Συνέντευξη με τον Λογοτέχνη Πέτρο Βελούδα - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Συνέντευξη με τον Λογοτέχνη Πέτρο Βελούδα - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ




Ο «ΚΕΦΑΛΟΣ - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς» έχει ξεκινήση μία νέα δράση με τίτλο: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ» και προσκαλεί όλους τους Λογοτέχνες, Ποιητές και Συγγραφείς να συμμετάσχουν σ' αυτήν (ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ). Σκοπός της εν λόγω δράσης είναι η προβολή μέσω αφιερωμάτων και συνεντεύξεων των σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών, Ποιητών και Συγγραφέων, είτε έχουν εκδώσει κάποιο βιβλίο είτε όχι και η δημιουργία του πρώτου τόμου της «Ηλεκτρονικής Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών», η οποία θα συσταθεί σε μία ανεξάρτητη ιστοσελίδα με τη μορφή ηλεκτρονικών τόμων και την έκδοση δωρεάν e-book.

Στη σημερινή μας παρουσίαση στα πλαίσια της δράσης: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ», θα σας παρουσιάσουμε τον Δημοτικό Σύμβουλο, Αντιπρόεδρο Λαογραφικού Μουσείου Αγρινίου και Λογοτέχνη, Πέτρο Βελούδα, ο οποίος συμμετέχει στην «Εγκυκλοπαίδεια Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών» και απάντησε στις ερωτήσεις του Δημοσιογράφου, Λογοτέχνη και Εκδότη του Περιοδικού Κέφαλος, κ. Πλούταρχου Πάστρα, για το λογοτεχνικό του έργο, τα βιβλία και τη λογοτεχνία. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΒΕΛΟΥΔΑ


1. Αν έπρεπε να δώσετε έναν ορισμό για τη λογοτεχνία, ποιος θα ήταν αυτός;

Λογοτεχνία ονομάζουμε ολόκληρο το φάσμα των πνευματικών προϊόντων του λόγου,συμπεριλαμβανομένης της ποίησης και της πεζογραφίας.

2. Τι μπορεί να προσφέρει η λογοτεχνία στο σύγχρονο άνθρωπο;

Η λογοτεχνία διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες του ανθρώπου, ευαισθητοποιεί,κινητοποιεί πνευματικά, οξύνει την κριτική ικανότητα και προσφέρει πνευματική απόλαυση,μιας και υπάρχει στενή επικοινωνία μεταξύ αναγνώστη και συγγραφέα.

3. Η ποίηση στις ημέρες μας δεν έχει τη θέση που κατείχε παλαιότερα. Για ποιο λόγο πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό και πως θεωρείτε ότι θα είναι το μέλλον της;

Η ποίηση θαρρώ πως πάντα είχε ένα ευλογημένο-περιορισμένο κοινό που απευθυνόταν,στις μέρες μας δε με την κρίση που διέπει την κοινωνία μας φαντάζει κάπως δύσκολο να διαβάσει κανείς ποίηση,δεν έχει την ίδια θέρμη όπως παλαιότερα,όμως αυτό το γεγονός δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει,διότι πιστεύω πως στο μέλλον,μιας και η ποίηση διαθέτει γερές ''ρίζες'',και έχει ανθρωποκεντρικές αναφορές,και πάλι θα ορθώσει με πείσμα η μάλλον σε πείσμα των καιρών τον πύρινο λόγο της,θα γίνει πνευματικός μπροστάρης στηλιτεύοντας τα κακώς κοινωνικοπολιτισμικά κείμενα του σύγχρονου ''γίγνεσθαι''.

4. Και τώρα μία δύσκολη ερώτηση. Τι σημαίνει για σας ποίηση;

Ποίηση είναι η ανάπτυξη ενός επιφωνήματος,είναι η πνευματική εκείνη έμπνευση που έρχεται ξαφνικά σε ανύποπτο χώρο και χρόνο και παράγει ιδέες,θέσεις, ευαίσθητες σκέψεις,όσο επισκέπτεται ο Θεός τον άνθρωπο θα υπάρχει ποίηση έλεγε ο Κιγκεργκόρ.

