Συνέντευξη με τη λογοτέχνιδα Φυλλίτσα-Αθηναΐδα Αναπνιώτου - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Συνέντευξη με τη λογοτέχνιδα Φυλλίτσα-Αθηναΐδα Αναπνιώτου - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ




Ο «ΚΕΦΑΛΟΣ - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς» έχει ξεκινήση μία νέα δράση με τίτλο: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ» (ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 3ο ΤΟΜΟ γίνονται δεκτές έως τις 31/12/2019 - ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: ΕΔΩ) και προσκαλεί όλους τους Λογοτέχνες, Ποιητές και Συγγραφείς να συμμετάσχουν σ' αυτήν. Σκοπός της εν λόγω δράσης είναι η προβολή μέσω αφιερωμάτων και συνεντεύξεων των σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών, Ποιητών και Συγγραφέων, είτε έχουν εκδώσει κάποιο βιβλίο είτε όχι και η δημιουργία του πρώτου τόμου της «Ηλεκτρονικής Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών», η οποία έχει συσταθεί σε μία ανεξάρτητη ιστοσελίδα με τη μορφή ηλεκτρονικών τόμων και την έκδοση δωρεάν e-book.
Στη σημερινή μας παρουσίαση στα πλαίσια της δράσης: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ», θα σας παρουσιάσουμε τη λογοτέχνιδα, Φυλλίτσα Αθηναΐδα Αναπνιώτου, η οποία συμμετέχει στην «Εγκυκλοπαίδεια Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών» και απάντησε στις ερωτήσεις του Δημοσιογράφου, Λογοτέχνη και Εκδότη του Περιοδικού Κέφαλος, κ. Πλούταρχου Πάστρα, για το λογοτεχνικό του έργο, τα βιβλία και τη λογοτεχνία. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΦΥΛΛΙΤΣΑ ΑΘΗΝΑΪΔΑ ΑΝΑΠΝΙΩΤΟΥ


1. Αν έπρεπε να δώσετε έναν ορισμό για τη λογοτεχνία, ποιος θα ήταν αυτός;

Μιλώντας και σαν ερευνήτρια της αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας – Μυθολογίας εκτός από λογοτέχνης, θέλω να εμβαθύνω πολύ στην συγκεκριμένη σας ερώτηση γιατί είναι ιδιαίτερης σημασίας και περικλείει μεγάλη δύναμη και βάθος χρόνου και αποδεικνύεται  πως όλα είναι αλληλένδετα και πως η βάση και της λογοτεχνίας είναι η φιλοσοφία.
Λογοτέχνης είναι αυτός που χρησιμοποιεί την ρητορική τέχνη, την καλλιέπεια.
Έτσι και στην γενικότερη έννοια, «λόγος» είναι ο νους, το μυαλό, το πνεύμα καθώς και η έκφραση αυτού, η ομιλία ως προφορικός και ενδιάθετος λόγος. 
Πολύ νωρίς όμως, περιορίστηκε εννοιολογικά, για να σημαίνει μια ιδιαίτερη ικανότητα της ψυχής, που δημιουργεί συλλογισμούς και ταξινομεί το νοήματα.
Για πρώτη φορά με την κοινή σημασία, εμφανίστηκε στα έργα του Ηρακλείτου (544-484 π.Χ.), ο οποίος αργότερα θεώρησε τον «λόγο»  ως Οργανωτική Αρχή του Σύμπαντος, καθ’ όσον όλα στον κόσμο γίνονται λογικά, σύμφωνα με έναν αυστηρό νόμο.
Ο «λόγος» λοιπόν είναι ο Κοσμικός Νόμος, η δύναμη που βρίσκεται μέσα στα πράγματα, συνεπώς δύναμη ενδοκοσμική.
Ο όρος «λόγος» στον Ηράκλειτο, εκτός των παραπάνω, σημαίνει και την προφορική διατύπωση της διανόησης, την φήμη, την διδασκαλία, την αλήθεια ή την θεωρία, το μέτρο και την αναλογία.
Επίσης, ο «λόγος» έχει ηθικό και πολιτικό χαρακτήρα, που επιβεβαιώνεται στην καθημερινή ζωή.
Ο Πλάτων χρησιμοποίησε τον όρο «λόγος» σε μια ποικιλία εκφράσεων. Στο έργο του «ΦΑΙΔΩΝ», τονίζει το χαρακτηριστικό της αληθινής γνώσης (επιστήμης), που είναι η ικανότητα να δίνει κανείς «λόγο» τού τί γνωρίζει, αλλά συγχρόνως τονίζει ότι «λόγος» σημαίνει και την έκφραση μιας σκέψης με λέξεις.
Στην νεότερη διανόηση, ο όρος «λόγος» χρησιμοποιείται με πολλές σημασίες, όπως την ομιλία, τον γραπτό ή προφορικό τρόπο έκφρασης, την αιτία, το ανθρώπινο λογικό κ.α.
Συνεπώς,  ο  λόγος είναι αυτός που παρέχει στην συνείδηση την πείρα της χρονικότητας και της ύψιστης εννοίας του Έρωτος (ψυχής και νοός) αφού η ρίζα του ρήματος λέγω,  που είναι  - λεγ, σημαίνει πλαγιάζω ερωτικώ τω τρόπω, με τις νοητικές μου δηλαδή και ψυχικές δυνάμεις να εκφράζομαι και να εκδηλώνομαι.
Κατανοούμε, λοιπόν, τον ύψιστο ρόλο της λογοτεχνίας στην ζωή μας και πόσο μπορεί αυτή να επηρεάσει θετικά στην πρόοδο του ανθρώπου.

2. Τι μπορεί να προσφέρει η λογοτεχνία στο σύγχρονο άνθρωπο;

Τρόπο ζωής. Δεν είναι μόνο μια ανάγνωση για χαλάρωμα ή διασκέδαση. Μπορεί να διδάξει, να ενημερώσει, να παραδειγματίσει, να αναδείξει πρότυπα και πράξεις προς μίμηση ή αποφυγή αρνητικών τέτοιων. Να εξιτάρει το νοητικό, να προκαλέσει περιέργεια, ερωτηματικά (να κι εδώ ο ρόλος του έρωτα, ως ερώτησης και απάντησης εν είδει ρόλου δασκάλου και μαθητού κατά την Μαιευτική μέθοδο του Σωκράτη). Να θέσει σε λειτουργία την δημιουργική φαντασία και την διαίσθηση.
Ο ρόλος και η συμβολή της λογοτεχνίας δεν αφορά μόνο τον σύγχρονο άνθρωπο, είναι διαχρονικός.
Λειτουργεί σαν «μέσον», γέφυρα επικοινωνίας κι αλληλεπίδρασης παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος.

3. Η ποίηση στις ημέρες μας δεν έχει τη θέση που κατείχε παλαιότερα. Για ποιο λόγο πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό και πως θεωρείτε ότι θα είναι το μέλλον της;

