Συνέντευξη με τη λογοτέχνιδα Δήμητρα Ευθυμίου - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Συνέντευξη με τη λογοτέχνιδα Δήμητρα Ευθυμίου - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ





Ο «ΚΕΦΑΛΟΣ - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς» έχει ξεκινήση μία νέα δράση με τίτλο: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ» (ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 4ο ΤΟΜΟ γίνονται δεκτές έως τις 31/12/2020 - ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: ΕΔΩ) και προσκαλεί όλους τους Λογοτέχνες, Ποιητές και Συγγραφείς να συμμετάσχουν σ' αυτήν. Σκοπός της εν λόγω δράσης είναι η προβολή μέσω αφιερωμάτων και συνεντεύξεων των σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών, Ποιητών και Συγγραφέων, είτε έχουν εκδώσει κάποιο βιβλίο είτε όχι και η δημιουργία του πρώτου τόμου της «Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών», η οποία έχει συσταθεί σε μία ανεξάρτητη ιστοσελίδα με τη μορφή ηλεκτρονικών τόμων και την έκδοση δωρεάν e-book.
Στη σημερινή μας παρουσίαση στα πλαίσια της δράσης: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ», θα σας παρουσιάσουμε τη λογοτέχνιδα, Δήμητρα Ευθυμίου, η οποία συμμετέχει στην «Εγκυκλοπαίδεια Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών» και απάντησε στις ερωτήσεις του Δημοσιογράφου, Λογοτέχνη και Εκδότη του Περιοδικού Κέφαλος, κ. Πλούταρχου Πάστρα, για το λογοτεχνικό της έργο, τα βιβλία και τη λογοτεχνία. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ


1. Αν έπρεπε να δώσετε έναν ορισμό για τη λογοτεχνία, ποιος θα ήταν αυτός;

Η λογοτεχνία είναι η τέχνη του λόγου. Είναι γραπτή έκφραση που μεταδίδει στον αναγνώστη διάφορα συναισθήματα.

2. Τι μπορεί να προσφέρει η λογοτεχνία στο σύγχρονο άνθρωπο;

Πιστεύω πως  η λογοτεχνία τρέφει τον σύγχρονο άνθρωπο. Τον προβληματίζει, τον βελτιώνει , και τον καλλιεργεί. Η λογοτεχνία ασχολείται με αξίες , με οσα περιτριγυρίζουν τον άνθρωπο και τη ζωή.

3. Η ποίηση στις ημέρες μας δεν έχει τη θέση που κατείχε παλαιότερα. Για ποιο λόγο πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό και πως θεωρείτε ότι θα είναι το μέλλον της;

Πιστεύω πως ο τρόπος της σύγχρονης ζωής έχει παραμερίσει αρκετά την ποίηση. Οι άνθρωποι ακολουθώντας την εξέλιξη της τεχνολογίας, ασχολούνται με πολλά άλλα που τους προσφέρει, γι αυτό και  δεν εκτιμούν την ποίηση οσο οι παλιοί, που είχαν λιγότερα να διαλέξουν για να ασχοληθούν. Ποιητές πάντα θα υπάρχουν αλλά πιστεύω λιγότεροι αναγνώστες. Η ποίηση θα υπάρχει πάντα γιατί είναι μέρος της ζωής του ανθρώπου, και που θέλει πάντα να εκφράζει αυτό που νιώθει .Το μέλλον της ποίησης δεν ξέρω ποιο θα είναι αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν θα σταματήσει ποτέ να υπάρχει!

4. Και τώρα μία δύσκολη ερώτηση. Τι σημαίνει για σας ποίηση;

Πιστεύω ότι άρχισα να γράφω ποιήματα όταν κάποια στιγμή είδα ένα ποίημα μου δημοσιευμένο στο περιοδικό του σχολείου μου. Μιλούσε για μια βαρκούλα. Το επόμενο ήταν ένα ποίημα για την Σκλαβωμένη Κερύνεια μετα τον πόλεμο του 1974. Δεν ήξερα όμως ότι θα ασχολούμουν με την ποίηση. Η ποίηση για μένα είναι τρόπος ζωής. Γράφω ποιήματα σχεδόν κάθε μέρα.

5. Πότε ξεκινήσατε ν’ ασχολείστε με την τέχνη του λόγου και ποιος ήταν ο λόγος που σας παρότρυνε;

Ασχολήθηκα σοβαρά με τη συγγραφή από το 2012. Αφού είχα κάνει κάποια μαθήματα  δημιουργικής γραφής, αρχισα να λαμβάνω μέρος σε ανθολογίες και διαγωνισμούς και έγραψα το πρώτο μου βιβλίο στα ιταλικά σε συνεργασία με ένα Ιταλό συγγραφέα.

