Συνέντευξη με τη Μεταφράστρια, Δημοσιογράφο και Λογοτέχνιδα Σοφία Κιόρογλου - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Συνέντευξη με τη Μεταφράστρια, Δημοσιογράφο και Λογοτέχνιδα Σοφία Κιόρογλου - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ




Ο «ΚΕΦΑΛΟΣ - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς» έχει ξεκινήσει μία νέα δράση με τίτλο: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ» και προσκαλεί όλους τους Λογοτέχνες, Ποιητές και Συγγραφείς να συμμετάσχουν σ' αυτήν (ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ). Σκοπός της εν λόγω δράσης είναι η προβολή μέσω αφιερωμάτων και συνεντεύξεων των σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών, Ποιητών και Συγγραφέων, είτε έχουν εκδώσει κάποιο βιβλίο είτε όχι και η δημιουργία του πρώτου τόμου της «Ηλεκτρονικής Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών», η οποία θα συσταθεί σε μία ανεξάρτητη ιστοσελίδα με τη μορφή ηλεκτρονικών τόμων και την έκδοση δωρεάν e-book.
Στη σημερινή μας παρουσίαση στα πλαίσια της δράσης: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ», θα σας παρουσιάσουμε τη Μεταφράστρια, Δημοσιογράφο και Λογοτέχνιδα, Σοφία Κιόρογλου, η οποία συμμετέχει στην «Εγκυκλοπαίδεια Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών» και απάντησε στις ερωτήσεις του Δημοσιογράφου, Λογοτέχνη και Εκδότη του Περιοδικού Κέφαλος, κ. Πλούταρχου Πάστρα, για το λογοτεχνικό της έργο, τα βιβλία και τη λογοτεχνία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΚΙΟΡΟΓΛΟΥ


1. Αν έπρεπε να δώσετε έναν ορισμό για τη λογοτεχνία, ποιος θα ήταν αυτός;

Θα την όριζα ως μια «ετερογλωσσία», όπου διαφορετικά διαλεγόμενα μέρη υπάρχουν μέσα στην ίδια γλωσσική έκφραση. Πρόκειται για μια μεταφορά του νοήματος, μια μεταφορά των αισθήσεων σε λέξεις...

2. Τι μπορεί να προσφέρει η λογοτεχνία στο σύγχρονο άνθρωπο;

Αναμφίβολα, όταν εκείνη υπηρετεί τον σκοπό της μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για μια ριζοσπαστική πράξη. Να τον ταρακουνήσει και να καταφέρει να αφυπνίσει τη συνείδησή του.  Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε μια λογοτεχνία που να μην φοβάται μήπως ξεβολέψει ανθρώπους και συστήματά και να είναι αντάξια της ιστορίας της.

3. Η ποίηση στις ημέρες μας δεν έχει τη θέση που κατείχε παλαιότερα. Για ποιο λόγο πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό και πως θεωρείτε ότι θα είναι το μέλλον της;

Πράγματι...Και φταίμε όλοι μας γι' αυτό. Αυτό ίσως να συμβαίνει γιατί υπάρχουν τόσες λογοτεχνικές πλατφόρμες που θεωρητικά διευρύνουν τη δημοκρατικότητα της ποιητικής διάδρασης αλλά ουσιαστικά την κατευθύνουν. Όμως το ερώτημα που τίθεται είναι όχι πια μόνο το ‘ποιος γράφει;’ αλλά και ‘ποιος κρίνει;’ και με τι κριτήρια. Καταλάβατε;

4. Και τώρα μία δύσκολη ερώτηση. Τι σημαίνει για σας ποίηση;

Ένα είδος αναζήτησης του εαυτού μου. Ένα είδος κάθαρσης.

5. Πότε ξεκινήσατε ν’ ασχολείστε με την τέχνη του λόγου και ποιος ήταν ο λόγος που σας παρότρυνε;

Από πολύ μικρή...Πάντα έγραφα ποίηση και πεζογραφία. Στο πατρικό μου έχω ολόκληρα τετράδια με μυθιστορήματα και ποιήματα. Ένας λόγος που σπούδασα μετάφραση ήταν για να μπορέσω να αναπτύξω μιαν ενσυναίσθηση και να αφουγκραστώ τον συγγραφέα χωρίς να περιορίζομαι στην υποκειμενική ερμηνεία των νοημάτων που έδινα στα γραφόμενα.