Πιστεύω στην ποίηση και την δυναμικότητά της. Είναι σαν το αντίστοιχο αρχαίο ρητό «το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν».  Μέσα σε λίγους στίχους, σε λίγες λέξεις καλείσαι να εκφράσεις έναν απέραντο πλούτο σκέψεων, ιδεών, αισθημάτων και αισθήσεων. 
Λειτουργεί δηλαδή συγκεντρωτικά, σε καλεί προς τα μέσα, στο κέντρο και την αναδίπλωση της ψυχής και του νοητικού σου. Αυτό ενέχει και μια ιδιαίτερη ένταση, ικανότητα και δυναμικότητα έκφρασης.
Ο ποιητής, είναι αυτός που ποιεί, είναι ο κατασκευαστής οποιασδήποτε δημιουργίας ή κατασκευής.
Επόμενο είναι κάποιες κατασκευές να είναι  καλλιτεχνικές και γερά καμωμένες, άρα κι ανθεκτικές στον χρόνο και κάποιες άλλες να είναι ρηχές και να μην αντέχουν.
Στην εποχή μας όμως, λείπει  εκείνο το «ιερό πάθος», που σου καίει τα μάτια, τα αληθινά αισθήματα. Η υπερβολική άνεση και μαλθακότητα είναι αρνητικοί παράγοντες, έχοντάς τα όλα πατώντας απλά ένα κουμπί, λειτουργούμε σαν ρομπότ. Το έχουμε άραγε αντιληφτεί σε βάθος ή έχουμε πέσει θύματα της διευκόλυνσης;
 Ο σύγχρονος πολιτισμός έχει εξελιχθεί σε τέτοιον βαθμό, ώστε να ομιλούμε πλέον για κορύφωσή του. Ωστόσο, η θετική του επίδραση στον άνθρωπο αμαυρώνεται από την εμφάνιση ορισμένων αρνητικών φαινομένων.
Η κατάρρευση των αξιών, η ανασφάλεια για το μέλλον, η απουσία των πνευματικών ηγετών, πράγματα τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ηθική δυνάμωση της κοινωνίας, καθώς και πολλά άλλα προβλήματα, οδηγούν σε αδιέξοδο πολλούς νέους, κυρίως, ανθρώπους.
Η κρίση στην Παιδεία και το χαμηλό πνευματικό επίπεδο, μεγαλώνει ανθρώπους ανώριμους, αντιδραστικούς χωρίς άποψη, σεβασμό και κριτικό πνεύμα. Η εισροή ξένων προτύπων προς μίμηση, επιδρά άμεσα και έμμεσα στην ψυχολογία κυρίως του νέου, ώστε να αντιδρά αυτός παθητικά.
Κατά εποχές και κατά τόπους, η Παιδεία, πολλές φορές, ανάλογα με τον συρμό που επικρατεί, κακοποιείται. Λόγου χάριν, σε μία εποχή υλοφροσύνης και χρησιμοθηρίας, ακούμε πολύ συχνά ότι η Παιδεία είναι το μέσον με το οποίο και εκμαιεύουμε ολοένα και  μεγαλύτερη υλική δύναμη.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, αν δεν υπάρχει το γερό θεμέλιο της ριζικής καλλιέργειας, να δημιουργούνται πλάσματα ατυχή και συγχρόνως, η κακοδαιμονία να δέρνει τις πολιτείες, όπου ο συλλογικός βίος για να έχει ισορροπία και ευστάθεια, πρέπει να βασίζεται στον ρυθμιστή που λέγεται νόμος της δικαιοσύνης.
Η πεζότητα, επί πλέον, η έλλειψη κινήτρων, η έλλειψη φαντασίας, το άνετο και απλόχερο δόσιμο και υπερκατανάλωση του εαυτού μας, σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, φωτογραφίες, εκδηλώσεις καθημερινές, η απλόχερη αποκάλυψη των πάντων προκειμένου να προκαλούμε υποτίθεται εντυπώσεις, νομίζοντας ότι έτσι αποκτούμε φήμη και κοινό, πιστεύω συμβάλλουν στην υποτονικότητα της ποίησης.
Όλα αυτά συντελούν στην έλλειψη της φαντασίας, δεν της αφήνουν χώρο να δράσει, την ισοπεδώνουν.  
Και φυσικά  λείπει και η αισθαντικότητα  και ο αισθησιασμός από την ζωή μας, γιατί αυτά στην πραγματικότητα χρειάζονται εσωστρέφεια κι όχι άλογη υπερέκθεση. 
Eάν υπάρξει επαναπροσδιορισμός αξιών, αισθημάτων και ωριμότητα απέναντι στις τόσες διαψεύσεις που αντιμετωπίζει στην εποχή μας ο άνθρωπος, τότε σίγουρα υπάρχει σοβαρό και αξιόλογο μέλλον στην ποίηση, αλλά και στην λογοτεχνία και τις τέχνες.

4. Και τώρα μία δύσκολη ερώτηση. Τι σημαίνει για σας ποίηση;

Συμπαντικός χορός των στιγμών σου. Αγρύπνια. Έκσταση. Ελπίδες, μνήμες, μορφές, σκέψεις απ’ την ψυχή βγαλμένες που τις καταγράφεις, τις κάνεις έτσι πιο απτές και ευανάγνωστες. Σαν να πατάς το κλείστρο της φωτογραφικής σου μηχανής και φωτογραφίζεις, έτσι είναι σαν να τις διαιωνίζεις.
Ο πανδαμάτορας χρόνος με την αέναη και ατέρμονα ροή του, περνάει καταλυτικά όχι μόνο πάνω από υλικά αλλά και από πνευματικά και πολιτιστικά ανθρώπινα δημιουργήματα. Αδυσώπητα κυλάει επάνω από πρόσωπα και πράγματα και στο πέρασμά του, σαν πελώριος οδοστρωτήρας, ισοπεδώνει τα πάντα. Αμβλύνει πολλές φορές ακόμα και τις ιερότερες αναμνήσεις.
Το πνεύμα όμως, που υπερνικά την ύλη και τον χρόνο στην τελική του έκβαση, είναι προορισμένο να μάχεται. Να παλεύει στο απέραντο του χρόνου αλώνι, με την ανίκητη δύναμη του λόγου, την λόγχη του πνεύματος.
Η ποίηση διαθέτει μέτρο, ρυθμό. Ανεξαρτήτου ομοιοκαταληξίας ή όχι, σε κάνει να στροβιλίζεσαι, να αφουγκράζεσαι και να νιώθεις με τεντωμένες τις αισθήσεις, τις πολύτιμες στιγμές μεταμορφωμένες σε λέξεις και στίχους, σαν άγγιγμα του ανέμου.
Είναι Θείο Δώρο για την αναζήτηση του ωραίου σε όλες τις εκφάνσεις του με την συστηματική καλλιέργεια. Το χέρι δεν γράφει μόνο του στο χαρτί. Κάποια μυστική δύναμη το καθοδηγεί: Η έμπνευση.

5. Πότε ξεκινήσατε ν’ ασχολείστε με την τέχνη του λόγου και ποιος ήταν ο λόγος που σας παρότρυνε;

Από πολύ μικρή και κυριολεκτώ. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου τα πιο βασικά μου παιχνίδια ήταν τα μολύβια, οι μπογιές, τα χαρτιά και τα πρώτα μου παραμύθια. Ήταν επιλογή μου, με μάγευαν, ποτέ μου δεν ζήτησα άλλου είδους παιχνίδια. Οι γονείς μου έχουν όλα μου τα «ορνιθοσκαλίσματα» φυλαγμένα, τα κοιτώ και γελάω. 
Πρώτο μου γραπτό κείμενο είναι το γράμμα που είχα γράψει στον Αη Βασίλη, όταν ήμουν 5 χρονών, για να του ζητήσω να μου φέρει ένα αδελφάκι, ήταν ο καημός μου γιατί οι γονείς μου δεν μου έφερναν στο σπίτι κι εμένα ένα αδελφάκι. Πού ήταν να μου πουν ότι αν μπορέσω και γράψω ένα ωραίο γράμμα στον Αη Βασίλη, τότε ίσως να συγκινηθεί και να μου φέρει ένα. Φαντάζεστε αμέτρητες ώρες και ξενύχτια και όνειρα που έκανα ώσπου να γράψω το κατάλληλο γράμμα…..
Σίγουρα έχω επηρεαστεί και από τον πατέρα μου, που πάντα κρατούσε σημειώσεις των σημαντικότερων γεγονότων της ζωής του και της οικογένειάς μας αργότερα.
Φάνταζε από τότε, στα παιδικά μου μάτια, εκείνη η στιγμή του χαρτιού και του μολυβιού, σαν μια πράξη ιεροτελεστίας. Σαν να κοιτάζεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη και να μελετάς τις εκφράσεις σου.
Το ίδιο και μεγαλώνοντας πια, όπου πλέον αποτέλεσε και εξακολουθεί ν’ αποτελεί  έναν γόνιμο διάλογο και ανταλλαγή απόψεων, συνεργασίας και επαφής με τον εαυτό μου πρώτα απ’ όλα και εν συνεχεία και με τους άλλους ανθρώπους. 
Επίσης μεγάλο ρόλο έπαιξαν και η ντροπαλότητά μου και η εσωστρέφειά μου σαν παιδί, που με το γράψιμο εύρισκαν έναν πιο εύκολο τρόπο να εξωτερικευτούν και να προσφερθούν οι σκέψεις μου και τα αισθήματά μου.

6. Γιατί γράφετε;

Κάποιες στιγμές στη ζωή μας ξεχωρίζουν από τις άλλες. Σ’ αυτές τις στιγμές, ο γραπτός έμμετρος ή πεζός λόγος προσφέρεται λυτρωτικά σαν διέξοδος βοηθώντας στην έκφραση συναισθημάτων που κυριαρχούν μέσα μας.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε μένα, που άλλοτε μέσα από την ποίηση κι  άλλοτε μέσα από τον πεζό λόγο, θέλω να εκφράσω ποικίλα συναισθήματα, που αναφέρονται στο πνεύμα, την ψυχή, την πατρίδα, την ειρήνη, την δικαιοσύνη, την φύση, την αλληλεγγύη, την αγάπη, τον σεβασμό, μα πάνω απ’ όλα τον έρωτα, τον έρωτα της αιώνιας αναζήτησης…
Και τότε η σκέψη φτερουγίζει στο παρελθόν και συγχρόνως ατενίζει στο μέλλον, ενώ η πέννα καταγράφει βιώματα, στοχασμούς και ελπίδες.
Και νιώθω την ανάγκη να τα μοιραστώ όλα αυτά και να συγκινήσω ευαίσθητες καρδιές σαν τις δικές σας.

7. Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας; 

Τα πάντα! Είναι τα βιώματα, που  δημιουργούν οι αγωνίες, οι αντιλήψεις, οι προβληματισμοί, τα συναισθήματα που προσπαθώ να τα μεταφέρω στον νου και στην καρδιά του αναγνώστη των έργων μου.
Είναι η φλόγα της ζωής, ακόμα  κι αν υπάρχει κάποιο δράμα, που δεν αρνείται την ομορφιά και την μαγεία μέσα απ’ την αγωνιστική διάθεση ν’ αναζητώ το καλύτερο. Η πάλη για τις αρετές που χάθηκαν, όπως: αγάπη, δικαιοσύνη, φιλαλήθεια, ευγένεια, άμιλλα, φιλοπατρία, αλληλεγγύη κ.ά., που πρέπει να είναι ο επιδιωκόμενος στόχος για μια ανθρωπινότερη κοινωνία.
Είναι η αναζήτηση για την αλήθεια του εαυτού, η ανάγκη για αυτογνωσία, έκφραση, αγάπη, συγκίνηση, έρευνα. 
Δεν υπάρχει μία πρόταση ή συμβουλή για όλους, αλλά ο καθένας, εφ’ όσον έχει επίγνωση της προσωπικότητάς του, μπορεί να βρει το προσωπικό του μονοπάτι. Μόνον αν έχει αυτογνωσία, μπορεί να ξέρει τί πραγματικά επιθυμεί και σε ποιά κατάσταση θα αισθάνεται υπαρξιακά ολοκληρωμένος.
Η αλληλεπίδραση και η συγκίνηση εκείνη που σου προκαλεί η ιδέα ότι, κάπου εκεί έξω στον κόσμο, υπάρχουν κι άλλες ψυχές σαν την δική σου, που αγγίζονται από εσένα και σε αγγίζουν με τις δικές τους σκέψεις και τα συναισθήματά τους.
Η δράση, ο αγώνας, η αγάπη και  ο έρωτας,  η υπέρτατη αυτή δύναμη που κυριαρχεί σ’ όλους τους κόσμους.
Οι ψυχικές δυνάμεις και η γνώση της ψυχής, η ομορφιά της φύσεως και τα φυσικά φαινόμενα.
Τα πατριωτικά, τα ιστορικά, τα φιλοσοφικά, τα λυρικά, τα αγωνιστικά, τα νοσταλγικά, τα ηρωικά.
Με αγγίζουν και με εμπνέουν τα πάντα, ένας λόγος, ένα άγγιγμα, μια ματιά και κυρίως όσα δεν φανερώνονται εύκολα, δεν λέγονται και χρειάζεται να τα εξερευνήσεις εσύ ο ίδιος με την διαίσθησή σου, ξετυλίγοντας σαν τον Θησέα το νήμα της Αριάδνης.

8. Με ποιο λογοτεχνικό είδος ασχολείστε περισσότερο;

Μου αρέσουν όλα. Μέχρι στιγμής όμως έχω ασχοληθεί με την ποίηση, το διήγημα, το δοκίμιο και το μυθιστόρημα (που γράφω αυτό τον καιρό).
Απλά είναι οι  στιγμές που λόγω της ψυχοσύνθεσης της στιγμής ή την μορφή που πρέπει να έχει ένα έργο, μπορεί να επικρατήσει κάποιο είδος, για ένα διάστημα, περισσότερο από τα άλλα είδη. Προσωπικά, μου αρέσουν και ασχολούμαι με όλα τα είδη.

9. Μιλήστε μας για το λογοτεχνικό σας έργο.

Πιστεύω όταν εσύ ο ίδιος μιλάς για το λογοτεχνικό σου έργο, είναι κατά κάποιο τρόπο σαν να παρουσιάζεις το βιογραφικό σου σημείωμα, γιατί πάντα πίσω από κάθε έργο σου υπάρχει η προσωπική σου σφραγίδα και η κατάθεση της ψυχής σου. Είναι το αντίθετο απ’ αυτό που διαβάζουμε σε βιβλία ή ταινίες, στους υπότιτλους ότι… «οποιαδήποτε ομοιότητα με ονόματα και γεγονότα είναι τυχαία….».
Το λογοτεχνικό μου έργο, μέχρι τώρα, περιλαμβάνει την έκδοση της πρώτης ποιητικής μου συλλογής με τίτλο «Ελπιδοφόρος Ήλιος», «Πελασγός, Αθήνα 2015.
Την συμμετοχή μου με 5 ποιήματα στο Ανθολόγιο «Στα Μονοπάτια των Λέξεων» , Eκδ. Ωρίωνας 2017.
Την συμμετοχή μου με βιογραφικό και τα ποιήματά : "Ο πόνος των εραστών", "Τοπογραφία αισθημάτων", και "Αγαπώ", στο "Ανθολόγιο Ποιήσεως - Καλοκαίρι 2017" , των Εκδόσεων "Όστρια".
Την συμμετοχή μου με βιογραφικό και τα ποιήματά: " Άγρια Καρδιά", "Το Αρχέγονο Μειδίαμα", (ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ, από την ΄Ενωση Ελλήνων Λογοτεχνών στον Πανελλήνιο & Παγκύπριο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Ένωσης, έτους 2017) και "Το Πεντάκτινο Αστέρι", στο "Ανθολόγιο Ποιήσεως Χειμώνας - Άνοιξη, 2017 - 2018", των Εκδόσεων "Όστρια".
Την συμμετοχή μου στην Συλλογική Τιμητική Έκδοση «Πολιτεία των Πέντε Φεγγαριών» των Eκδ. Ωρίωνας 2018, αφιερωμένη εξ ολοκλήρου, σε πέντε διακεκριμένους λογοτέχνες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνομαι  και εγώ με 26 ποιήματά μου.
Με έχουν βιογραφήσει και βιβλιογραφήσει λεξικά, περιοδικά και εφημερίδες.
Υπάρχει λήμμα με το όνομά μου και το έργο μου, στον 29ο τόμο της Μεγάλης Εγκυκλοπαίδειας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας «ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ», σελ. 27- 30.
Στο Τριμηνιαίο Πολιτιστικό Περιοδικό Λόγου και Τέχνης «Δευκαλίων ο Θεσσαλός», έχω την προσωπική μου στήλη με τίτλο «ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ», όπου δημοσιεύονται δοκίμια, έρευνές μου ιστορικού, φιλοσοφικού και λογοτεχνικού περιεχομένου, καθώς και ποιήματά μου.
Επίσης έχω την χαρά και την τιμή, έργα μου να λάβουν τις παρακάτω διακρίσεις και με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά και δημοσίως, τους αρμόδιους των κριτικών επιτροπών που έχουν διακρίνει ότι κάτι έχουν να προσφέρουν τα έργα μου
* Ειδικό Βραβείο Ποίησης, από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, για το ποίημά μου «Στο Περιθώριο της Ζωής», που διακρίθηκε στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Ένωσης, έτους 2014.
* Έπαινο, από τον Οργανισμό Παιδείας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος «ο Ξενοφών» του Δήμου Σπάτων - Αρτέμιδος και την Ομοσπονδία Συλλόγων Αρτέμιδος - Σπάτων, για το ποίημά μου «Ύμνος στην Αρτέμιδα τήν Βραυρωναία», που διακρίθηκε στον 5ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης «ΒΡΑΥΡΩΝΕΙΑ 2015».
* Ειδικό Βραβείο Ποίησης, από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, για το ποίημά μου «Αφύπνιση», που διακρίθηκε στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Ένωσης, έτους 2015.
* ΄Επαινο από την Ομοσπονδία Συλλόγων Αρτέμιδος - Σπάτων για το ποίημα μου " Θαύμα Ελληνικό", που διακρίθηκε στον 6ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης "ΒΡΑΥΡΩΝΕΙΑ 2016".
* Α΄  Έπαινο Χρονικού – Μαρτυρίας, από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, για το πόνημά μου «350.000 – 3.000…. Μια χούφτα χιονιού που λιώνει….», στον Πανελλήνιο και Παγκύπριο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Ένωσης, έτους 2017.
* Ειδικό Βραβείο Ποίησης, από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, για το ποίημά μου «Το Αρχέγονο Μειδίαμα», που διακρίθηκε στον Πανελλήνιο & Παγκύπριο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Ένωσης, έτους 2017.
* ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΟΙΗΣΗΣ
για την ποιητική μου συλλογή «ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΗΛΙΟΣ» (εκδ. Πελασγός, Αθήνα 2015), που διακρίθηκε στον Πανελλήνιο & Παγκύπριο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Ένωσης, έτους 2018.
* ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ, από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών,για το ποίημά μου «ΜΕ ΦΩΤΙΣΜΕΝΗ ΘΕΛΗΣΗ ΚΑΙ ΘΑΡΡΟΣ», που διακρίθηκε στον Πανελλήνιο & Παγκύπριο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Ένωσης, έτους 2018.

