ποιος ήταν ο λόγος που σας παρότρυνε;

Από την πρώτη Δημοτικού, η πρώτη μου έκθεση μπήκε στην τοπική εφημερίδα "Ο μικρός Οινουσιώτης". Η ποίηση στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου. Το νησί μου είναι η πηγή έμπνευσης μου, η θάλασσα, η πανέμορφη φύση και οι εποχικές εναλλαγές. Ήθελα να μιλώ γράφοντας για όλα αυτά που ένοιωθα βλέποντας τα.Σαν να ζεις σε άλλη διάσταση. 

6. Γιατί γράφετε;

Γιατί γράφω. Από εσωτερική ανάγκη, όταν γράφεις λυτρώνεσαι, νοιώθεις δημιουργικός,αφήνεις γραπτή παρακαταθήκη στις γενεές που θα ακολουθήσουν. 

7. Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας; 

Η πανέμορφη φύση του νησιού μου, η ζωή σε ένα ακριτικό νησάκι, το πετροκάραβό μας εδώ στην εσχατιά του βοριοανατολικού Αιγαίου, συχνά αποκλεισμένοι χωρίς συγκοινωνία, με όλους τους καιρούς να το δέρνουν κι εκείνο να αντιστέκεται σθεναρά και να ανταπεξέρχεται σε κάθε δυσκολία. Ο άνθρωπος και ο αγώνας επιβίωσης , η ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατάφορα ποδοπατούνται, η προαιώνια Ιστορία μας και οι αιώνες του Ελληνισμού. 

8. Με ποιο λογοτεχνικό είδος ασχολείστε περισσότερο;

Περισσότερο με την ποίηση και λιγότερο με την πεζογραφία, αν και εχω γράψει και πεζά. Έχω ολοκληρώσει έρευνα και μυθιστόρημα με τίτλο :"Ένας μικρός φόρος τιμής -Πριν ο χρόνος ρίζει πέπλα λησμονιάς."Αφιέρωμα στους χαρισματικούς πρόσφυγες προγόνους μας.

9. Μιλήστε μας για το λογοτεχνικό σας έργο.

Τον τελευταίο χρόνο πήρα μέρος σε Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς και είχα την τιμή να λάβω τιμητική διάκριση στον 12ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διηγήματος-Ποίησης για το ποίημά μου ΄΄Νεραϊδότοπος΄΄.
Αμέσως μετά έλαβα το Α ' Βραβείο από τον ΣΤ' Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό για το ποίημά μου ΄΄Αστροφεγγιά΄΄,το οποίο εμπεριέχεται στην Ανθολογία Αμφικτυονίας του Ελληνισμού 2017.
 Η συμμετοχή μου στον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Σωματείου Εστία Ρουμλουκιωτών με θέμα :΄΄Ένα βράδυ δίπλα στο τζάκι ο παππούς και η γιαγιά μου είχαν πει...΄΄εμπεριέχεται στην Ανθολογία που ετοιμάζεται.
Δέκα μου ποιήματα θα επμεριέχονται στην Ανθολογία Ποίησης της Λογοτεχνικής -Συγγραφικής Ομάδας ΙΔΕΟΠΝΟΟΝ.
 Το ποίημά μου : ΄΄΄Σαν από πάντα΄΄εμπεριέχεται στο βιβλίο Νέα Πρωτότυπη Δημιουργία των εκδόσεων Πνοές Λόγου Τέχνης.Το ποίημά μου "Αντιφεγγίσματα" εμπεριέχεται στην Ερωτική Ανθολογία ΠΝΟΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ, Συλλεκτική Έκδοση ΠΝΟΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ. 
Τα ποιήματα μου :"Ανω θρώσκω", "Ωριωνίδες","Πατρίδα", "Ταξίδια", "Εμείς έτσι μεγαλώσαμε", επμεριέχονται στο Ανθολόγιο 2018 "ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 2018".
Τα ποιήματα μου :"Παρέα στα ταξίδια σου","Πατρίδα", "Θεματοφύλακες", "Νεραϊδότοπος", "Θα μεταλάβω", "Ηλιοσκαλοπάτια", "Οι χοροί σας", "Μη με λησμόνει", "Χιόνι", "Θανάτω θάνατον πατήσας", επμεριέχονται στην 22η ΑΝΘΟΛΟΓΊΑ ΠΟΙΗΣΗΣ-"ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΙΗΣΗΣ" εκδόσεις Πνοές Λόγου  Τέχνης. 
Το ποίημά μου "Αρχέγονες ορδές" εμπεριέχεται στο ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΌΓΙΟ 2018 "ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ" Εκδοσεις ΠΝΟΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ. 
Το ποίημά μου "Ταξίδι στα βάθη των αιώνων_Βοιωτία" με θέμα "ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΦΩΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ" εμπεριέχεται στο ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΝΟΕΣ ΛΟΓΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. 
Το ποίημά μου "Πάλη στοιχειών στον ουρανό μας" εμπεριέχεται στο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΌΓΙΟ 2018 Εκδόσεις " Το βιβλίο ".
Το ποίημά μου "Αστροφεγγιά" και το Δοκίμιο μου "Το Μεγαλείο του Έρωτα"επμεριέχονται στο Περιοδικό ΠΝΟΈΣ ΛΌΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ με θέμα :"ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ". Το ποίημά μου "Η γλώσσα μου, Ελληνική"εμπεριέχεται στο ΕΠΥΛΛΙΟΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΛΟΓΟΥ ΤΕΧΝΗΣ, Καλοκαιρινή Λογοτεχνική Συνάντηση Δημιουργών 2018.
Το ποίημά μου" Απανταχού Ελληνισμός, αξία διαχρονική"βραβεύτηκε από την ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΎ στον Ζ'ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΌ 2018 και περιέχεται στην ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ. 
Τα ποιήματα μου" Χριστουγεννιάτικο "και" Χριστούγεννα ",επμεριέχονται στην 23η ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ "ΜΕΡΕΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΎΓΕΝΝΑ -ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ",από τις εκδόσεις ΠΝΟΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ. 
Το ποίημά μου "Σαν από πάντα" εμπεριέχεται στο Κρυφό Σημειωματάριο των Ποιητών -ΠΟΙΗΤΙΚΑ ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ. 
Τα ποιήματα μου "Στα μάτια του βρυχιόταν"και" Διηνεκές "επμεριέχονται στην Συλλεκτική Έκδοση Σειρά :Ποιητικά Ξεφυλλίσματα. 