6. Γιατί γράφετε;

Μου αρέσει! Πιστεύω πως είναι λυτρωτικό για μένα το γράψιμο. Με κάνει να νιώθω ελεύθερη, ευτυχισμένη. Μακριά από τη καθημερινότητα και τα προβλήματα της ζωής. Με ολοκληρώνει σαν άνθρωπο. Αγαπώ την  δημιουργία και την φαντασία. Διαβάζοντας αυτά που γράφω, νιώθω ικανοποίηση. Εκφράζω όσα νιώθω, ελπίζοντας ότι θα μεταδώσω ένα μέρος από αυτά, στους αναγνώστες μου.

7. Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας; 

Η ζωή, οι εμπειρίες, τα ταξίδια, οι άνθρωποι με τις συμπεριφορές τους αλλά και τα πιο απλά πράγματα. Καθετί με συγκινεί και  μου προκαλεί έμπνευση για να γράψω, να εκφράσω αυτό που νιώθω.

8. Με ποιο λογοτεχνικό είδος ασχολείστε περισσότερο;

Αγαπώ όλα τα είδη. Ποίηση, διηγήματα και πολύ τα παραμύθια. 


9. Μιλήστε μας για το λογοτεχνικό σας έργο.

Έχω γράψει αρκετά βιβλία στα ελληνικά αλλά και στα ιταλικά.
Ένα μυθιστόρημα σε συνεργασία με ένα Ιταλό, ποιήματα διηγήματα παραμύθια και στις δύο γλώσσες. Το τελευταίο μου βιβλίο είναι ένα έργο της  φανταστικής λογοτεχνίας  με τον τίτλο: «Στο Χωριό των Μαγισσών».

10. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο που έχει τίτλο: «ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΜΑΓΙΣΣΩΝ». 

Είναι μια ιστορία με περιπέτειες και μυστήριο. Μια οικογένεια θα βρεθεί σε ένα μικρό χωριό της Πολωνίας .Μαζί της μία κουτσή κούκλα θα τους βοηθήσει να ανακαλύψουν ένα μυστικό. Η Σάρα θα συνεχίζει να αναρωτιέται <Υπάρχουν στ’ αλήθεια μάγισσες, στο χωριό των μαγισσών; > Την απάντηση θα την δώσει το αναπάντεχο τέλος της ιστορίας. Είναι ένα βιβλίο για μικρούς και μεγάλους . Για παιδιά πάνω από δέκα χρονών.  Το βιβλίο αυτό έχει αναφορές στην ιστορία και τις παραδόσεις της Πολωνίας.

11. Ποια είναι η αγαπημένη σας ώρα μέσα στην ημέρα που κάθεστε και γράφετε;

Ξυπνάω νωρίς για να γράψω. Από τις 4 καμιά φορά. Αγαπώ την ησυχία  και μου αρέσει να είμαι μόνη μου. Έχω  συντροφιά  μόνο την γάτα μου…

12.  Πως είναι η ζωή ενός λογοτέχνη στα χρόνια της κρίσης;

Κανένας λογοτέχνης δεν μπορεί να ζήσει μόνο από τη συγγραφή.  Έτσι και σε καλές οικονομικές εποχές ο λογοτέχνης πρέπει να έχει και μια εργασία που να του δίνει ένα σταθερό εισόδημα. Όσον αφορά το τι γράφει εν καιρώ κρίσης, πιστεύω ο λογοτέχνης επηρεάζεται σημαντικά από όλα όσα  συμβαίνουν γύρω του. Σίγουρα διάφορες καταστάσεις επιδρούν στα έργα του, δεν μένει αδιάφορος.

13. Πως θα χαρακτηρίζατε τη λογοτεχνική παραγωγή σήμερα;

Πιστεύω πως η τεχνολογία βοήθησε πολύ την λογοτεχνική παραγωγή. Κυκλοφορούν πολλά βιβλία, ειδικά στο διαδίκτυο.  Σίγουρα είναι πιο εύκολο να εκδώσει κάποιος  ένα βιβλίο  σήμερα. 

14. Ποιο θεωρείτε πως είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός Best Seller;


Ίσως ένας εκδοτικός οίκος, που γνωρίζει πως να προωθήσει ένα βιβλίο για να γίνει  Best Seller. Πιστεύω οι μεταφράσεις σε πολλές γλώσσες βοηθούν. Σίγουρα θα πρέπει να είναι ένα πολύ καλό βιβλίο να προσεγγίζει όλα τα είδη των ανθρώπων,  να αγγίζει θέματα κοινωνικά, και μεγάλες αξίες. Δεν πιστεύω πως ένα αστυνομικό η ένα βιβλίο τρόμου θα μπορούσε να γίνει μπεστ σελλερ αν δεν έχει μέσα και κάποια άλλα σημαντικά στοιχεία που να αγγίζουν τον άνθρωπο. Πιστεύω οι ιστορίες με πλοκή αρέσουν, αλλά αρέσουν περισσότερο εάν  είναι όμορφα γραμμένα σαν γλώσσα, και μεταδίδουν έντονα  συναισθήματα.

15. Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιο θα επιλέγατε; 

Σίγουρα το έντυπο με  τη μυρωδιά του και το άγγιγμα του!