* Β΄ ΕΠΑΙΝΟ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ
για το διήγημά μου «Ο ΓΛΥΠΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ», που διακρίθηκε στον Πανελλήνιο & Παγκύπριο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Ένωσης, έτους 2018.  

10. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο που έχει τίτλο: «Ο ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΗΛΙΟΣ». 

Το βιβλίο μου «Ελπιδοφόρος Ήλιος», Ποίηση, εκδ. Πελασγός, Αθήνα 2015,  έχει τιμηθεί
με το «ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΟΙΗΣΗΣ», στον Πανελλήνιο & Παγκύπριο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, έτους 2018.
Ο εμπνευσμένος συγγραφέας μας Νίκος Καζαντζάκης λέει «Πρέπει να γίνεις εσύ ήλιος
για να φωτίσεις τους σβησμένους ήλιους των άλλων» κι αυτό αποτελούσε κι αποτελεί πάντα το πρότυπό μου.
Να αναφέρω ότι, σύμφωνα με την αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία,  ψυχολογικώς:  Ο Ήλιος (Απόλλων), είναι το συνειδητό μέρος του ανθρώπου, το φωτισμένο μέρος της συνειδητής επιγνώσεως και η άλλη όψη του, ο Διόνυσος (ο νυχτερινός Ήλιος), είναι η μυστική πλευρά της Φύσεως. Η Ζωή, το Πνεύμα και οι αόρατες δυνάμεις της. Εξ ου και η αγάπη μου να γράφω νυχτερινές ώρες…
Ο Ήλιος μας είναι το κυρίαρχο σώμα του ηλιακού συστήματος, είναι το κέντρο, ο ακούραστος ζωοδότης, αυτός που εκπέμπει το φως του στην Γη και δίνει  ζωή στην ζωική και φυτική δημιουργία, συμπεριλαμβανομένου πρωταρχικά του ανθρώπου..
Οι ηλιαχτίδες, όχι μόνον βρίσκονται διαρκώς σε κίνηση, αλλά φτάνουν σε αποκορυφώματα άξια θαυμασμού και σκέψης, λαμπρότητας και θερμότητας, για να πέσουν ύστερα, σιγά - σιγά, προς το δειλινό και την δύση. 
Όπως το να προσπαθήσει κάποιος να μαζέψει ηλιαχτίδες,  δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, μια που συνέχεια μετακινούνται, αλλάζουν θέση χωρίς να μένουν ποτές σταθερές στο ίδιο σημείο, έτσι  παρόμοια δύσκολη και επίπονη δουλειά και διαδικασία, είναι να φτάσει κανείς σε σημείο να προσπαθήσει να μαζέψει Πνευματικές Ηλιαχτίδες.
Γιατί χρειάζονται χρόνων πολλών προσπάθειες, διατηρώντας συνεχώς σε προοδευτική κίνηση το θαυμάσιο εκείνο όργανο του ανθρώπινου σώματος, που λέγεται εγκέφαλος. Όπως ο Ήλιος είναι το κέντρο του Ηλιακού συστήματος, έτσι και ο εγκέφαλος είναι το κέντρο κίνησης και κατεύθυνσης του οργανισμού κάθε ανθρώπου, όπου ολοκληρώνονται και υφίστανται συνεχή επεξεργασία όλες οι ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού του, που είναι οργανωμένες με τέτοιον αξιοθαύμαστο τρόπο, ώστε να επιτρέπουν την αντίληψη των ερεθισμάτων των αισθήσεων, τον συντονισμό των κινητικών ωθήσεων και την λειτουργία : της μάθησης, της μνήμης και της συνείδησης...
Όλες αυτές οι λειτουργίες και διεργασίες κινούνται, καλλιεργούνται και δυναμώνουν, ισχυροποιούνται, ωριμάζουν και μετατρέπονται σε ...σκέψεις, στοχασμούς, ιδέες, κρίσεις, συμπεριφορές, δράσεις κ.λ.π. με την βοήθεια μιας άυλης εσωτερικής δύναμης, της δύναμης του Πνεύματος.
Ωστόσο, όσο χρειάζεται να προσέχει κανείς την έκθεσή του στην υπεριώδη ακτινοβολία προς αποφυγή εγκαυμάτων και δερματικών παθήσεων, τόσο ή ακόμα περισσότερο προσεκτικός απαιτείται να είναι με την συνεχώς εκπεμπόμενη Πνευματική Ακτινοβολία.
Είναι αλήθεια ότι, στην εποχή μας, οι πνευματικές αχτίδες που εκπέμπονται με αναρίθμητους τρόπους και μέσα, καθημερινά και σε 24 ωρη βάση, είναι πολύ πιο επικίνδυνες, μια που εκπέμονται από βαριά άρρωστα και συνεχώς επιδεινούμενα κέντρα εκπομπών και με μια ιδιαιτερότητα που αξίζει προσοχής.
Ο σημερινός άνθρωπος βάλλεται από παντού, μέσα σε ένα παγκόσμιο σκηνικό διαρκώς μετακινούμενο και μεταβαλλόμενο, που βομβαρδίζεται από πολύχρωμους ισχυρούς προβολείς κέντρων εκπομπής,  γι' αυτό είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει και να μαζέψει, όποιος το θελήσει, υγιείς πνευματικές αχτίδες.
Στην εποχή μας, που ο άνθρωπος καταρρέει ηθικοπνευματικά και στατιστικά, οι αξίες που τον τοποθετούσαν σαν την κορωνίδα της Δημιουργίας κι έτσι πράγματι ήταν πλασμένος, συνεχώς και αυξανόμενα χάνονται, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρει κάποιος "άνθρωπο" που να μπορεί να σταθεί δίπλα του, να συμβιώσει και να είναι ο ένας για τον άλλον ζεστασιά, εσωτερική αναζωογονητική δύναμη, για να δώσουν και οι δύο μαζί ή πολλοί τέτοιοι, μια σπρωξιά στην Ζωή προς το καλό, για να ανέβει πιο ψηλά και να πάει παραπέρα.
Αν ο αρχαίος Έλληνας κυνικός φιλόσοφος Διογένης (404 - 323 π.Χ. περίπου), με αναμμένο φανάρι περιφερόταν μέρα μεσημέρι λέγοντας "άνθρωπο ψάχνω", ασφαλώς αντιλαμβανόμαστε πόσο πιο δύσκολο είναι σήμερα...
Δύσκολο πράγματι. Όμως, στον καθένα προσωπικά εναπόκειται τα δύσκολα να τα κάνει εύκολα, αρκεί να το προσπαθήσει.
Αξίζει τον κόπο, γιατί είναι μια προσπάθεια που σχετίζεται με την ηθικοπνευματική του υγεία και υπόσταση, με την αξιοπρέπεια και την ζωή του.
Γιατί αν το κάνει, θα γίνει ο ίδιος, στην συνέχεια, κέντρο και πηγή αντανάκλασης και εκπομπής ευεργετικών πνευματικών αχτίδων, στην οικογένειά του, στους γύρω του, στην κοινωνία, σε όλους, παντού...

11. Ποια είναι η αγαπημένη σας ώρα μέσα στην ημέρα που κάθεστε και γράφετε;

Οποιαδήποτε στιγμή της μέρας και της νύχτας, μπορεί να κρατήσω κάποια σημείωση για μια σκέψη μου, μια ιδέα, μια λέξη, κάτι που άκουσα ή είδα και μου προκάλεσε εντύπωση κι έμπνευση. Παντού στο σπίτι μου διάσπαρτα τα χαρτιά και τα μολύβια, καθώς και στην τσάντα μου, όταν βγαίνω έξω.
Τις ώρες του δειλινού μου αρέσει πολύ να διαβάζω.
Όμως η ώρα που θα καθίσω και θα γράψω συστηματικά είναι πάντα η βραδινή μέχρι το ξημέρωμα τις περισσότερες φορές.
Η νύχτα κρύβει για μένα μεγάλη μαγεία, είναι ή ώρα του σκοταδιού που ψάχνεις το φως. Δεν βρίσκεις το φως αποφεύγοντας το σκοτάδι. Όπως γράφω και στο βιβλίο μου «Ελπιδοφόρος Ήλιος» : ποτέ μην φοβηθείς τις σκιές στο σκοτάδι. Αυτές δείχνουν πως κάπου εκεί γύρω, υπάρχει Φως… Η ανατολή του Ελπιδοφόρου Ηλίου!».
Η νύχτα και το σκοτάδι λειτουργούν σαν το ανεκδήλωτο, το υποσυνείδητο που το ψάχνεις, το ερευνάς και προσπαθείς να το φέρεις στο φως, σε εκδήλωση δηλαδή, με την δημιουργική σου φαντασία και να το αποτυπώσεις στο χαρτί.