10. Ποια είναι η αγαπημένη σας ώρα μέσα στην ημέρα που κάθεστε και γράφετε;

Συνήθως γράφω το απόγευμα, λατρευω τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος, αλλά και το βράδυ.

11. Πως θα χαρακτηρίζατε τη λογοτεχνική παραγωγή σήμερα;

Με ευχάριστη έκπληξη παρακολουθώ πληθώρα βιβλίων να εκδίδονται από τους εκδοτικούς οίκους και να κυκλοφορούν ,πιστεύω ότι πάντα θα γράφονται λογοτεχνικά βιβλία, το βιβλίο είναι ταξίδεμα νου και ψυχής. 

12. Ποιο θεωρείτε πως είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός Best Seller;

Σίγουρα παίζει ρόλο το αν έχει κάτι να πει στον αναγνώστη το βιβλίο. Ο συγγραφέας πρέπει να γράφει με την ψυχή του, να αγγίζουν τα γραφόμενά του, να το διαβάσει κάποιος το βιβλίο και να γίνει ο καλύτερος διαφημιστής, να διαδίδεται από στόμα σε στόμα.


13. Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιο θα επιλέγατε; 

Αγαπώ το έντυπο βιβλίο, την μυρωδιά του χαρτιού, αλλά εξίσου μου αρέσει να διαβάζω και τις ηλεκτρονικές αναρτήσεις, ηλεκτρονικά βιβλία.

14.  Ποια συμβουλή θα δίνατε σ’ ένα νέο λογοτέχνη;

Να γράφει, να γράφει, να γράφει ασταμάτητα. Μόνο καλό κάνει η Λογοτεχνία. 

15. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Καζαντζάκης  , Ροΐδης , Κοέλιο  και Αρχαίους Έλληνες συγγραφείς. 

16. Ποια είναι τ’ αγαπημένα σας βιβλία;


"Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον" του Μπαχ, όλα τα βιβλία του Ελύτη,η ποίηση του Γκάτσου. 

17. Τελευταία ερώτηση. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στο χώρο της λογοτεχνίας;

Θα γράφω,ες αείν.


*     *     *

Ζωή  μέσ'απ' τον τάφο 
(της Βαρβάρας Κατσιάνου)


Πάνω στην στέγη την παλιά 
πράσινα βρύα
στους γκρίζους τοίχους τους υγρούς 
τους παγωμένους, σκοτεινούς 
ανατριχίλα. 

Και στην ακριανή γωνιά 
εύθραυστος μίσχος 
πασχίζει ήλιο για να δει 
να ζήσει να ευλογηθεί, 
εμπόδιο ο τοίχος. 