16.  Ποια συμβουλή θα δίνατε σ’ ένα νέο λογοτέχνη;

Να τολμήσει να δημοσιεύσει τα έργα του να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του γιατί ο συγγραφέας βελτιώνεται συνέχεια. Χρειάζεται και τον αναγνώστη για να μπορεί να προχωρήσει. Να ακούσει την κριτική του, τα σχόλια του, που θα τον βοηθήσουν να γίνει καλύτερος. Και πρέπει να ξέρει ότι όχι όλα αρέσουν σε όλους. Ο κάθε αναγνώστης ‘έχει διαφορετικά γούστα.

17. Τώρα ας περάσουμε στην πλευρά του αναγνώστη. Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε;

«Η μάγισσα του Πορτομπέλο» του Paulo Coelho.

18. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Καζαντζάκης Καβάφης και πολλοί αλλοι. 

19. Ποια είναι τ’ αγαπημένα σας βιβλία;


Η Αιολική Γη του Ηλία Βενέζη, Τα ποιήματα του Καβάφη, Η κυρία Ντορεμι της Λιλήκας Νάκου, τα ποιήματα του Φερνάντο Πεσσόα, η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, Γράμμα σε ένα παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ της Οριάννα Φαλλάτσι, το Λάθος του  Σαμαράκη και πολλά άλλα.

20. Τελευταία ερώτηση. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στο χώρο της λογοτεχνίας;

Μελλοντικά σχέδια είναι η μετάφραση του βιβλίου μου στα ιταλικά ( από εμένα) «Στο χωριό των Μαγισσών» και να συνεχίσω μια ιστορία που γράφω για ένα ταξίδι μου σε συνδυασμό με κάτι άλλο.



*     *     *































*     *     *





ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ


Η Δήμητρα Ευθυμίου (Ραπόζα) γεννήθηκε στη Λεμεσό. Μετά τις σπουδές τις στην Ιταλία επιστρέφει στην Κύπρο και ασχολείται με τα τουριστικά και την ανάπτυξη γης. ‘Έπειτα από σειρά μαθημάτων  δημιουργικής γραφής το 2012, τολμά και αρχίζει να δημοσιεύει κείμενα της, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα ιταλικά. Λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς , συμμετέχει σε πολλές ανθολογίες διηγημάτων και ποιημάτων, και στις δύο γλώσσες.
Γράφει το πρώτο της βιβλίο το 2013  «Συναισθήματα ανάμεσα στην ομίχλη»  «Emozioni tra la nebbia» σε συνεργασία με ένα Ιταλό συγγραφέα. Το 2016 δημοσιεύει το πρώτο της βιβλίο στα ελληνικά «Το Χαμόγελο του Καλοκαιριού  (Μικρές Ιστορίες)». Το παρουσιάζει στην Κύπρο και στην Ελλάδα σε διάφορες πόλεις.
Το 2017 δημοσιεύει συλλογή ποιημάτων στην ιταλική γλώσσα με τον τίτλο «Πενσιέρι ντι Βίτα  Παρόλε ντ’ Αμόρε»,   «Pensieri di Vita Parole d’Amore»
Τον Νοέμβριο του 2017  κυκλοφορεί το δεύτερο της βιβλίο στα ιταλικά ,ανθολογία διηγημάτων , με τίτλο «Σε νον βέντι νον κρέντι» « Se non vedi non credi» Τον Δεκέμβριο του 2017 κυκλοφορεί το εικονογραφημένο της παραμύθι στα ιταλικά  και στα ελληνικά  «Un gattino robot» Αγαπά πολύ τα παραμύθια και έχει γράψει αρκετά .
Το 2017 λαμβάνει μέρος στην ανθολογία του ελληνικού παραμυθιού.
«Παραμύθι ν ‘αρχινίσει» του εκδοτικού οίκου Συμπαντικές Διαδρομές, με το παραμύθι της «Ο Βοσκός που έλεγανε ψώματα» (Εμπνευσμένο από τα ταξίδια της, στην αγαπημένη της Κρήτη)
Τον Ιούνιο του 2018 κυκλοφορεί η πρώτη της ποιητική συλλογή στα ελληνικά «ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑ», εικονογραφημένο με σχέδια της Βέρας Ματθαίου, και παρουσιάζεται στην Κύπρο και στην Κρήτη.
Το 2019 γράφει το πρώτο της μυθιστόρημα το οποίο απευθύνεται κυρίως σε ‘έφηβους, «Στο χωριό των μαγισσών» Το βιβλίο είναι εικονογραφημένο από την Βέρα Ματθαίου.
Η συγγραφέας γράφει πάντα με την επιθυμία να μεταδίδει στον αναγνώστη δυνατά συναισθήματα. Εύχεται να το έχει καταφέρει και να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο.
Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με τα παλιά της αγαπημένα αυτοκίνητα, και συμμετέχει σε ράλι .Αγαπά πολύ τα ταξίδια, τον χορό και την καποέιρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!