12.  Πως είναι η ζωή ενός λογοτέχνη στα χρόνια της κρίσης;

Δύσκολη, όπως πάντα πιστεύω, δεν είναι μόνο φαινόμενο της εποχής μας. Απλά με την κρίση, οξύνεται ακόμα περισσότερο.  Ίσως γιατί έρχεται σε δεύτερη μοίρα στην ζωή μας, στην καθημερινότητά μας η λογοτεχνία, το βιβλίο γενικά, το οποίο θα έπρεπε να θεωρείται το «ψωμί» που μας τρέφει κι όχι είδος πολυτελείας…
Πάντα χρειαζόταν θυσία προσωπική κι έρωτας όπως λέω, για να ασχοληθεί κάποιος με την λογοτεχνία, προσπαθώντας συγχρόνως να καλύψει και τις βιοποριστικές του ανάγκες, προκειμένου να μη θυσιάζεται η ποιότητα προς χάριν της  ποσότητας, του κέρδους  και της προχειρότητας.

13. Πως θα χαρακτηρίζατε τη λογοτεχνική παραγωγή σήμερα;

Υπάρχουν τα φωτεινά έργα, αλλά επικρατεί μια υπερ – παραγωγή, που επόμενο είναι να αλλοιώνει ως ένα βαθμό την ποιότητα.
Δεν χρειάζεται να εκδίδεις καθημερινά κι ένα βιβλίο σου, έτσι στερείς από τον αναγνώστη σου
τον χρόνο, να το διαβάσει και να το ξαναδιαβάσει, γιατί αν είναι καλό, είναι σίγουρο ότι δεν θα το αποχωριστεί.  Σημασία έχει να τον κάνεις εκείνος να σε αναζητήσει, να σε προσμένει με ανυπομονησία να σε ξανασυναντήσει στα πνευματικά και λογοτεχνικά μονοπάτια.

14. Ποιο θεωρείτε πως είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός Best Seller;

Όταν βρίσκει κατ’ ευθείαν τον στόχο, κατ’ ευθείαν στην καρδιά του αναγνώστη.
Συνήθως το συνδέουν με τον αριθμό των πωλήσεων, με αφήνει προσωπικά αδιάφορη κάτι τέτοιο, δεν με συγκινεί, γιατί έχει τύχει να διαβάσω best seller, και να μη με αγγίξουν καθόλου, απλά έτυχε να είναι προϊόντα καλής διαφήμισης και προώθησης.

15. Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιο θα επιλέγατε; 

«Από εδώ η γυναίκα μου κι από εκεί το αίσθημά μου…».
Για να σοβαρολογήσω, το ηλεκτρονικό βιβλίο, είναι πολύ χρήσιμο κι απαραίτητο, για εμένα, για την αναζήτηση, την ενημέρωση, την πληροφόρηση μου, την αρχειοθέτηση, την ευκολία μου στην πρόσβαση, στην εξοικονόμηση έτσι πολύτιμου χρόνου. Καλύπτει την καθημερινότητα θα έλεγα, και ισοπεδώνει τις αποστάσεις. 
Το έντυπο όμως, είναι μια άλλη ιστορία.  Έρωτας, περιπλάνηση, ονειροπόληση, ταξίδι στον χρόνο.
Άγγιγμα ψυχής, αισθαντικότητας κι ενστίκτων. Το αγκαλιάζεις, το φυλλομετράς, το χαϊδεύεις σαν τον πολύτιμο αγαπημένο σου. Έτσι λειτουργώ. 
Η ώρα που θα το πάρω στα χέρια μου, να το διαβάσω, είναι σαν να πηγαίνω στο ραντεβού μου….
Πολύτιμες στιγμές όπως καταλαβαίνετε.

16.  Ποια συμβουλή θα δίνατε σ’ ένα νέο λογοτέχνη;

Να είναι αληθινός, ο εαυτός του, αυθεντικός κι όχι παράγωγο ή αντιγραφή. Και απλός, γιατί η απλότητα δεν είναι απλό πράγμα.

17. Τώρα ας περάσουμε στην πλευρά του αναγνώστη. Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε;

«Στίχοι και Τραγούδια», της λογοτέχνιδας Βέρας Κλαρέβα, εκδ. Χάρη Πάτση, όπου έχω γράψει και τον πρόλογο του βιβλίου της.
Γενικά διαβάζω πάρα πολλά, καθώς ασχολούμαι και με την λογοτεχνική και φιλολογική επιμέλεια των βιβλίων.

18. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Όσο απλόχερος και πλουσιοπάροχος είναι ο ήλιος της χώρας μας, τόσο πολλοί και φωτεινοί οι συγγραφείς, οι λογοτέχνες μας και τα έργα τους. Το να αναφέρω από τους Έλληνες κάποιους, πιστεύω ότι θα αδικήσω τους υπόλοιπους.
Παρ’ όλα αυτά, νιώθω ένα ιδιαίτερο άγγιγμα καρδιάς με τις προσωπικότητες, του Ομήρου, της Σαπφούς, της Τελέσιλλας, της Πηνελόπης Δέλτα, του Κωστή Παλαμά, του Άγγελου Σικελιανού, του Νίκου Καζαντζάκη, του Λιαντίνη, της Μυρτούς, του Γιάννη Ρίτσου και του Οδυσσέα Ελύτη, του Άγγελου Τερζάκη και του Μενέλαου Λουντέμη, του Σεφέρη και της Κατερίνας Γώγου, του Κώστα Ρούτη.
Από τους ξένους με αγγίζουν ιδιαίτερα, ο Τζιορντάνο Μπρούνο, ο Σαίξπηρ, ο λόρδος Βύρων, οι αδελφές Μπροντέ, ο Σεσίλ Ντέη Λιούις, ο  Άρθρουρ Μίλλερ, ο Ουμπέρτο Έκο, ο Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ και ο πιο λογικός «παράλογος» ο αγαπημένος μου Αλμπέρ Καμύ.

19. Ποια είναι τ’ αγαπημένα σας βιβλία;

«Τον Καιρό του Βουλγαροκτόνου», της Πηνελόπης Δέλτα, την γραφή της οποίας θεωρώ μοναδική, γιατί είναι πολύ «πονεμένη» δηλαδή τόσο εκφραστική στο ανθρώπινο συναίσθημα, που με κάνει να τον νιώθω τον πόνο εκείνη την ώρα που διαβάζω. Στο συγκεκριμένο βιβλίο έχει δύο κεφάλαια τα οποία νομίζω ότι είναι και θα είναι πάντα επίκαιρα, διαχρονικά γιατί έχουν να κάνουν με τις επιλογές που θέλουμε να κάνουμε για τον τρόπο της ζωής μας…  Είναι τα κεφάλαια «Δύο γνώμες» και  «Η συνείδηση του ιερέα».
Επίσης τα βιβλία του Άγγελου Τερζάκη «Η πριγκηπέσα Ιζαμπώ» και «Μενεξεδένια πολιτεία», το «Λάθος» και «Ποτάμι» του Αντώνη Σαμαράκη και η «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη και τα βιβλία της Μάρως Βαμβουνάκη, που έχει το χάρισμα να διεισδύει σε μεγάλα βάθη της ανθρώπινης ψυχής. Ο «Ξένος» και η «Πανούκλα» του Αλμπέρ Καμύ.

20. Τελευταία ερώτηση. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στο χώρο της λογοτεχνίας;

Να συμβάλλω με τον δικό μου τρόπο κι εγώ, σε ό,τι αναβλύζει από την ψυχή απλό, αγνό και άδολο να προσφέρεται με αγάπη στο κοινωνικό μας σύνολο, για μια καλύτερη ζωή, για την επιστροφή στις αξίες και τον σεβασμό στον διπλανό μας.
Έχω έτοιμη  μια  ποιητική συλλογή, που σύντομα θα εκδοθεί, κι ένα βιβλίο με δοκίμια που θα εκδοθεί κι αυτό σε λίγους μήνες.
Συγχρόνως, ήδη έχω στο μυαλό μου, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, το θέμα ενός μυθιστορήματος εποχής 1920 – έως σήμερα, αφορά την πορεία ολόκληρης ζωής των ηρώων, το οποίο ευελπιστώ κάποια στιγμή να ξεκινήσω να γράφω.
Συγχρόνως, θεωρώ τιμή μου το γεγονός ότι κάποιοι λογοτέχνες επιθυμούν να τους γράψω τον πρόλογο του βιβλίου τους ή την κριτική μου, αν και δεν μου αρέσει ο όρος «κριτική», πιο πολύ το θεωρώ εποικοδομητική αναφορά και ανάλυση του βιβλίου.
Σας ευχαριστώ από καρδιάς για το ενδιαφέρον σας και την συνέντευξη
Φυλλίτσα Αθηναϊς Αναπνιώτου


*     *     *

Και ο Λόγος, αρχαίος….