6. Γιατί γράφετε;

Γιατί δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Είναι μια εσωτερική ανάγκη που αν δεν εκπληρωθεί μου δημιουργεί μιαν αίσθηση ανεπάρκειας.

7. Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας; 

Τα ταξίδια μου στην Αγία Γη και το Σινά. Ο Θεός και τα θαύματα που επιτελεί καθημερινά. Όπου και να περπατήσω και οποίον αέρα κι αν μυρίζω, μυρίζει Ιεροσόλυμα. Φέτος είχα την ιδιαίτερη ευλογία να έκδοσω το πρώτο μου βιβλίο εμπνευσμένο από τις εμπειρίες μου αλλά και τα συναισθήματα μου στον τόπο όπου έστησαν οι άχραντοι πόδες του Κυρίου μας και είμαι πολύ χαρούμενη.

8. Με ποιο λογοτεχνικό είδος ασχολείστε περισσότερο;

Με όλα. Μα περισσότερο με την ποίηση. Αυτή την στιγμή γράφω ένα παιδικό βιβλίο που μου ζητήθηκε αλλά μου αρέσουν πολλοί και οι βίοι Αγίων.

9. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο που έχει τίτλο: «Λογοτεχνικές διαδρομές στην Αγία Γη» 

Τα κείμενα που απαρτίζουν το βιβλίο μου θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ένα ιδιότυπο οδοιπορικό στο Σινά και την Αγία Γη. Πρόκειται για σημειώσεις -με κάθε μορφή λόγου- εντυπώσεων που άλλοτε έχουν το χαρακτήρα αφηγήματος, άλλοτε προσευχής, και άλλοτε μορφή ποιητικής σπουδής ή ευσύνοπτου στοχαστικού λόγου με σκοπό ο αναγνώστης να γίνει κοινωνός μυστικών θεωρίων και επόπτης αρρήτων πραγμάτων και «απερισπάστως» και «αθολώτως» να έρθει σε επαφή με τον Δημιουργό μέσα από μια λογοτεχνική περιπλάνηση στα μέρη όπου έστησαν οι άχραντοι πόδες του Κυρίου μας.

10. Ποια είναι η αγαπημένη σας ώρα μέσα στην ημέρα που κάθεστε και γράφετε;

Μου αρέσει πολύ να γράφω το βραδάκι, μετά την δουλειά. Με βοηθά να ξεχνώ όλο το στρες της ημέρας.

11.  Πως είναι η ζωή ενός λογοτέχνη στα χρόνια της κρίσης;

Τι να σας πω...Δεν νομίζω ότι μπορώ να αποκαλέσω τον εαυτό μου λογοτέχνη. Φοβάμαι ότι αυτό εμπεριέχει ένα είδος έπαρσης. Δεν θα το κρίνω εγώ αυτό. Μπορώ, ωστόσο, μέσα από την κάθε μορφή λόγου να εκφράζομαι ελεύθερα αλλά και αυτό πάλι δεν είναι απόλυτο γιατί κάποιες φωνές δεν ακούγονται γιατί δεν πρέπει να ακούγονται. Ο νοών νοείτω..

12. Πως θα χαρακτηρίζατε τη λογοτεχνική παραγωγή σήμερα;

Η άνθηση της παραλογοτεχνίας είναι γεγονός κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο Ίντερνετ. Υπάρχουν πολλές πλατφόρμες που θεωρητικά διευρύνουν τη δημοκρατικότητα της λογοτεχνικής διάδρασης αλλά πρακτικά διευρύνουν το χάος των απόψεων. Φοβάμαι ότι όλοι γράφουν...αλλά ποιος κρίνει και με τι κριτήρια είναι το ζήτημα...

13. Ποιο θεωρείτε πως είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός Best Seller;

Να μιλήσει στην καρδιά του αναγνώστη.

14. Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιο θα επιλέγατε; 

Το έντυπο...

15.  Ποια συμβουλή θα δίνατε σ’ ένα νέο λογοτέχνη;

Να είναι αληθινός. Αυτό που γράφει να βγαίνει από την καρδιά και να μην φοβάται να αντιμετωπίσει και την κακή κριτική γιατί αυτή είναι δεδομένη.

