Νέος Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Νέος Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ. 

Το Νοέμβρη του 2018 το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής, σφυρηλατημένης στο καμίνι της ταξικής πάλης με αγώνες, θυσίες και ανιδιοτελή προσφορά στην εργατική τάξη και γενικότερα το λαό μας. Στην 100χρονη διαδρομή του αναδείχτηκε σε αναντικατάστατη δύναμη έμπνευσης και οργάνωσης του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Αντιμετώπισε σκληρές δοκιμασίες, έμεινε όρθιο στα πισωγυρίσματα της ταξικής αναμέτρησης και -αξιοποιώντας την πείρα και τα συμπεράσματα της ιστορίας του- προχωράει. 

Με την ευκαιρία της 100χρονης επετείου του ΚΚΕ η Κεντρική Επιτροπή του προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό πρωτότυπου λογοτεχνικού έργου στις κατηγορίες νουβέλας, διηγήματος, ποίησης, θεάτρου, παιδικού διηγήματος, που θα εκφράζει -μέσα από τις σχέσεις, τις καταστάσεις και τις διεργασίες στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα- την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. 

Η ηρωική πάλη του ΚΚΕ γι' αυτό το νέο, το αναγκαίο, το φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας, θεμελιωμένο και σιγουρεμένο πάνω σε νέες κοινωνικές σχέσεις, πρώτα απ' όλα στην κοινωνική ιδιοχτησία στα μέσα παραγωγής και τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, συνέγειρε και κινητοποίησε από την αυγή κιόλας του 20ού αιώνα μια πληθώρα λογοτεχνών και καλλιτεχνών, που έθεσαν το έργο τους στην υπηρεσία της εργατικής τάξης και κάθε αδικημένου κοινωνικού στρώματος. 

Η λογοτεχνική και καλλιτεχνική αυτή πρωτοπορία, συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες διωγμών και στερήσεων, στην παρανομία, στα πεδία των μαχών, σε φυλακές και σε εξορίες, δημιούργησε μια γιγάντια παρακαταθήκη στον πολιτισμό και τα γράμματα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη μιας νέας τέχνης: της τέχνης για τον εργαζόμενο λαό και τη νέα κοινωνία που θα καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αρκετοί από τους λογοτέχνες αυτούς είχαν διεθνή αναγνώριση και τα έργα τους κυκλοφόρησαν πλατειά στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και σε πολλές χώρες του καπιταλισμού. 

Στις σημερινές συνθήκες ενός παγκόσμια αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων, που φαντάζει ακλόνητος και αμετάβλητος στο μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων,  η προοδευτική τέχνη χρειάζεται με ακόμη μεγαλύτερο θάρρος και αποφασιστικότητα να στρατευτεί στο πλευρό τους. Να μην αρκεστεί στην αναγνώριση ή περιγραφή της σάπιας, παρασιτικής καπιταλιστικής πραγματικότητας, αλλά να φωτίσει το δρόμο για την αλλαγή της, να διεγείρει και να οργανώσει τα αισθήματα και τη βούληση για τον αναγκαίο κοινωνικό μετασχηματισμό,  να αναδείξει όχι μόνο την απανθρωπιά των σημερινών κοινωνικών σχέσεων, των σχέσεων ιδιοχτησίας, αλλά να ανακαλύψει και «την ανθρωπιά που δημιουργεί ο συνειδητός αγώνας ενάντια στην απανθρωπιά». 

Αναμφίβολα ο δημιουργός που βλέπει τον κόσμο διαλεκτικά, στη διαρκή κίνηση και μεταβολή του, στην εξελικτική πορεία του, είναι σε θέση να ξετρυπώσει μέσα από τις αντιφάσεις της ζωής τα σπέρματα του μέλλοντός της συμβάλλοντας και με τα δικά του μέσα στην πάλη για το δίκιο και τη χειραφέτηση του λαού. Λίγα πνευματικά έργα σέβεται ο χρόνος και αυτά είναι προπάντων τα ιστορικά - κοινωνικά χρήσιμα. 

Με τις παραπάνω σκέψεις η Κ.Ε. του ΚΚΕ απευθύνεται και καλεί  λογοτέχνες, ποιητές, θεατρικούς συγγραφείς, όλους όσοι ασχολούνται με την πεζογραφία, την ποίηση, το θέατρο, συγκινούνται και εμπνέονται από το ιδανικό της κοινωνικής απελευθέρωσης, και εκτιμούν το ρόλο του ΚΚΕ στην υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, όπως και την προσφορά του στην ανάπτυξη των τεχνών και του προοδευτικού καλλιτεχνικού έργου, να συμβάλουν στο διαγωνισμό με τη δημιουργική συμμετοχή τους. 

Ο διαγωνισμός διαρκεί ένα εξάμηνο από την 1η Ιούνη 2017 έως την 31η Νοέμβρη 2017. Ο δημιουργός είναι απόλυτα ελεύθερος να επιλέξει οποιοδήποτε θέμα, ύφος, στυλ, τεχνοτροπία κρίνει καταλληλότερα για την αισθητική απόδοση του προαναφερόμενου περιεχομένου. Για τη διενέργεια του διαγωνισμού συγκροτείται Οργανωτική και Κριτική Επιτροπή. Η Κριτική Επιτροπή που θα αξιολογήσει τα έργα αποτελείται από τους: 

Λουκά Αναστασόπουλο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ. 