(της Φυλλίτσας Αθηναΐδος Αναπνιώτου) 


Νομίζεις πως μπορείς να κατακτήσεις την Οικουμένη,
και να την καλυτερέψεις. Δεν γίνεται.
Η Οικουμένη είναι Ιερή. Δεν μπορείς να την βελτιώσεις.
Αν προσπαθήσεις να την αλλάξεις, θα την καταστρέψεις.
Αν προσπαθήσεις να την κρατήσεις, θα την χάσεις.
Έτσι, άλλοτε τα πράγματα μας προσπερνούν κι άλλοτε τ’ αφήνουμε πίσω.
Άλλοτε είναι δύσκολη η ανάσα, άλλοτε έρχεται εύκολα.
Άλλοτε υπάρχει δύναμη, άλλοτε αδυναμία.
Άλλοτε βρίσκεται κανείς επάνω, άλλοτε κάτω.
Γι’ αυτό ο συνετός αποφεύγει τα άκρα, την υπερβολή
και την πρόχειρη ικανοποίηση.
Όταν στους ανθρώπους λείπει ο σεβασμός έρχεται καταστροφή.

Για να μην μπούμε στην μεγάλη τιμωρία γιατί δεν θα έχουμε εαυτό,
για να μην υπάρξουμε στην ιστορία σαν μία μόνο τυχαία συγκυρία,
διπλώσου, ψυχή, αναδιπλώσου εις το βάθος του δικού σου εαυτού,
για να μπορέσεις να υψωθείς στην Αρχή των πάντων,
για να ορμήσει το πνεύμα σου στον αιθέρα των Αιωνίων Αιτιών
μέσα από μακρινή διαδρομή υπάρξεων σκοτεινών.
Η πιο σπουδαία νίκη σου είναι αυτή του εαυτού σου.

Και ο Λόγος, αρχαίος….




Έρως, η αιώνια κίνηση της αναζήτησης


(της Φυλλίτσας Αθηναΐδας Αναπνιώτου) 


Το κορμί μου πλανάται στην άφθαρτη
ύλη,
μα η ψυχή μου ελεύθερη σε άμετρα
ύψη,
σε άλλες διαστάσεις ετήσιο
φτερό.

Στου σύμπαντος την τάξη
σ’ ό,τι πιο ανώλεθρο μου στείλαν
οι θεοί,
σ’ ό,τι πιο όμορφο οι μοίρες μου έχουν
τάξει,
σ’ ό,τι πιο ωραίο ανατέλλει εδώ
στη γη.
Μες στου μυαλού μου τους αρχέτυπους
Ναούς.

Αρχέγονο, Έρωτος, μυστήριο
μέσα από χρόνους και καιρούς
αρχαϊκούς,
καθρεπτίζεσαι αμέριμνα
στον ήλιο,
σε μιας δάφνης σταγόνα
καθώς κυλάει στην μορφή μου
σιωπηλά.





Η Ελλάδα μας
(της Φυλλίτσας Αθηναΐδος Αναπνιώτου) 


Eπαναστάτρια γη της λευτεριάς,
ηρωογέννα, εράσμια, αγαπημένη.
Πανίερη, σεπτή και παναρχαία,
στεφανωμένη με δαφνόκλαδα κι ελαία.
Γη της ελιάς, γη της ομορφιάς,
απ' όλους τους τόπους η πιο ωραία.
Μακαρία, πολύπαθη
γη των πηγών, γη των νυμφών,
είθε ποτέ σου να μην γίνεις αποικία.

Ελλάδα μας,
σαν πολυπόθητη κι αγέρωχη
Θεά,
ασπροφορούσα απαγγέλλεις
την Ιλιάδα,
με δαφνοκλάδια στα λυτά σου
τα μαλλιά.
Ουράνια η φύτρα των Ελλήνων
Προπατόρων,
βλάστημα θείον κι ο νιογέννητος
βλαστός!

Χαίρε χώμα που σκεπάζεις
ηρώων κορμιά,
χαίρε χλόη που φυτρώνεις
σε μνημεία λιτά.
Χαίρε φύτρα που θάλλεις
ατρόμητους γιούς.
Χαίρε δάφνη που στέφεις
αγνώστους θεούς!
Χαίρε αίμα που αδιάκοπα ρέεις
στις φλέβες παιδιών.

Χαίρε των Ελλήνων γονίδιοˑ
Χαίρε ΛΑΕ των λαών!!!
Μοίρα της μοίρας σου να γίνεις
προτού σε ζέξουν στον ζυγό
κι αντί για υπόσχεση να δίνεις
ένα σου «όχι» βροντερό.
Βοούν φωνές μέσ’ την ψυχή σου
φωνές προγόνων μακρινές,
κρατούν το λύχνο της φυλής σου
και δεν θα σβήσουνε ποτές!
Η ξένη φύτρα δεν μπορεί
στην φύτρα σου να μοιάσει!

Φιλόκαλη χώρα και αυτόφωτη
τα κάλλη όλα δικά σου
κι ας φαντάζεις τραγική
στον Έλληνα διαβάτη.
Σε έχει βγάλει στο παζάρι
σε έχει βγάλει στο σφυρί
η ξενόφερτη Αρχή....
Μα ζητιανιά Εσένα δεν σου πρέπει
δουλοπρέπεια καμιά....

Στέκεις Ελλάδα μέσ’ στην μέση
και τριγύρω σου άπειροι οι εχθροί.
Δεν φοβάσαι όμως να μην πέσεις,
γιατί σε βαστάζουν Θεοί.
Άκρατος Ήλιος κραταιός
την όψι σου σκεπάζει.




*     *     *



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΥΛΛΙΤΣΑΣ ΑΘΗΝΑΪΔΟΣ ΑΝΑΠΝΙΩΤΟΥ

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Με πολλαπλά βιώματα από την Πολίτικη ζωή, γνωριμίες και εμπειρίες έντονα χαραγμένες με αγάπη στην παιδική της ψυχή, αφού μικρούλα ήρθε με τους γονείς της, για μόνιμη εγκατάσταση, στην Ελλάδα.
Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Αθήνα, όπου και συνεχίζει να διαμένει.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ :

Είναι Ιστορικός, Αρχαιολόγος, Ερευνήτρια σε θέματα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας (με μεταφράσεις και απόδοση ερμηνευτική κειμένων της Αρχαίας μας Ελληνικής Γραμματείας και σε ποιητικό λόγο), Μυθολογίας, Ιστορίας, Φιλοσοφίας και εν γένει του Ελληνικού Πολιτισμού και Πολιτισμού των Λαών.

Σπουδές και έρευνα της Ελληνικής Παλαιογραφίας, της Κωδικολογίας, της Ελληνικής Προϊστορίας, των Προαλφαβητικών Γραφών.

Έχει κάνει, επίσης, Βυζαντινές σπουδές.

Σπουδές σχετικά με την Οχυρωματική Αρχιτεκτονική, σπουδές Αρχιτεκτονικού Σχεδίου και Διακοσμητικής.

Σπουδές Κοινωνιολογίας, Ψυχολογίας, Ψυχοπαθολογίας της εκφράσεως, Ψυχανάλυσης, Μελέτης των Ψυχικών Φαινομένων.

Σπουδές Φωτογραφικής Τέχνης, και Ιστορίας της Φωτογραφίας, με καθηγητές της τον Ιστορικό της Φωτογραφίας Άλκη Ξανθάκη και τον φωτογράφο και σκηνοθέτη Ανδρέα Σμαραγδή.

Σπουδές υποκριτικής τέχνης και έχει λάβει μέρος σε θεατρικές παραστάσεις, με ερασιτεχνικό θίασο νέων καλλιτεχνών, στα πλαίσια της πολιτιστικής δράσης, παλαιότερα χρόνια, του Σωματείου «Νέος Κύκλος Κωνσταντινουπολιτών», όπου είχε την τύχη να μαθητεύσει και να συνεργαστεί με τους αξιόλογους και αξέχαστους ηθοποιούς : Λυκούργο Καλλέργη, Νίκο Σταυρίδη, Ντίνο Ηλιόπουλο, Άννα και Μαρία Καλουτά, τις Κωνσταντινουπολίτικης καταγωγής λόγιες γυναίκες, Τατιάνα Σταύρου και Ελένη Χαλκούση, με κλασικά θεατρικά έργα καθώς και έργα Κωνσταντινουπολιτών συγγραφέων (είναι γνωστό σε πολλούς, η μεγάλη άνθηση που είχε το Ελληνικό θέατρο στην Κωνσταντινούπολη, τους περασμένους αιώνες).