16. Τώρα ας περάσουμε στην πλευρά του αναγνώστη. Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε;

Κοιτάξτε εμένα μου αρέσουν βιβλία όχι αμιγώς λογοτεχνικά. Το τελευταίο βιβλίο που διάβασα και που το χω δίπλα στο κρεββάτι μου και το διαβάζω και το ξαναδιαβάζω είναι η "Ασκητική της Αγάπης" από τις εκδόσεις Πορφύρα.

17. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Mάρω Βαμβουνάκη, Φώτης Κόντογλου και Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

18. Ποια είναι τ’ αγαπημένα σας βιβλία;

Μου αρέσει πολύ το " Δάκρυ στο Εγώ" του φίλου Νώντα Σκοπετέα, η "Ασκητική της αγάπης -Γερόντισσα Γαβριηλία" και όλα τα βιβλία του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη.

19. Τελευταία ερώτηση. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στο χώρο της λογοτεχνίας;

Μέσα στον Δεκέμβριο θα εκδοθεί το δεύτερο μου βιβλίο " Μυστικά Βιώματα στην Αγία Γη" από τις εκδόσεις Γράμμα και τον Πρόμαχο Ορθοδοξίας. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό βιβλίο, στο οποίο έχω βάλει την ψυχή μου και βασίζεται σε αληθινά περιστατικά.  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα έσοδα από όλα τα βιβλία που γράφω για τον Πρόμαχο Ορθοδοξίας πάνε στην Εσωτερική αλλά και την Εξωτερική Ιεραποστολή.  Επίσης έχω τελειώσει την μετάφραση του " Λογοτεχνικές Διαδρομές στην Αγία Γη" στα αγγλικά, το οποίο θα βγει πριν τα Χριστούγεννα. Ετοιμάζω κι ένα παιδικό βιβλίο για έναν άλλο εκδοτικό οίκο και εύχομαι να πάει καλά. Ακόμη το δουλεύω. Παράλληλα, γράφω ποίηση και μπονζάι για το Page and Fiction Specific σε μηνιαία βάση και σε ξένα λογοτεχνικά περιοδικά. Πάντως αυτό που μετράει στον χώρο της λογοτεχνίας δεν είναι η ποσότητα αλλά η ποιότητα των έργων και το σημαντικότερο το ήθος που διαπνέει το κάθε έργο.



*     *     *


Στο όρος Τζέπελ Κουρουντούλ
(της Σοφίας Κιόρογλου)


Εις το πυρ με έριξες των θλίψεων

Σαν τον άργυρο να καθαριστώ

Επέτρεψες να πειρασθώ από τον μισόκαλό

Να πέσω εις την ενέδρα του και να με ποδοπατήσει


Δια πυρός και σιδήρου με πέρασες

Να υποφέρω κακά και να διέλθω θριαμβευτικά

Κατατροπώνοντας τον εχθρό και εξευτελίζοντας τον

Στο Σαραντάριο Όρος να ανέβω και να προσευχηθώ


Στο όρος Τζέπελ Κουρουντούλ, ανέβηκα λέγοντας την ευχή

Να μην ολισθήσω εις ανεπανόρθωτη πτώση

Στης ζέστης το κέλευσμα να μην βαρυγγομήσω

Στης κούρασης τον λογισμό να μην υποχωρήσω


Στην αετοφωλιά του όρους με άφησες να πετάξω

Πουλί ελεύθερο από λογισμούς να αλλάξω

Σαράντα μερόνυχτα πικρά να κλάψω

Λαμπάδα μετανοίας στον ουράνιο δεσπότη να ανάψω.






Πενθεί η Ραΐθ τους Αββάδες
(της Σοφίας Κιόρογλου)


Ατέλειωτη έρημος

χαϊδεύει τη θάλασσα

μα η Ραχήλ ουρλιάζει.


Γιατί κλαίς Έλ Τορ;

Πενθεί η Ραΐθ τους Αββάδες της

κι οι Βλέμυες καυχώνται


Χτυπάνε σήμαντρα

αόρατοι ασκητές

Ραΐθ, ποτίστηκε το χώμα

με αίμα αγίων


Ω βιβλική Ελίμ

το πνεύμα του Θεού σου

ανασαιμιά γλυκιά


Ω γη των φρούτων

θεοδώρητη στάση

αγκυροβόλι του Σινά.