Ζωή Βαλάση,  συγγραφέα παιδικού βιβλίου και κριτικό. 

Γρηγόρη Δελημάρη, φιλόλογο, εκπαιδευτικό. 

Μπάμπη Ιωάννου, συγγραφέα, σκηνοθέτη θεάτρου και κριτικό τέχνης. 

Γιώργο Κακουλίδη, ποιητή. 

Γιώργο Κεντρωτή, καθηγητή Θεωρίας και Πράξης της Μετάφρασης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. 

Βασίλη Κολοβό, λογοτέχνη και ηθοποιό. 

Παρασκευή Λίτσιου, επιμελήτρια «Σύγχρονης Εποχής», φιλόλογο. 

Μιχάλη Μερακλή, ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής του τμήματος Πολιτισμού. 

Βασίλη Μόσχο, φιλόλογο, υποψήφιο διδάκτορα σύγχρονης Ιστορίας. 

Ρίτα Νικολαϊδου, διευθύντρια περιοδικού Θέματα Παιδείας, φιλόλογο, εκπαιδευτικό. 

Βαγγελιώ Πλατανιά, γραμματέα του τομέα καλλιτεχνών της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ, φιλόλογο. 

Μαρία Πεσκετζή, διδάκτορα λογοτεχνίας, μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων. 

Σίσσυ Πολυκάρπου, μέλος του τμήματος Πολιτισμού της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, φιλόλογο. 

Αποστόλη Χαρίση, μόνιμο συνεργάτη της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, διδάκτορα κοινωνιολογίας. 

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 

1.   Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας. 

2.   Καθένας έχει το δικαίωμα να λάβει μέρος ακόμη και σε δυο (2) θεματικές κατηγορίες, ως εξής:

Α. Νουβέλα με (1) έργο, Β. Διήγημα έως και δύο (2) έργα, Γ. Ποίηση έως και τρία (3) έργα (ποιήματα), Δ. Θέατρο με (1) έργο,  Ε. Παιδικό διήγημα έως και δύο (2) έργα. 

3.   Έκταση έργων: Νουβέλα μέχρι 50.000 λέξεις, Διήγημα: μέχρι 20.000λέξεις, Ποίημα: μέχρι 50 στίχους έμμετρους ή ελεύθερους, Θεατρικό κείμενο: μονόλογος ή διάλογος, μέχρι 10 σελίδες Α4 (ενδεικτική έκταση), Παιδικό διήγημα: μέχρι 20.000 λέξεις. 

4.   Τα έργα θα πρέπει να εκφράζουν το πνεύμα της προαναφερόμενης Ανακοίνωσης του Διαγωνισμού. 

5.   Τα έργα θα πρέπει να είναι ανέκδοτα και αδημοσίευτα  σε έντυπη   ή ηλεκτρονική μορφή (e-book, ή σε blog). 

6.   Ο δημιουργός αναλαμβάνει την ευθύνη ότι το έργο που καταθέτει είναι δικό του δημιούργημα. 

7.   Τα κείμενα θα αξιολογούνται εφόσον αποστέλλονται σε δακτυλογραφημένη μορφή: Word, Α4, 12άρια γράμματα Times New Roman. 

8.   Τα έργα υποβάλλονται μέσω ταχυδρομείου, σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίτυπα με ονοματεπώνυμο, διεύθυνση και τηλέφωνο, που θα αναγράφονται στο επάνω δεξιό μέρος του κειμένου καθώς και σε μορφή cd ή σε flash card. Τα πέντε αντίτυπα και το cd ή flash card να σταλούν με απλή επιστολή (όχι συστημένη) στη διεύθυνση: 

Λεωφ. Ηρακλείου 145, Ν. Ιωνία, ΤΚ 14231. 

Στο επάνω αριστερό μέρος του φακέλου αποστολής να αναγραφεί το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση του δημιουργού. 

9.  Τα υποβαλλόμενα κείμενα δεν επιστρέφονται. 

10. Ημερομηνία υποβολής είναι μέχρι 30 Νοέμβρη 2017.  Θα λαμβάνεται υπό­ψη η σφραγίδα του ταχυδρομείου. 

11. Τα βραβευθέντα έργα θα ανακοινωθούν στα επίσημα όργανα του Κόμματος, έντυπα και ηλεκτρονικά. 

12. Τα έργα που θα διακριθούν θα δημοσιευτούν από τη «Σύγχρονη Εποχή». 

13. Όσοι πάρουν μέρος στο διαγωνισμό αποδέχονται τα παραπάνω και τα αποτελέσματα της κρίσης της επιτροπής. 

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, καμία παραβίασή τους δε θα προκύψει από τα παραπάνω. 

Για επικοινωνία σχετικά με το διαγωνισμό στη διεύθυνση e-mail:

logotexnia100@kke.gr
και στο τηλέφωνο: 697 3753926 (ώρες 10 π.μ. - 4 μ.μ.).Περισσός, Μάης 2017. 

Η Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!