Ελεύθερες σπουδές κοσμικής ζωγραφικής, βυζαντινής αγιογραφίας. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα ελευθέρου σχεδίου και χρώματος, αγγειοπλαστικής και ζωγραφικής σε πορσελάνη, σε ιδιωτικά καλλιτεχνικά εργαστήρια της Κωνσταντινούπολης και της Αθήνας.


 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ :

Μέχρι το 2014 είχε επισήμως, την Διεύθυνση Γραμματείας, Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων του Φιλανθρωπικού και Πολιτιστικού Σωματείου «ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ» (ιδρυθέν από Κων/πολίτες, στην Αθήνα, το 1963), καθώς και του δευτεροβάθμιου οργάνου του ανωτέρω Σωματείου, επίσης Σωματείο, της «ΕΝΩΣΕΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ».

Υπήρξε ιδιαιτέρως πολύτιμη η πολύπλευρη συμβολή και εθελοντική της προσφορά στην εξ ολοκλήρου αναδιοργάνωση και επιμέλεια των Γραφείων του Σωματείου, κατά την περίοδο της μετακομίσεώς του στην ιδιόκτητη πλέον έδρα του, το 1988, στους Αμπελόκηπους Αθηνών, σε οικόπεδο που παρεχώρησε η Πολιτεία τότε, προς ένδειξη αναγνωρίσεως του έργου του Σωματείου.
Προς τούτο, ιδιαιτέρως θερμές και οι ευχαριστίες και η επιβράβευση προς το άτομό της, από τα μέλη του τότε Διοικητικού Συμβουλίου, με την απονομή τιμητικού διπλώματος και του μεταλλίου του Αργυρού Δικεφάλου Αετού, αλλά και τα μέλη και τους φίλους του Σωματείου.

Συγχρόνως, είχε την επιμέλεια της ύλης του μηνιαίου Ενημερωτικού Δελτίου του Σωματείου με την ίδια επωνυμία, όπου συχνά αρθρογραφούσε και η ίδια, καθώς και την αρχική διοργάνωση της αξιόλογης Βιβλιοθήκης του Σωματείου.

Επιμελήθηκε, μεταξύ άλλων, την ύλη και την καλλιτεχνική επεξεργασία της έκδοσης του αναμνηστικού βιβλίου, που εξέδωσε το Σωματείο της Ενώσεως Κωνσταντινουπολιτών, με τίτλο «Πρακτικά Α΄ Παγκοσμίου Συνεδρίου Κωνσταντινουπολιτών», με την ευκαιρία της πολύ επιτυχημένης διοργάνωσης, από το Σωματείο, του Α΄ Παγκοσμίου Συνεδρίου των Κωνσταντινουπολιτών, στο Ξενοδοχείο «PRESIDENT», στην Αθήνα, το έτος 2006.

 ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ :

Είναι Συγγραφέας, Λογοτέχνις, Ποιήτρια, Κριτικός Λογοτεχνίας, Εικαστικός.

Αναλαμβάνει την Δημιουργική Επιμέλεια Εκδόσεων, Δακτυλογράφηση, Λογοτεχνική, Φιλολογική και Γλωσσική Επιμέλεια της ύλης των Βιβλίων.

Έχουν δημοσιευθεί συνεντεύξεις της, άρθρα, ποιήματα καθώς και μελέτες ιστορικού, κοινωνικού, φιλοσοφικού περιεχομένου, σε εφημερίδες και περιοδικά, στα πλαίσια της ενεργούς λογοτεχνικής, πολιτικής, πολιτιστικής και κοινωνικής δραστηριότητάς της.

Ανήσυχο πνεύμα και Ελληνίδα με βαθιά ριζωμένες μέσα της τις διαχρονικές Ελληνικές Αξίες, ασχολείται με ό,τι μας έχουν κληροδοτήσει οι αρχαίοι πατέρες μας, έχοντας κάνει συνεχή σκοπό της ζωής της την διαρκή ενημέρωση και επιμόρφωση μέσω συνεδρίων, σεμιναρίων και μαθημάτων. Προσπαθεί να διανοίξει, με τον δικό της τρόπο έκφρασης και προσφοράς έργου, την οδό για το ταξίδι που θα οδηγήσει σε πολιτισμική ελευθερία.

Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη και δυναμική η συμμετοχή της στην προστασία και ενημέρωση των πολιτών, για τους Αρχαιολογικούς χώρους και τα Μνημεία της χώρας μας.

Προς τούτο, μεταξύ άλλων, παρέστη στις 19/10/2005, στο Συμβούλιο του ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) για την μη ισοπέδωση και εξαφάνιση των ελάχιστων σπαραγμάτων του αρχαίου Ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος, κατόπιν παράκλησης για συμπαράσταση και των κατοίκων της περιοχής του Μετς (απέναντι από το Κολυμβητήριο και το Ζάππειο), όπου ευρίσκεται ο Ναός.
Στο Συμβούλιο τονίστηκε η σημαντικότητα του χώρου, για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά, καθώς εκεί, στον Ναό της Αγροτέρας, εγένετο ο ετήσιος εορτασμός, από τους Αθηναίους, της νίκης του Μαραθώνα, την σημασία της οποίας, στην εξελικτική πορεία της Ευρώπης, όλοι γνωρίζουν και εκεί ετελούντο και τα Μικρά (Εν Άγραις) Μυστήρια. Επίσης, έγινε αναφορά στο μέρος ΙΙΙ, άρθρο 181, του Σχ. Ευρ. Συν/τος, που προβλέπει την προστασία της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Κατέθεσε, επίσης, επιστολή διαμαρτυρίας στο ΚΑΣ και Υπουργείο Πολιτισμού, το 2005, για την καταστροφή σημαντικού μέρους ευρημάτων του αρχαίου λιμένος των Αθηνών, στο οικόπεδο της Ριζαρείου στο Φάληρο, προκειμένου να στεγαστούν σε βιτρίνες της ανεγειρόμενης οικοδομής.
Για όλες τις ανωτέρω ενέργειες και την απαράδεκτη καταστρεπτική αδιαφορία της Πολιτείας, προς την Πολιτιστική μας Κληρονομιά, έγινε έγγραφη ενημέρωση και προς τον ξένο Τύπο, το ίδιο έτος.

Ενεργή η συμμετοχή της το 2011, και στην διαμαρτυρία και διαφύλαξη, με καθημερινές βάρδιες, 24 ώρου βάσεως, επί τρίμηνο περίπου, του Βωμού των 12 Θεών, στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών, όπου τελικά, δυστυχώς, δεν αποφεύχθησαν οι εργασίες του εργολαβικού έργου της επέκτασης των γραμμών του ΗΣΑΠ και το «τσιμέντωμα», τοιουτοτρόπως, του πιο ιστορικού σημείου της πόλεως των Αθηνών, το οποίο αποτελούσε το σημείον της αρχής μετρήσεως των χιλιομετρικών αποστάσεων στην αρχαία Ελλάδα.

Και συνεχίζει τον πολύπλευρο αγώνα, για την προάσπιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ιστορίας και γλώσσας, που τόσο βάναυσα βάλλονται πανταχόθεν.

Έχει συμμετάσχει σε ιστορικά και λογοτεχνικά Συμπόσια, σε Πανελλήνια και Διεθνή Συνέδρια, με θέματα Ελληνικού Πολιτισμού, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Προστασίας του Περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των ζώων.

Είναι μέλος του ΑΙΜ (Αmerican Indian Movement) του Ινδιάνικου Κινήματος, για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των Ινδιάνων της Αμερικής.

Είναι Μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Λογοτεχνών, του ΟΔΕΓ (Οργανισμός για την Διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας), Μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών (ΔΕΕΛ), της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων, της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και πολλών άλλων Λογοτεχνικών και Επιστημονικών Εταιριών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Την έχουν βιογραφήσει και βιβλιογραφήσει λεξικά, περιοδικά και εφημερίδες.

Υπάρχει λήμμα με το όνομά της και το έργο της, στον 29ο τόμο της Μεγάλης Εγκυκλοπαίδειας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας «ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ», σελ. 27- 30.

Συνεργάζεται με το Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων «ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ», αναλαμβάνοντας την λογοτεχνική επιμέλεια εκδόσεων του εκδοτικού οίκου.

