Νέο πρόγραμμα Εθνικής Βιβλιοθήκης: Ψηφιακό αρχείο για την Ελληνική Επανάσταση - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Νέο πρόγραμμα Εθνικής Βιβλιοθήκης: Ψηφιακό αρχείο για την Ελληνική Επανάσταση




Η Εθνική Βιβλιοθήκη, ενόψει του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, συμμετέχει στο πρόγραμμα “Η Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ψηφιακό Αρχείο”, που ήδη υλοποιείται από τις 20 Μαΐου 2016 και ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται μέσω του Act4Greece και συντονίζεται από το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ) που συνεργάζεται, επίσης, με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ιστορικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, το Ελληνικό Ιστορικό Λογοτεχνικό Αρχείο κ.ά.

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία μιας διαδικτυακής υποδομής που θα διασυνδέει για πρώτη φορά σε ένα νέο, ενιαίο ψηφιακό περιβάλλον, αρχειακό υλικό που αφορά στο 1821, ενισχύοντας την τεκμηριωτική του βάση. Η διασύνδεση, τεκμηρίωση και παρουσίαση του υλικού αυτού θα αναδείξει ανεξερεύνητες περιοχές που θα διευρύνουν την υπάρχουσα ιστοριογραφική παραγωγή και θα διαμορφώσουν ένα υπόβαθρο πάνω στο οποίο μπορούν να ξεδιπλωθούν άλλες δράσεις (εκθέσεις, συνέδρια, εκδόσεις). Επίσης, θα αναδειχθούν νέες προσεγγίσεις για τα θέματα που αφορούν στο 1821 και κυρίως, θα σημάνουν την έναρξη για έναν σύγχρονο και έγκυρο, επιστημονικά, δημόσιο λόγο για την εθνεγερσία του 1821.

Η συμβολή της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο πρόγραμμα είναι ουσιαστική και γίνεται μέσω της ψηφιακής αναπαραγωγής και περιγραφής των αιτήσεων αποζημίωσης των Αγωνιστών προς την Επιτροπή Αγώνος με στόχο την παρουσίασή τους στο ερευνητικό κοινό και τη διασύνδεσή τους με το υπόλοιπο υλικό της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που φυλάσσεται από άλλους συναφείς φορείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!