Βράβευση της Εθνικής Βιβλιοθήκης - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Βράβευση της Εθνικής Βιβλιοθήκης
Την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018, στην τελετή απονομής των Ελληνικών Βραβείων Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ), που έλαβε χώρα στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, οι σχεδιαστές Δημήτρης Παπάζογλου, Γιώργος Τριανταφυλλάκος, Γιώργος Ματθιόπουλος και Axel Peemoeller τιμήθηκαν με τρία βραβεία για το σχεδιασμό της νέας οπτικής ταυτότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Στην ίδια τελετή, ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Δρ. Φίλιππος Τσιμπόγλου, κλήθηκε να απονείμει τα βραβεία εικονογράφησης βιβλίων και εκδόσεων.

Η νέα οπτική ταυτότητα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) απέσπασε αρχικά το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Γενικής Γραφιστικής. Μετά από την απονομή 28 βραβείων σε επιμέρους θεματικές κατηγορίες, στο κλείσιμο της βραδιάς, η οπτική ταυτότητα της ΕΒΕ τιμήθηκε με το Χρυσό Βραβείο Γραφιστικής, το οποίο απονέμεται ετησίως στο κορυφαίο έργο γραφιστικού σχεδιασμού της χώρας, καθώς και με το Αριστείο Τυπογραφίας.

Το έργο «Σχεδιασμός Οπτικής Ταυτότητας της ΕΒΕ» ανέλαβαν να υλοποιήσουν οι σχεδιαστές από τις αρχές του 2017, όταν κέρδισαν τον πρότυπο διαγωνισμό που οργάνωσε η ΕΒΕ.

Ο Δημήτρης Παπάζογλου παρέδωσε συμβολικά το χρυσό βραβείο που κέρδισε η ομάδα του στην Υπεύθυνη Διαχείρισης του έργου, κ. Στεφανία Ξυδιά, η οποία μοιράστηκε την εμπειρία μετάβασης «από το αδύνατο στο εφικτό». Ευχαρίστησε προσωπικά τους συντελεστές του έργου που ανέλαβαν να εισάγουν «όχι ένα στυλ γραφιστικής, αλλά έναν τρόπο σκέψης και δράσης, να εδραιώσουν όχι ένα λογότυπο, αλλά έναν τύπο Λόγου». Η ομάδα αφιέρωσε το βραβείο, κερδίζοντας το πιο θερμό χειροκρότημα του κοινού, «σε εκείνους που ερευνούν, αμφισβητούν και δημιουργούν νέα μονοπάτια μετάβασης από τη θεωρία στην πράξη. Σε αυτούς που προσεγγίζουν τον ελληνισμό με τόλμη, διαύγεια και αυτογνωσία».

Η βράβευση αυτή αποτελεί το επιστέγασμα μίας διετούς, συλλογικής προσπάθειας για τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας της ΕΒΕ και της σχέσης της με την κοινωνία μέσα από ανοιχτές, συμμετοχικές διαδικασίες. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε το 2016 με μία εκτενή έρευνα κοινού και στρατηγική ανάπτυξη που διενήργησαν από κοινού η Wabi & Sabi Brand Architects και η Palmos Analysis, με επικεφαλής την κ. Ιωάννα Elabd, η οποία εφήρμοσε μεθόδους design thinking για τη διαμόρφωση αρχιτεκτονικής της ταυτότητας, το σχεδιασμό ανθρωποκεντρικών υπηρεσιών και εμπειριών για την ΕΒΕ.

Το έργο «Σχεδιασμός Οπτικής Ταυτότητας της ΕΒΕ» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Προγράμματος Μετεγκατάστασης της ΕΒΕ στο ΚΠΙΣΝ 2015-2018», με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το έργο προσέφερε στην Εθνική Βιβλιοθήκη ένα πλήρες εγχειρίδιο επικοινωνίας, το οποίο περιέχει ένα οπτικό συντακτικό και ένα σχεδιαστικό αλφάβητο επικοινωνίας, που καθιστά τον μελλοντικό σχεδιαστή της ΕΒΕ «οπτικό συγγραφέα».

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος εκφράζει τις ευχαριστίες της για τη συνέπεια και τη συνεργασία τους σε όλους τους συντελεστές: στην ομάδα έργου των παραπάνω σχεδιαστών, αλλά και στην ομάδα διαχείρισης του προγράμματος μετεγκατάστασης, στην Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού οπτικής ταυτότητας, καθώς και στη διεπιστημονική επιτροπή παρακολούθησης του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!