Συνεργάζεται με το Τριμηνιαίο Πολιτιστικό Περιοδικό Λόγου και Τέχνης «Δευκαλίων ο Θεσσαλός», στο οποίο έχει την προσωπική της στήλη με τίτλο «ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ», όπου δημοσιεύονται δοκίμια της, έρευνές της ιστορικού, φιλοσοφικού και λογοτεχνικού περιεχομένου, καθώς και ποιήματά της.

Ποιήματά της και δοκίμια έχουν συμπεριληφθεί, μέχρι τώρα, σε Ανθολογίες και σε διάφορες συλλογικές εκδόσεις.
Έχει λάβει μέρος σε 5 ομαδικές Εκθέσεις Ζωγραφικής στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και 2 ατομικές Εκθέσεις σε γκαλερί, με έργα ζωγραφικής (λάδι, ακουαρέλα, μολύβι), κολλάζ, πυρογραφίας, χειροτεχνίας και φωτογραφίας, όπου έχει λάβει επαίνους. 
Αρκετά έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.

Είχε από παλαιότερα χρόνια, δημιουργήσει το «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ, ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ «ΑΓΑΠΗ καί ΖΩΗ» (μη κερδοσκοπικού χαρακτήρος, ενταγμένο στις δραστηριότητες του Νέου Κύκλου Κων/πολιτών), με κύκλο μαθημάτων για ενήλικες και παιδιά βιωματικής εκμάθησης, επιμορφωτικών σεμιναρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, «ανοιχτών συζητήσεων» ή προσωπικών, συμβουλευτικού χαρακτήρος, με σκοπό την γνώση, την καλλιέργεια και αξιοποίηση ελεύθερης κριτικής και δημιουργικής σκέψεως, την ελευθερία της βουλήσεως και επιλογής στην ζωή του κάθε ανθρώπου, την απόκτηση πνευματικής ευεξίας, υγείας, ψυχικής ευρωστίας και σθένους και συγχρόνως την ευαισθητοποίηση, την ανάπτυξη κοινωνικής επικοινωνίας, αλληλεγγύης και ψυχολογικής υποστήριξης.
Γιατί ο Πολιτισμός πάντοτε, ακόμα δε περισσότερο τις δύσκολες ώρες της ανθρωπότητας, δίνει κοινωνική διέξοδο και συνδράμει τα μέγιστα, μέσω της ανακούφισης που προσφέρει ή με το νόημα που δίνει απέναντι σε μία δύσκολη και πολλές φορές οδυνηρή πραγματικότητα.

Τα τελευταία χρόνια, μαζί με τον έντυπο τύπο, έχει συχνή παρουσία και στον ηλεκτρονικό τύπο, με άρθρα και αναφορές πολιτικού, κοινωνικού, ιστορικού, αρχαιολογικού, πολιτιστικού περιεχομένου, στην προσπάθειά της να συμβάλλει ενεργά, στην αναβάθμιση των ηθικών και κοινωνικών αξιών.

ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:

Μουσεία, γνωριμία με ανθρώπους και ξένες κουλτούρες, μουσική, εκδρομές, ταξίδια, περιπλανήσεις στην Φύση.
Κλίση στον κινηματογράφο, το θέατρο. Ιδιαίτερη λατρεία για το ραδιόφωνο, το οποίο θεωρεί «ακαταμάχητη δύναμη».

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ:

* Ειδικό Βραβείο Ποίησης, από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, για το ποίημά της «Στο Περιθώριο της Ζωής», που διακρίθηκε στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Ένωσης, έτους 2014.

* Έπαινο, από τον Οργανισμό Παιδείας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος «ο Ξενοφών» του Δήμου Σπάτων - Αρτέμιδος και την Ομοσπονδία Συλλόγων Αρτέμιδος - Σπάτων, για το ποίημά της «Ύμνος στην Αρτέμιδα τήν Βραυρωναία», που διακρίθηκε στον 5ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης «ΒΡΑΥΡΩΝΕΙΑ 2015».

* Ειδικό Βραβείο Ποίησης, από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, για το ποίημά της «Αφύπνιση», που διακρίθηκε στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Ένωσης, έτους 2015.

* ΄Επαινο από την Ομοσπονδία Συλλόγων Αρτέμιδος - Σπάτων για το ποίημα της " Θαύμα Ελληνικό", που διακρίθηκε στον 6ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης "ΒΡΑΥΡΩΝΕΙΑ 2016".

* Α΄ Έπαινο Χρονικού – Μαρτυρίας, από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, για το πόνημά της «350.000 – 3.000…. Μια χούφτα χιονιού που λιώνει….», στον Πανελλήνιο και Παγκύπριο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Ένωσης, έτους 2017.

* Ειδικό Βραβείο Ποίησης, από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, για το ποίημά της «Το Αρχέγονο Μειδίαμα», που διακρίθηκε στον Πανελλήνιο & Παγκύπριο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Ένωσης, έτους 2017.

* ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΟΙΗΣΗΣ
για την ποιητική της συλλογή «ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΗΛΙΟΣ» (εκδ. Πελασγός, Αθήνα 2015), που διακρίθηκε στον Πανελλήνιο & Παγκύπριο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Ένωσης, έτους 2018.

* ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ, από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών,για το ποίημά της «ΜΕ ΦΩΤΙΣΜΕΝΗ ΘΕΛΗΣΗ ΚΑΙ ΘΑΡΡΟΣ», που διακρίθηκε στον Πανελλήνιο & Παγκύπριο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Ένωσης, έτους 2018.

* Β΄ ΕΠΑΙΝΟ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ 
για το διήγημά της «Ο ΓΛΥΠΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ», που διακρίθηκε στον Πανελλήνιο & Παγκύπριο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Ένωσης, έτους 2018.  

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ:

- «Ελπιδοφόρος Ήλιος», Ποίση, εκδ. «Πελασγός, Αθήνα 2015.

- Συμμετοχή με 5 ποιήματά της στο Ανθολόγιο «Στα Μονοπάτια των Λέξεων» - Eκδ. Ωρίωνας 2017.

- Συμμετοχή με βιογραφικό και τα ποιήματά της: "Ο πόνος των εραστών", "Τοπογραφία αισθημάτων", και "Αγαπώ", στο "Ανθολόγιο Ποιήσεως - Καλοκαίρι 2017" , των Εκδόσεων "Όστρια".

- Συμμετοχή με βιογραφικό και τα ποιήματά της: " Άγρια Καρδιά", "Το Αρχέγονο Μειδίαμα", (ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ, από την ΄Ενωση Ελλήνων Λογοτεχνών στον Πανελλήνιο & Παγκύπριο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Ένωσης, έτους 2017) και "Το Πεντάκτινο Αστέρι", στο "Ανθολόγιο Ποιήσεως Χειμώνας - Άνοιξη, 2017 - 2018", των Εκδόσεων "Όστρια".

- Συμμετοχή στην Συλλογική Τιμητική Έκδοση «Πολιτεία των Πέντε Φεγγαριών» - Eκδ. Ωρίωνας 2018, αφιερωμένη εξ ολοκλήρου, σε πέντε διακεκριμένους λογοτέχνες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η ίδια με 26 ποιήματά της.

ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ  ΕΚΔΟΣΕΙΣ: 

- «Το φεγγάρι γράφει τ’ όνομά σου….», Ποιητική Συλλογή, έκδοσις του Κέντρου Ευρωπαϊκών Εκδόσεων «ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ»
- «Αγάπη και Ζωή», Δοκίμια, έκδοσις του Κέντρου Ευρωπαϊκών Εκδόσεων «ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ».

 Όπως τονίζει η ίδια :
«Η επαφή μου με την Τέχνη και την Λογοτεχνία είναι άκρως ερωτική και όπως πιστεύω για εμένα, βιώνω καθημερινά ως…. «Εν Λόγω και Τέχνη Ερωπλόεσσα».

ΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ :

www.athenais.gr (προσεχώς)
«Ἐν Λόγῳ καί Τέχνη Ἐρωπλόεσσα» (με αναρτήσεις λογοτεχνικού περιεχομένου)
Σελίδα γιά τό βιβλίο «Ελπιδοφόρος Ήλιος» (ποίηση)
«ΑΘΗΝΑΪΔΟΣ ΚΟΣΜΟΘΕΑΣΙΣ – Αγάπη & Ζωή»
«ΑΘΗΝΑ, Καταγραφή Προτάσεων – Ιδεών» (Πολιτιστικού και Κοινωνικού περιεχομένου)
«HELLAS ΕΛΛΑΣ – The Country of the Sun» (με αναρτήσεις ιστορικού, αρχαιολογικού και πολιτιστικού περιεχομένου)
Facebook: Fillitsa Athinais Anapniotou και Fillitsa Athinais Anapniotou II
Twitter: @FilitsaAnapniot


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!