* Τα ποίηματα περιλαμβάνονται στο νέο βιβλίο «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΗ» της Σοφίας Κιόρογλου που κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Γράμμα



*     *     *





ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΟΦΙΑΣ ΚΙΟΡΟΓΛΟΥ


Η Σοφία Κιόρογλου είναι μεταφράστρια και δημοσιογράφος. Εργάστηκε ως αρχισυντάκτρια του Club Gourmet για τέσσερα συναπτά έτη και και ως λεξικογράφος σε διάφορες εταιρίες. Εξέδωσε το Γλωσσάριο Τεχνικών όρων για Στελέχη Αγορών/Προμηθειών και Εφοδιασμού το 2009  σε συνεργασία με την εταιρία Humantec. Έχει μεταφράσει πολλά πανεπιστημιακά βιβλία και εγχειρίδια ενώ η ποίηση και η συγγραφή ήρθε λίγο αργότερα. Ποιήματά της και μικροδιηγήματα της έχουν δημοσιευτεί και διακριθεί στον ελληνικό, αγγλικό και αμερικανικό τύπο και σε βιβλία που διατίθενται σε ξένα βιβλιοπωλεία και στο Amazon. Πρόσφατα το ποίημα της "THEY BITE THE HAND THAT FEEDS THEM" διακρίθηκε στο Festival for Poetry της Αμερικής και απέσπασε θετικές κριτικές. Το 2016, το περιοδικό PENGICIAN ξεχώρισε το έργο της, κατατάσσοντας την στους πιο πολυσυζητημένους 26 συγγραφείς του περιοδικού μέσα στο 2016. Το 2017 προτάθηκε για τα Best of the Net Awards από τον εκδότη του Lunaris Review στην κατηγορία ποίησης. Φέτος πάλι είναι υποψήφια από την Ariel Chart για τα Best of the Net Awards 2018. To 2017, απέσπασε το 2ο Βραβείο από τον ΕΠΟΚ με το ποίημα "Πες μου πως να ξεχάσω" και κατά καιρούς τα έργα της έχουν διακριθεί σε πολλούς Ελληνικούς και Παγκόσμιους διαγωνισμούς όπως στον Καισάριο Δαπόντες το 2015 με το ποίημα της "Δεν θα 'ρθεις", στις 83 Ιστορίες Μπονζάι για το Σημείο Μηδέν με το διήγημα της "Cubicle Coma" και αρκετούς άλλους. Toν Απρίλιο του 2018, εξέδωσε το βιβλίο με τον τίτλο '"Λογοτεχνικές διαδρομές στην Αγία Γη" από τις Εκδόσεις Γράμμα σε συνεργασία με τον Πρόμαχο Ορθοδοξίας. Αυτή την στιγμή εργάζεται ως κειμενογράφος στην εταιρία Μatadog design και ως συνεργάτης και συγγραφέας στο Page and Fiction Specifics. Ποιήματα της μπορείτε να διαβάσετε στο Lunaris Review, Galleon, Galway Review, InbetweenHangovers, Verse-Virtual, Poetic Diversity, Basil o' Flaherty, Dumas de Demain, Ιnk Pantry, Outlaw Poetry, Central Coast Poetry Shows, Literary Heist, Degenerate Literature, Ramingo Porch, Lone Star Magazine, και πολλά άλλα. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί αρκετές φορές στο πιο έγκριτο περιοδικό για συγγραφείς το Winning Writers και έργα της έχουν ακουστεί στο αμερικανικό ραδιόφωνο. Είναι μέλος του Poets Unite Worldwide και ιδρυτικό μέλος της Ορθόδοξης Συναλληλίας "Πρόμαχος Ορθοδοξίας". Ασχολείται ενεργά με την ιεραποστολή στην Αφρική. Αρθργραφεί σε διάφορα ιστολόγια όπως το ΜΕΘ ΗΜΩΝ Ο ΘΕΟΣ, την Καμπανοκρουσία και πολλά άλλα. Γράφει στο μπλογκ sofiakioroglou.wordpress.com.


*     *     *


ΑΝ ΘΕΣ ΚΑΙ ΣΥ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙΣ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ: 

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ

ΚΑΙ ΣΤΗΝ 

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΧΡΟΝΩΝ 

ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

ΠΑΤΗΣΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!