5. Πότε ξεκινήσατε ν’ ασχολείστε με την τέχνη του λόγου και ποιος ήταν ο λόγος που σας παρότρυνε;

Ξεκίνησα σε σχετικά μικρή ηλικία ,συγκεκριμένα στην ηλικία των 10 ετών γράφοντας τα πρώτα πρωτόλεια ποιήματά μου. Ήμουν πάντα πνεύμα ανήσυχο,και ψυχή ευαίσθητη και ήθελα να αποτυπώνω στο χαρτί όσα με προβλημάτιζαν ,να πω πράγματα ελεύθερα για την ζωή μέσα από τα δικά μου παιδικά μάτια,γιαυτό όλα τα παραπάνω με ώθησαν στον συγγραφικό λόγο. 

6. Γιατί γράφετε;

Γράφω για να εκφράσω εσωτερικά συναισθήματα,να μιλήσω για αξίες αδήριτες στον χρόνο,για να ομορφύνω έναν κόσμο που ταλανίζεται από προβλήματα και προβληματισμούς σε εποχές που μοιάζει πως..''γερνάει'' εξαιτίας της κρίσης σ'όλα τα επίπεδα που βιώνουμε.

7. Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας; 

Πηγές της έμπνευσής μου είναι ο άνθρωπος,η φύση ,ο έρωτας και τα υπαρξιακά προβλήματα της σύγχρονης εποχής μας.

8. Με ποιο λογοτεχνικό είδος ασχολείστε περισσότερο;

Ασχολούμαι αποκλειστικά και μόνο με την ποίηση.

9. Μιλήστε μας για το λογοτεχνικό σας έργο.

Έχω εκδώσει μια ποιητική συλλογή και τα θέματα που διαπραγματεύομαι είναι κοινωνικά,ανθρώπινα,μιλάω μες την ανθρώπινη ψυχή με λογοτεχνικό λόγο που γλυκαίνει, ανυψώνει πνευματικά, ξεκουράζει, αισιοδοξεί, και νουθετεί..

10. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο που έχει τίτλο: «ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ».

Το βιβλίο μου ''ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ'' ,είναι ενας σύγχρονός προβλημάτισμος,μια συναισθηματική κατάσταση που χαρακτηρίζει άτομα ευαισθητοποιημένα προς το ''φέρεσθαι'' και ''γίγνεσθαι'' όντων πραγμάτων,καταστάσεων.Η αντίληψη του έξω κόσμου σε σχέση με το ''ΕΓΩ'',όταν δεν παραβιάζεται από αστάθμητους παράγοντες υπερφύαλλου υποκειμενισμού τότε η αλληλουχία αντιλήψεων,επιθυμιών παρουσιάζει ένα θετικό αποτέλεσμα ευρυθμίας. 

11. Ποια είναι η αγαπημένη σας ώρα μέσα στην ημέρα που κάθεστε και γράφετε;

Δεν έχω συγκεκριμένη ώρα που γράφω, μιας και ποτέ δεν γνωρίζεις την ακριβή εκείνη στιγμή που θα συναντήσεις την έμπνευση.

12. Πως είναι η ζωή ενός λογοτέχνη στα χρόνια της κρίσης;

Ο λογοτέχνης δεν μπορεί να είναι αποκομμένος από την κοινωνία ,αφού σε αυτήν αναφέρεται,σαφέστατα όμως επηρεάζεται από τα χρόνια της κρίσης και των δυσκολιών,θεωρώ όμως ότι οι δυσκολίες τον χαλυβδώνουν πνευματικά και ο συγγραφικός του λόγος είναι ενθουσιώδης,αισιόδοξος,αποτελεί βάλσαμο και παραμυθία στις αντιξοότητες,με σαφείς αναφορές στην κρίση της εποχής μας.

13. Πως θα χαρακτηρίζατε τη λογοτεχνική παραγωγή σήμερα;

Είναι αρκετά καλή και το αισιόδοξο είναι ότι όλο και νέοι άνθρωποι ασχολούνται με την λογοτεχνία και αυτό μας δείχνει πόσο ανάγκη έχει σήμερα ο σύγχρονος άνθρωπος από λόγο μεστό,πνευματικό, προάγοντας έτσι μηνύματα σεβασμού και ευθύνης στον αναγνώστη.

14. Ποιο θεωρείτε πως είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός Best Seller;

Το καλογραμμένο βιβλίο,ο κατανοητός λόγος,η υπόθεση του λογοτεχνικού έργου,η πρωτοτυπία  ιδεών, περιεχομένου,ίσως ακόμη και ο τίτλος η  και καμιά φορά -γιατί όχι- και το εξώφυλλο όπως είναι σχεδιασμένο.

15. Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιο θα επιλέγατε; 

Θεωρώ πως το ηλεκτρονικό βιβλίο έχει για τα καλά διεισδύσει μιας και ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας της τεχνολογικής ανάπτυξης,προσφέρει εύκολο προσβάσιμο τρόπο ανάγνωσης,για να το..γευτεί κάποιος πνευματικά Φυσικά και τα έντυπα βιβλία προσφέρουν πολλά γιατί ο αναγνώστης εκεί ψηλαφίζει το βιβλίο ακουμπά χαρούμενος τις σελίδες του αλλά εγώ είμαι λάτρης του ηλεκτρονικού βιβλίου.



*     *     *

ΑΠΟΣΤΑΣΗ
(του Πέτρου Βελούδα


Απόσταση από τα μάτια
του ήλιου,σώμα νεκρό,καμένο
στις χρονοβόρες παραισθήσεις του
ονείρου.Άπόσταση,μοναξιά απ'το
παράθυρο των επιστολών του χρόνου,
γράμματα μακρυνά πεταγμένα στα
σιωπηλά ταξίδια των κρυφών σου αναζητήσεων
στα ναυαγισμένα καράβια του πόθου...
Απόσταση,χαρά ξεχασμένη στα ντουλάπια
της άγρυπνης τύχης,μακριά με τα σύνορα
του εαυτού που αναζητά τη δόξα της ταύτισης
ελπίδων.Απόσταση,αυτή η κοντινή αναμέτρηση
του μη πραγματοποιήσιμου σταδίου οραμάτων,
κλείνει τις γέφυρες στην εξάπλωση του εφικτού.
Απόδραση,σε απόσταση αναπνοής από το σήμερα...
Με την ίδια απόσταση πνίγεται στα δάκρυά του το
φάντασμα του...χρόνου!



ΖΩΗ ΜΕ ΑΝ
(του Πέτρου Βελούδα


Αν αντέξεις στη ζωή σου
και αγαπήσεις την ντροπή σου
θα μπορέσεις να ιππεύεις τ'άλογο
που αγναντεύεις!


ΑΡΑΓΕ
(του Πέτρου Βελούδα


Ο ύπνος είναι θάνατος
κι ο θάνατος ελπίδα απ'τ'άδυτα
υψώνεται και γίνεται..παγίδα
και ο φόβος είναι θάνατος κι ο
θάνατος φοβία και όταν επισέρχεται
φθάνει η ..ανυποληψία!


*     *     *





ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΤΡΟΥ ΒΕΛΟΥΔΑ


Ο Πέτρος Κυριάκου Βελούδας γεννήθηκε στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας το 77,όπου και ζεί μέχρι σήμερα. Είναι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στην πόλη του, μέλος της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ, της ΕΝΩΣΗΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΑΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ, Αντιπρόεδρος του λαογραφικού μουσείου Αγρινίου. Είναι πτυχιούχος ελληνικού πολιτισμου του ανοικτού πανεπιστημίου ΕΑΠ ΠΑΤΡΩΝ. Δημοσιογραφεί σε εφημερίδες του Αγρινίου ΜΑΧΗΤΗΣ,ΠΑΛΜΟΣ,έχει εργαστεί δε και ως ραδιοφωνικός παραγωγός.(αξίζει να σημείωθει πως σε πρόσφατο ποιητικό διαγωνισμό που διοργάνωσε η καλλιτεχνική ένωσις Ulysses,έλαβε πιστοποιητικό συμμετοχής-ως έπαίνο- στον διαγωνισμό) Ποιήματα του περιλαμβάνονται σε πανελλήνιες ποιητικές ανθολογίες(εκδόσεις περιοδικού ΝΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ,και έχουν μελοποιηθεί.Για το ποιητικό του έργο έγραψαν κριτικές η Εύη Παπαδήμα,ο Μιχάλης Σταφυλάς,ο Αλέξανδρος Βαρόπουλος,ενώ έλαβε και γράμμα-επιστολή από το Παρίσι από τον Βασίλη Βασιλικό) Από τις εκδόσεις ΙΒΥΚΟΣ κυκλοφορούν δυο ποιητικές του συλλογές ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ 2001,ΔΕΣΜΩΤΗΣ ΗΛΙΟΣ 2007.



*     *     *


ΑΝ ΘΕΣ ΚΑΙ ΣΥ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙΣ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ: 

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ

ΚΑΙ ΣΤΗΝ 

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΧΡΟΝΩΝ 

ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

ΠΑΤΗΣΕ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!