Μπουμπούκι ανθεί στην κορυφή 
ζωής σημάδι 
πώς άραγε εβρήκε γη 
πώς χώμα λιγοστό εκεί, 
ψυχής υφάδι. 

Έτσι άνθισε γλυκιάς ελπίδας 
φεγγαρολούλουδο 
με τα καυτά δάκρυα τηςβροχής 
μανούλας συμπονετικής 
μεταλαβιά και αντίδωρο. 


Το παραμύθι
(της Βαρβάρας Κατσιάνου)


Ζωντάνεψε το αγαπημένο παραμύθι 
των χρόνων του των παιδικών 
γνωστές σκιές στο παραθύρι 
ξεπήδησε απ'των πηγών
του απέναντι ληνού το πατητήρι. 

Χωρέσανε σε μια πανσεληνη ανταύγεια 
μάγοι και δράκοι, ξωτικα
και νεραιδούλες και μάγισσες με μάγια 
του δωδεκάμερου κεριά 
π 'ανάβουνε με φως απ 'τα φεγγάρια 

Ήλθε η νονά του η καλή νεράιδα 
στην κούνια και τον μοίρανε 
τόσο ασχημοβατραχάκι δεν ξανάειδα 
σε μάγισσες θαλασσινές το στείλανε 
και τόκρυψαν μέσα σε μ'αχιβάδα. 

Κι όταν τα ξωτικά στον ανεμόμυλο 
την σκοτεινή εκείνη την βραδιά 
ανέβηκαν στην άκρη στο σκουπόξυλο 
για να το φέρουνε πίσω ξανά.
δεν βρήκαν βατραχάκι, μα παιδόπουλο 
καβάλα σε περήφανο πανώριο άτι 
χρυσή τη σέλα και τα γκέμια να φορά.


Η τιμή, έχει τιμή;
(της Βαρβάρας Κατσιάνου)


Πεντόβολα μέσα στις χούφτες σου 
κρατούσες ήλιους και φεγγάρια 
ανάμεσα στα γένια σου κρυφτό 
βουτιές βαθιές μες σε νερά καθάρια, 

έκαναν τόσων χρόνων διαδρομές 
δυο χέρια, τα χέρια τα δικά σου 
δυό ήλιοι φωτεινοί το βλέμμα σου 
αντανακλούν όλα τα όνειρα σου. 

Κι όλο ζητάς κι αναζητάς 
τον λόγο νάβρεις, την αιτία 
κι αν η τιμή έχει κάποια τιμή 
πώς ξεπουλιέται και με πιά αξία!


*     *     *


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΒΑΡΒΑΡΑ ΚΑΤΣΙΑΝΟΥ


Ονομάζομαι Βαρβάρα Κατσιάνου γεννημένη στις 2 Μαϊου 1959,στις πανέμορφες ακριτικές Οινούσσες Χίου. Παντρεμένη, μητέρα και γιαγιά δύο υπέροχων εγγονακιών. Επί δεκαεπταετίαν Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Οινουσσών αρχικά υπεύθυνη πρασίνου και περιβάλλοντος και μετά υπεύθυνη Πολιτιστικών στα χορευτικά τμήματα του Δήμου μας, υπεύθυνη του Πνευματικού Κέντρου Οινουσσών "Γεώργιος Χ.Λεμός", και της Δανειστικής Βιβλιοθήκης.
Κατοικώντας σε ένα μικρό επίγειο Παράδεισο όλο τον χρόνο,με όλα τα στοιχειά της φύσης να ΄΄παίζουν ΄΄ασταμάτητα με το πετροκάραβό μας που σθεναρά αντιστέκεται,θέλεις δεν θέλεις γίνεσαι ποιητής,με φιλοσοφική διάθεση ,θέλοντας να αποτυπώσεις όσο το δυνατόν καλύτερα όλη αητήν την τέρψη ματιών και ψυχής που απλόχερα σου προσφέρεται...Σήμερα χαρούμενη, έχω στην βιβλιοθήκη μου 18 βιβλία με συμμετοχές μου που διατίθενται σε γνωστά βιβλιοπωλεία νοιώθοντας ευλογημένη που θέτω κι εγώ το δικό μου λιθαράκι στην Λογοτεχνία!Για να να μην ξεχαστούν αυτά που από παιδί καταγράφω στην μνήμη και που πιστεύω οτι αξίζουν να μεταλαμπαδευτούν στις γενεές που θα ακολουθήσουν. 


*     *     *


ΑΝ ΘΕΣ ΚΑΙ ΣΥ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙΣ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ: 

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ

ΚΑΙ ΣΤΗΝ 

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΧΡΟΝΩΝ 

ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

ΠΑΤΗΣΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!